LASTEN PARHAAT LUONTOKIRJAT

Kaksi asiaa, mihin olen pyrkinyt lasta opettamaan on rakkaus kirjoihin ja luontoon. Kumpikin omalla tavallaan auttaa ymmärtämään maailmaa pa...

Kaksi asiaa, mihin olen pyrkinyt lasta opettamaan on rakkaus kirjoihin ja luontoon. Kumpikin omalla tavallaan auttaa ymmärtämään maailmaa paremmin, mutta toimii myös pakopaikkana ja ajatusten nollaajana. Kun yhdistetään kiinnostus luontoon ja kirjoihin, tulee siitä lapselle toivottavasti myös kiinnostus luontokirjoihin. Tässä meidän kolme tämän hetken kirjalempparia + bonusnumero kaupan päälle.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Pienten lasten luontokirjoissa tärkeää on kuvitus, jotta lapsella pysyy kiinnostus kirjan selailuun. Puhun nyt tarkoituksella selailusta, sillä en itse lue kirjaa yleensä alusta loppuun, vaan selailemme yhdessä sieltä täältä ja juttelemme aiheesta paljon. Tämän hetkinen lempikirja meillä molemmilla on Lapsen oma lintukirja. Se sisältää paljon tietoa linnuista, niiden ominaispiirteistä, lentotavoista ja vaikkapa ruokinnasta. Kirjassa on tietoiskujen lisäksi myös pitkä tarinallinen kokonaisuus, minkä pääosassa on sinitiaisen poika Eetu. Uskoisin kirjan kiinnostavan kolmevuotiaasta vanhempia ja ylärajaa en tällä kirjalla näe. Itsekin nautin paljon vesivärikuvituksesta ja mielenkiintoisesta lintutietoudesta.


Toinen samaa Lapsen oma-sarjaa oleva suosikkimme on Lapsen oma luontokirja, mikä on aihepiirinsä puolesta laajempi luontotietokirja sadulla ryyditettynä. Siinä tutustutaan muun muassa sieniin, kasveihin, eläimiin ja eläinten jälkiin. Kirjan satuhahmona esiintyy Miihkali Metsänhaltia ja kuvituksessa näkyy muitakin mielikuvitusolentoja kuten keijuja. Tämäkin on ihana!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Suomen lasten retkeilyopas (saatu Otavalta) on isompi paketti, mitä kaksi aiemmin mainittua. Kirja on tuhti paketti Suomen luonnosta, sen asukeista ja siellä liikkumisesta. Ei mikään pikkulasten opus, mutta tosi hyvää iltalukemista hyvien kuvien ja inspiroivien ideoiden vuoksi. Koska netti on loputon suo, en mielelläni etsi lapsen kanssa sieltä tietoa vaan tutkin ennemmin kirjoja. Suomen lasten retkeilyoppaasta olemme löytäneet paljon retkeilyvinkkejä, mutta myös jännittäviä tietoiskuja esimerkiksi lepakoiden horrostamisesta.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Bonarina haluan mainita vielä ihan loistavat Oppi&Ilon luontoretki kortit, jotka voi ripustaa vaikka lapsen takkiin kiinni retkelle lähdettäessä. Korteista löytyy monenlaista tietoa luonnossa kasvavista kasveista puista marjapensaisiin. Näitä on kiva tutkia metsässä ja antaa lapselle tehtäviä, kuten etsi tämä puu tai tämä kasvi. Yllättävän paljon löytyy nimittäin näin talvellakin korttien kuvaamia kasveja ihan lähimetsästä.


Lapsen oma-sarjan kirjat sekä luontokortit olen ostanut Suomen luontokeskus Haltiasta, missä on tosi hyvä luontokirjojen valikoima ylipäänsä. Sen lisäksi, en tiedä mistä johtuen, Haltia myy lasten luontokirjoja hieman edullisemmin mitä monet muut kaupat. Lapsen oma-sarjan kirjat taisivat olla 13 euroa / kpl ja luontokortit 7 euroa eli Haltiassa pistäytyessä me yleensä hankitaan joku kirja samalla. Suosittelen muillekin!


Jäikö joku huippu lasten luontokirja mainitsematta? Laitahan koordinaatit kommenttiboksiin!


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

3 kommenttia

  1. Hienoja kirjoja olet löytänyt. :) Itse olen tykästynyt lasten Milja-kuvakirjasarjaan, jossa luontoa esitellään tarinan avulla. Sarjassa on jokaiselle vuodenajalle oma kirjansa. Ihan mahtavia teoksia, suosittelen!

    http://luetaankotama.blogspot.fi/2015/02/loistava-lasten-tietokirja-miljan-syksy.html

    VastaaPoista
  2. Meillä on koko sarja Kirsi Hutrin ja Tom Björklundin tekemiä vuodenaikakirjoja: Eläinten talvi, Kaupungin kesä, Närhen syksy ja vesimyyrän kevät. Aivan ihania. Lisäksi kiva on Maijaliisa Pitkärannan Lasten oma metsäkirja. Suosittelen tutustumaan noihin.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images