TUTKIMUS: MAISTUUKO KAIKKI PÄTKIKSET SAMALTA?

Viime viikolla löytyi Instagramin kautta sellainen uutinen, mitä on alitajuisesti odotettu jo pitkään: Iso Pätkis! Mikään herkku ei ole pare...

OLYMPUS DIGITAL CAMERAViime viikolla löytyi Instagramin kautta sellainen uutinen, mitä on alitajuisesti odotettu jo pitkään: Iso Pätkis! Mikään herkku ei ole parempaa kuin minttusuklaa ja minttusuklaista parasta on tietenkin pätkikset. Vain unelmissani siintävä minttugeisha saattaisi voittaa Pätkiksen, eikä Fazerin minttukonvehti vedä vertoja Pätkiksille mitenkään, vaikka alunperin Pätkis on nimenomaan tehty ylijäämä-minttukonvehdeista.


Jokainen minttusuklaan ystävä siis tietää, ettei Pätkiksen voittanutta ole, mutta onhan se jukolauta pieni! Pienuutta kompensoimaan pätkiksiä pienennettiin entisestään ja pistettiin pussiin, jotta kerrankin Pätkiksiä olisi tarpeeksi. Ja nyt tuli Iso Pätkis, tämä jumalaisen minttutryffelipatukan kaksinkertaistava nautinto, jossa on siis tuplat massaa peruspätkikseen verrattuna.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ainoa ongelma on vain, ettei ainakaan pussipätkis ollut yhtään niin hyvää kuin pikkupatukka! Ja samaa koodia sain instassa Isosta Pätkiksestä, ettei se maistu samalle ja on siksi pettymys. Siksi mun piti, ihan tutkivan journalismin nimissa krhm, ostaa koko setti ja testata voiko tämä selkeästi totuutena pidetty asia olla totta. Eli siis että maistuuko ne Pätkikset erille. Tutkittavana oli siis Pätkis, Pätkis pussi ja Iso Pätkis.


Aloitin Isosta Pätkiksestä ja mielikuva oli selkeä, joo, eriltä maistuu. Sitten otin päälle palan originaalia pikkupatukkaa ja yllätyin, kun maku olikin melkolailla sama. Jos jotain eroa on niin ehkä suutuntuma oli suklaissa eri, tosin siihenkin taisi vaikuttaa erikokoiset palaset. Perään nappasin vielä pari Pätkispalaa pussista ja kyllä ne ihan samalle maistui! Eli ainakin näillä tutkimustuloksilla sanoisin, että kaikki Pätkis on ihan samaa settiä, vaikka originaali maistuu minustakin yksittäin syötynä paremmalle. Tämä taas taitaa johtua siitä, ettei 18 gramman patukasta saa samanlaisia övereitä, kuin isommasta erästä. Samaan syssyyn tuli tutkittua paljonko Pätkiksiä on liikaa ja raja omalla kohdallani taitaa kulkea n. neljän originaalin Pätkiksen määrässä, eli n. 70 grammassa. Puuh, nyt nimittäin ei enää tee yhtään suklaata mieli ja taidan viedä lopun tutkimusmateriaalin naapuriin.


Lopputulokseksi omalta kohdaltani totean, että originaali Pätkis on paras. Ei siksi, että se maistuisi erille kuin muut, vaan siksi, että sen 18 gramman koko on juuri täydellinen makean nälkään. Jo tuplat on (ihme kyllä) tämän patukan kanssa hiukan liikaa!


edit: Viedessäni naapurin lapsille lopun tutkimusaineiston, huomasimme minttutryffelin määrässä eroja: Pätkis: 82%, Pätkis pussi: 81% ja Iso Pätkis 78%. Eli pienet makuerot tarkempiaistisimpien suussa johtuvat luultavasti tästä +-4% heitossa minttutryffelipitoisuudessa verrattuna maitosuklaakuorrutteen määrään :D


