PITKÄT HIUKSET POJALLA

Yksi asia, mikä mut on yllättänyt suuresti viimeisimpien vuosien aikana on suhtautuminen pojan pitkiin hiuksiin. Pitkät hiukset lapsella on...

pikat hiukset pikkupojalla


Yksi asia, mikä mut on yllättänyt suuresti viimeisimpien vuosien aikana on suhtautuminen pojan pitkiin hiuksiin. Pitkät hiukset lapsella on ihan jees niin kauan, kun ne ovat tytöllä, mutta pojalla ne on edelleen puheenaihe. Tietenkin Kaamosta luullaan suurimmaksi osaksi aina tytöksi, koska hiukset ovat pitkät, mutta se ei tunnu lasta haittaavan lainkaan. Hän korjaa yleensä ettei ole tyttö ja kertoo oman nimensä. Eikä näitä tilanteita edes paljon ole, mutta enemmän kuin ei ollenkaan.


Kysymys, mitä olen vierailta ihmisiltä (usein kyllä aika vanhoilta) joskus kuullut on kiusataanko päiväkodissa pitkistä hiuksista. Ei kiusata, miksi kiusattaisiin? Lapset ovat yllättävän suvaitsevaista porukkaa verrattuna aikuisiin, jotka tuntuvat opettavan näitä sukupuolisääntöjä millainen on tyttö ja millainen poika. Mitä sitten tapahtuisi jos kiusattaisiin? Siihen tietenkin puututtaisiin, mutta suoraan sanottuna uskon että jos kiusaajan kynsiin joutuu, hiusten leikkaaminen ei auta asiaan mitenkään. Aina tulee uusi syy.


Pitkät hiukset tuli mieleeni, kun tässä pari päivää sitten ehdotin, että leikattaisiin hiuksia vähän. Takaa kun tukka on kasvanut paljon pidemmäksi mitä edestä ja näyttäisi siistimmältä tasattuna. Vastaus oli kuitenkin selkeä topakka EI, ja perusteluna että "se on mun tukka ja mä haluan et se on pitkä tukka". Selvä, tämä ei ole ongelma, pidetään se sitten pitkänä ja taistellaan muista aiheista :D Esimerkiksi siitä miten hiukset laitetaan aamuisin ettei ne ole ihan silmillä.


Roikkuuko linjoilla muita pitkätukkaisten poikien äitejä? Tekin olette varmaan pakottaneet lapsenne pitkään tukkaan? ;)


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

29 kommenttia

 1. Hiuksista on kamala huoli suuntaan ja toiseen. Mulla on aina itsellä ollut tosi lyhyt tukka ja kun sain tyttären joillekin sukulaisille tuli suuri huoli sen (tulevista) hiuksista.
  "Annathan sen pitää pitkiä hiuksia", "hiuksia ei sitten saa leikata", "kyllä tyttö on kauniimpi pitkillä hiuksilla"...
  Teki mieli protestina ajaa koko perhe kaljuksi :)
  Hiukset voi olla mitkä vaan! Ja aina saa muuttaa mieltään!

  VastaaPoista
 2. Hieno ja arvostettava asenne ja upeat kutrit! Meillä ei ole pitkiä hiuksia pojalla, mutta oli juuri ekaluokkalaisen kanssa puhetta aiheesta. Hän oli jo sitä mieltä, että tytöillä on pitkät hiukset ja pojilla lyhyet. Harmittaa, miten aikaisin tällaiset normit syntyvät, vaikka meilläkin on pitkähiuksisia poikia lähipiirissä, eikä meillä ole koskaan poikien ja tyttöjen eroja korostettu.

  Muissa kuin hiusasioissa olen kyllä törmännyt tuohon, että mitä jos lasta kiusataan sen ja sen takia, tai että pitäisi kasvattaa lapsi jonkin tietynlaiseksi, ettei sitä kiusata. Ei erialisuutta pitäisi yrittää poistaa vaan kasvattaa jo pienet lapset suvaitsemaan sitä. Tai toisaalta niin kuin sanoit, lapset ovat luonnostaan suvaitsevaisia ja aikuiset voisivat joskus pitää omat ennakkoluulot ominaan ja olla siirtämättä niitä lapsille.

