KESÄPUUTARHOJA MINUN MAKUUN

Olen tämän Ihmepuutarha-kesän aikana lueskellut paljon puutarhaan ja parvekkeeseen liittyviä kirjoja, mutta enemmän yleiseen olemukseen kuin...

Olen tämän Ihmepuutarha-kesän aikana lueskellut paljon puutarhaan ja parvekkeeseen liittyviä kirjoja, mutta enemmän yleiseen olemukseen kuin pelkkiin kasveihin liittyen. Olen ihan huumautunut myös netin kuvasaldosta, mistä parhaat jutut olen vuoden sisällä kerännyt pinterest-tilini puutarhaosioon. Mutta kyllä hienoimmat jutut on löytynyt ehdottomasti tänä kesänä näistä kahdesta kirjasta:


Kierrätyspuutarha ja Swedish Details gardens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tykkään lukea ja inspiroitua kierrätysideoista niin muodissa, kodin sisustamisessa kuin puutarhassakin. Erilaisten tavaroiden elämän jatkaminen on musta kiehtovaa ja sellainen esine, joka on ollut jo 40 vuotta samalla paikalla se vasta kiehtova onkin! Leikkimielisyys voi olla monelle kotona jopa kirosana, mutta usein puutarhassa uskalletaan revitellä enemmän. Ehkä siksi, että puutarha on aina hieman epätäydellinen, kasvit kukkivat ja kuihtuvat, lehdet lakastuvat ja jossain vaiheessa talvi tulee kuitenkin? Musta on ihanaa katsella kaikenmaailman puutarhatontturykelmiä ja kasvatussäkkikokeiluja inspiraatiomielessä, vaikka omat parvekkeen kierrätysdesign onkin vain muutama tölkkiin ja kahvipakettiin istutettu kasvi. Ehkä ensi kesänä mäkin laitan kasvitueksi hetekan jousia tai jotain muuta yhtä hauskaa.


Nämä kaksi lemppariksi noussutta kirjaa ovat hyvin erilaisia, vaikka päällisin puolin esittelevätkin monen silmään romutavaraa. Siinä missä Kierrätyspuutarha antaa vinkkejä vanhan tavaran uudelleen käyttämiseen ja esittelee ihania suomalaisia puutarhoja, missä kierrätys on osa tunnelmaa, löytyy Swedish Gardensista pihoja, missä sademittari on seissyt samalla paikalla vuosikymmeniä. Eikä sitä ole tarkoituskaan kierrättää mihinkään seuraaviin vuosikymmeniin. Porteista on saanut rapistua maali ja ajan kulku saa näkyä näissä ruotsalaisissa puutarhoissa ja pihoissa. Näiden kirjojen juttuihin ei voi olla rakastumatta, sillä niissä näkyy menneisyys ja historia, ei vain tämänhetkinen  trendi.


Ja vaikka kesä ei olekaan vielä ohi, suunnittelen jo kovasti syksyä mihin olen saanut jos jonkinlaista inspiraatiota Kierrätyspuutarhakirjasta ja sen fb-sivuilta. Olen suunnitellut heittäväni kukkasipuleita säkkeihin ennen lumentuloa odottamaan kevättä. Samoin olen miettinyt millaisia kasveja voisin talvella kasvattaa sisällä ja ainakin kukkalampun osto on edessä, sillä tahdon jatkaa tuoreiden yrttien syömistä helposti itse kasvattaen (vaikka halvemmaksi tulisi taatusti ostaa muovipurkkiyrttejä pitkin talvea). Löysin myös Ikean sivuilta hauskan kuvan puutarhamaisesta makuuhuoneesta:


ikea puutarha


Vaikka tuolla määrällä ikkunalla kasvavia yrttejä ei tee yhtään mitään, ikkuna näyttää hauskalle ja voisin kuvitella meille ikkunaan vaikka yhden verhotangollisen verran yrttejä lampun alle talveksi. Myös vaatetelineen käyttäminen köynnöksien kasvupaikkana on mielestäni hauska idea. Ongelmia tuottaa "vain" tilanpuute ja Suomen pimeä talvi. Osaisiko joku heittää lonkalta hyvin talvella sisällä kasvavia kasveja, mitä voisin harkita talvipuutarhaani eli keittiöömme?


ihmepuutarhasponsors


makuuhuonekuva: Ikea.fi

6 kommenttia

 1. Ihana tuo "yrtti-ikkunaverho" :D

  VastaaPoista
 2. on! just täs mietin et lähtiskö ikeaan hakeen jotain tankoja ja koukkuja.

  VastaaPoista
 3. Ikeasta tuli mieleeni jakaa tässä yksi mun suunnitelmistani: haaveilen laittavani ensi kesänä yrtit kasvamaan Ikean seinätankoihin ripustettaviin keittiökoreihin. Niitä on valikoimassa sekä peltisiä että muovisia. Jälkimmäisiä saa hauskoissa väreissä ja ovat muuten sikahalpojakin.. Ajattelin ruuvata tankoja muutaman hyllyjen sijasta parvekkeen seinään, ja kokeilla myös pysyisivätkö keittiöpurkit parvekkeen kaiteen kukkalaatikoiden paikalla.

  VastaaPoista
 4. Hei!
  Yksi kysymys aikaisempaan postaukseen sitruuna-valkosuklaa froyosta :) Tarviiko kerma vatkata vaahdoksi ennen sekoittamista jogurtin ja muiden kanssa? Ostin jo ainekset eilen ja tänään meinaan laittaa jäätelökoneen hurisemaan, kuulosti niin herkulliselta ohjeelta :)

  VastaaPoista
 5. Mä oon miettinyt kans niitä muovipurkkiloita tuohon ikkunaan. Ku verhotanko ei taida kestää ihan tollasia porsliineja, uskoisin. Muuten noi ois jo ikkunassa mutta kiviseinän poraus poravasaralla on ihan helvettiä. Ehkä vielä joku päivä :) ps. Tuttu nimi!

  VastaaPoista
 6. Anteeksi ku vastaus kesti, en oo vatkanut kermaa käyttäessä konetta.
  Ei se vaadi.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images