PUNAISTA RIISIÄ JA POHDINTAA RUOKALASKUSTA

Olen tässä miettinyt vähän kotimme ruokahuoltoa ja musta tuntuu, että se on ihan retuperällä. Olen aina ollut sitä mieltä, että ruuassa ei k...


punajuuririsotto oi mutsi mutsi 2


Olen tässä miettinyt vähän kotimme ruokahuoltoa ja musta tuntuu, että se on ihan retuperällä. Olen aina ollut sitä mieltä, että ruuassa ei kitsastella ja syödään terveellisesti ja hyvin. Nyt kuitenkin tuntuu, että pieni kitsastelu tekisi hyvää, kun näin parhaimpana sesonkiruoka-aikanakin tulee tehtyä jotain ihan muuta kuin uutta suomalaista satoa. Välillä katson ihan kauhulla jääkaappiin kuinka paljon siellä on ruokaa ja etenkin kuinka paljon me heitetään ruokaa pois, kun kukaan ei ehdi sitä syömään. Tämä vaatii nyt oikeasti paneutumista.


Kahden hengen pikkuperheessämme homma toimii arkisin ihan liian sinnepäin. Aamulla keitän kahvia ennen töihinlähtöä. Tuntuu jotenkin turhalle syödä aamupalaa, kun K kuitenkin syö sen tarhassa muiden lasten kanssa ja aamulla on muutenkin muka niin kiire. Töissä mulla onkin jo toinen kahvimuki kädessä, eikä ensimmäistä suupalaa tule otettua ennen klo 11, ellei työkaveri huomauta asiasta. Lounaalla nälkä onkin ihan hirveä ja yleensä lähiravintolamme kasvisvoittoinen buffet on pakko käydä syömässä 9 euron hintaan. Ymmärrän itsekin, että tämän buffetin voisi ihan hyvin korvata omilla eväillä, jotka olisi tehnyt jo illalla valmiiksi. Niin ja aamullakin voisi syödä edes jotain!


Illalla olen hakemassa lapsen tarhasta n. 16.30, jolloin hän on ehtinyt syömään aamupalan, lounaan ja välipalan päiväkodissa. Kotona ollessani myös minä söin tässä rytmissä, mutta nykyään siis en. Iltaruoka on usein nopeaa ja helppoa, vaikkapa kanawokkia tai pastaa ja sitä ei yleensä jää yli. Pitäisi ehdottomasti alkaa tekemään samalla vaivalla isompia annoksia, jotta niissä olisi seuraavallekin päivälle työlounas valmiina. Ja iltapalalla tehdä valmiiksi yksi reissumies aamuksi ja mutustaa se vaikka väkisin ennen kotoa poistumista.


punajuuririsotto oi mutsi mutsi 1


Viikonloppuisin homma kääntyy usein erilaiseksi ja hamstraan perjantai-iltana kaupasta juustoja, leipiä, hedelmiä ja jugurtteja brunssinkiilto silmissä. Aamupala me toki syödäänkin hyvin ja jos ei lähdetä (taas kerran!) ulos syömään, tehdään sitten jotain vähän mutkikkaampaa ruokaa viikonlopun kunniaksi. Harmi vain, että usein nuo brunssitarpeet jäävät pyörimään jääkaappiin eikä niihin tule kiinnitettyä huomiota vasta kun on liian myöhäistä ja parasta ennen päivät paukkuneet jo aikoja sitten. Tuore ananaskaan kun ei ole tuore kovin kauaa.


Tämä on äärimmäisen typerää, epäekologista, taloudellisesti täysin päätöntä ja erittäin paha tapa, mistä pitää päästä eroon. En halua, että meidän ruokajätteen määrä on näin iso enkä halua, että menen helpoimman kautta syöden lähes joka työpäivä lounaan ulkona, vaikka se laadukas lounas onkin.


