MITÄ SISÄÄN KANGASJOULUKALENTERIIN?

Viime viikolla odotti postissa yllätys, kun aiemmin syksyllä ennakkoon tilaamani Aarrekidin joulukalenteri saapui. Viime vuonna en vielä usk...

aarrekid joulukalenteri omm 2014aarrekid joulukalenteri omm 2014 3aarrekid joulukalenteri omm 2014 2


Viime viikolla odotti postissa yllätys, kun aiemmin syksyllä ennakkoon tilaamani Aarrekidin joulukalenteri saapui. Viime vuonna en vielä uskonut kangaskalenterista olevan suurtakaan iloa, mutta tänä jouluna joulukalenterin merkitys on jo ihan erilainen. Ajantaju lapsella on paljon selkeämpi ja odottelu helpompaa, viime vuonna en uskaltanut lupailla koko joulupukkia kuin muistaakseni viikkoa aattoa aiemmin, sillä silloin sen olisi pitänyt tulla HETI.


Nyt joulukalenterin pussukoihin pitäisi keksiä mukavia pikkuyllätyksiä, mikä tuottaa päänvaivaa. Mikä olisi tarpeeksi mukavaa ja kuitenkin järkevää pussiin sujautettavaa? Olisipa hauskaa uskoa lapsen nauttivan pienestä aamuisesta pussukasta rusinoita ja pähkinöitä, mutta niitähän meillä syödään maustamattoman jogurtin kanssa joka aamu. Olisi aika tylsä yllätys minusta! Karkit taas heti aamusta...ehkei kuitenkaan. Pieniä joulurunoja voisin ihan sivistysmielessä taskuihin laittaa, sellaisia riimillisiä jotka kuulostavat hauskalle. Onkohan sellaisia olemassa vai keksinkö itse? Joulukoristeet voisi olla mukavia, samoin vaikkapa ikkunaan kiinnitettävät kartonkitontut. Piparkakkumuotti olisi varmasti hyvä viikonloppuun milloin leivotaan pipareita.


Kangaskalenterilleni on aika kova kilpailija kirjahyllyssä. Kaamos sai Legolta Lego City joulukalenterin, missä on joka päivälle oma Lego-yllätys. Mä en vain voi voittaa tuota kalenteria mitenkään! Eikä tarkoitus tietenkään edes ole hukuttaa lasta lahjoihin jo ennen joulua. Kertokaapas siis mitä te laitatte tai laittaisitte tuohon ihanaan Aarrekid-kalenteriin?


Ja kuvasta muuten näkyy, mihin itse olen nyt seonnut. Aarikan tontut :D Meillä on niitä jo viisi, ja toivonpa että perhe kasvaisi joulukuussa vielä muutamalla yksilöllä.


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

26 kommenttia

 1. Meillä on ollut kangaskalenterissa esim. viestejä "tontulta", esim. vinkki mistä löytää sen päivän kirjan (olen aina haalinut pitkin vuotta kirppareilta jouluisia kirjoja ja pyrimme lukemaan mahdollisimman monta jouluista tarinaa joulukuun aikana), jouluisia satuhierontoja (joita olen sitten tehnyt lapsille), piparkakkumuotti (ja sinä päivänä on tehty pipareita). Piparkakkutalon valmispaketti on myös löytynyt tontun vihjeiden perusteella. Joskus askartelutarvikkeita. Ja viikonloppuna on ollut suklaata tai esim. liput teatteriin tai leffaan (johon oltaisiin menty joka tapauksessa ilman tuota joulukalenteriakin).

  VastaaPoista
 2. Just vaikka joku vinkki siitä, mitä jouluvalmisteluja/yhteistä puuhaa sinä päivänä tehdään :)

  VastaaPoista
 3. Meillä ollut muutamassa taskussa pikkuauto, kova juttu kun on tontun tuoma :). Sitten tais olla joku mailegin pikkutonttu tai muuta pojan huoneeseen tulevaa joulukoristetta, viestiä tontulta esim dvd-leffasta tai joulu cd:stä, joka on piilotettu vaikkapa maton alle. Ja sitten on ollut tikkaria, lakupötköä, paperinamia. Meillä poika ei niitä heti syönyt, vaan tykkäs säästää niitä, joten sellaisia pystyi laittaan kalenteriin mihin heti ensimmäisenä aamulla kurkattiin. Nyt taidetaan mennä ihan pelkällä namilinjalla koko joulukuu omassa kalenterissamme.

  Mä oon joskus lukenut kuinka joku oli kasannut ison palapelin ensin ja jakanut ja palastellut sen järkeviin 24 osaan. Eli joka päivä tuli lisää palasia kalenterista ja jouluna se oli sitten valmis :). Ihana idea musta!

