PARVEKEPUUTARHA VALMISTUU (pikkuhiljaa)

Huh huh nimittäin ihan mielettömät fiilikset! Suurin osa parvekepuutarhan kasveista on istutettu!! Kyllä siihen aikaa vierähtikin, mutta on ...

Huh huh nimittäin ihan mielettömät fiilikset! Suurin osa parvekepuutarhan kasveista on istutettu!! Kyllä siihen aikaa vierähtikin, mutta on ollut tosi antoisa päivä niin monelta eri kantilta. Musta tuntuu jo nyt, ensimmäisen virallisen puutarhurointipäivän jälkeen että olen oppinut niin paljon uutta ja aion kyllä kesän myötä kertoa teillekin paljon itselleni uusista jutuista.


Eilenhän mietin saanko mä niitä multia ollenkaan, kun ei lastia näkynyt. Tänään selvisi, että mullat olivat kyllä lähteneet GreenCarelta, mutta kuljetusliike mokoma oli tilapäisesti hukannut ne! Onneksi GreenCaren multia saa niin hyvin jokapaikasta, että lopputuloksena reipas lähettipoika kippasi mulle tunnin varoajalla ison kasan erilaisia multia ensihätään. Ja sitten päivän lopulla eksynyt multakuormakin saapui, täällä ei siis ole ollut mullasta pulaa :D Vaan oli kyllä hyvä, että saimme mullat ajoissa, kun hommaakin oli jos jonkin verran.


Ensiksi istutin parvekelaatikot Minnan ohjeilla: Kesäkukkamultaa ja sekoitellen seuraavia lajikkeita: tarhakeijun kukkaa, mansikkaa, loistojaloangervoa, kangasajuruohoa, hurmesilkkiheinää.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Parvekelaatikoiden kukista mulle oli entuudestaan tuttuja tuttu...mansikka. Rakastuin ihan täysin tuohon yhdistelmään, missä oli korkeaa ja matalaa, heinää ja kukkivaa mansikkaa, kukannuppuja ja lupaus marjoista. Minna oli ymmärtänyt niin oikein makuni ja yhdistelmä oli ihanan luonnollinen, oikein sellainen hippikesä 2013-sekoitus! Rakastan vihreää rönsyilevää parvekekaidettani kovasti jo nyt.


Parvekelaatoikoiden lisäksi saimme istutettua myös kaikki isommille kasveille ja pensaille varatut Bacsacit. Niiden sisältöön palaan myöhemmin tarkemmin, mutta hehkutan nyt pienesti noita meille entuudestaankin tuttuja geotekstiiliruukkuja. Ne sopii niin hyvin juuri parvekeviljelyyn, koska keveytensä vuoksi ovat todella helposti siirreltävissä. Mekin ensin istutimme muun muassa pensasmustikat, herukat ja viinirypäleen (kyllä, viinirypäleen) parvekkeella ja sitten nostimme valmiin istutukset sisälle odottamaan multien siistimistä ja parvekkeen laattojen laittoa. Sitten vain puskat kainaloon ja takaisin pihalle. Tätä ei saviruukulla tekisi, jos sen sisällä olisi 50 litraa multaa sekä muutama pensaanalku. Bacsaceihin laitoimme hieman kasvista riippuen joko kesäkukkamultaa, puutarhamultaa ( rodo & ikivihreät), tai luonnonlannoitettua puutarhamultaa sekä lähes kaikkiin mullanmustaa puutarhakatetta, mikä mm. estää rikkakasvien kasvamista.


Ja nämä mullat on yksi asia, mistä olen ihan liekeissä nyt. Koska viime vuonna pistin kaikkiin kasveihin ihan samat mullat ja loppukesästä sadon jäädessä pieneksi kuulin, että jaa, osalle olisi pitänyt olla erilaisella ph:lla ja osalle kalkittuna. Nyt tiedän! Ja GreenCaren sivuilla on kyllä tosi helpot ohjeet, jos olet aivan yhtä multapölvästi kuin allekirjoittanut viime vuonna oli. Näissä CreenCaren mullissa on myös se hyvä puoli, ettei lannoitusta tarvitse aloittaa heti vaan vasta muutaman viikon päästä.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ja vaikka en nyt vielä noista geotekstiiliruukkujen sisällöistä sen enempää kirjoita, palaan kyllä aiheeseen myöhemmin. Vilautetaan nyt kuitenkin vielä vähän tämän hetkistä partsin tilaa, ettette näe enää seuraavana yönä painajaisia täpötäydestä parvekkeestamme. Tadaa, Ikea-kassit ovat poissa!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Hyllyllä on vielä muutama yrttejä odottava pikku-Bacsac ja amppelit unohdin tyystin kuvata, mutta jääpähän kirjoitettavaa seuraavaankin kertaan! Ajattelin myös seuraavaan kertaan mennessä opetella ulkoa Tahvosilta saatujen kasvien nimet, ettei mun tarvitse koko kesää pitää noita pahvikylttejä pensaissa kiinni. Ehkä maltan luopua myös Bacsacien pahvimerkeistä joku päivä ;)


ihmepuutarhasponsors


17 kommenttia

 1. Ai ai ai kun alkaa jo nayttaa ihanalta! Lisaa! :) Odotan etta saan tasta sun projektista inspiraatiota oman pihani muodonmuutokseen.

