MEIKKAAMINEN ON TURHAMAISUUTTA?

Viimeiset kuukaudet ovat muuttaneet katsomiskantaani kauneudenhoitoon paljon. Vaikka hoidan ihoani, meikkaan säännöllisesti ja pesen hiuksen...

Viimeiset kuukaudet ovat muuttaneet katsomiskantaani kauneudenhoitoon paljon. Vaikka hoidan ihoani, meikkaan säännöllisesti ja pesen hiukseni monta kertaa viikossa, en ole ollut mitenkään erityisesti kiinnostunut siitä. Mulla on tietyt vaatimukset ja kriteerit tuotteille, jota käytän, mutta en odottele kauneusrintaman uutuuksia kieli pitkällä tai fiilistele kosmetiikalla muutenkaan joka päivä. Saippualla pestään ja meikillä saadaan kasvoihin eloa työaamuisin, se on siinä.


Ja sitten törmäsin näihin lähes kolmeenkymmeneen kosmetiikkafriikkiin naiseen ja sain kunnian tehdä myös töitä heidän kanssaan. Jo Purkkimafian ensiaskeleista lähtien olen joutunut haastamaan itseni ihan uuteen ajatusmalliin ja tutustumaan meikkiskeneen sen perisuomalaisen "missä ei ole vikaa, sitä ei korjata" ajatusmallin ulkopuolelta. Myönnän olevani feministi, mutta en mikään naiseus/kauneusvihaaja. Silti kauniiden piirteiden korostamisen ja kauneuden harrastaminen on tuntunut jotenkin etäiseltä, vähän feikiltä ja turhamaiseltakin. Miksi joku haluaa uhrata aikaansa niinkin turhalle asialle kuin kauneus, kun maailmassa on olemassa paljon mielenkiintoisempiakin juttuja, ainakin minusta!


purkkimafia onni


Tässä onkin ollut iso oppiminen, että vaikka puhumme Purkkiksesta kauneusblogiyhteisönä, ei esimerkiksi meikkaaminen aina tarkoita viehättävien piirteiden korostusta, vaan se voi olla vain puhdasta ilottelua väreillä, uusien tekniikoiden testausta, niissä kehittymistä ja suurta luovuutta, vesivärin ja paperin sijaan vaan käytetään luomiväriä ja omia kasvoja. Ja eihän meikkibloggaus tarkoita sitä etteikö muustakin oltaisi kiinnostuneita!


Kauneuden hoito on muuttunut mielessäni turhamaisuudesta yhtä järkeväksi esteettiseksi harrastukseksi kuin vaikkapa puutarhanhoito tai askartelu. Oikeastaan olen itsekin löytänyt pienen kauneudenhoidon ilon, sellaisen mikä ei liity järkevyyteen (kasvohoito) vaan pelkkään hupiin (huulipuna). Ja samalla olen huomannut kuinka vähän meikkaamisesta ja kauneudenhoidosta tiedänkään, niistä Muoti & Kauneus-lehden meikkivinkeistä 90-luvulla kun on aikaa. Pitkästä aikaa meikkauskin on alkanut inspiroimaan oikein kunnolla, samoin kynsien laittaminen.


Tänään ihmettelin ääneen, kuinka Purkkimafian stereotyyppisistä stereotyyppisimmät ""sananlaskutaulut" eivät ole onnistuneet saamaan mua ärsyyntymään, vaikka niissä on pinkillä (naisväri!) pohjalla ladeltu täysiä älyttömyyksiä. Vai mitä sanotte linerista "En itke vuoksesi, ripsarini on liian kallista"? Eihän nyt kukaan sydänsuruinen voi eikä saa miettiä ripsiväriään! Eihän naiset mitään ääliöitä ole! Ja kuka sanoo muuten, että ripsiväriä ja muuta kosmetiikkaa käyttäisi vain naiset, eihän sekään pidä paikkaansa! Mutta lähinnä nuo höpönlöpö sananlaskut vain huvittaa, enkä saa niistä sen kummempaa mustelmaa feministiseen mieleeni. Pitäisiköhän?


