SYYÄÄN EKA (ETNISESTI) KONTULASSA

Itä-Helsinki ei liene gourmet-paratiisin maineessa. Viimeaikaiset positiiviset kokemukset ravintoloista olen kuitenkin saanut yhdessä Helsin...

Itä-Helsinki ei liene gourmet-paratiisin maineessa. Viimeaikaiset positiiviset kokemukset ravintoloista olen kuitenkin saanut yhdessä Helsingin pahamaineisimmista paikoista, Kontulan ostarilla. Vaikka emme asu Kontulassa, käymme ostarilla säännöllisesti sekä kulkuyhteyksien että esimerkiksi yhden Helsingin parhaan ruokakaupan, Kontumarketin takia. Ja koska tykkään ulkoistaa ruuanlaittoa säännöllisesti muille, olen ottanut tavaksi testata silloin tällöin myös lähiösafkaloita, mikä on selkeästi kannattanut.


yo sushi


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jos joskus tulette Kontulaan, niin koukatkaa vaikka Yo Sushin kautta, se sijaitsee uimahallia vastapäätä. Paikka ei ole ulkoasultaan viihtyisin, vaan selkeästi jonkin entisen pitserian tiloihin pykätty sushipaikka. Vesi juodaan batteryn mainoslaseista ja muutenkaan paikka ei erityisemmin hengi trendikästä itämaisuutta. Mutta se ruoka! Hiljaiset japanilaiskokit tekevät kaikki annokset asiakkaan odotellessa, ei siis kylmäkaappikamaa vaan suoraa rullasta siivuiksi ja lautaselle. Hintatasokaan ei ole paha, oma lempparisettini nro 4 maksaa muistaakseni 7.90 ja sisältää 12 kappaleen sushilajitelman sekä raikkaan salaatin. Nam! (miinusta vain take awayn pussukkalisukkeista)


Toinen lempparini Kontulan katukeittiö taas tarjoilee todella nopeaa kiinalaista, mistä sipuli-kana on suosikkini ja sen saa 6 eurolla mukaan kun paikkaan marssii sisään ennen kello kuutta illalla. Katukeittiölle plussaa myös siitä, että paikka heittää chilit sekaan asiakkaan toiveiden mukaan, meille tulee mahdollisimman mietoa kun syömme lapsen kanssa annoksesta kumpikin. Katukeittiötä on kehuttu myös mm eat.fi:ssa.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Heti Kontulan metroasemalta ylös noustessa näkyy ostarin uusin ravintola, Nepalilaista tarjoileva Sagun Nepal. Paikalla on ollut monenmoista ravintolaa, viimeksi thaikku pysyi pystyssä runsaat puoli vuotta. Olemmekin vitsailleet kaverini kanssa, että pitää mennä tähän uuteen nepalilaiseen ennen kuin se lopettaa. Mutta mä luulen, että tämä ravintola jää! Ainakin lounas oli ihan loistava, varmaan paras nepalilainen missä olen ikinä käynyt. Sen lisäksi että kaksi testaamaamme ruokaa olivat loistavia, plussaa tulee lounaan hinnasta (8.20), paikan päällä paistetusta naanista, kahdesta kasvisannosvaihtoehdosta lounaslistassa sekä (yllättävän) hienosta miljööstä. Tätä ravintolaa ei oltukaan perustettu heittämällä matkamuistorekvisiittaa seinille ja sponssilaseja pöytiin, vaan sisustustusta oli mietitty enemmän. Yllärimomenttina myös A-oikeudet ja hyvä valikoima anniskeltavaa. Melkein pitää nipistää itseään, että uskoo tuollaisen ravintolan löytyvän Kontulasta ;)


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Viimeisenä ravintolamainintana on yksi Helsingin kehutuimmista Kebab-ravintoloista, Shish kebab. Mä en ole erityisemmin kebab-ihmisiä ja siksi tämä paikka oli jäänyt testaamatta lukuisista suosituksista huolimatta. Mutta mitä vain teidän takia armaat lukijat, testasimme tänään Shish-kebabinkin kun tiesin kirjoittavani näistä lähiösafkaloista. Kaveri fillarilla Kontulaan ja Take Awayna kotiin kaksi annosta, missä toisessa lammas+nauta kebab (lammasta paloina ja naudanjauhelihakepakko), toisessa kanakebab (maustettuja kanapaloja) ja kummassakin tuoreita kasviksia, vaaleaa lättyleipää ja sitruunaa, annoksen hinta 10 euron hujakoilla.