Mietin, että mun on varmaan pakko ottaa käyttöön viikottainen ruokabudjetti, joka vaatisi hyvää suunnittelua. Mietin, että 50 euroa viikossa voisi olla hyvä summa, jolla pitää ainakin arkiruuat lounaineen ja aamupaloineen saada. Tuo summa on kuitenkin sen verran pieni, ettei jugurtit jäisi kaappiin pyörimään ja lounaskin olisi ihan pakko tehdä itse. Sillä saisi kilokaupalla sesonginmukaisia vihanneksia ja hedelmiä ja paljon paljon muuta, kun vain käyttää mielikuvitusta. Ja sen puute mut on tähän ruuanhaaskaus+ ulkonasyömisen kierteeseen saanutkin, kun ei ole jaksanut miettiä muuta kuin ruokahoidon helppoutta.


Tälle päivälle tein jo valmiiksi punajuuririsottoa, ja sitä riittää huomisellekin töihin. Nolottaa oikeasti myöntää, mutta tää on huhtikuun jälkeen eka lounas, jonka vien työpaikalle! Mutta jostain se on aloitettava. Seuraavaksi pitää sitten tehdä noista pussin lopuista punajuurista jotakin, sillä niitä mä en aio kompostoida!


Seuraa blogiani Facebookissa, Blogilistalla tai Bloglovinin kautta.

15 kommenttia

  1. Ai että kun kuulostaa tutulta! Ainakin osittain :D Jälkikasvua ei vielä ole, joten tähän asti oon joutunu huolehtimaan vaan itteni ruokinnasta (+kissan, joka syökin paremmin kun minä :D). Aina palkka/opintotukipäivänä sitä tarmokkaasti kaupasta osteli kaikkea vähän kalliimpaa ja terveellistä ja "tuota uutuutta ois kiva kokeilla". Loppusumma huiteli aina useassa kympissä. Ja aina jää suurin osa syömättä ja pitää heittää roskiin, ja sillä hetkellä sitä vannoo, että nyt alkaa järkeväks ihmiseks :D

    Nyt kun miesystävän kanssa pistettiin hynttyyt yhteen, euron kuvat silmissä ajattelin että nyt tuli tähän talouteen järkevät ruokatottumukset ja rahaa säästyy. Kattia kanssa. Mies on huumaantunu sali/bodailuharrastukseen ja häne ruokavalionsa koostuu kana-rahka-tonnikala valikoimasta. Itse kaipaan jotain muutakin :D

    Pitäisi siis itekki tehä vähä etukäteissuunnittelua ruuan suhteen ja asettaa jonkinlainen viikkobudjetti, nyt varsinkin kun opiskelijaelämä tuli takasin kuvioihin. Toivottavasti siäkii päivittelisit kuulumisia tän asian suhteen, vois itellee saaha vinkkejä sun muita :)

    VastaaPoista
  2. Nyt on kauppahalli24.fi:ssä kotiinkuljetustarjous loppuvuoden ruokaostoksista. Tämä ei ole nyt mikään maksettu mainos vaan ihan tällainen arjen- ja ruokabudjetinhallinnan kanssa kipuilevan kohtalotoverin vinkki. Kerran viikokset ostokset ovesta sisään kannettuna loppuvuoden ajan yht. 29e. Investoin itse tarjoukseen tänään ajatuksenani, että tuleepahan mietittyä viikon syömisiä jotenkin järkevänä kokonaisuutena, olkoonkin että sitten jotain pientä täydennysostosta on varmaan tehtävä kaupasta ihan itse. Tällaiselle näkörajoitteiselle ne kymmenen minuutin nettiruokaostokset (luennolla tehtynä) on parasta hermolomaa, kun hedelmävaakanumeroiden tiirailu vihastuttaa jo ennen kuin on astunut Alepan ovesta sisäänkään.

