TODELLINEN IHMEPUUTARHA

Tästä jutusta tulee pitkä kuin nälkävuosi, koska aloitan sen ihan liian kaukaa. Mutta mun on pakko kertoa koko huvittava episodi, että ymmär...

Ihmepuutarha1-600x400


Tästä jutusta tulee pitkä kuin nälkävuosi, koska aloitan sen ihan liian kaukaa. Mutta mun on pakko kertoa koko huvittava episodi, että ymmärrätte iloni. Olin tuossa kuukausi sitten samalla pr-toimistolla käymässä mistä edellisessä postauksessa mainitsin. Oikeasti mut oli kutsuttu tutustumaan Fatboyn valikoimiin, mutta päädyimme työntekijän kanssa ihastelemaan heidän keskellä ruuhkaisinta Helsinkiä olevaa isoa hiljaista kattoterassia ja sen talvitelolta herääviä istutuksia, muun muassa pensasmustikkaa. Mulle kerrottiin, että istutukset on tehnyt Eden-puutarhaohjelmastakin tuttu Minna Toivonen.


Mulla oli ollut koko alku vuoden olo, ettei tämän kesän parvekepuutarhuroinnista tule mitään. Etten vain jaksa kasvattaa taimia, hakea niitä, en tehdä mitään (koska en pystynyt kunnolla edes kävelemään). Ja sitten sainkin ihan hirveän vimman noista pensasmustikoista, että semmosia mä kyllä haluan ja taisin sanoakin, että miksei mulle joku puutarha-Minna tule vain tuomaan pensasmustikoita kun en itse voi tehdä oikein mitään.


Ja sitten menin kotiin, avasin meilin ja jotain ihan friikkiä tapahtui. Olin saanut yhteistyötarjouksen ihan eri paikasta, ihmiseltä jota en ollut koskaan tavannut ja joka ei tosiaankaan tiennyt Minna-tarpeestani tai pensasmustikkahaaveistani ja se oli kutakuinkin tällainen. " Helsingin päärautatieasemalla toista kertaa järjestettävä Ihmepuutarha-tapahtuma sekä sen yhteistyökumppanit Greencare sekä Tahvosten puutarha etsivät kesäksi yhteistyöbloggaajaa hyötypuutarhuroinnin merkeissä. Olisi kiva saada sinut kirjoittamaan omasta parvekepuutarhasta, tarjoamme suunnitteluavuksi Eden-puutarhaohjelmasta tutun Minna Toivosen sekä Greencaren tuotteet sekä hyötykasvit Tahvosilta. Saisit suunnitella oman unelmapuutarhan osana Ihmepuutarha-tapahtumaa"


ihmepuutarha


Että näin. Olin kuin puulla päähän lyöty, kiljuin riemusta, mietin ettei tämä voi olla edes totta, huusin pitkin facebookia olevani maailman onnellisin ihminen ja sellaista pientä. Ei mulla olisi käynyt mielessäkään, että joskus voisin käyttää ihan oikeaa ammattilaista apuna suunnittelussa ja saada täsmäohjeet mitä kasvia mihinkin nurkkaan ja en tiedä mikä ihme puutarhakeiju tässä tapahtumaketjussa pisti hommat rullaamaan, mutta hyvä että pisti. Voisin uskoa, että betoniparvekkeemme tulee olemaan aikamoinen kesällä! Jos rautatieasemastakin saa paratiisin niin kyllä meidän parvekkeestakin on pakko saada.