  Ihanaa uutta vuotta teille!

  VastaaPoista
 3. Pitääpä nyt kommentoida näin pitkätukkaisen punapääpojan äitinä. Että just joo ja kyllä kommentoidaan, pojalla on tosi punainen ja paksu tukka, laineikas, aina vapaana ja 90% ajasta takkuinen peikkotukka (tällä hetkellä on lyhyempi tukka). "Onpa tytöllä nätti tukka!" "Sinäkö se haluat, että pojalla on pitkä tukka?" "Perttii/Sirkkaa/joku! Tule kattomaan tämän lapsen tukkaa!" "Ihan tekee mieli kysyä oletko värjännyt lapsen tukan?" jne.

  Ja ei se kommentointi, mutta koskeminen! Mikä helkatti muka oikeuttaisi siihen, että saa mennä koskemaan vierasta lasta omin päin? Sitten ihmetellään kun äiti ärähtää, mutta itsekin jouduin pienenä vieraiden tätien lärppimisen uhriksi ja koin sen hyvin ahdistavana. Aina kaupassa joku vieras täti tukkaa lärppimässä, hyi. Lapsikaan ei tykkää, että hänen tukkaansa kommentoidaan tai kosketaan, mutta pelkästään väri riittää siihen.

  VastaaPoista
 4. Tosimies voi pitää pitkää tukkaa! ;) Hyvä Kaamos, näyttää just hyvältä noin! Toi värikin on niin upea että miksi sitä pois leikkaamaan?

  VastaaPoista
 5. Uskomattoman paljon tunteita saadaan lasten hiuksiin liitettyä ja tuntuu, että usein on vaikea tajuta että lapsella itsellään voi olla vahva mielipide hiuksista. Meillä asuu lapsi joka vihaa hiuksia päässään ja hiusmalli on siksi erittäin lyhyt ja tuo on ihmisistä usein outoa kun isänsä on yleensä se perheen pitkähiuksisin jäsen joten kaipa kaikki olettivatet että pojallekin pitkät hiukset tulevat.

  Tosin rehellisyyden nimissä tuo meidän tyyppihän oli käytännössä kalju kaksivuotiaaksi joten eipä sille vielä nelivuotiaanakaan kovin kaksista liinaharjaa olisi kasvatettu...

  VastaaPoista
 6. Googlaa Marco Hietalan lapset. ;) ovat jo yli 10-vuotiaita, mutta edelleen vyötärölle tukat.

  VastaaPoista
 7. Meillä on ollut viime syksyyn asti myös pitkä tukka.
  Syksyllä leikattiin surffitukka. Semmoinen puolipitkä. Tytöksi luullaan usein vaikka vaatteet olisi poikamaiset.
  Ja poika ei (onneksi) halua lyhyttä tukkaa.

  VastaaPoista
 8. Meidän Eemelillä 9v on pitkät hiukset, ollut aina, nyt ne ovat puoleen selkään, paksut ja vaaleat, ihana surffitukka josta hän ei onneksi halua luopua, ei halua että sitä leikataan vaikka jotkut sukulaiset sitä ovat ehdotelleetkin. Mä olen ylpeä, että Eemeli pitää oman päänsä ja haluaa olla pitkätukkainen poika.

  Kuitenkin kirpaisee, kun vieraat ihmiset automaattisesti suhtautuvat, että tyttöhän se on ja Eemeli ujona ei sano mitään. Itse tokaisen kuuluvasti, että POIKA!
  On ihmeellistä miten vielä automaattisesti ajatellaan, että pojalla tulisi olla lyhyet hiukset ja luullaan pitkätukkaista poikaa tytöksi.

  MUTTA, Eemelin pikkusiskolla 6v on takapuoleen asti ulottuvat hiukset ja kyllä vaan saadaan niistäkin kuulla, että ovat liian pitkät ja eikö jo olisi aika leikata, vaikka isoveljensä tavoin Freijan hiukset ovat paksut, taipuisat ja hyväkuntoiset.

