Muista aurinkovoide!

Mun piti olla tänään postaamatta yhtään mitään ja viettää blogivapaata, mutta en malttanut tulla muistuttamaan niinkin perusjutust...


Mun piti olla tänään postaamatta yhtään mitään ja viettää blogivapaata, mutta en malttanut tulla muistuttamaan niinkin perusjutusta kuin aurinkovoide. Olemme tällä viikolla keskustelleet aurinkovoiteista sekä töissä että vapaa-ajalla ja koska aihe on ajankohtainen, tässä pieni muistutuspostaus sen tärkeydestä. 

Aurinkohan on ihana juttu valon, energian ja D-vitamiinin takia, mutta kurja kaveri ultraviolettisäteilyn vuoksi. Uv-säteily on suurin syy melanooman eli ihosyövän syntyyn ja melanoomariskiä nostaa hurjasti, jos iho palaa alle 15-vuotiaana. Iholla on siis tosi hyvä muisti ja tämä varoitus kannattaa ottaa tosissaan. Pahin aika uv-säteilyn kannalta on keväisin ja kesäisin klo 11-15 välisenä aikana, jolloin säteily on voimakkaimmillaan.

Olen tekemässä lähitulevaisuudessa isompaa postausta auringon haitoista ja helpoista nikseistä auringolta suojautumiseen, mutta halusin jakaa heti yhden tärkeän faktan. Aurinkovoide ei toimi, jos sitä levitetään liian vähän. On ihan sama onko iholla kemiallista tai fysikaalista suojaa, jos sitä käytetään nuukaillen ja koska lasten aurinkovoiteet ovat usein vaaleita, niitä käytetään muumiefektin takia liian vähän. Oikea määrä aurinkovoidetta on 2mg/cm² joka tarkoittaa aikuisella n. 35-40ml koko vartalolle ja lapselle tottakai vähemmän, mutta vähintään n. 1 rkl leikki-ikäiselle. Kuvassa näkyvä määrä antaa siis jotain osviittaa, kuinka paljon voidetta tulisi olla ennen levitystä, tosin tuokin on vähän alakanttiin.

Luonnonkosmettisia voiteita eli fysikaalisia suojia käytettäessä on hyvä huomata, että ainoa eu:n hyväksymä luonnollinen aurinkosuoja on titaanidioksidi ja se on väriltään valkoista. Siksi luonnonkosmetiikan spf15 isommat tuotteet jättävät aina hieman vaaleahkon pinnan iholle. Sitä ei kannata turhaan hinkata pois, sillä fysikaalisen voiteen suoja perustuu vaalean titaanidioksidin heijastavaan vaikutukseen. Säteily siis kimpoaa ihosta poispäin vain jos titaanidioksidia on tarpeeksi iholla. Muumiksi ei tarvitse ruveta, mutta voidetta on syytä käyttää reilusti.

Että eipä mulla muuta kuin, että muistakaa voiteet, ettei iho muista voiteettomuutta!

2 kommenttia

 1. Kunnon lierihatut ja peittävät vaatteet ovat kaikkein tärkein ja paras suoja.

  Lapsille ja aikuisillekin on nykyään hauskoja hattuja, joissa on iso läppä ja riippuva kangassuoja niskan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vaatteista onkin tulossa postaus erikseen, mutta esimerkiksi kaikki Kaamoksen päällä olevat vaatteet ovat aurinkosuojallisia, esim takissa on titaanidioksini kudottu mukaan kuituun. Hattu puuttuu päästä tuon voiteen levityksen takia, sekin tärkeä juttu.

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images