  VastaaPoista
 4. Meillä tykätään askarrella niin kaikki mahdollinen siihen liittyvä on ollut tykättyä: kynät, (kuvio)sakset, hileet, kimalleliimat (myös poika tykänny), pienet lehtiöt/post it laput, piipunrassit, helmet. Sit lisäksi nukkekotiin jotain pientä, barbille/nukelle vaatetta, joulukoristeet (varsinki lumisadepallo).

  VastaaPoista
 5. Meillä on ollut kalenterissa aina joka adventtina joku tavara, pieni schleich-eläin, piparkakkumuotti, kynä, heijastin tms. ja sitten viikolla jotain pientä syömistä. Tuli mieleen, kun viime vuonna ostin Tigerista lasten leikkeihin sopivan seimiasetelman (puisen). Sellaisenkin voisi jakaa eri päiville.

  VastaaPoista
 6. Mä kun tässä syksyllä väsäsin jäbälle leikkikeittiön mutta ainut leikkiruoka on virkkaamani paistettu kananmuna niin ajattelin että jos vaan suinkaan ehdin, tekisin leikkiruokajoulukalenterin että ois tuonne köökkiin muutakin kokattavaa kuin se ainainen kananmuna :)

  VastaaPoista
 7. Tarroja, kolikoita säästöpossuun, askartelutarvikkeita, heijastin, hammasharja, xylitol pastilleja, muumirusinoita, värikynät, taikataikina/leivontaohje, jos joku isompi paketti niin aarrekartta sen etsimiseen. Tigerissa esim. blanco palapelipohja minkä voi itse piirtää ja värittää maksaa jotain euron. Tigerissa muutenkin kivoja juttuja kalenteriin laitettavaksi tai muuten vaan.

  VastaaPoista
 8. viime vuonna ostin herra hakkaraisen aakkoset -pelin ja laitoin kalenteriin joka päivälle jonkun tutun kirjainparin. Korteissa oli kiva kirjaimeen liittyvä riimi ja jo muutaman päivän jälkeen pareja on sen verran että niillä voi pelata esim muistipeliä.

  VastaaPoista
 9. Minä yhdistin viime vuonna nuo kaksi (legot + kangaskalenteri) yhteen ja se oli niin suuri menestys, että saman teen tänäkin vuonna 5 v. pojalleni. Ostin siis reilu viisi euroa maksavan legopaketin (tänä vuonna city-sarjan arktinen moottorikelkka) ja jaoin palaset 23:een pieneen pussiin kokoamisjärjestyksessä. Ensimmäisestä taskusta löytyy rakennusohje ja seuraavista aina muutama legopalanen, ukko ja oheistarvikkeet. Aattona moottorikelkka onkin sitten valmis leikittäväksi.

  Tuota legon omaa joulukalenteriakin kyllä katselin, mutta minun mielestä hinta oli aika korkea siihen nähden, että sisältä tuntuu löytyvän vain ukkoja ja kaikkea pientä "sälää", jota meillä on kyllä jo tarpeeksi. Itse tehdystä legokalenterista maksan vain noin neljäsosan tuosta hinnasta ja saan (tai siis lapsi saa ;) kuitenkin hieman isomman legolelun. Suosittelen kokeilemaan tulevina vuosina! :)

  VastaaPoista
 10. Mä tein yhtenä vuonna kalenterin jossa rakennettiin tonttu-taloa.
  Joka päivä luukusta tuli siis uusi tehtävä. Esim. ensimmäisenä päivänä tehdään pahvilaatikosta talon rakenteet, toisena päivänä rakennetaan taloon postilaatikko jne.. Toki isommalle lapselle ehkä antoisampaa kun saa itse käyttää mielikuvitustaan ja miettiä, mitä tarvikkeita käyttää. Jouluaattona onkin jo aika kivan näköinen tonttukoti.

  VastaaPoista
 11. Meillä on osassa päiviä arvoitus, eli aarteenetsintä. Tigeristä olen haalinut jotain askartelujuttuja joita tulee aarteen-etsinnästä. Osassa päiviä laitan kirjeen tontulta, joka kertoo jotain hyvää ja positiivista lapsesta kirjeessä. Kyllä myös muutamana päivänä saa pienen suklaan tai karkkiaskin. Ihanaa tää joulunaika :)

  VastaaPoista
 12. Oi lumisadepallo on ihana idea! Ja hyviä ideoita muutenkin kaikki, kiitos kummallekin!

  VastaaPoista
 13. tosi hyvä idea tuo palapelikin. esim 50 palaa olisi lapselle vielä sellainen helposti rakennettava.

  VastaaPoista
 14. Mun on ihan pakko käydä Tigerissa, kun kaikki sitä kehuu. En oo aikoihin käynyt!

  VastaaPoista
 15. Hyvä idea, tosin meillä leikkiruuat ei oo nyt ollut pop ollenkaan. Paras olisi varmaan uusi sala mcqueen joka päivä :D

  VastaaPoista
 16. Tuo palapelipohja alkoi houkuttamaan ihan muutenkin. Hauska idis

  VastaaPoista
 17. Meillä ei edes ole muistipeliä, joten toi voisi olla meille kyllä tosi hyvä täyte!

