10 SYYTÄ MIKSI KANNATTAA MATKUSTAA LAPSEN KANSSA

Tällä viikolla, sattuneista syistä, blogista löytyy paljon matkustusasiaa. Viikon takaisen Helsinkilomamme museokohteet, viikonlopun Rauman...

Tällä viikolla, sattuneista syistä, blogista löytyy paljon matkustusasiaa. Viikon takaisen Helsinkilomamme museokohteet, viikonlopun Rauman reissun parhaat palat sekä muutamat muut enemmän tai vähemmän matkustukseen liittyvät jutut pyörivät nyt kovasti mielessä, sillä kesä on ehdottomasti meille se paras aika matkustaa. Fiilistellessä tämän kevään ja kesän ekoja reissuja ja suunnitellessa niitä myöhempiä kokosin kymmenen kohdan listan siitä, miksi lapsen kanssa kannattaa matkustaa ja mitä matkustaminen ylipäätään antaa, niin lapselle kuin aikuisellekin. Toivottavasti lista antaa uskallusta niillekin, jotka eivät ole vielä ottaneet pientä lasta lomalle mukaan :)


kaamos matkustaa metrolla 1


1) Matkustaminen ja uusiin paikkoihin tutustuminen on mukavaa. Monet ajattelevat, ettei lapsen matkustuksesta kannata maksaa, koska varsinkaan pienelle lapselle ei välttämättä jää muistijälkeä reissuista. Muistijälki ja mukavuus ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, jos sinä nautit matkustamisesta, miksei lapsesikin?


2) Matkustaessa tutustuu uusiin ihmisiin ja usein lapsi bongaa ne kaikista mielenkiintoisimmat tyypit, joiden seuraan et muuten eksyisi. Hän myös aloittaa tutustumisen puolestasi, usein lupaa kysymättä. Olemme edelleenkin someyhteydessä 1.5-vuotiaan lapsen bongaaman Teneriffan tuttumme kanssa.


3) Kohteet, joissa olet käynyt iät ja ajat saavat uuden kulman kun mukana on lapsi. Perhekohteisiin kuten elämyspuistoihin ei kannata suhtautua uhkana vaan mahdollisuutena, usein ne tarjoavat aikuisellekin elämyksiä.


4) Reissuissa voi solmia myös lasten välisiä kaveruussuhteita jotka jatkuvat vuosia. Terveisiä vaan Eeville ja Annille Eurajoelle, ensi keväänä taas nähdään!


5) Jokaisella meillä on työminä, arkiminä ja löytyy myös reissuminä. Jo pienestä lapsesta saattaa tulla esiin ihan uusia piirteitä ja usein lomalla ollessa lapsen kehityksen huomaa eri tavalla, kun ollaan irti arjesta. Esimerkiksi oma lapseni on todella helppo matkakaveri, jonka mielestä Onnibussissa istuminen on todella hauskaa, mitä pitempi matka, sen parempi. Matkustaminen bussilla onkin siis lapselle rauhoittava elämys, ei kamala kohtalo.


tony bell vaakunan edessa


6) Lapsen kanssa matkustaessa jää usein baarit väliin ja olet energisempi päivisin. Voit hyvin siis lyhentää reissuja ja kokea silti enemmän, darra-aamuja kun ei tarvitse nukkua pois.


7) Lapsen kanssa matkustaminen vaatii rauhallisuutta. Mitä luultavimmin voit unohtaa seikkailulomat, kuuden museon päivät ja lisätä ohjelmaan pienet päiväunet. Lapsen kanssa ei suoriteta vaan koetaan ja nautitaan.


8) Vaikka lapselle ei jäisi matkasta muistoja, hänelle jää taitoja, makuja ja tuoksuja. Sinun muistosi ovat kuitenkin erilaiset mitä ilman lasta matkustaessa, ne muistot kannattaa arvottaa korkealle sillä lapsi on lapsi vain hetken.


9) Lapsen kanssa matkustaessa voit myös säästää, kaukokohteen sijaan naapurikaupungin kylpyläkin on varteenotettava lomakohde, jonne ei ehkä muuten tulisi lähdettyä koskaan, koska se on "liian lähellä".


10) Matkustaminen lapsen kanssa, varsinkin kaksin, vaatii uskallusta. Kuuden tunnin lento koko ajan huutavan ja rimpuilevan 1.5-vuotiaan kanssa tai lapsen omatoiminen lukkiutuminen virolaisen hostellin vessaan eivät kumpikaan olleet elämäni tähtihetkiä, mutta toivat luoton, että joka paikasta löytyy ystävällisiä ja auttavaisia ihmisiä eikä lapsimatkailija ole koskaan yksin.


Listaa voisi jatkaa loputtomasti, mutta jäikö joku olennainen teille tärkeä syy mainitsematta? Kerrohan kommenttiboksiin omat hyvät syyt ottaa lapsi mukaan matkalle!