    VastaaPoista
  3. Meillä toimii kahdeksan viikon kiertävä ruokalista. Ei tule ylimääräistä ruokajätettä (yleensä), tietää jo valmiiksi, mitä tulevalla viikolla syödään, ei tule heräteostoksia, kun Prisman Kauppakassi toimittaa tilauksen kerran viikossa, eikä mene aikaa kaupassa haahuiluun, kun miettii, mitä ruokaa sitä tänään tekisi. Toimii meillä, mutta kaikille tuollainen valmiin listan noudattaminen ei vaan toimi.

    VastaaPoista
  4. Tätä asiaa vatvotaan meidän 6 hengen perheessä ehkä ikuisesti.

    -Kuinka pienentäää ruokalaskua tinkimättä terveellisyydestä
    -Pitäisi suunnitella viikon ruokalistat etukäteen (kuka jaksaa)
    -Miks täällä ei oo Lidliä (säästettäs puolet ruokaan kuluvista rahoista)

    VastaaPoista
  5. Ihan samaa olen miettinyt. Ärsyttää myös, että olen yksin vastuussa ruokasysteemeistä, mies toteaa "ihan sama, tee jotain" ja ne samat ruuat kiertää, kun en muutakaan keksi.. mies kaupassa käydessään ostaa itselle kahta, kolmea kastiketta, johon ruokansa hukuttaa. Eipä kauheesti inspaa tehdä hyvänmakuista ruokaa.

    VastaaPoista
  6. Meillä löytyy kotoa jääkaappinatsi (en minä ;)) joka vahtii ettei jääkaappiin vanhene mitään. Eikä meiltä todentotta roskiin menekään ruokaa siksi että olisi vanhentunut tai pilaantunut. Välillä sitten vietetään jääkaapin tyhjennyspäivää ihan tietoisesti, eli lykätään kaupassa käyntiä päivä tai pari ja kokataan ruokaa niistä aineista mitä kaapista löytyy (mieheni on onneksi varsin luova kokkaaja ja kun kuivakaapista löytyy tomaattimurskaa, linssejä, papuja ja pastaa vakkarina, niin aika herkkuja syntyy silloinkin kun jääkaappi on tyhjä). Mitään suurempaa suunnittelua emme tee, ostetaan kaupasta kauden tuotteita ja sitä mitä sattuu kohtuuhintaan saamaan (Lidlistä kun tehdään ruokaostokset pääosin, niin ei tule ostettua mitään eksoottisia houkutuksia, vaan ihan perusruokaa ja paljon kasviksia). Meillä aikuiset syö lounaan työpaikkaruokalassa (ah, viidellä eurolla joku on laittanut salaattipöydän ja lämpimän ruuan, taso toki vaihtelee päivittäin mutta pääosin ihan ok lounas on koostettavissa) ja päivällinen syödään sitten yhdessä, joko kaikki samaa ruokaa (josta pakastetaan lapselle annoksia tuleville päiville) tai sitten lapselle pakkasesta joku ruoka ja aikuisille ruokaisa salaatti. Ennakointiin on totuttu, koska lapsi syötettiin kotiruualla kiinteiden aloituksesta lähtien, joten pakastin ja ruoka-annokset olivat arkipäivää ennen päiväkodin aloitusta, Nyt sit rennommin mutta arkea todellakin helpottaa kun tietää että pakastimesta löytyy lapselle kunnon ateria joka valmistuu kahdessa minuutissa :)