  VastaaPoista
 9. Meillä kaksi pitkätukkaapoikaa, tommosta polkkahenkistä pidetään. Must polkkikset pikkupojilla on supersöpöt, eikä tuo isompi edes haluaisi lyhyttä. Välillä se on jooganutturalla, pienempänä usein saparoilla.
  Viime kuussa viimeks kävin käsittämättömän keskustelun yhden aasin kanssa siitä, kuinka hänen mielestään kasvatan lapsistani itseni kopioita. Että "ymmärräthän ettei ne ole tyttöjä eikä niistä tyttöjä tule". Heillä pojalla on 3mm siili ja tytöllä alaselkään kiharat, koska hei, näin kuuluu olla!

  VastaaPoista
 10. Meiän pojan tukka on aina ollut suht pitkä. 1veenä leikattiin lyhyeksi, koska selkeästi häiritsi silmille valuva kuontalo.. Pysyiskin jakaus sivussa mutta ei! Nyt on semmonen kunnon 70's hius kun oon vaan kynityt otsatukkaa hieman lyhyemmäksi että näkee eteensä. Konetta on turha edes vilauttaa ja saksiminenkin ahdistaa poikaa niin oon päättänyt että en kiusaa toista enempää. Tyttökommenttia saatu on useinkin jos on hipsteripompula otsahiuksissa. Nykyään tosin sitäkään ei saa enää laittaa, tai jos saa sen päähän se pysyy ehkä 2minuuttia..

  VastaaPoista
 11. Tuo Kaamoksen punainen tukka on kyllä aivan mahtava! Ja komppaan edellisiä: käsittämätöntä kommentoida, että tukka tai ylipäätään mikä tahansa pitäisi olla niin kuin kaikilla muillakin, ettei vaan kiusata. "Joo, kyllä tuosta pitkästä
  tukasta kerran lällätettiin, joten leikattiin se heti lyhyeksi..." Hoh-hoijaa. Ahdasmielisimpiä ollaan tosiaan me aikuiset.

  VastaaPoista
 12. Eikös pitkät (surffi)tukat ole nyt in? Eikä Kaamos mun mielestä näytä tytölle :)

  Normeihin liittyen; miespuolisella ystävällä on 7v tyttö ja alusta asti hän (mies) on sanonut, että pitkät hiukset pitää olla tytöllä, jotta hän on kaunis. En tykkää tuollaisesta ajattelutavasta yhtään, mutta hän haluaa, että tytöllä on hyvä olo itsestään = hänen tulee olla kaunis. Tuntuu tosi konservatiiviselle.

  VastaaPoista
 13. Heips!
  Mun pojalla oli kymmenvuotiaaksi asti pitkä tukka. Koska halusi näin itse. Ajattelin, että se on hänen oikeutensa päättää, millaiset hänen hiuksensa ovat. Tosin silloin vähän kirpaisi, kun kaveri ilmoitti, että nyt leikataan lyhyeksi...

  Tytöksi sanottiin kyllä, ja hienovaraisesti vihjailtiin hiusten lyhentämisestä. Paras (tai ehdottomasti paskin) oli päiväkodin hoitsu, joka aivan tosissaan ehdotti pojan hiusten leikkaamista lyhyeksi, jotta "poika vähän reipastuisi". Poikanen kun ei mikään "perusäijä" ole. Huoh. Olin niin hämmästynyt tästä kommentista, että en osannut muistaakseni sanoa takaisin mitään "rakentavaa", vaikka aihetta olisi ollut.

  Äärimmäisen söpö on poikasesi,
  JonnaP

  VastaaPoista
 14. Meidän perheessä on pitkätukkainen isä ja poikakin hinkui (parturin pelossa lähinnä) pitkiä hiuksia. Kun ei sitten kuitenkaan millään suostunut takkuja taltuttaviin ponnareihin, oli lyhennykseen helpompi suostua. Mutta jos jonain päivänä tahtoo, niin ehdottomasti saa kasvattaa ponnarin. :)