  VastaaPoista
 2. Oijoi!! Kun näin otsikon, oli pakko mennä eka keittää kuppi hyvää teetä ja palata lukemaan juttu vasta nautiskellen teekupin kanssa! Tosi innolla ootan jatkoa, oon itsekin innostnut parvekeviljelijä ja tänä kesänä ehkä ekan kerran tajunnut sen, että vähemmän on enemmän... aina on ollut istutukset liian tiuhassa tai väärässä mullassa ja lannoitus, ööö... mikä?? Intoa siis ollut ehkä enemmän kun taitoa, paitsi tänä vuonna! Odotukset on siis nyt korkeella :D

  VastaaPoista
 3. Hah, odotin tätä postuasta oikeen innolla... ja nyt mun tabi sabotoi koko homman, en nää kuvia!! Joku latausongelma vissiin... Tekstikin on kyllä ihan kiva ja mielenkiintoinen, mutta jotenkin olettaisin että enemmän siitäkin saa irti ku näkis ne kuvat! ;D
  Eipä kateltu puutarhakuvia aamukahvin kanssa....

  VastaaPoista
 4. Voi näyttää kivalta. Itse haen vielä inpiraatiota ;) mutta kai se olisi pihaan haettava jotain hyödyllistä (ainakin mansikkaa) ja sitten kukkia.... josko jo ensi viikonloppuna...
  Odotan kovasti väliaikatietoja miten tämän puutahan hoito sujuu ja vaativatko miten paljon kastelua jne.... onko teidän parveke muuten miten aurikoisella paikalla?

  VastaaPoista
 5. En mää kyllä löytänyt tuolta sivulta tietoa, mille tarvitaan kalkittua multaa tai jotain muuta multaa. Titenkin havuille ja kesäkukille eri multa, mutta muuten minusta näytti, että nuo tavalliset mullat käy melkein mille vaan. Vai enkö vaan osannut katsoa oikeasta kohdasta? No, taidan siis vaan ostaa tuota tavallista multaa ja laittaa yhäkin kaikki vaan samaan multaan, kun kukkia ei tule.

  VastaaPoista
 6. Hej Elsa, mistä olet tuon parketin parvekkeelle hommannut? Onko se hyvän ja kestävän tuntuinen? Munkin pitäisi askarrella puulattia kun en tahdo sitä harmaata vesieristettä katsella tai mattoa.

  VastaaPoista
 7. Heippa, noi bacsacit täytyy varmaan salaojittaa? Nehän lienevät umpinaisia?

  VastaaPoista
 8. Oooh, mustikkainen ja mansikkainen hippikesä! Odotan innolla, miten teidän viinirypäle menestyy partsilla. Mekin meinattiin ottaa tänä vuonna sellainen, mutta sitten jänistettiin. Mutta jos se tykkää itähelsinkiläisestä ilmastosta, mekin voitaisiin ensi vuonna ottaa moinen kasvamaan parvekkeelle.

  VastaaPoista
 9. Voi upeus! Meillä muutto vuoden vaihteessa ja uudessa kodissa 14 metriä parveketta minne pääsen viljelemään vuoden päästä. Nämä sun postaukset toimii kyllä innoituksena ja inspiraationa. En malttais odottaa että pääsen iskemään sormet multaan. Mutta toisaalta nyt on ainakin aikaa tehdä perusteelliset taustatyöt aiheesta.

  VastaaPoista
 10. Ihanalta näyttää jo nyt! Mihin ilmansuuntaan sun parveke on ja mistä noi parvekepuulaatat on?

  VastaaPoista
 11. Näyttääpä parvekepuutarhasi kivalta! Itselläni on menossa samanmoinen projekti, joka tosin on osittain vasta suunnitteluvaiheessa.. Mutta hiljaa hyvä tulee. ;) Noi bacsacit näyttää tosi käteviltä, luuletko, että kestäisivät ripustamista?

  Jään innolla seuraamaan puutarhasi edistymistä! :)

  VastaaPoista
 12. Moi, se on ikeasta! meidän partsin hinnaksi tuli nyt 80 eur, mut haen vielä yhden setin. On se ihan ookoon oloinen, tosin alla on muovikiinnikkeet mutta ajaa asian oikein hyvin :)

  VastaaPoista
 13. Joo, mä laitoin sinne kevytsoralla salaojat

  VastaaPoista
 14. Itekin olen innostunut parvekepuutarhuroimaan ja imemään vinkkejä. Tällä hetkellä mulla on pari saatua kesäkukkaa, 9 yrttiä, krassia ja härkäpapua. Raparperi himottaisi, mutta mistään ei tunnu löytyvän vinkkiä istutusastian kokoon. Kuinka isoon ruukkuun/kassiin laitot omasi?

  VastaaPoista
 15. Mun raparperi on 50l bacsacissa, missä kasvaa myös muistaakseni 1 viinimarja! Voisinkin seuraavaksi laittaa postauksen, missä on tarkat määrät!

  VastaaPoista
 16. ihana ihana ihana parvekkesi . tule käymään minulle kylään katsomaan mun parvekkeen kuvia , olet tervetullut !

  VastaaPoista
 17. Vaikuttaa mainiolta, kiitos monista hyvistä vinkeistä! Itse tein tänä kesänä varmaankin kaikki mahdolliset aloittelijan virheet. Siksi en malttaisi odotella enää tulevas sesonkia..

  Miten viiniköynnös pärjää partsills? Talvehtiiko se myös siellä?

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images