Lähettini kertoi, että ravintolassa liha tarjottiin vartaisssa, meillä  take away annoksissa vain paloina. Voi pojat, näin mehukasta kanaa en ole ikinä syönyt. Lammas oli hyvää, mutta sitkeähköä, maustettu naudanlihapötkö (kebab) oli tosi hyvää. Eli setti ei vastannut ollenkaan ällöämääni ranskis-punainen soosi-ohuet kebablastut annosta. Täysin uusi kokemus mulle, syön mielelläni toistekin.


***


Itä-Helsingin maine on usein huonompi mitä todellisuus. Oikeasti täältä löytyy vaikka mitä, jos ei lähde nimby-linjalla kauhistelemaan kuinka baarien lähellä on, yllätys yllätys, juoppoja ja etnisten kauppojen edessä maahanmuuttajia. Mutta niille jotka pelkää metroradan varren kaupunginosia voin kertoa huojennukseksi, että ostareilla on aina poliiseja (varmaan siksi, että ostarilla näkee sikana Louis Vuittonin kasseja!). Myös huhu kertoo, että Kontulan ostarilla on kerran nähty Mini Rodinin hattu, mutta siitä ei koskaan voi mennä takuuseen... Mutta 20 minuuttia keskustasta metrolla pääsee syömään ainakin tosi hyvää nepalilaista!

17 kommenttia

 1. Tuli nälkä. :) tota nepalilaista olisin valmis hakemaan vaikka heti. Nam!

  VastaaPoista
 2. No mulla ei nyt ole nälkä, kun olen "esivalmistellut" päivän tätä postausta :) Mutta toi nepalilainen yllätti kyllä tosi positiivisesti!

  VastaaPoista
 3. Maria, nälkäinen.5. elokuuta 2013 klo 23.04

  Senkin kurja, mainostat minut vararikkoon. Nyt tulikin vaan probleema että ostaakko ensis sushia vai nepalia. Slurps!

  VastaaPoista
 4. Olen blogiasi jo jonkun aikaa lukenut, mutta en ole aikaisemmin kommentoinut. Nyt oli vaan pakko kun oli niin tutut maisemat kyseessä :) Tuolla shushi raflassa täytyykin käydä. Vielä ei ole tullut testattua.

  Näin sut muuten tossa ostarilla kerran, mutta en uskaltanut tulla moikkaamaan :D

  VastaaPoista
 5. Suosittelisin ehdottomasti nepalilaista ensin, se ravintola oli tosi kiva ja ruoka superhyvää! Mut hae myös sushii, koska pelkään ton paikan lopettavan ku siellei oo psljon asiakkaita. Pitäis saada joku hesarin ruokatoimittaja kehuun se mesta et se säilyisi :)

  VastaaPoista
 6. Hih, kontulassa ei oo kukaan kai koskaan tullut sanomaan moi, mutta oon saanut monesti kuulla jälkikäteen olleeni siellä. Tässä tervehtimättömyydessä on se huono puoli, että luulen ettei kukaan näe mua ja siksi oon ostarilla yleensä tukka pystyssä ja joku karsee lähiöasu päällä :)

  VastaaPoista
 7. Nälkähän tässä tuli ja vesi herahti kielelle kun ajattelinkin tuoretta Naan-leipää. Mmm.. Meillä ei täällä Kalasatamassa ole vielä yhtäkään ravintolaa. Suvilahden Lämpö olisi kai lähin, jos rannan raksaruokalaa ja samaan kategoriaan ilmeisesti kuuluvaa Vanhaa Kalasatamaa ei lasketa. Täällä myös Mini Rodinin hatut ja älveet loistavat poissaolollaan kun kaikilla on yllään vaan huomioliivejä ja kypäriä.

  VastaaPoista
 8. Rouva ottaa metron ja eikun kontulaan!