purkkimafia avuton


Laittautuminen, kauneudenhoito ja meikkaaminen eivät ole pakollista hommaa, mutta silti varmasti suurin osa meistä naisista sitä harrastaa ainakin satunnaisesti. Miksiköhän kauneudenhoidon ja meikkaamisen leima on silti enemmän siellä turhamaisuudessa kuin luovuudessa ja missä menee se raja, jolloin meikkiä onkin "liikaa"? Kun itse kieltäytyy järjestäen ripsipidennyksistä ja kalvomuodostajista ja muista "luonnottomuuksista", on ollut melko vapauttava elämys tutustua syksyn ja talven aikana blogeihin, joiden teemana on kauneus, useimmilla vain ja ainoastaan kauneus, ehostus ja meikkaus. Niin uusi maailma.


Melkein väitän, että mun blogin lukijoille aika monelle kauneusblogit eivät ole tuttu juttu, haastanpa siis teidätkin tutustumiskierrokselle Purkkimafiaan. Kuulostiko tämä (lastenohjelmien aikaan nopeasti kirjoitettu) pohdinta tutulle? Kertokaapa te teidän kauneudenhoidosta!


(Purkkimafian pinkit ajatustaulut löydät kaikki Instagramista @purkkimafia)


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

18 kommenttia

 1. Meikkaaminen on ainakin mulle just sitä leikkiä. Sitä ei tartte ottaa liian vakavasti ja se tavallaan myös rentouttaa. Vähän sama kun sua ne yhen kosmetiikkabloggaajan videot... :D

  VastaaPoista
 2. Mäkin kävin tänään vakoilemassa täysin tuntematonta aluetta, taidan vakoilla uudelleenkin. Hyvältä vaikutti tuo koko mafia.

  T. Surkea meikkaaja, ainakin vielä;)

  VastaaPoista
 3. Mua ei kyllä rentouta ajatus, että aamulla herään ieläkin aikaisemmin että saan rentoutua meikkieni äärellä :D Jos voisin meikata valmiiksi illalla niin SE olisi rentouttavaa!

  VastaaPoista
 4. Sulla taitaa pysyä paremmin siivoussuti kädessä ku meikkisuti. Mulla taas pullasuti :D

  Tosi kiinnostavia juttuja Purkkimafiassa on, meidän vaan pitää aloittaa ihan alkeista. Mä en osaa edes ostaa puuterille sopivaa sivellintä itselle ja Mac:n pisteelläkin vaan kävelen ohi kun en uskalla pyytää apua :)

  VastaaPoista
 5. Kauneus tuo mulle sen kuuluisan voin leivän päälle. :D
  Eli tästä syystä rakastan sen uusia tuulia ja myös meikkaamista, ripsipidennyksiä, geelikynsiä, hiustenpidennyksiä ja...
  Kauneuden maailma on niin laaja ja tuo mukanaan uskomattomia mahdollisuuksia. Pienelläkin jutulla on mahdollista piristää ilmettä. Ja kun peilistä katsoo muka pirteä nassu niin itselleni tulee väkisinkin pirteämpi olo ihan oikeasti. :)

  Huomasin ton sun edellisen kommentin vastauksen ja haluankin haastaa sut lähtemään mun kanssa sinne MACin osastolle!? :))

  VastaaPoista
 6. Saanko kysyä miksi miellät, että feminismi ja meikit on toisensa poissulkevia asioita? Eikö feminismin idea ole luoda tasa-arvoa, eikä vähätellä naiseutta, oli se sitten millaista naiseutta tahansa? Itse kokisin, että nainen on arvokas, oli hän sitten hullaantunut meikeistä tai kiinnostunut jostain muusta. Hassua, miten "naisellisuus" koetaan usein asiana, jota pitää selitellä muille, ja naiseuteen liittyvät asiat koetaan vähäpätöisempinä, esimerkkinä usein käytetyt sanononnat, kuten "heität kuin tyttö" tai "lyöt kuin tyttö". Eihän ne ole konnotaatioltaan ollenkaan positiivisia?