  Mulla on pitkähiuksisia poikaoppilaita ja lyhyttukkaisia tyttöoppilaita ja myönnän menneeni ensisilmäyksellä ennakkoluuloineni lankaan. ;) Pienistä on niin vaikea arvioida kasvonpiirteiden perusteella, onko tyttö vai poika, niin kai se on luontevaa yrittää vaatteiden tai hiusten perusteella arvata. Siis jos nyt sillä tiedolla mitään tekee. Ja oikeestaan on vain kivaa, jos tulkitseminen ei ookaan yksiselitteistä. :)

  VastaaPoista
 15. Puolisoni lapsi kulki pitkässä tukassa ensimmäisen luokan alkuun asti. Parit täihäädöt opettivat silloin, että pääsemme helpommalla, jos tukkamalli pidetään lyhyenä. Pikkuvauvaperheessä päivittäiseen kampaamiseen menetetty aika tuntui todellakin hukkaanheitetyltä ja viiden minuutin sheivausoperaatio uskomattoman helpottavalta.

  Nyt 8-vuotiaan lapsen vanhemmat (ja me kotien muut aikuiset) ovat aina tukeneet lasta valitsemaan itse, poislukien tämä edellä mainittu käytännön ratkaisu. Isovanhemmat ovat sitten olleet vähän toista maata ja jopa kerran salaa parturoineet lapsen ihan klaniksi. Välillä minusta on näyttänyt siltäkin, että pitkätukkaisuutta puoltavat ovat nimenomaan pitkän tukan, eivät lapsen mielipiteen kannalla.
  Hauska juttu - eräänä kesänä Virossa liehuvahiuksinen lapsi vietiin elämänsä ensimmäistä kertaa oikeaan parturiin. Hän ei halunnut ihan lyhyttä, joten ohjeistettiin kampaajaa vain tasoittamaan ja siistimään. Käytiin itse odottaessa kahvilla, ja yllätys - lapselle oli leikattu todella tyttömäinen polkka. Hän oli vain istunut hiljaa ja antanut leikata. Hotellilla sitten kynsisaksilla vähän viilattiin lopputulosta vähemmän graafiseksi sillä tekosyyllä, että kampaajalta oli unohtunut muutama haiven.

  Omaa aika kaljupäistä taaperoa luullaan aika usein tytöksi kasvonpiirteiden takia. Äskettäin häntä luultiin uimahallissa tytöksi. Olin vähän hämmentynyt ja piti oikein hetki miettiä, että mistä erehtynyt henkilö vihjeensä sukupuolesta oikein otti. Lopulta tajusin, että uikkarista - vauvauinnista tuttu henkselimallinen (vihreä) kokopuku taisi olla hänen silmissään tyttömäinen.

  Olen myös täysin samaa mieltä siitä, että jos kiusaajien hampaisiin joutuu, ei se tukan leikkaaminen mitään auta. Aina jotain kiusataan (jos kiusaamiseen ei puututa juuria myöten ja kokonaan) vaikka jokainen olisi samasta muotista veistetty.

  VastaaPoista
 16. Ihanat hiukset pojallasi :)

  Itselläni ei ole lapsia, mutta olen pienestä tytöstä asti kuunnellut kuinka olen kauniimpi vaaleilla pitkillä hiuksilla, kuin esimerkiksi ruskealla ja lyhyillä. Kommentteja ovat avomielin jaelleet henkilöt aina omista lähisukulaisista puolituttuihin. Ja vaikka olen aina tehnyt niin kuin itseäni on huvittanut, inhottaa minua ajatus siitä, että ihmiset voivat noin vain puuttua minun elämään. En minäkään käy kenellekään sanomassa että olisi kauniimpi vaikkapa 10kiloa laihempana! Jokaisen oma valinta, eikä vaikuta muiden elämään sitten ei niin pätkääkään!