  VastaaPoista
 9. En millään muista mikä Kontulan kebab-paikan nimi oli kun me sieltä muutettiin pois, mutta sillonkin siellä oli paras kebab mitä oon vissiin ikinä syönyt (joskus hmmm... 8v sitten? :D), mun suosikki oli sillon kanavarras+kebab annos, jossa oli puolet ja puolet. Ja minä sitäpaitsi tykkäsin asuakin siellä, asuttiin tooooodella rauhallisessa taloyhtiössä, aidattu piha, lukittavat portit jne. Iltaisin tosin ostarilla saattoi olla häiriköitä, mut eipä me sinne sillon menty, kokoaikana kun siinä asuttiin ja käytiin ruokakaupassa rattailla ostarilla en mitenkään kokenut Kontulan ostaria muita Helsingin ostareita hurjemmaksi :D

  VastaaPoista
 10. Luulisin sen olevan tuo sama kebabpaikka!

  Välillä mua ihmetyttää sellainen yyh Itä-Helsinki ajattelu, kun se kokemus on pelkästään metroasemalta 100m suuntaansa. Meillä on aina välillä draamaa taloyhtiössä, koska noi mummot vartioi kaikkea mutta jos draamaa on MUMMOJEN kanssa, ei voitane puhua mistään ihan hurjasta elosta :D

  VastaaPoista
 11. Voi hyvin olla, mulla on järjettömän surkea nimimuisti ja se koskee myös paikannimiä :D
  Juu, meilläkin oli naapurimummo seinäntakana siellä joka kyseli joskus turhan uteliaasti mitä mikäkin ääni meiltä oli ;D, mutta se jäi mun ainoaksi negatiiviseksi asiaksi Kontulasta :D

  VastaaPoista
 12. Jep, ennen äippälomaa ehdin olla Kontulassa töissä reilu 5 vuotta (en tosin ostarilla, mutta kuljin siitä läpi mennen tullen joka päivä) ja oon todennut ihan saman, se on hurjan paljon maitettaan parempi ja kivempi mesta! Ja oikeesti, onko Kontulan ostarin tapaisia ostareita, siis ihan oikeita virkeitä ja siistejä lähiöostareita enää paljoa muualla? Onhan siellä aika monta alanmiehen pubia, mutta tosi paljon muutakin, aika monella muutta ostarilla ne muut on kaikonneet aikapäiviä sitten ja jäljelle jääneet vaan ne räkälät muiden palvelujen kaikotessa jonnekin kauppakeskuskeskittymiin. Ja Kontulastakin on sentään Itis ihan kivenheiton päässä, mutta silti palvelut on säilyneet. Go Kontula!

  VastaaPoista
 13. Viime kesänä me käytiin sellasessa tosi sulosessa palestiinalaisessa ravintolassa Kontulan ostarilla. Onkohan se yhä siellä? Musta siellä myytiin enimmäkseen jotain kebabjuttuja, mut sit niiden lisäksi oli erilaisia lähi-idän ruokia joista tuli sellainen fiilis kun olis astunut ihan toiseen maailmaan, niin kuin olisi jonkun kotona vierailulla Palestiinassa.

  VastaaPoista
 14. Shish kebab on ollut Kontulassa ehkä noin vuoden verran. Sen kiinteistön kohdalla on myös ollut kova vaihtuvuus. Asiakkaita siellä näkee todella harvoin. Nyt kun tosin näki nuo annokset niin tulee varmasti itsekkin käytyä siellä.

  Yo Sushi tuli nimenomaan sen palestiinalaisen ruokapaikan tilalle.

  Se 8 v sitten ollut kebab-paikka on ollut varmaan tuo Kontulan kebab, jossa tarjoillaan sitä kebablastukamaa. Mikään muu paikka ei ole ollut niin pitkään pystysssä, kuin tuo ja Pizzataxi joista saa kebabbia.

  VastaaPoista
 15. Kiitti tiedoista! Noita pitäs alkaa käyttämään enemmän, ettei Kontulassa ainoot pysyvät ruokamestat olisi pizzataksi ja se Helmi-grilli.

  VastaaPoista
 16. Käyppäs kokeilemassa kontulan paussi pizzerian pizzoja! :) ne on mun mielestä ihan parhaimpia mitä oon ikinä maistanut! :)

  VastaaPoista
 17. Hei sun listasta puuttui stadin paras kiinalainen mesta, wing wah! :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images