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

10 kommenttia

 1. Lapsiystävällisissä maissa olemme saaneet kolmevuotiaan pellavapään ansiosta paljon parempaa palvelua kuin mitä olisimme pelkkänä pariskuntana saaneet: Italiassa ja Kreikassa meidät huomioitiin ravintoloissa heti paremmin ja Vatikaanissa pääsimme museoon ja Sikstuksen kappeliin (kahden tunnin) jonon ohi, koska "ei kai nyt lapsen täällä tarvitse jonottaa". Kun Suomen rajat on ylitetty, on yleensä ihan mahtava huomata, ettei lapsen olemassaoloa tarvitse pahoitella kanssamatkustajille vaan me ollaan asiakkaita siinä missä muutkin.

  VastaaPoista
 2. Lapsen muistijälkiä ei pidä aliarvioida. Me oltiin Thaimaassa viime marraskuussa ja kuopus oli silloin 1v9kk. Hän puhuu vieläkin "uimisesta Thaimaassa" ja "gekkosesta katossa". On tietty hirmu kiva juosta norsusafarit ja temppelit läpi, ja lapsi muistaa sen gekkoliskon katossa :D. Onneksi ei kyllä oikeasti juostu henkihieverissä paikasta toiseen. Toinen ehdottoman hyvä syy matkustaa on totaalirentoutuminen. Kuinka monta päivää kotioloissa pystyt olemaan ilman läppäriä, varsinkin kuun teet töitä kotoa käsin. Tai siivoamista tai ruuanlaittoa ;). Sitä paitsi noista matkoista nauttii ihan eri tavalla kuin aikanaan ennen lapsia, kun ne eivät ole niin itsestäänselvyys.

  VastaaPoista
 3. Minä taas olen ollut aina sitä mieltä, että lasten kanssa on helppo matkustaa :) He käyttäytyvät hyvin, kaikki on uutta ja jännää. Kunhan vain muistaa mennä heidän ehdoilla. Ruokaa ja unta on saatava tarpeeksi.

  VastaaPoista
 4. Mullahan ei lapsia ole, mutta mielellään isotäditettävien kanssa reissaan isomummolaan Savoon ja voisinpa muutenkin ottaa mukaan reissuun. Herrahlö oli 3 v toissa kesänä kun kahdelleen lomailtiin mummolassa ja viime keväänäkin mentiin kahdelleen lomalle. Nyt lähdetään sitten pikkusiskon 3 v ja herran kaa juhannukselta lomalle kolmelleen isomummolaan. Lasten kanssa reissut on mutkattomia ja menee omalla painollaan pysähdellen useamman kerran kuin yksin liikkuessa.

  VastaaPoista
 5. Mä taas uskon, että lapselle jää muisti jälkiä reissuista. Oli ne sitten kaukokohteisiin, kotimaanmatkoja tai ihan lähi-reissuja. Jos/kun matka on onnistunut, niin siitä jää positiivinen fiilis. Meillä kuopus 3 vee kyseli vähän aikaa sitten: milloin lähdemme reissuun? Kun ilmeisesti reissut ovat olleet hauskoja juttuja, niin tyttö halusi tietää milloin taas lähdetään. :)

  Meillä lapset ovat olleet helppoja matka-kavereita ja luulen, suuren syyn olleen siinä, että reissussa aikuisella on ollut aikaa olla lapsen kanssa, jutella / touhuta / olla ihan rauhassa.

  Esikoisen luultavasti onnistunein reissu on ollut viime kesänä iskän kanssa kaksistaan veneellä matka "autiolle saarelle" telttailemaan. Pojat olivat kalastaneet, tehneet trangialla ruokaa, tutkineet saarta, pystyttäneet teltan, käyneet meressä pesulla ja mikä parasta nukkuneet teltassa. Tänä vuonna kuulemma uudestaan ja tällä kertaa sisko myös mukaan. Ainoa asia mikä jäi viime vuodesta puuttumaan, oli kuulemma myrsky. Öhh... ehkä hieman liika muumien katsomista ollut. :)

  VastaaPoista
 6. Näinpä! Kyllä mä itse uskon, että lapselle jää muistijälkiä, vaikka hän ei ehkä pystykään samaan tapaan muistelemaan matkaa kuin aikuiset vuosien kuluttua.

  VastaaPoista
 7. Minustakin lapset ovat parasta matkaseuraa!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, että oot uskaltanut ottaa kummilapsia mukaan. Vanhemmatkin saavat hieman lomaa, samoin sinä vähän erilaisen kokemuksen :)

  VastaaPoista
 9. Meilläkin matkat ovat olleet aina helppoja (tosin tuota yhtä lentokokemusta en olisi tarvinnut) ja koska lapsi on tottunut matkustamaan, hän odottaa innolla aina uusia reissuja.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images