Oon edelleen ihan fiiliksissä ja tehnyt listaa mitä oikeasti haluan. Viime kesästä oppineena tiedän, ettei mun kannata ihan perunaa alkaa kasvattamaan parvekkeella mutta koska meillä on tilaa jollekkin isommallekin kasville haluan ehdottomasti ainakin marjapuskan. Pensasmustikkaa kyllä, mutta ehkä jonkun toisenkin! Vadelmaa? Ja yrteissä en nyt lähde revittelemään viime kesän malliin, vaan yritän himmata basilikaan, tilliin, persilijaan ja kiva olisi kyllä mintukin, se raikastaa niin ihanasti juomaveden tuoreena. Sitten olisi kiva olla ruukkumansikkaa, joka kukkii nätisti ja jota on ihana syödä ja ja ja....oon ihan omassa karkkikaupassa kun ajattelenkin sitä miten paljon vaihtoehtoja Tahvosilla on esim paaaljon marjakasveja! ja että mulla oikeasti on suunnitteluapu, ihminen joka osaa sanoa miten onnistun parhaiten!


Nyt se "Eden-Minna" sitten maanantaina saapuu tänne lähiöön ja mulla on tietenkin sekä täpinä että paniikki jo nyt. Paniikki lähinnä siitä että meillä on aina kauhea siivo ja täpinä kaikesta muusta. Postaan sitten kyllä mahdollisimman pian miten meni ja millaisia suunnitelmia on. Mutta ennen sitä, käykäähän tekin osoitteessa ihmepuutarha.fi ja tutustukaa tapahtumaan. Ihmepuutarhahan on Helsingin rautatieasemalla 21.5 alkaen ja 16.8 saakka. Sijaintinsa puolesta ihan mahtava piipahtamispaikka pk-seudun asukkaille mutta myös kesävieraillemme!


Melkein ärsyttää itseäkin tämä tällainen blogin kautta saatu onnenpotku, koska olen kuitenkin suomalainen ja kade kaikesta :D


ps. Mitä te laittaisitte parvekkeellenne jos saisitte valita ihan mitä vain?


Kuvat: blog.visithelsinki.fi, puutarha Tahvoset/ fb

14 kommenttia

  1. Hei aivan upea juttu!
    Hmm, hyvä kysymys, mitä laittaisin jos ihan mitä tahansa voisi laittaa... Eka ottaisin varmaan jonkun pienikasvuisen hedelmäpuun joka kasvaisi isossa ruukussa, niitä typistettyjä ns. kääpiöpuita, esim. luumupuun tai kirsikan (Olisi kaunis myös muulloin kuin kukinta-aikaan). Sitten vielä oikein makeita pieniä kirsikkatomaatteja ja ehkä munakoiso koska en ole vielä koskaan onnistunut kasvattamaan niitä silleen toimivasti, ja Chilit tietty :D
    Tuo pensasmustikka on hurjan hyvä idea!
    Jes, parasta parvekepuutarhakesää!!

    VastaaPoista
  2. Voi apua, mä lupasin lapselle viime kesänä, että raparperia voidaan harkita - miellä on terassi maan tasossa, mutta kivetty, eli pitäisi olla ruukussa tai laatikossa, ja paras viljelyaika heinäkuussa ollaan yleensä aina reissussa. Täytyy ehkä tutkia tota pensasmustikkaa, koska se on kyllä tosi hyvää - mutta en kyllä vielä inahdakaan siitä lapselle, jos se ei olekaan idioottivarma viljeltävä (mulla ei tota viherpeukaloa juuri ole).

    Jos mitä vain voisi laittaa, niin kyllä se olisi joku hedelmäpuu, kirsikka tai päärynä tai edes omena. Talon pihalla on kyllä ikivanha omenapuu, josta kerättiin hillo-omenoita viime syksynä, aika kivaa kun asutaan kuitenkin kerrostalossa.

    VastaaPoista
  3. Vau, ihana juttu!! :) Meillä lapset rakastaa herneenversoja, ja aina lupaan itselleni, että ens kesänä laitan niitä kasvamaan, mutta en koskaan saa aikaiseksi... Että laita sä munkin puolesta ;)

    VastaaPoista
  4. Oi, hedelmäpuu! Pakko saada :D Meillä on aika rajallinen neliömäärä, mutta jotain tollasta hulvatonta just haluan. Eihän kellään oo vuokrakämpän parvekkeella jotain omaa kirsikkapuuta :P

    VastaaPoista
  5. Joku tollanen ylöspäin kasvava ois kiva, mut mä onnistuin mokaan mun (ekat) pervekeherneet viime vuonna, en tiedä uskallanko kokeilla uudelleen! Ne on kyllä hyviä, vaikkakin jossain vaiheessa kesää mulle tulee stoppi kun ne muka ykskaks maistuu ihan liikaa raudalle.

