BLOGIN OMA MUISTIKIRJA

Joskus menneisyydessä tein pienen kyselyn siitä, kuinka moni blogini lukija bloggaa itsekin. Olin hieman yllättynyt kuinka pieni prosentti b...Joskus menneisyydessä tein pienen kyselyn siitä, kuinka moni blogini lukija bloggaa itsekin. Olin hieman yllättynyt kuinka pieni prosentti bloggaajia oli (ehkä 20%?) kun mun lähipiirissä kaikilla on blogi. Siis oikesti, suurimmalla osalla mun kavereista on blogi ja monilla useampikin. No mutta, usealla lukijoista kuitenkin on blogi ja pienet kikat tulee varmaan joillekin tarpeeseen ja tässä yksi erittäin simppeli ja yksinkertainen, monille varmasti tuttu juttu.


Blogille kannattaa hommata oma muistikirja. Omani on persoonallinenkalenteri.fi:n blogilahjus, mutta mikä tahansa käy vihkosta isompaan kirjaan. On nimittäin huomattavasti helpompaa hahmottaa oman kirjoituksen sisältö, kun sitä edes hieman suunnittelee ennakkoon sen sijaan, että katsoo tyhjää blogipohjaa ja keksii kirjoitettavan samalla sekunnilla. En sano, että tuokaan tapa olisi väärä tai itselleni tuntematon, mutta muistikirjasta on oikeasti iso apu ainakin minulle!


Mitä siellä mun muistikirjassa sitten on? No enimmäkseen tietenkin postausideoita itseäni inspiroivista jutuista ja alustavia ajankohtia milloin tietystä jutusta on järkevä kirjoittaa. Esimerkiksi tulevan Pietarin matkamme suunnitelmista aion blogata hieman lähempänä lähtöä, sillä yleensä kommenttiboksiin tulee hyviä vinkkejä ja unohtaisin ne jos bloggaisin nyt. Arvontoja tuskin kannattaa laittaa peräkkäisille päiville ja nekin on aikataulutettu muistivihkossa. Erilaisten uusien juttujen kuten Kaksi kirjaa-postaussarjan mietinnöille on tietenkin oma sivunsa, mikä on täynnä lähinnä potentiaalisten suosittelijoiden nimiä isoin kysymysmerkein. Sitten löytyy erilaiset tapahtumat ja harkittavissa olevat arvonnat ym yhteistyöt, mitä monesti pyörittelen mielessä pitkäänkin ennen niihin tarttumista. Paljon juttuja, jotka saattavat vaikuttaa minuutin päähänpistolta mutta ovat hieman harkitumpia.Saattaa jonkun korvaan kalskahtaa aika suunnitellulle jutulle, että mulla lukee muistikirjassa "mene pihalle ja syö pullaa ja bloggaa siitä", mutta ei mulla sellaisia kyllä lue! Lähinnä kyse on oman pään järjestämisestä niin, ettei jutut toistaisi itseään päivästä toiseen eikä blogi täyttyisi mistään täytekollaaseista (kollaasi silloin tällöin on silti piristävää!). Salaatti silloin tällöin on jees, mutta jokapäiväinen salaattivinkki ehkä liikaa? Välillä teen myös aihepiiri-mindmappeja, missä rajaan aiheita blogiani varten. Mun aihepiireihin kuuluu esimerkiksi kauniit lastenvaatteet, ei kaikki lastenvaatteet. En siis yleensä etsi joka vaatemallistosta ja katalogista lempiasioitani, vaikka se ihan hauskaa ajanvietettä varmasti olisikin. Ei vaan kiinnosta itseäni niin paljoa ja sellaisia blogeja on jo aika paljon.


Nykyisin käytän muistikirjaa myös uusien ideoiden listaamiseen. Vaikka saan säännöllisesti palautetta, että ennen blogi oli parempi ja en lue tätä enää ikinä, niin aika aikaansa kutakin. Odotusblogi muuttui vauvablogiksi ja vauvaakaan ei täällä enää näy, joten omankin mielenkiinnon takia on hyvä kartoittaa muitakin kivoja aiheita kuin pelkkä lapsi. Monet mieltää mamma/perheblogien aihepiirin aika suppeasti lapsiin liittyväksi, vaikka todellisuudessa äitiys on myös naiseutta ja muista asioista nauttimista. En mä ainakaan jaksa olla 100% pelkkä äiti kun maailmassa on niin paljon kiinnostavia juttuja, jopa k-18. Siksi tässä blogissa käsitellään muitakin juttuja. (ja siksi blogilla on myös muita lukijoita kuin äitejä, mistä olen tosi tosi iloinen!)


