LINSSIKEITTOA JA MUITA TALVISIA PALKOKASVIRUOKIA, KIITOS!

 yhteistyössä Go Green Oletteko muut huomanneet blogeissa näkyneet uuden vuoden jälkeen paljon linssejä? Tuntuu, kuin joku linssimyrsky olis...

 yhteistyössä Go Greenuudet go green tuotteet


Oletteko muut huomanneet blogeissa näkyneet uuden vuoden jälkeen paljon linssejä? Tuntuu, kuin joku linssimyrsky olisi pyöräyttänyt linssit kaikkien ruokapöytään. Ainakin Veera ja Lillalove ovat keitelleet linssejä, Minttukin taisi instagramiinsa laittaa kuvan omasta sopastaan ja bloggaamattomat kaveritkin ovat puhuneet linssiruuista paljon.


Ja arvatkaa mitä? Mä olen omistanut elämäni aikana yhden linssipussin, ehkä noin 10 vuotta sitten enkä sen jälkeen ole muistanut koko linssejä. Muistini mukaan ne oli vaikeita laittaa tai jotain sinnepäin. Opiskelijana mulla oli tietenkin koko ajan kiire baariin tenttiin lukemaan niin ei ehtinyt paljon kokkailla linssejä :D Viime viikolla sain kuitenkin oikein lähetin tuomana setin Go Greenin uusia linssejä ja herneitä ja jos niitä kerran kotiovelle asti kiikutetaan, parempi on tietenkin testata miten ne toimii.


go green ready in 5 uutuudet


go green ruskeat linssit rady in 5


Uudet Go Greenit lupaavat olla "ready in 5" mikä kuulosti oikein hyvälle alulle palkokasvikokkailuihin. Viime viikolla tein hernekeittoa vihreistä herneistä ja vaikka keitto ei ihan viidessä minuutissa kypsynytkään, oli yleensä 12 tunnin liotuksen ja pitkän kypsytyksen vaativa keitto valmis vartissa. Tänään sunnuntaina jatkoin ruskeiden linssien parissa kokkailua ja sain aika hyvän keiton kyllä kokattua!


Luulen linssien ja keittojen kokkailun ylipäätään liittyvän tammikuussa uuden vuoden lupauksiin terveellisestä elämästä, mutta mä ajattelin lähestyä linssejä hieman toista kautta. Koska harjoittelen jo Nelosen Jaksa paremmin-ohjelmaan juoksemista, olisi suorastaan hullua alkaa samaan aikaan ruuan suhteen terveysintoilijaksi koska liiat muutokset hetkessä saisivat motivaationi lopahtamaan viikossa.


go green linssikeitto ainekset


Siksi aloitin linssikeittoni tekemisen tyynen rauhallisesti tiristämällä punasipulia voissa ja lisäämällä hieman öljyä perään. Muut aineet keittopohjaan olivat Go Greenin tomaattimurskapurkki, muutama porkkana viipaleina, valkosipulia pari kynttä, chilijauhetta hieman, parit kaffirlimetinlehdet ja suolaa ja sokeria. Keittelin tomaattipohjaa sen aikaa, että ehdin käymään lenkin jälkeen suihkussa ja heitin sitten ruskeat pikalinssit suoraa paketista keiton joukkoon. Ja kyllä, 5 minuutissa ne oli valmiita syötäviksi. Halusin keittoon kuitenkin jotain täyteläisyyttä ja arvoin kookoskerman ja hapanmaitotuotteen välillä ja päädyin laiskasti valmiiksi paprikalla ja chilillä maustettuun creme bonjour cuisineen. Toimi itseasiassa tosi hyvin linssikeitossa, vaikka yleensä nuo valmiiksi maustetut ruuanlaittotuotteet ei olekaan mua varten.