  (Tämä nyt on ihan yleistä pohdistaan, eikä mitään piikittelyä sinulle :))

  VastaaPoista
 7. Juu, mä tarvin sinne todellakin kaverin mukaan! Ehkä ennen sitä meidän iltapäivämiitinkiä :)

  VastaaPoista
 8. Ei, kun nimenomaan en ole ikinä niin mieltänyt asiaa, että ne sulkisivat toisiaan pois. Mä oon hyvin vahvasti naisasianainen, mutta silti itsekin bloggaan vaatteista ym ja kevyistä "nais"aiheista, mikä ei ole mikään este sukupuolisen tasa-arvon kannattamisessa ja siihen tähtäävässä elämäntyylissä.

  Viittaukseni tarkoitti juuri sitä, että yleisesti ajattelumalli on juuri sellainen, että femisisti on jotenkin sukupuoleton, naiseuden kyseenalaistava tapaus. Se on edelleen se stereotypia, mistä pitäisikin päästä eroon.

  VastaaPoista
 9. Ja toinen viittaus, että pitäisikö noista pinkeistä ajatustauluista saada joku feministinen sydänkohtaus on ihan suora viittaus siihen, että monesti feminismin nimissä ihmiset välillä suivaantuu ties mistä, odotin jo jonkun toisen naisasianaisen suuttuvan noista pinkeistä lapuista ihan periaatteesta :)

  VastaaPoista
 10. Joooo, pitäis varmaan tutustua ja etsiä vinkkejä ja neuvoja naisellisuusjuttuihin. Mutten kyllä halua välttämättä tietää miten väärin teen ne kaikki muutamat harvat jutut, joita jaksan silloin tällöin toteuttaa. :D

  VastaaPoista
 11. En mä herääkkään sen aikasemmin, meikkasin tai en. Jumitan joka tapauksessa sen 10-15min meikkasin tai en. Ja herään siis tunnin ennen bussin lähtöö! :)

  VastaaPoista
 12. Toivottavasti kellekään ei ole maksettu noiden ”voimalauseiden” kirjoittamisesta. Kauheaa paskaa, noiden rinnalla Fifty shades of greyn dialogikin on laatukamaa.

  VastaaPoista
 13. Meikkaan päivittäin ja hoidan hiuksia hyvinkin ahkerasti, mutta olen silti ihan perustasolla. Eli teen samoja juttuja jatkuvasti, en uskalla iloitella just väreillä tmv.
  Mun hurjimus oli vastikään kun vaihdoin hiustenvärin vaihdoksen vuoksi ruskea/beessin silmämeikkini harmahtavaan, huiiii :D

  VastaaPoista
 14. Ei oo maksettu, ne ilmestyi tyhjästä työmeiliini, en ollut näitäkään pyytänyt ja ne tulivat minulle yllätyksenä :D

  VastaaPoista
 15. En oo vielä huomannut mitä teen väärin, kun oon vaan suu auki lukemassa noita juttuja :D

  VastaaPoista
 16. Mulla on nyt tullut tosi kova halu nimenomaan noiden luomivärien kokeilemiseen. Noi meikit mitä naapuriyhteisössä puuhataan ovat niin upeita! Ja on kyllä kiva, et näin vanhanakin innostuu uusista jutuista kuten mulla nyt tää kosmetiikkapuoli, mihin en tosiaan ole ennen kiinnittänyt huomiota paljonkaan. Toivottavasti inspiraatio säilyisi mahdollisimman pitkään :)

  VastaaPoista
 17. Hehehehe, mähän tein nämä ihan ite iPhonen applikaatiolla vapaapäivänäni eräänä perjantaiaamuna Amerikkalaisia esikuviaan suomeksi käännellen ja röyhkeästi mukaillen, kun yhtäkkiä keksin idean moisista "totuuksista". Olkoon nämä voimalauseet omistettu sitten jatkossa vaikka sinulle Sivullinen! ;)

  En oo muuten laskuttanut mitään näistä, pitäisköhän sittenkin?!? :D

  VastaaPoista
 18. Meillä muuten on aina toiminut paskimmat mainokset parhaiten! Noitakin kuvia on jaettu somessa ihan hitosti, joten suosittelisin Mimmi sulle ihan mainosgraafikon uraa!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images