Tulipa pitkä paatos, näköjään se muistikirjan merkintä "vinkkaa muistikirjan eduista bloggaamisessa" saattaa laajentua näinkin paljon. Kannattaa kuitenkin kokeilla jos kirjoitusintoa on, mutta ne perus neuvolakuulumiset ja vaatekollaasit ei enää inspiroi. Pienellä suunnittelulla bloggaaminen on ainakin itselle sekä antoisampaa että vähemmän aikaa vievää puuhaa :)


Mukavia bloggaushetkiä itse kullekin!


Ps. Mulla on aina tosi hyvä mieli, kun näen tuon oman "itse suunnittelemani" bloggauskirjani. Tykkään Ainon suunnittelemasta logosta ihan tosi paljon ja kiitän jälleen kerran, että olet ollut avuksi niin monta kertaa mun visuaalisten pähkäilyideni kanssa!

22 kommenttia

 1. Mulla ei ole blogille muistikirjaa, mutta kansio tietokoneella. Siellä on sitten omissa kansioissaan listat postausaiheista (joita joudun koko ajan deletoimaan, kun en ehdi kirjoittaa ja sitten aihe menee jo vähän ohi), tiedotuslistoista, tulevista kirjajulkaisuista jne jne. Ja keskeneräisten postausten kansiokin pullistelee. Käsilaukussa kulkee pieni musta vihkonen ajatuksia varten, mutta se tuntuu olevan aina hukassa. Niinpä kirjaan menossa mieleen tulleet ajatukset puhelimeen, josta yritän muistaa siirtää ne omiin kansioihinsa läppärillä.

  Muistikirja siis on, vaikkakin virtuaalinen, mutta logoa ei. Se on harmi. Oi mutsi mutsin logo on kyllä komia!

  VastaaPoista
 2. mulla taas ei oo koneella yhtään mitään, ainoa mitä on on meilit ja muistivihko. En oo kovin virtuaalinen :)

  Itselläkin menee tosi monet bloggausaiheet ohitse, kun keksin blogata jostain muusta ajankohtaisemmasta yms, mutta tykkään itse aihelistoista, kuten muistakin listauksista.

  Mutta tiedän, et joidenkin mielestä tää kuulostaa ihan supersekopäiseltä hommalta, koska päiväkirjamainen bloggaus tuskin vaatii listoja. On vaan niin monia tapoja ja kun mäkin bloggaan lähes päivittäin, on ihan hyvä pitää jonkinlainen roti tässä hommassa. Ihan siksikin, että mä en halua elää blogia vaan elämää ja suunnittelu auttaa ajankäytönkin kannalta paljon. 1/2 tuntia päivässä, maks tunti on mun kirjoitusaika ja muun ajan teen muuta.

  VastaaPoista
 3. Mä kyllä välillä pakerran joidenkin postausten parissa niin kauan, että en edes kehtaa sanoa. Siksi en kai ehdikään yhtä tiiviiseen tahtiin blogata kuin sinä ja muut supernopeat naputtajat :D

  VastaaPoista
 4. Joo, mulla on nykyään semmonen ajatusmalli, että korkeintaan joka 10. postaus on tuntien tulos. Muuten kaikki syntyy suunnitellusti niin, että idea muistivihkosta --> kuvaus päiväuniaikaan ---> illalla 30 mins koneella ja julkaisu. Tämä teksti siitä hyvä esimerkki :)

  Ennen jäi enemmän julkaisematta jotain syvempiä pähkäilyjä, kun teksti ei ottanut onnistuakseen mutta nyt arvostan enemmän muuta vapaa-aikaani ja teen aika nopeita postauksia. Kuvankäsittelyyn tosin saisi uhrata enemmän aikaa, mutta ehkä sitten joskus myöhemmin.

  VastaaPoista
 5. tosin kommenttiboksiin saa kyllä pistettyä tunteja halutessaan :)

  VastaaPoista
 6. Hieno kalenteri! Ja apua miten järkeviä ja suunnitelmallisia ja systemaattisia ja loogisia jajaja olette :D Mä kun tunnistan itseni todella hyvin tuosta "katsoo tyhjää blogipohjaa ja keksii kirjoitettavan samalla sekunnilla". Heh. Oli mulla kyllä bloginalkuaikoina muistivihko johon laitoin ylös ideoita. Nyt ne vaan on päässä ja katoaa myös sieltä harmillisen usein.

  VastaaPoista
 7. Sehän on ihan persoonakysymys muutenkin, että miten järjestelee juttuja ja aiheita. Tästä aiheesta on aika vähän kirjoitettu, että miten se bloggaus tapahtuu ja olisikin kiinnostava tietää miten muut paljon kirjoittavat juttuaan tekevät. Monilla tuntuu olevan sellainen luulo, että se kirjoittaminen vaan tulee jostain ilman vaivaa ja työtä, putkahtaa vaan uusia juttuja kerran vuorokaudessa ruudulle. Sellainen kevyt illuusio blogeissa on muutenkin, mutta kyllä mä ihan rehellisesti voin myöntää käyttäneeni paljon aikaa sumpliakseni yhtälön blogi+muu elämä niin ettei blogi vie liikaa aikaa ja ajatuksia.