    VastaaPoista
  6. Mahtava juttu, "universumi kuuli huutosi" tmv hömppää, mut mikä onnenpotku!! :)

    VastaaPoista
  7. Verppuli ja pikku-Helmi9. toukokuuta 2013 klo 13.58

    Aivan ihanaa että pääsette mukaan tälläiseen. Mielenkiinnolla odotamme mitä ihanaa teidän parvekepuutarhaanne loihditaan.
    Omalle parvekkeelle haluaisin itsekkin mahdollisimman paljon kaikkea syötävää. Nyt kun on pieni lapsi niin se on hauskaa yhteistä puuhaa ja tietääpähän miten yrit, vihannekset, marjat ja yms on kasvatettu ja millä lannoitettu.

    VastaaPoista
  8. Ekana parveke ois kiva! Mut se pitäis olla rauhaisalle sisäpihalle ja mieluiten ei ihan katutasossa. Lasitettu parveke, jotta sinne vois päästää kissatkin ihmettelemään. Kissoille tietty joku sellanen karsean rumahko, korkea kiipeilytasojuttu. Sitten siellä pitäisi olla tilaa kahvitteluun (ainakin) jos ei jopa päikkäreihinkin. Ja jos sinne nyt vielä mahtuu puutarha-asiaa, niin sit varmaan niitä yrttikasveja (kissojen ulottumattomissa) ja kaikkia ihania kukkia.
    Marjapensas ois muuten aika mahtava! Mustaherukka erityisesti ois mieleeni.

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa ihan mahtavalta! Onnea! Meillä meni muutossa parveke alta niin sanotusti eli ollaan ekaa kertaa pitkiin aikoihin parvekettomia.
    Mutta jos saisin istutella mitä vaan hyvälle ja suhteellisen puhdasilmaiselle parvekkeelle, laittaisin just noita marjoja (pensasmustikka on kohonnut mun all time favorite-listan kärkeen) sen lisäksi haluisin Nan-minttua mitä käytetään paljon lähi-idän maissa ja Steviaa. Lisäksi pikkutomaatit varmaan vois onnistua ja perus basilika-ruohosipuli- korianteri setti.
    Nyt on tyydyttävä ikkunalauta kasvatukseen ja ihailtava muiden parveke istutuksia!

    VastaaPoista
  10. Loistavaa, onnittelut! Kirsikkatomaatit on ihania. Kasvaiskohan kasvihuonekurkku parvekkeella? Ja tietty kaikki yrtit on hyviä. Parvekkeella kastelu on vähän haasteellista, mutta ammattilaiset varmaan osaa neuvoa, miten se tehdään oikein. :)

    VastaaPoista
  11. Mä laittaisin sellasen köynnöksen seinään joka menis porttina parvekkeen oven yli - meillä on jättimäiset lasiset partsin ovet jotka melkein koko parvekkeen kokoiset. Ja köynnökseen jotain kukkivia kasveja, ehkä kärhöjä. Ja ehkä sitä köynnöstä vois olla toi parvekkeen kaidekin, kaikkia erilaisia kukkia ja jotain syötäviäkin asioita. Oon nähnyt jossain sellasia "syötäviä seiniä"...

