HULLU PURKITTAJANAINEN ESITTELEE LOPPUTULOKSEN

Muistatteko hetki sitten kirjoittamani jutun Vantaan Ikean Kestävämpi arki-näyttelystä? Sain näyttelyssä vierailtuani haasteen muuttaa j...

ikea purkit oimutsimutsi kestavampi arki kestavampi arki kotona ikea elsa


Muistatteko hetki sitten kirjoittamani jutun Vantaan Ikean Kestävämpi arki-näyttelystä? Sain näyttelyssä vierailtuani haasteen muuttaa jonkun pienen osan kodistamme hieman ekologisemmaksi ja käytännöllisemmäksi. Ostin jo aiemmin noin 20 vuotta kestäviä ledlamppuja ja jatkoin muutosta myöhemmin ruuan säilytyksen parantamisella uusien säilytysastioiden muodossa.


Pari viikkoa sitten nostelin siis kuiva-aine kaapista kaiken mahdollisen pois ja purkitin leseet, jauhot ja muut läpinäkyviin lasisiin purkkeihin. Isot erät lähes päivittäisessä käytössä olevia aineksia kuten puurohiutaleita purkitin korkeisiin purkkeihin, jotka jätin keittiön pöydälle, osan piilotin vetolaatikoiden suojaan. Ikeasta saatujen lasipurkkien lisäksi liotin vanhoista säilykepurkeista etikettejä ja askartelin niistäkin säilytyspurkkeja Ikealaisten jatkoksi. Purkkien pohjaan laitoin ihan vaan maalarinteipillä muistutuksen milloin purkissa oleva kama vanhentuu, vaikka luotan kyllä enemmän haju- ja makuaistiini kuin tiettyyn päivämäärään.


ennen kollaasi keittio2


Kolutessani kuiva-ainekaappeja huomasin, että mulla on tapana museoida makaronipussien loppuja. Muistin nähneeni jossain kokkiohjelmassa näppärän italialaismammojen vinkin, että kuivapastapussien pohjat voi aivan hyvin yhdistellä ja lisätä tätä sekoitusta sitten vaikka keittoihin. Isommat pastat voi nuijia hieman pienemmiksi ja pienet antaa olla sellaisenaan. Tein siis ihan oman purkin tälle pastasekoitukselle, mitä voin sitten käyttää vaikka arkiseen minestroneen. Ehkä tämä vinkki toimisi monelle muullekin?


Ruuan säilytykseen hankin parit oikeasti isokokoiset säilytysastiat, jotta ruokaa on helppo pakastaa ja sulattaa. 365-sarjasta löytyi tarpeeksi isoja säilytysastioita, jotta esimerkiksi puolikkaan makaronilaatikon voi lattaa näppärästi jääkaappiin kannen kanssa, sen laatikkomuotoa vahingoittamatta. Hankin myös Ikeasta muutamia uudelleen käytettäviä pakastuspusseja, joita voi sulkea ja avata mielensä mukaan. Mun äiti kyllä pesee ne ohuet pakastuspussitkin, mutta jotenkin en ole itse siihen hommaan lähtenyt. Nyt kuitenkin on jo monet kerrat tullut huuhdeltua pakastuspusseja, kun näin laadukkaita pusseja ei kävisi mielessäkään kierrättää yhden käyttökerran jälkeen.


kuiva-aineet spagetit sailytysastia ikea spagetti


Pakastepussien, ruuansäilytysastioiden ja kuiva-aineiden säilytyksen uusiminen on muuttanut nyt parissa viikossa aika paljon meininkiä keittiössä. En olisi edes uskonut kuinka etenkin nuo lasiset isot säilytysastiat kuiva-ainekaapissa on ollut loistava ratkaisu. Sen pussi-boksi-kaaoksen tilalla on vain lasisia purkkeja joista ihan oikeasti näkee heti paljonko mitäkin kamaa on jäljellä. Kun konkreettisesti yhdellä laatikon avauksella näkee, että punaisia linssejä on enää kourallinen, ne nakkaa automaattisesti tomaattikeiton jatkoksi ja kirjoittaa kauppalappuun, että pitää hankkia uusia.Lasiset kipot eivät ehkä ole ne käytännöllisimmät mitä Ikean valikoimista olisin löytänyt, mutta ne on niin ihanan näköiset ja lasi materiaalina miellyttää mua enemmän kuin muovi. Ja vähän kauneuden eteen voikin kärsiä, kun se entinen vertailukohta oli täyttä kidutusta. Olen muutenkin muuttunut melkoiseksi purkitushamsteriksi, kun purkituksen makuun pääsi, tuntuu että ihan kaikki pitäisi saada läpinäkyviin purkkeihin kynsilakoista lähtien.


jalkeen kollaasi kuivakaappi2


Kiitän siis Vantaan Ikeaa tästä silmiä avaavasta Kestävämpi arki näyttelystä, mikä kieltämättä inspiroi nyt vähän liikaakin...seuraavana nimittäin ajattelin uusia koko jätteiden lajittelumme niin, että se oikeasti toimii fiksusti. Eli uusi inspiraatioreissu Vantaalle tulee luultavasti jo ennen kuun vaihdetta!