  Tosin en mä esimerkiksi nyt tiedä mistä huomenna kirjoitan jos kirjoitan jotain. Ja mullahan on tapana julkaista postaukset heti yleensä, en monestikaan käytä ajastuksia . suunnittelusta ja muistivihkosta huolimatta postaukset itsessään ovat siinä hetkessä tapahtuvia juttuja eikä mulla ole tapana kirjoittaa postauksia "varastoon" koskaan. Mutta jos ei mitään erikoista ilmaannu, tiedän muistivihkosta nappaavani yhden pienen aiheen ja kirjoittavani siitä.

  VastaaPoista
 8. Toi on hienoa ja munkin pitäisi ottaa mallia! Menee ihan liikaa aikaa tässä koneella ollessa. Toisaalta eksyn aina aiheesta ja tuntia myöhemmin löydän itseni selaamassa jotain vanerilevyjä vaikka postauksen kirjoittaminen on vielä kesken. Nytkin mä olen kasista saakka "kirjoittanut" sitä...

  VastaaPoista
 9. No just ton takia mulla on ideavihko ja aika "tiukka" rutiini, koska RAKASTAN kirjoittamista ja voisin ihan hyvin julkaista 4 postausta päivässä ja muun ajan notkua koneella lukemassa ihania blogeja ja inspiroitumassa muiden jutuista. Ja kun se vaan ei ole kovin terveellistä mulle niin yritän olla suht. johdonmukainen edes siinä omassa postausrutiinissa :)

  VastaaPoista
 10. Tekisi kyllä hyvää kirjoittaa johonkin niitä hajanaisia ajatuksia ylös kun usein käy niin, että päivän aikana törmää johonkin ilmiöön josta olisi kiva blogata, mutta sitten sille ei olekaan aikaa siinä ja nyt. Itse tosin kun blogaan käytännössä vain tablettitietokoneella ja hätätilassa jopa kännykällä niin useimmiten saan sen jutun kasaan jos vaan löytyy vartti aikaa. Aluksi myös blogi toimi lähinnä ajatusoksentamona tutuille, mutta nyt kun joku vieraskin on blogiin eksynyt niin ehkä tekisi hyvää välillä miettiä vähän pidempään...

  VastaaPoista
 11. Joo, kommenttiosiossa saa kyllä kulutettua aikaa. Mulla on taaaas päässyt käymään niin, että en ole heti ehtinyt vastata kommentteihin. Sitten niitä alkaa kertyä, kun nyt olen mieluummin kirjoitusajan pakertanut uusia postauksia kuin vastauksia kommenteihin. Ja silti mä tietty toivon, että tulis vaan lisää kommentteja. Oon laskenut, että huomenna iltasella kaadan ison lasilisen viiniä ja vastaan yhdeltä istumalta kaikkiin rästissä oleviin kommentteihin. Viimeksi samanlaisessa setissä meni yli viisi tuntia putkeen, nyt ei pitäis ihan niin kauaa perslihasten puutua. Tai muuten pitää käydä ostaas lisää viiniä.

  VastaaPoista
 12. Mä käytän blogin luonnos-osiota tuohon tarkoitukseen :) toki aina ei ole koneella ja sitten on sen varassa että pysyykö juttu muistissa siihen asti että koneelle pääsee.
  Ja varmasti nuo muistisysteemit muuttuu vähän elämäntilanteenkin mukaan. Nytkun vauva vielä nukkuu paljon niin on ihan eri tavalla mahdollisuuksia olla koneella, muutaman kuukauden päästä varmasti muistikirjallekin löytyisi töitä kun ei ole samalla tavalla sidottuna kotiin vaan voi liikkua enemmän ja kone ei kulje mukana.

  VastaaPoista
 13. Olen niin ajatellut jonkun muistikirjan hankkimista, varsinkin kun monesti harmittelen sitä kun illalla sängyssä hahmottelee jotain ideaa niin sehän tasan tarkkaan häviää päästä ennen aamua.. ;D

  VastaaPoista
 14. Hyvä postaus! Olen ollut lukijasi jo pidempään, mutta harvoin kommentoin tänne mitään. Tykkään blogistasi juuri siksi, että se on niin ihana aito. Liian moni blogi on lähtenyt sponsorien ja mainostamisen tielle, ja pikku hiljaa olenkin jättänyt moiset blogit lukematta. Niitä sellaisia blogeja lukiessa tulee väkisinkin mieleen, että mainostetaanko tässä nyt omaa hyväksi havaittua suosikkituotetta, vaiko sitä mitä sponsori haluaa mainostettavan. Tietty kaupallisuus on ok ja tervetulluttakin - sinulla sitä on sopivasti, ja myös paljon muuta ja siksi blogistasi onkin tullut suosikkini! Kiitos mukavista ja viihdyttävistä lukuhetkistä.