    VastaaPoista
  7. Ruokapohdinta upposi hyvin allekirjoittaneeseenkin. Meillä ei liiemmin mitään kovin eksoottista syödä, vaan sellaista aika peruskasvisruokaa, jota tälläiselle 7 hengen perheelle on helppo keitellä.
    Tällä hetkellä oma ruokainspis on ihan hukassa. Tuntuu, että menen monesti siitä mistä aita on matalin ja se näkyy sit lopputuloksessa tai pikemminkin maussa. Jotenkin tuntuu, että ajatuksella tehty ruoka on parempaa. On se sitten purkkihernekeittoa tai jotain ihan muuta.
    Mä en ihan tarkkaan tiedä paljonko meillä menee ruokaan kuukaudessa rahaa, mutta uskoisin, että kauppaan uppoaa aikalailla tuon työssäkäyvän palkkapussista. Se on kyllä ollut jotenkin karuakin huomata, että todellakin Lidlissä ruokaostokset tehdessä säästää muutaman kympin ihan heittämällä. Hevi-osastolta saan sieltä lähes kaiken tarpeellisen, mutta maito, puurohiutaleet ja jauhot on haettava muulta. Ne on sellaisia juttuja, jotka haluan ehdottomasti luomuna.
    Kaikista ideaalein tilanne olisi se, että voisi hankkia kaiken luomuna, mutta valitettavasti tässä elämäntilanteessa se ei ole mahdollista ja se närkästyttää, koska lapsille tarjoaisin sitä kaikista mieluiten.
    Ehkä mä inspiroidun kanssa tästä sinun postauksesta ja ynnään, millaisella rahasummalla meidän sakki syö, samalla tarkkailen, että mikä olisi se kohta josta voisi säästää (tiedän jo nyt ainakin yhden, leipä).

    Punajuuret minä lykkäisin uuniin muiden juuresten kanssa, paistaisin kaveriksi pannulla tofua ja tekisin kermaviilistä kastikkeen.

    VastaaPoista
  8. Meillä menee roskiin lähinnä lasten kuolattuja jämiä ja yksittäisiä mätiä hedelmiä, mutta se vaatii aika rutinoitunutta ja suunnitelmallista kaupassakäymistä. Kauppalista tehdään aina valmiiksi ja siitä ei juurikaan lipsuta ja isot ostokset tehdään vain kerran viikossa että ei tule tehtyä heräteostoksia. Säästyneillä rahoilla voi sitten syödä vähän laadukkaammin ja käydä välillä ulkona syömässä.

    VastaaPoista
  9. Meillä tehdään viikon ruokalista aina ennakkoon, vaikka se kuinka rasittavaa onkin - säästytäänpähän ainakin nälissään tehdyiltä heräteostoksilta. Vaikkei ruokaa jääkään paljon hukkaan, harmittaa sekin vähä aina. Kaupassa käydään kahdesti viikossa ja ostokset ollaan yritetty keskittää Lidliin, koska se on oikeasti huomattavasti edullisempi kuin esim. Cittari. Ulkona syödään silloin tällöin lähinnä viikonloppuisin, mutta töihin otan mukaan aina evässalaatin (joka muuten valmistuu aika nopeasti jääkaapin jämistä ja pastasta).

    VastaaPoista
  10. Meillä asuu laiskuus. Siksi en jaksa millään kokata päivittäin, vaan teen kerralla isomman satsin :) monesti myös pakastan päivän, parin annoksia rasioihin ja keitän vain perunaa/riisiä/pastaa kylkeen. Kun puhtaat purkit loppuu on aika kaivella pakastimesta seuraavan viikon tai parin eväät ja unohtaa kokkaus kokonaan! Näin syksyisin meillä syödään paljon mm. lihapullia (aktiivista ruoanlaittoa ~5min), patajuttuja (tarjouslihaa ja juureksia, aktiivista kokkailua ~20min mutta uunissa useamman tunnin), hunajajuureksia ja kanankoipia sekä kalasoppaa. Yritän suosia mahdollisimman usein lidliä ja k-plussatarjouksia. On vaan hölmöä maksaa _samoista_ tuotteista enemmän. Helpoiten säästöä syntyy kun käy vain kerran (maks kaksi) kertaa viikossa kaupassa ja NOUDATTAA sitä etukäteen laadittua listaa :D listan ansiosta ei myöskään tarvitse ajatella mitä ostaisi, paljonko, mitä kokkaisi jne. Listan ulkopuolelta ostan vain jos on oikeasti hyviä tarjouksia (sekä vähän nannaa, tietty!)