  Rohkeasti vain omaa polkua :)

  VastaaPoista
 17. E:llä oli pienempänä aika pitkä tukka, mutta käytännön syistä leikattiin. Se oli niin paksu ja "jouhimainen", että sen saaminen läpimäräksikin oli jo liian vaikeaa. :D Mutta ikävä on sitä tukkaa, mutta kesäisin...ja oikeastaan talvisinkin tuon on paljon kivempi olla lyhyellä tukalla. Muutenkin pää koko ajan hiestä märkänä. Mutta nyt ollaan mietitty, että sopiskohan sille sellainen puoliväliratkaisu, että sivut olis siilit ja sitten se yläosa pitkä? Koskaan ei kyllä luultu tytöksi (vaikka ei se koskaan ponnaripitkä ollutkaan), sanottiin aina vain, että on tosi poikamaiset kasvot. Kuten kyllä Kaamoksellakin mun mielestä.

  VastaaPoista
 18. Meidän pojalla oli myös pitkät hiukset alkuvuodet mutta käytännön vuoksi ne leikattiin yhteistuumin lyhyeksi joku vuosi sitten. Sama taitaa olla tytöllä edessä! Upeat hiukset pojallasi! Tykkään :)!

  VastaaPoista
 19. Ihmiselle sellainen hiusmalli, joka hänelle sopii. Poikasi näyttää hyvältä ja suloiselta tuon mittaisilla hiuksilla!

  Oma tyttäreni (5) on pitkätukkainen ja pohdimme juuri kuinka lyhyeksi sen voisi leikata, ettei neitiä ala heti kaduttamaan. Poikani (7) taas haluaa olla jotain lyhyen ja pitkän väliltä. Maanantaina parturiin.... Saa nähdä! :D

  VastaaPoista
 20. Meillä on kohta 3-v pojalla pitkä tukka, kun en raaski leikata eikä tuo itsekään ole sitä ollut toivomassa. Välillä kyselen (kun tukka on ruuassa tai muuten tiellä) josko pitäis leikata mutta ei. Suurimmaksi osaksi poitsua luullaan tytöksi, kun omistaa myös pitkät ja kaartuvat ripset (miksei äidillä ole, kysyn vaan!) ja on muutenkin kuulemma söpö. Ei haittaa, saa poikakin olla söpö ja pitkähiuksinen. Isällänsäkin on pitempi tukka kuin mulla.

  VastaaPoista
 21. Meillä oli pojalla pitkä tukka, kunnes 3 vuotiaana poika oli saanut päiväkodissa kuulla joltakin isommalta pojalta olevansa tyttö ja sitten poika sen halusi leikata. Ei auttanut selittää, ettei moisista pidä välittää. Samoin pinkki lempiväri hävisi päiväkotiin menon jälkeen. Sinäänsä harmittaa, että toiset lapset kasvatetaan moiseen vanhanaikaiseen muottiin ja siitä sitten muut kantavat kurjat seuraukset. :( Koskakohan Suomi alkaa suvaita erilaisuutta?

  VastaaPoista
 22. Meidän pian 3,5v pojalla on aina ollut pitkät hiukset. Ensimmäiset lähes 3v pitkä polkka ja nyt pitkä surffityyli. Ja tykätään hirmuisesti, tekee meidän pojasta meidän pojan näköisen. Ja poika itsekin tykkää, eikä lyhyitä haluisi. Kerran kokeiltiin vähän lyhyempää ja toki tuli "poikamaisempi", muttei vaan tuntunut kenestäkään meistä omalta.
  Kyllä todella moni on erehtynyt tytöksi luulemaan, mutta antaa luulla. Kyllä tuo ihan komealta pikku-ukolta mielestäni näyttää :)
  Upeat hiukset teilläkin ja niin suloinen poika.

  VastaaPoista
 23. Täällä ex-pitkätukkapojan äiti. Pojalla oli ihan pienenä pitkät hiukset. Välillä lyhyet ja sitten hän halusi taas pitkät. Pojan hiukset leikattiin uudestaan lyhyeksi 8-vuotiaana kun isäpuoleni käytti häntä parturissa. Oltiin miehen kanssa vähän shokissa tuosta leikkauksesta ja epäiltiin oliko pojan oma päätös, kun ei vuosiin halunnut lyhyttä tukkaa. Mutta oli se. Poika haluaa nyt, että hiukset ovat lyhyet, on huomannut miten paljon helpompaa se on. Ympäristön paineista sen verran, että oma kokemukseni on: taaperolla pitkät hiukset on vielä ihan ok. Isomman pojan pitkät hiukset on enemmän ongelma. Puolitutuilta tulee kommenttia, että ne pitäisi leikata! Vähän jäi itselle huono omatunto, että enkö pystynyt suojelemaan tarpeeksi omaa poikaani ympöristön paineilta.. Toisaalta nyt poika vaatii päästä parturiin, kun hiukset ovat muutamassa kuukaudessa kasvaneet vähän korvan päälle. :)

