Lue miten luet, kunhan luet! Asiaa äänikirjoista

yhteistyössä Elisa Kirja Olen äitiysaikana valittanut varmasti eniten siitä, että mulla ei ole enää aikaa lukea. Tarinat ovat asia, j...

yhteistyössä Elisa Kirja

Olen äitiysaikana valittanut varmasti eniten siitä, että mulla ei ole enää aikaa lukea. Tarinat ovat asia, jota kaipaan päiviini tosi paljon, mutta en ole saanut järjestettyä aikuisten kirjoille aikaa, kun arjessa on niin paljon muutakin tekemistä. Tähän pulmaan löytyi onneksi ratkaisu yllättävän läheltä, nimittäin omasta puhelimestani.

Kuten olen kertonut, Kaamos tykkää paljon lukemisesta, mutta mun äänihuulien ongelmien takia en voi lukea ääneen ihan niin paljon kuin lapsi haluaisi. Talvella keksin ulkoistaa pidempien lastenkirjojen lukemisen Elisa Kirjalle ja olemme kuunnelleet yhdessä monia Risto Räppääjiä ja muita lastenkirjoja sängyllä pötkötellen tai samalla legoilla leikkien. Meni kuitenkin tosi kauan, että suostuin edes vilkaisemaan Elisa kirjan aikuistenkirjavalikoimaan. Lukutoukka sisälläni ei ollut valmis luopumaan oikean kirjan tunnusta käsissään, mutta uteliaisuuttani tilasin 4.90 € tarjouksessa olleen Katja Ketun Kätilön kirjastoomme.

Tilauksen ja kuuntelemisen aloittamisen välissä meni aikaa, mutta lopulta päätin aloittaa kirjan kuuntelun iltakävelylle mennessäni. Luurit päässä metsässä kävellessäni äänikirja ei tuntunutkaan yhtään hassummalta formaatilta, varsinkin kun olin aloittanut Kätilön jo aiemmin oikeana kirjana ja jättänyt sen hankalan kielen vuoksi kesken. Nyt ronski lapin murre taipuikin ymmärrettävään muotoon Eija Ahvon lukemana ja jäin kirjaan kiinni ääneen lukemisen kautta.


Äänikirjat eivät ole mikään elokuvaan verrattava nopea elämys, sillä ne kestävät ainakin sen verran mitä itse lukiessakin. Kätilöä kuuntelin samat 10 tuntia, mitä olisin lukenutkin. Siinä ajassa nukutin lasta, imuroin, tiskasin ja kuljin työmatkoja kuin huomaamattani. Ilokseni huomasin, että jään äänikirjaan ihan samalla tavalla koukkuun kuin itse luettuunkin ja viime aikoina kirjastoomme onkin ilmestynyt useita minulle tarkoitettuja äänikirjoja, viimeisimpänä Juha Itkosen Palatkaa perhoset. Myös Katja Ketun Yöperhonen odottaa kuulijaansa, samoin vanha suosikkini L.M. Montgomeryn Anna ystävämme, jonka sai ladata Elisa Kirjasta ihan ilmaiseksi.

Äänikirjoihin hurahtaminen on kiinnostanut ystäviäni tosi paljon, mutta tekniikka tuntuu mietityttävän monia. Ihan siis se, että onko äänikirjoja helppo ladata ja kuunnella. On niitä. Ensiksi pitää tietenkin ladata ilmainen sovellus Google Play kaupasta tai App Storesta ja sitten vain etsimään kiinnostavia kirjoja! Eikä äänikirjaa tarvitse ostaa kuin sikaa säkissä, sillä kirjoissa on lukunäyte, jonka perusteella saa jo vähän kiinni siitä, kiinnostaako kirja ja onko lukija millainen. Ensimmäisellä kerralla kirjaa ostaessa syötetään Elisa Kirja sovellukseen myös maksutiedot, jotka pysyvät muistissa seuraavia kirjoja varten. Sen jälkeen kirjan osto tapahtuu nopeasti ja oston jälkeen kirja vain ladataan henkilökohtaiseen kirjastoon, jossa se on aina. Kuunnellessa kirja jatkuu aina kohdasta, mihin se edelliskerralla jäi ja kirjaa on mahdollisuus kelata eteen- ja taaksepäin sekä kuunnella niin monta kertaa kuin haluaa. 