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

19 kommenttia

 1. Hyvä, että tuoli tuokin asia testattua :D Mutta siitä olen ihan varma, että Pätkiksen koostumus muuttui jossain vaiheessa siitä, mitä se oli aikaisemmin. Nykyään siinä on joku kummallinen kuorrute päällä, ennen se oli samaa tavaraa koko pätkis -ja maistui paremmalle. Ei silti -on Pätkis kuitenkin ihan paras suklaapatukka ja mielummin vetelen koko pussillisen, kun alkuun pääsen. Pikkupatukka on ihan liian pieni :D

  VastaaPoista
 2. Itse en kyllä eroa ole huomannut, mutta sehän saattais perustua se että muka maistuu eriltä niin siihen muotoon ja mihin kohtaan kieleen se suklaa osuu suuhun laittaessa..!? :D Vähän niin kuin sanotaan, että ohuesta kahvikupista kahvi maistuu paremmalta kuin paksu- ja suorareunaisesta mukista juuri sen puolesta kuinka se kahvi solahtaa suuhun. :D

  VastaaPoista
 3. Hyvä että asiasta löytyy nyt tieteellistä näyttöä :) Itsehän olen tehnyt vastaavaa tutkimusta Valion Viisi Hedelmää mehuista, litran purkissa oleva mehu maistuu ihan erilaiselle kuin 1,5l purkissa oleva. Tosi tarina.

  VastaaPoista
 4. Sekoitetaas vähän vielä soppaa. Irtokarkkilaarista ostetut pätkikset ovat aina jotenkin rautaisen makuisia, onko kukaan muu huomannut samaa? Mutta hännänhuippu, ne jouluna myytävät Pätkis-boxit. Eivät tasan taatusti ole samaa tavaraa originaalin kanssa!!! =D Sen yhden kerran ostin, kun myyntiin tulivat, mutta toista kertaa ei ole tarvinnut maistaa.

  Mutta nyt siis Iso Pätkis täälläkin testiin!

  VastaaPoista
 5. Joo sulla jäi tutkimuksesta pois nuo paperikääreiset Pätkis-konvehdit. Nehän on koostumukseltaan sellaisia dumlemaisia, eli ihan erilaisia kuin originaali-Pätkis ja pussi-Pätkikset. Minusta tuo jätti-Pätkis oli koostumukseltaan samanlainen tahmainen kuin konvehti-Dumle-Pätkikset.
  Minusta irtokarkkikaupassa myytävät irto-Pätkikset on ihan samaa tavaraa kaupan pussi-Pätkiksien kanssa, tuo edellisen kommentoijan mainitsema rautainen maku voi tulla säilytyksestä tai jostain vastaavasta.
  On se hyvä että näitä asioita tutkitaan! Täytynee itsekin uusia tutkimus tuloksen varmistamiseksi.

  VastaaPoista
 6. mun mielestä taas Pätkis-konvehdit (jotka tästä testistä puuttuu..) on parempia, koska niissä on toffeemaisempi koostumus :) Mutta en olekaan hc-Pätkis-fani, enemmän Suffeli-ihmisiä ;)

  VastaaPoista
 7. Mä syön aika vähän karkkia ja minttusuklaa on kyllä paheeni numero 1. SIlti sitäkään ei tule onneksi kovin monesti ostettua ja useimmiten tuo yksi Pätkis on se, minkä ostan. Mä oon luullut et se on liian pieni mulle, mutta kyllä nyt tuntuu muutaman liikaa syötynä et pitäydyn edelleenkin yhdessä :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä, ja tuo suklaakuorrutteen määrä tietenkin vaikuttaa vaikka ainesosat olisi muuten sisällöllisesti samat!

  VastaaPoista
 9. Nyt alkoi kiinnostamaan näiden mehujen makuerot, harmi kun meillä juodaan mehua niin älyttömän vähän etten ehkä osaisi analysoida tarpeeksi hyvin.