    Mut me ollaan puolet kesästä mökillä ja puolet kaupungissa, joten kummassakaan ei kummoisemmin sit pääse viljelemään :/

    VastaaPoista
  12. Varo vaan mitä toivot, se voi vaikka toteutua! Meidän parvekkeella on sellainen ongelma, että aurinko paistaa siihen suoraan aamusta iltapäivään ja kesällä se on tulikuuma, mutta sitten taas varsin viileä iltaa kohden. En siis ole saanut oikein mitään kunnolla kasvatettua siellä kun kaikki palaa karrelle. Onko teidän parvekkeella moista ongelmaa? Olisi ihan mahtavaa jos voisit kysäistä ammattilaiselta mikä kasvi (marja?) viihtyisi paahteisessa paikassa!

    VastaaPoista
  13. Ihana juttu, puutarhakeiju on hyvä tyyppi!

    Meillä on pienehkö piha ("puolikas", koska myöskin pienehkössä paritalossa asutaan), ja vanhastaan pihalla on hyötykasveja (muutama omppupuu, luumupuu, vadelma, karviais- ja punaviinimarjapuska) ja sitten naapurin ja meidän pihan välissä aitana tuijia, grillinurkassa iso syreeni ja siellä täällä ruusupuskia, pari nuorta koivua on myös. Tää on eka kesä (mä asun tässä nyt neljättä, ei ku viidettä, emmä muista) mutta vasta ensimmäinen, kun mä innostun tekemään pihalla jotain.

    Mä en oo mitenkään päin viherpeukalo (tapan kaiken vihreän), mutta yrittänyttä ei kai laiteta...? Eilen kylvin Ikea-pussiin itäneitä perunoita, istutin kesäkukkia purkkeihin (pelargonioita ja orvokkeja) ja kylvin yrttejä ruukkuihin (minttua, ruohosipulia, laventelia ja persiljaa). Retiisinsiemenet pitäs vielä kylvää, unohdin ne eilen. Mulla oli kyllä suurempia (suuruudenhulluja) ajatuksia joistain oikein hyötykasvi- ja kukkamaista, mutta mä totesin pienen harkinnan jälkeen, että mun ei tosiaankaan kannata tällä nollakokemuksella alkaa kaivamaan hyvää nurmikkoa pois ja muokkaamaan maata... Näin siis tänä kesänä.

    Jos mä saisin tyhjän pihan ja alusta asti suunnitella sen itse, mä niin haluaisin tässäkin kommenteissa mainitun kirsikkapuun tai muutaman. Kirsikankukka on niin kaunis, ja marjakin ihan parasta. Omenapuita myös, omppukin on parasta, lajike sais olla valkeakuulas, nomnom. Luumukin on kiva. Karviaispuskia, vadelmaa, mansikkaa, pensasmustikkaa. Kasvimaa, jossa kasvais kuin itsestään salaatteja, kaaleja, porkkanaa, perunaa, yrttejä, sipuleita, kaikkea. Ja sitten hirveästi kukkia: kukkapenkkejä, kukkapensaita, kukkia ruukuissa. Monivuotisia vihreitä pensaita, ruusupensaitakin, penkit suunniteltu niin, että koko kesän ajan olis jotain kukkimassa. Hortensioita, gerberoita, onnenapilaa, vuokkoja, auringonkukkia, ehdottomasti iiiisoja auringonkukkia! Silti olis myös ihan vaan nurmikkoakin, jolla chillailla ja johon hankkia jättitrampoliini, polyrottinkinen moniosainen sohvakalusto ja grillille pieni katos. Eli ilmeisesti mun unelmapiha ois muutamasataneliöinen... Vois olla rikkaruohoja kitkettävänä ;)
    (Hitusen läks lapasista tää haaveilu, oho)

    VastaaPoista
  14. Hienoa,Onnea!Mielenkiinnolla kyllä seuraan mitä asiantuntijat suosittelee sun parvekkeelle. :) Itse reissailen nykyisin paljon ja junnun käsiin ei oikein voi unohtelu vaaran vuoksi jättää mitään kasveja pitemmäksi aikaa mutta itse "viljelisin" minitomaatteja,yrttejä,mansikkaa,salaattia,pensasmustikkaa ja paaaaljon kukkia. :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images