    VastaaPoista
  11. Niin tuttua täälläkin! Tykkään ruuanlaitosta tosi paljon, mutta kiire ja olematon palaute (jos lasten ainaista yääääkiä ei lasketa) saavat inspiksen välillä hukkumaan. Terveellinen ja monipuolinen kotiruoka on kuitenkin kannatuksenarvoinen juttu, ja suunnittelenkin usein viikon ruokalistaa ja viikoittaista kauppareissua aikakauslehtien, Pirkan ja Valion sähköpostiin kolahtavan viikon ruokalistan avulla. Sesongin juttuja ja kivoja uusia tuulia niiden perusmakaronilaatikoiden kavereiksi, suosittelen! Lidl on muuten vielä testaamatta, ehkä siellä saisi säästettyä...

    VastaaPoista
  12. Rupesin miettimään, että mitenhän meillä tehdään, kun ruokaa ei laiteta käytännössä koskaan roskiin. En taatusti suunnittele enkä laske, ei sovi mulle. Mahtaako johtua siitä, että koirat ja mies syö ihan mielellään kaikenlaisia jämiä ;) Mä oon se nirso, joka kokkaa aina uutta ruokaa... Mutta on tähän pari niksiä. Kun pitää kuivakaapissa tietyt perusjutut aina saatavilla, ja muuten ostaa vaan yksinkertaisia perusraaka-aineita, niin voi aina säveltää jotain siitä mitä kaapissa on. Kauppaan meillä mennään yleensä vasta sitten kun ruoka on LOPPU. Erikoisempia juttuja ostan vain, jos mulla on joku selvä visio mitä meinaan tehdä niistä. Muuten ostan samoja juttuja joka ikinen kauppareissu, ja sit sävellän kotona fiiliksen mukaan. Jos ei ole fiilistä, voi aina googlata. Toinen juttu on se, että kyllä ne vähän nuupahtaneetkin porkkanat voi vielä syödä. Salaatit upotan smoothieen, juurekset sosekeittoon tai leipään, vanhoista maidoista saa pannaria jne. Pitää vaan aina säveltäessä etsiä sieltä kaapista ne vanhimmat ja syödä ne ensin.
    Leivän mä muuten säilytän aina pakastimessa. Koska muuten se on kyllä homeessa. Mikrossa saa yhden sämpylän sulamaan noin puolessa minuutissa, joten ei ole vaikeeta. Usein otan töihinkin mukaan jäisen sämpylän. Siihen kun laittaa päälle voin ja juuston, niin säilyy hyvin kylmänä =)

    VastaaPoista
  13. […] Olen aika malttamattomasti odotellut Sadun (ja Tommin) ensimmäistä ruokakirjaa, Gastronaattia. Jokainen vähääkään Isyyspakkausta lukenut tietää, että tämä pariskunta rakastaa kokata ja jokainen mun blogia viime aikoina lukenut tietää, että mä taistelen tällä hetkellä ruuan laiton kanssa, sillä ostan kaapit täyteen ruokaa enkä muista laittaa niistä mitään. Haaskiin menee hävettävän paljon ruokaa, kun en vain muista käyttää aineksia ajoissa. Gastronaatissa taas käytetään hyödyksi raaka-aineista kaikki mahdollinen, porkkanan naateistakin tulee pestoa. Eli siis juuri oikea kirja mulle tähän syksyiseen haasteeseen, missä pienentää sekä ruuan hävikkiä että ruokalaskua. […]

    VastaaPoista
  14. […] suunsa avatessaan alkaa ratkaisuja tippumaan kuin taivaalta. Kirjoitin aiemmin syksyllä postauksen itseäni nolottavasta ongelmasta, ruuan haaskaamisesta. Tuntui – ja tuntuu edelleen – […]

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images