  VastaaPoista
 18. Tuossa lego kalenterissa on se hyvä puoli, että joka päivä saa yhden osan kokonaan, esim sen ukkelin. Ensi vuonna luulen että se palasina oleva lelu voi olla ajankohtaisempi, kun lapsi ymmärtää taas vähän paremmin miten kalenteri toimii. Hyvä oivallus kyllä sulta!

  VastaaPoista
 19. Hui kun te olette luovia kaikki! Ihana idea tämäkin <3

  VastaaPoista
 20. tontun kirje on kyllä hyvä ajatus, me ollaan niin paljon tontuista puhuttu.

  VastaaPoista
 21. Mä ajattelin laittaa mahdollisimman paljon viestejä tontulta, missä vihjaistaan päivän touhuja. Piparin leivontaa, askartelua, joulupostimerkkien ostoa (ja korttien postitus), tonttujen bongausta näyteikkunoilta, joulutoria ja -siivousta. Rakennellaan siis hiljalleen joulua niin kuin tehtäisiin ilman kalenteriakin. Jouluista tavaraa (piparimuotti ja -purkki, cd, punaiset hiuspompulat&koru) vähän ja enemmän yhdessä tekemistä.

  VastaaPoista
 22. Meillähän on kangaskalenteri kahden aikuisen taloudessa. Kommenttini ei nyt liity mitenkään olennaisesti sinun tilanteeseesi, mutta me ollaan laitettu joka toinen päivä jokin yllätys toiselle, ja asiat ovat vaihdelleet pienistä teoista vähän isompiin juttuihin; liput lätkämatsiin, jalkojen rasvaus ja hieronta, lemppari ruuan tekeminen, pieni herkullinen yllätys, käsilaukku jne... Kaikkein mieluisin juttu kuitenkin on sellainen yhdessä tehty asia, viime talvena mentiin kodalle paistamaan makkaraa ja pulkkamäkeen, odotin tulisilla hiilillä koko päivän! :D Omassa lapsuudessani on tällainen kalenteri ollut myös, ja miellänkin sen olennaiseksi joulun odotukseen liittyväksi rituaaliksi. Pieniä herkkuylläreitä, pieniä esineitä, kuten joulukoristeita ja (pelikone-hullulta isältäni) kolikoita. Jouluaattona oli sitten joku isompi juttu, esim. yhteinen lautapeli tai kirja meille kolmelle lapselle. Ja meidän "pupukalenteri" hakkasi kaupan kalenterit ihan 10-0! Ja kiitos mahtavasti blogistasi, olen lukenut tätä jo pitkään, eikä mulla ole edes lapsia! Uppoo silti. Olet huipputyyppi. :)

  VastaaPoista
 23. Mullakin tuli mieleen aarrekartta jonkun isomman jutun luo, jos kalenteriin ei mahdu. Hirveästi kaikkia hyviä ideoita täällä!

  Mua vaan harmittaa, kun lapset on täällä isällään vaan osan viikosta ja toisen osan äidillään, eikä siksi ole järkevää hankkia niille tänne tommosta joka päivä avattavaa kalenteria :(

  VastaaPoista
 24. Aika samoilla linjoilla (kuin aiemmin kommentoineilla) mennään meilläkin. Eli kolmas joulu "pussikalenterilla" ja tänä vuonna poika jo siitä todennäköisesti jotain tajuaakin, kun ikää on miltei 2,5v.

  Kalenterin sisälle olisi tarkoitus tänä vuonna laittaa mm. pipareita, rusinapaketti, uusi hieno heijastin, Playmobil -mopo ja hahmoja, kindermuna (poika ei kylläkään syö suklaata, mutta rakastaa yllätystä) ja sitten pari "aarrekarttaa", joiden avulla voi etsiä kotiin piilotetut isommat yllätykset eli uusi satukirja, tyynyliina, äidin ompelema pyjama... Ja kun ei enää aattona kotona olla, niin viimeinen joulukalenterin luukku on sitten pieni paketti kuusen alla jo heti aattoaamuna - tietenkin numerolla 24 varustettuna! =)

  VastaaPoista
 25. Mä meinasin tehdä kierroksen Punnitse ja Säästän kautta ja haalia sieltä jotain erikoisempia herkkuja taskuihin. Johonkin tietty tulee varmaan ihan suklaata, muutamiin on ostettu yksi legopaketti mikä puretaan taskuihin ja sitten on tarkoitus kirjoittaa lappuja "tänään lähetetään joulukortit" "tänään pääset isin kanssa Touhutaloon" "tänään tehdään pipareita ja joulutorttuja" jne tyylisesti. Luulen että itsellä ainakin meinaa loppua luukut kesken, oon meinaa niin innoissani rakentamassa tuota kalenteria tytölle. :D

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images