go green linssikeitto lautasannos


Go Greenin sivuille on muuten kasattu mukava määrä talvisia reseptejä. Ja nyt kun tuota luntakin tuli niin samalla tuntui tulevan iloa tehdä talvisia ruokia, keittoja ja patoja ja sen sellaisia tuhteja ja lämmittäviä ruokia. Kuulin vielä sellaisen vinkin, että tomaattisen linssikeiton jämistä saa seuraavalle päivälle hyvän spagettikastikkeen, joten kun jaksaa tehdä yhden ruuan saakin kerralla kaksi. Sopii ainakin hyvin huomiseksi maanantaiksi, että ruuanlaittoon tarvitsee vain varata spagetin keittämiseen 10 minuuttia.


Mua vähän nolottaa, että tää tosiaan oli ensimmäinen kerta vuosiin kun tein linssiruokaa. Hyvä raaka-aine jäänyt täysin hyödyntämättä ja nyt on kyllä otettava ilo irti näistä "ready in 5" palkokasveista, kun tekeminen olikin niin helppoa. Onko teillä joku suosikki linssiresepti tai muu kikka, miten käytätte palkokasveja ruuissa? Haluaisitteko jakaa sen muillekin kommentiboksiin, sillä ainakin itse saan aina valtavasti inspiraatiota muiden resepteistä!


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

15 kommenttia

  1. Ainoa linssiruoka mitä oon tehny on tomaattinen linssikastike punaisista linsseistä (oon käyttäny go greenin). Ensin kuullotat sipulia ja valkosipulia öljyssä, perään 3-4 desiä vettä ja linssit (1-2dl). Keität näitä 5-10min, sitten purkillinen tomaattimurskaa sekaan, sekä pari rkl tomaattipyrettä tai sen puutteessa ketsuppia. Mausteita maun mukaan, ainakin yrtit (tuoreet sekä kuivatut) ja mustapippuri toimii. Ainiin, alkuperäsessä ohjeessa on kasvisliemikuutio mainittu veden laiton yhteydessä. En oo tätä laittanu, ku ne kuutiot maistuu mun mielestä kamalalta. Viimeks taisin laittaa veteen sitruunamehua ja suolaa.

    VastaaPoista
  2. Ainiin, tomaattimurskan ja mausteiden laiton jälkeen oon kuumentanu vielä 5-10 minuuttia. Tai enemmän, jos vaikuttaa vetiseltä.

    VastaaPoista
  3. Punaiset linssit on mun lempparipalkokasviaineksia, mutta jostain syystä päädyn aina tekemään niistä keittoa (melkein-muhennosta). Ja melkein samalla reseptillä. Tomaattimurskaa, kasvislientä, niitä linssejä, sipuleita. Mausteilla ja yrteillä muuntelen makua, viitseliäällä tuulella ollessani pilkon mukaan enemmänkin juureksia ja kasviksia. Koskenlaskija-juusto aateloi sopan. Aina yhtä hyvää, ja harmittavan harvoin muistan kuitenkaan tätä tehdä :D

    VastaaPoista
  4. Mä aina keitän tomaattimurskaa ainakin 20 minuuttia, sitä lähtee usein pahin kitkeryys pois ja maut tulee paremmin esiin. Siksi nytkin eka laitoin tomaatit kiehumaan ja sitten vasta linssit, maku asioita nämä :)

    VastaaPoista
  5. No koskenlaskija sopisikin varmasti hyvin linssikeittoon. Mä tein nyt ruskeista linsseistä, mutta punaisiakin sain joten niitä seuraavaksi.

    VastaaPoista
  6. Mä teen aina samalla reseptillä koska se on musta niin älyttömän helppoa ja hyvää. Joskus ollut blogissakin, täällä: http://kaunispaiva.net/reseptit/linssikeitto/

    VastaaPoista
  7. Punaisista linsseistä ja valmiista currytahnasta tulee niin mahtava yhdistelmä!