  VastaaPoista
 24. Ihana tukka! Meillä pojalla oli aiemmin pitkä tukka ja kyllä siitä tuli ihmettelyä ja tytöksi luulemista. Minua tai poikaa itseään se ei kyllä haittaa mutta ärsytti kun pari kertaa kaupungilla joku mummeli kysyi että mikä tämän enkelikiharaisen tytön nimi on ja kun vastasin Valo, sain tuhahduksen ja mutinaa kuinka nykyään annetaan niin omituisia nimiä lapsille.
  Keväällä poika halusi isän mukaan parturiin ja hiukset leikattiin lyhyeksi. Nyt ne alkavat taas olla ponnarimitassa ja poika toivoo usein pinnejä ja ponnareita hiuksiinsa mitä tietysti laitetaankin. Minusta on tullut kuitenkin sen verran nössö että perustelen kyselijöille pojan matkivan isosiskoa. En vain jaksa selittää enkä toisaalta halua lapsen kuulevan niitä tuhahduksia. Eiköhän tuo kolmivuotias osaa kohta itsekin puolustautua. Hiusten pituudesta saa hän jatkossakin päättää itse.

  VastaaPoista
 25. Meillä on poitsulla niin paksu hiuslaatu, niinkuin hevosen harja että kaikkein paras on semmonen tosi lyhyt malli. Muuten hän on hiki päässä pienestäkin liikunnasta. Hauskinta on että hiukset on vaaleat ja silmät ruskeat :)

  VastaaPoista
 26. Saanen paljastaa, että Kaamos on kolmannen sukupolven pitkätukkainen miespuolinen henkilö. Seurasaaren juhannussulhasella oli huomattavasti pidempi tukka kuin morsiamella, ja sekä Kaamoksen isällä että hänen kolmella veljellään on kaikilla ainakin ollut lapsena pitkä tukka tai on vieläkin. Heidän sukupuolessaan ei kylläkään ole mitään epäilyksen alaista, ja kannattaa varmaan kertoa tytöttelijöille, että ihmisen sukupuolta ei ratkaise hänen hiustensa pituus, vaan jokin ihan muu juttu, joka ainakin aikuiselle ihmiselle pitäisi jo olla selvillä!

  VastaaPoista
 27. […] joilla vanhempi julkaisee lastensa kuvia (esimerkiksi täällä, täällä, täällä, täällä, täällä, täällä). Kiittävätkö lapset tulevaisuudessa sadoista hassuista kuvista, joita kuka tahansa […]

  VastaaPoista
 28. Meillä kanssa asustaa 3.5v enkeli tukkanen poikanen. Pitkät, vaaleet, kiharat hiukset jotka on niiiin ihanat ettei tää äippä raaski niitä leikata. Muutaman kerran oon kysässy pojalta leikattaisko mutta sanoo aina ite että ei. Parin viikon päästa poika alottaa päiväkodissa ja mä oon ihan hermona miten muut lapset ottaa pitkätukkasen unisexisti pukeutuvan poikani vastaan.

  VastaaPoista
 29. Mun mielestä on parasta opettaa poika mieheksi, eli siis varaa ajan hiustenleikkuuseen. Hyvät kampaajat osaavat jutella myös lasten kanssa, ja siinä saa vanhempi ihanasti levätä 45 minuuttia lukien kiiltäväsivuisia lehtiä. (pro-tip: nauti omista kampaamokäynneistäsi ilman lasta)

  Kyse on vain vanhemman (lähes aina äidin) mieltymyksistä. Siksi usein sattumoisin ovat toisen tai jopa kolmannen polven pitkähiuksisia nuo pienet alle kouluikäiset liehulettipojat.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images