Itselleni äänikirjahetkistä on tullut tosi tärkeä juttu, vaikka kyllä mä vieläkin haaveilen, että olisi aikaa myös lukea ihan oikeita kirjoja säännöllisesti. Erityisesti iltaisin, kun lapsi haluaa mun pötköttelevän vieressä hänen nukahtamiseensa saakka, on pimeässä makuuhuoneessa mukava kuunnella kirjaa ja rentoutua itsekin unimoodiin tarinan kautta. 

Tällä viikolla Elisa Kirja on keskittynyt nimenomaan äänikirjoihin ja alennuksessa on yli 170 erilaista äänikirjaa dekkareista romaaneihin ja lastenkirjoihin. Kirjojen hinnat alkavat 3.90 eurosta ja palvelusta löytyy myös täysin maksuttomia kirjoja. Itse suosittelen nappaamaan nyt ainakin nuo Katja Ketun kirjat kuunteluun sekä tsekkaamaan myös lastenkirjapuolen tarjonnan. Esimerkiksi Tuutikki Tolosen Mörkövahti on ihan superhyvä tarina, mutta melko työläs itse ääneen luettavaksi. Elisa Kirjan Facebook-sivuilla on myös 100 euron lahjakortin arvonta, johon kannattaa tottakai osallistua. Sillä nimittäin saa niin monta alennusäänikirjaa, ettei ihan heti lopu lukeminen.

Äänikirjat kuten e-kirjatkin herättävät varmasti mielipiteitä, joten millaisia kokemuksia teillä on näistä uusista tavoista lukea? Mulle e-kirja on tosi hankala juttu, enkä yrityksistä huolimatta osaa lukea kirjaa näytöltä. Äänikirjat taas... no, olen rakastunut.

16 kommenttia

 1. Minulla on ollut Elisa Kirja -sovellus jo pitkään, mutta äänikirjoihin en ole vielä uskaltautunut. Pitänee ladata joku Anna-kirja kokeiluun, josko sitä osaisi vaikka työmatkoilla alkaakin kuuntelemaan kirjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai joku dekkari! Siellä on Maria Kalliotakin. (harmi vaan et oon lukenut ne kaikki jo valmiiksi, hehe)

   Poista
 2. Mie oon kirjahyllyihmisiä. Tiedäkkö, haluan pitää ne pölyiset ja tilaa vievät niteet, koska niissä on ihan hirveästi muistoja kiinni, ja se paperin tuoksu ja kirjan paino ja.. Kindle esimerkiksi ei sovi omaan käteeni ollenkaan, näytöltä kirjan lukeminen on tympeää.

  Mutta. Eipä miulla enää ole samalla tavalla aikaa uppoutua kirjoihin, että voisin lukea sen 12 tuntia putkeen. Aika usein tulee ostettua sellaisia "luppoaikalukemisia", pokkarikantisia kirjoja joita joku on kehunut, junamatkojen ajanvietteeksi. Ja niihin reissurähjääntyneisiin pokkareihin ei ole samanlaista suhdettakaan. Voisi siis antaa tilaisuuden näille äänikirjoille, varsinkin kun pitkät junamatkat vaihtuvat pitkiin automatkoihin, eikä ratissa voi syventyä paperipainokseen :D Hyvä tietää, että niistä saa ääninäytteen. Miulla on ongelmia kuunnella jotain vakavaa proosaa lastenohjelman ääninäyttelijän äänellä, joten eipähän tuu hutiostoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli mieleen, et hitsi kun silloin sun sairaalajakson aikana ois ladattu sulle äänikirjoja. Siihen ne ois ollut tosi käteviä.