  VastaaPoista
 10. Apua, mä en oo koskaan ostanut irtokarkkipätkiksiä enkä niitä konvehtejakaan! Ne nyt tosiaan jäi pois laskuista, kun muistin vain nämä kolme variaatioita. Tosin ihan hyvä, koska vein jo ison kasan suklaata naapuriin kun alkoi ällöttään koko pätkis :D

  VastaaPoista
 11. Mä oon aina luullut, et ne konvehdit olisi samaa pätkistä kuin noi pikkupatukatkin :O Mielenkiintoista! Olisiko niin, ettei Pätkiksen variaatioiden ole tarkoituskaan olla samantuntoisia kuin pikkupätkis?

  VastaaPoista
 12. Nyt kyllä kiinnostaa tuo Pätkis-konvehdin koostumus! Pitääpä joku karkkipäivä hankkia sellainen laatikko, vai olisikohan niitä jossain irtokarkkilaarissa paperisina? Kun se iso laatikko on kyllä hieman liian iso :D

  VastaaPoista
 13. Ja irtolaari-susut on ihan eri makuisia kuin pussissa olevat ja patukkana olevat! Fazerin konvehtilaatikossa olevat susut taas on joltain ihan eri planeetalta kaikkien muiden susujen kanssa! Irtokarkkisusut on parhaita. Jos susututtaa patukan verran, niin mielummin otan sitten Dumle snacksin, joka on parempaa kuin susupatukka.
  Näin niinkuin vertailuaiheesta yleensä. Pätkiksistä en tykkää, koska minttu (ja piparminttu) kuuluu vain purkkaan ja hammastahnaan. :D

  VastaaPoista
 14. Nyt vasta ymmärrän kuinka vähän tiedän karkeista. Susu palat siellä irtokarkkilaarissa on hyviä, ostan niitä aina kun ostan irtareita n. 2 kertaa vuodessa. Susujen minttu on toki makuuni enemmän, näitä hankin joskus kun mennään retkelle päiväksi ja tarvii helppoa energiaa. Mut muuten oon kyllä pikkupätkistyyppi eniten :)

  VastaaPoista
 15. Itse olen melko varma että makuun olennaisimmin vaikuttavat a) jo mainittu suklaakuorrutteen määrä suhteessa minttutryffelin määrään b) pakkaus- ja säilytysmuoto. Eli,irtokarkkina myytävät on eniten ilman kanssa tekemisissä = kuivuu. Pussissa kuivuu vähemmän,mutta ottaa osumaa toisista (ja luultavasti tehtaalla ennen pussitusta myös "saa ilmaa"). Konvehdit on irtokarkkeja pienempiä (enemmän suklaata?) mutta paremmin pakattuja - yksittäin muovikääreessä ja vielä pahvirasiassa. Pikkupatukka taas on se "aito ja alkuperäinen" ja siksi "maistuu parhaalta",vähän niinku cokis lasipullossa vs. halpa-cola muovipullosta.

  VastaaPoista
 16. Fazerin vaaralan tehtaalla työssä olleena, vahvistan arvioijan mietteet. pakkaustyyppi vaikuttaa makuun. Oikeat suorat erot on konvehdissa ja patukassa. Ne myös valmistetaan eri paikassa tehtaassa. Molemmat patukat ja pikkupätkikset tehdään samassa linjastossa, ja laatikossa olevat pikkupätkikset ovat ihan samoja kuin pussissa olevat.

  VastaaPoista
 17. Oliskohan S-marketissa ollut irtomyynnissä konvehteja.. Ja ehkä Filmtownissa tai Makuunissa vois olla. :)

  VastaaPoista
 18. Joo, mäkin maistoin jouluna niitä isossa boksissa myytäviä pätkiksiä. Ne oli ihan erilaisia kun perus pätkikset. Ne oli sileäpintaisia, sisältä sellaisia jännän kosteita ja "purkkamaisia". Ite oon huomannut että pätkispussin pätkikset on jotenkin sellaisia harmahtavia pinnasta :D

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images