    Sipulit pannulla, samalla linssit kypsiksi. Keittämisen jälkeen pannulle, currytahnaa joukkoon ja vähän kreikkalaista/turkkilaista jogurttia joukkoon tasamaan makua. Riisin kanssa sekasin ja avot :p

    VastaaPoista
  8. Linssejä nam! Kasvis-kalasyöjänä lisäilen linssejä moneen sosekeittoon, jotta keitosta tulisi vähän tuhdimpi. Onnistunut linssikeittokokeilu oli "intiaanikesäkeittoni", maistuisi varmasti Kaamoksellekin!
    http://kummelikopplan.wordpress.com/2013/03/13/intiaanikesakeitto-2/

    VastaaPoista
  9. Linssit on ihania. Meillä niitä laitetaan melkein ruokaan kuin ruokaan. No okei, ei pitsaan tai semmoisiin, mutta melkein mikä tahansa keitto/pata/kastike liedellä poriseekaan, niin minä (tai vielä useammin mies) sujauttaa sinne punaisia ja/tai vihreitä linssejä. Tulee hyviä kuituja ja proteiinia melkein ilmaiseksi (joo ja pavut on meillä pop myös, lapsikin kyselee ruoka-aikoihin, että "papuja?" ja hällä parasta on jos ruuasta löytyy sekä kidney- että isoja valkoisia papuja :D). Joo ja ollaan siis ihan peruslihansyöjäperhe, on vaan nuo palkokasvit ja muut kasvikset otettu isoon rooliin lihan roolia pienentämään. Niin joo ja linssikeitto on ihanaa myös, mutta hyvin harvoin me sitä syödään.

    Hmmm, mutta se mistä en tykkää on että noi Go green pikalinssi/herne paketit on ihan samannäköisiä kuin niiden tavalliset linssipaketit. Oon aika satavarma, että mies tuo ensi kerralla kaupasta vahingossa noita pikaversioita, joita en halua (veikkaan, että ovat kalliimpia ja turhaa käsittelyä meille, kun meillä kypsymisaika ei ole ollut tähänkään mennessä kynnyskysymys).

    VastaaPoista
  10. Meillä ihan vakkariruokan tämä: www.valio.fi/reseptit/linssi-jauhelihakeitto/ teen aina jättikattilallisen jota lämmitellään muutamana päivänä. Porkkanalla ja muutenkin saitan laittaa joukkoon esim paprikaa tai muita jääkaapista löytyviä kasviksia.

    VastaaPoista
  11. Jee! Kivoja ohjeita tuolla GoGreenin sivuilla! Kiitti vinkistä. :)

    VastaaPoista
  12. Meillä lapset vähän vierastaa linssejä (tai varsinkin se ronkelein), mutta kun ne soseuttaa tollaiseen tomaattipohjaiseen keittoon, niin menee ihan täydestä. Ja kun soppaa jää yli, niin seuraavana päivänä sitä voi tarjoilla kastikkeena pastan tai perunan seurana. :)

    VastaaPoista
  13. Eiken tein itelle linssi-kookoskeittoa, luulin et saan syödä yksin, mut 1vuotiaalle uppos hetkessä kulhollinen. Ohje oli joku vasemmistonuorten kasvissyöjien resepti, googlettamalla löysin. En tosin tehnykään niin tulista versiota kun ohjeessa oli.
    Oon kokeillu vasta punasia linssejä, täytyypä testata noita muitakin.

    VastaaPoista
  14. Linssit on mulle kyllä aivan vieraita, vaikka muuten esimerkiksi papuja käytän aikalailla.... Mun suosikkeja on tylsästi valkoiset pavut tomaattikastikkeessa joita laitankin melkein mihin tahansa kastikkeeseen lisäksi :D

    VastaaPoista
  15. Mä en ole koskaan kokeillu tehä linssikeittoa. Pitäisköhän joskus kokeilla. Hernekeitosta tykkään tosi paljon ja jotenki kuvittelisin että linssit maistuisi vähän samalle.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images