  VastaaPoista
 15. Kommentit on ihania ja siksi yleensä vastaan niihin kaikkiin nopeasti, toi 5h kuulostaa aika hardcorelta.

  VastaaPoista
 16. Suosittelen kyllä, sillä ainakin itsestäni suunnitelmallisuus helpottaa paljon tätä hommaa.

  VastaaPoista
 17. No muistikirja on kaikenkaikkiaan hyvä juttu kun liikkuu paljon ja inspiroituu asioista. Monet jutut jää väliin kun ei laita ylös, ihan siis arkeen liittyvätkin.

  VastaaPoista
 18. ja eihän muistikirjan hankkiminen tarkoita mitään todella viilattua kokonaisuutta, vaan oman harrastuksen helpotusta.

  VastaaPoista
 19. kaupallisuus, ah kaupallisuus! ( tässäkin postauksessa oli blogin kautta saatua tavaraa...). Mä luen itse kaupallisia blogeja ja inspiroidun myös mainospostauksista jos niissä näkyy bloggaajan kädenjälki ja kiinnostus asiaan. Juttu mistä itse en pidä on enemmänkin sellainen "kuka ehtii ekana postata tän ja tän malliston kokonaisuudessaan" juttu mikä tekee blogeista keskenään tosi samanlaisia ja vähemmän yllättäviä, hieman tunkkaisiakin. Jokainen silti määrittelee itse bloginsa sisällön ja suhteen kaupallisuuteen ja minusta se pitää tehdä ihan itse oman ajatusmaailman pohjalta, ei miellyttääkseen muita.

  VastaaPoista
 20. Kiitos vinkistä, otan tämän käyttöön heti kun ehdin muistikirjakaupoille. Laitan siitä muistutuksen kännykkääni.

  Näin melko tuoreena bloggaajana sitä pursuaa kirjoitusideoita, mutta melko tuoreena äitänä sitä unohtaa ideat siinä samassa, kun ryntää suorittamaan jotain akuuttia vauvanhoidollista toimenpidettä.

  Kiitos muuten myös blogista. Olen sitä tyyppiä, joka ei pahemmin kommentoi, mutta luen kyllä ahkerasti. Itse asiassa olen lukenut blogiasi alusta asti. Joka ikisen postauksen. Olet inspiraatio :)

  VastaaPoista
 21. Vai inspiraatia, ihanaa! Mä tässä eka mietin, et tuleeko tästä liian suunnitelmallinen kuva koko touhusta, mutta ilmeisesti kaikki ymmärsi kirjan merkityksen.

  Kun sulla on uusi blogi, voisin antaa muutaman muunkin vinkin vaikka sun blogi näytti ihan järkyttävän hyvälle ja ihanalle (ja meen kohta klikkaan itseni lukijaksi). Päivitystahti. Mulla on ollut muutama blogi ennen tätä ja tämäkin jo 2v, yhteensä oon kirjottanut nettiin melkeen 9v (HUI). Ja vasta nyt n. 1/2v sitten ajattelin, et voisin tiivistää postaustahtia lähes päivittäiseksi. Eli ihan rennosti vaan ja kerta viikkoonkin on hyvä tahti :)

  Olen nimittäin huomannut, että blogeille käy monesti kuin laihduttamiselle että eka on tosi kova draivi päällä ja sitten ykskaks lopahtaa koko homma. Ja jos aluksi jakaa "kaiken" se postauksien suunnittelu voi jossain kohtaa olla tosi vaikeaa. Lukijoiden löytyminen vie aikaa ja kaikki vie aikaa, siksi (minusta) postaustahtia ei kannata nostaa tappiin ihan heti, ettei se tylsistyminen tule liian nopeasti.

  Onnea bloggailuun, näyttäää ihanalle blogisi ja me muutetaan ehkä teille kohta.

  VastaaPoista
 22. Kiitti kehuista ja kannustuksesta :)

  Oon kyllä itekin miettiny, että kuinka usein sitä pitäis postailla. En kyllä ota stressiä, jos ei jonain päivänä ole mitään kerrottavaa. Toistaseks on tullu tiuhaan tahtiin materiaalia, kun ollaan miehen kans molemmat kovia näpsimään kuvia. Aluks tää olikin vaan kanava lähettää vauvakuvia mummoille ja kummeille. Nyt sit aattelin kokeilla vähän laajentaa pelkästä kuva-albumista muunkinlaisiin postauksiin. Mut kepeänä ajattelin tän homman pitää, kun on tää remonttikin vielä päällä.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images