   Poista
 3. Siis olisi niin mahtava meillekin! Pakko tilata meille noita kesäksi lapsille ja ehkä itsellenikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. etkös sä nimenomaan valita ettet voi lukea kirjoja, kun se energia menee tekstin ymmärtämiseen? Toihan ois just hyvä sulle, tosin sinut tuntien en aloittaisi Kätilöstä vaan jostain kevyemmästä :)

   Poista
 4. Mä oon kyllä itse niin huono lukemaan kirjoja. Ne tuntuvat aina vaan pölyyntyvän ja vievän tilaa, mutta tommosta äänikirjaa en olekaan kokeillut. Ja hyvä vinkki kuunnella kun käy kävelyllä! Varmaan löytyy jotain muutakin kuin vain hömppää valikoimasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis löytyy ihan laidasta laitaan. Mä luen paljon suomalaisia kirjoja, joten tykkäsin et valikoima on niissä hyvä. Mutta kyllä siellä on paljon kaikenlaista laiturin päässä köllöttelyyn sopivaa.

   Poista
 5. Kirjastosta saa myös äänikirjoja ja ihan ilmaiseksi!

  VastaaPoista
 6. Minä olen kuunnellut jo useamman vuoden ajan näitä Elisan tarjoamia äänikirjoja mm. autolla pitkiä matkoja ajaessani. Välillä ihan harmittaa, kun tulee perille ja kirja jää jännään kohtaan :)
  Suosittelen kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveisiä Lohjalta! Olemme juuri ajamassa mökille ja kuunnellaan kirjaa, tosin lastenkirjaa kun takapenkillä on tuo lähes 5v :)

   Poista
 7. Täällä yksi äänikirjoihin rakastunut.:)

  Nykyään kuuntelen joka ilta äänikirjaa ennen nukkumaanmenoa, auttaa unohtamaan työasiat päästä, eikä sängyssä tulee enää niin pyörittyä. Erityisesti Elisa Kirja valikoitui käyttöön, sillä kirjat saa nopeasti ladattua puhelimella sovelluksen kautta, sekä kirjan pystyy ajastamaan, että nukahtaessa ei mene koko tarina ohi (ja joudu seuraavana iltana metsästään oikeaa kohtaa).

  Myös VIHDOIN tuli valmiiksi Sinuhe Egyptiläinen, jonka hyvyyttä moni on liputtanut. Itse lukemalla aloitin kirjan neljästi, koskaan pääsemättä raskaan tekstin takia loppuun asti. Äänikirjana kirja soljui mukavasti ja kietoi mukaansa jännittäviin seikkailuihin.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! Tämä sopii mun elämäntilanteeseen kuin nenä päähän! En ehdi/saa luettua kirjakirjoja, joten jes, kyllä! Lataan appsin heti.

  VastaaPoista
 9. Ihan mahtava postaus! Olen aiemmin ollut lukutoukka (lapsena tuli luettua joka päivä tuntikausia Neiti Etsivää), mutta nyt en ole vuosiin enää ehtinyt lukemaan muuta kuin opiskeluun liittyviä opuksia. Luulin että äänikirjoja on vain lapsille ja sitten jotain special editioneita mm. Hynysen äänikirja. Latasin samantien Elisan appin ja Katja Ketun Kätilön. Jatkossa korvaan työmatkoilla musan tuolla. Huippujuttu!

  VastaaPoista
 10. Minä kuuntelin lapsena paljon niitä kasettikirjoja ja aikuisenakin olen kuunnellut pari äänikirjaa (muun muassa silmäleikkauksesat toipuessani). Tuo äänikirja lenkkikaverina on hyvä ajatus. Olen hirveän huono käymään yksin kävelyllä, mutta äänikirjaa kuunnellen lenkkikin voisi tuntua mukavalta. rakastan kuitenkin ihan oikeita, fyysisiä kirjoja, eli tuskin niistä koskaan luovun, ja kehittäähän niiden lukeminen lukutaitoakin ihan eri tavalla kuin äänikirjojen kuunteleminen (siis varsinkin lasten kohdalla). Molemmille on varmasti paikkansa!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images