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

8 kommenttia

 1. Huippua! Täällä toinen hullupurkkinainen ;) pian mullaki kuvaa jälkeen projektin . tergui! <3

  VastaaPoista
 2. Meillä on ihan kaikki purkeissa ja musta se selkeyttää keittiön kaappeja mahtavasti sekalaiseen nyssykkäpussirivistöön verrattuna.

  ...mutta oikeasti purkituksen syy on ötököissä. Kävi näet niin, että kesän helteiden aikaan oltiin matkoilla pari viikkoa ja ennen reissua oltiin ostettu jauhopussi, josta saatiin vieraaksi jauhopunkkeja (tosi pieniä minityyppejä jotka tykkää yli +23 asteesta ja kosteasta...kivat lisääntymisolot niillä siis viime kesänä). No, kotiin palattua huomattiin ylimääräiset asukit ja prosessilla kaikki ruokatarpeet pois, hillitön kaappien päivittäinen pesu (elukoiden lisääntymissyksi oli muutama viikko), reissu Ikeaan josta sekä lasipurkkeja että tiiviitä muovipurkkeja (Ikean hinta-laatusuhde oli lyömätön) ja kaikki uudet kuivatavarat heti kotiin tultua tiiviisiin purkkeihin. Näin päästiin ylimääräisistä kavereista eroon, huraa. Samaten käytiin kaapit läpi ja heitettiin eripariset ja huonokuntoiset säilytyskipot pois -> tosi paljon tilaa kaappiin ja käytettävyys parani. Mjooh, mutta tosiaan oli meillä lasipurkkeja aiemminkin elintarvikkeille iso kasa (koska muinoin opiskelijaasunnossa asuessa oli syytä säilyttää kaikki ötökkätiiviisti, eli lasipurkkien käyttöikä on mahtava koska opiskelija-ajoista on jo varmaan 10 vuotta :D).

  Lämmitettävää ruokaa meillä säilytetään (tai ainakin lämmitetään) vain posliinissa/lasissa/metallissa. En oikein luota muoviin lämmityksessä.

  VastaaPoista
 3. Odottelinkin että milloin nään sun purkitukset mut ehin eka :D

  VastaaPoista
 4. argh, ötökät on kauheita! meillä kesällä oli hilkulla tuo sama juttu, aloin bongailemaan jotain riisihärö-tyyppisiä ötököitä just lämpimällä mutta onneksi sain harvennettua heti kantaa.

  Mutta purkit tuli siis vasta nyt ja hyvä kun tulivat, ovat kyllä käteviä ja tulee aineksia käytettyä eri tavalla kun ne näkee!

  VastaaPoista
 5. Mä purkitin aikanaan kanssa, mutta sitten tuli ongelmia siitä kun mausteet ei enää maistuneet miltään. Ja oivalsin, että olivat menneet vanhoiksi, mutta koska päiväystä ei näkynyt missään, en sitä heti tajunnut.

  Nykyään ostan laiskana nättejä pakkauksia :) Ja pastatkin mielellään sellaisia, jotka on pahvilaatikossa eikä muovipussissa. Pysyvät paremmin ojennuksessa kaapissa ja laatikossa.

  VastaaPoista
 6. Meillä ollaan pyritty pikku hiljaa luopumaan muoviastioista, ja hakusessa olisikin hyvät (tiiviit) lasiset säilytysrasiat. Esim Ikean Förtroligeja meillä on ruuan jääkaappisäilytystä varten, mutta kuivaelintarvikkeille kaipaisin purkkeja. Onko kellään vinkata sarjaa, josta löytyisi monen kokoista purkkia, ja ennenkaikkea purkkien tulisi olla neliskanttisia, jotta veisivät vähemmän tilaa. Vinkkejä otan vastaan! =)

  VastaaPoista
 7. miten olisi wean green tai lifefactoryn lasiset säilytysratkaisut?

  VastaaPoista
 8. Kiitos vastauksesta! =) Periaatteessa nuo kävisivät, mutta lähinnä hakusessa olisi korkeammat ja kapeammat purkit, jotta niitä saisi vierekkäin hyvin kuiva-ainekaappiin/laatikkoon.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images