PÄIVÄKODIN JOULUJUHLA

Eilen oli ensimmäiset päiväkodin joulujuhlat. Edellinen yö meni tietenkin ihan munilleen, poika kitisi ja vaihtoi sänkyä ja kävimme aamuyöll...


Eilen oli ensimmäiset päiväkodin joulujuhlat. Edellinen yö meni tietenkin ihan munilleen, poika kitisi ja vaihtoi sänkyä ja kävimme aamuyöllä kolmen aikaa tervehtimässä juhlien takia olohuoneessa yöpynyttä isäänsäkin. Aamulla olimme täysin horroksessa koko porukka ja vaelsimme kunnioitettavat 100 metriä päiväkotiin joulujuhlaan ja joulupuurolle. Arvatkaapa oliko juhlavaatteet? Ei muistettu. Tonttulakki? Ei löytynyt. Tukka kammattuna kenelläkään meistä? Ei käynyt edes mielessä.


Juhla meni kuitenkin pojan osalta loistavasti. Skidi nakotti hänelle osoitetussa tuolissa liian isossa lainatonttulakissaan melkein koko 20 minuutin esityksen ajan. Kolme varista-laulun sanoja mukaillen hän oli se viimeinen tonttu vaan, joka istui saunassaan ja muiden tanssiessa seisoi rautakankena paikallaan selvästi nauttien salamavaloista. Me suhisimme lapsen isän kanssa penkissä, että ei oo totta, siellä se istuu ja on niinkuin muutkin lapset! Ihan viimeisellä minuutilla katseemme kuitenkin kohtasi ja kasvot alkoivat vääntymään itkuun niin, että oy pelastuspartio äiti ab pelasti tilanteen kaappaamalla lapsen syliin.


Sitten syötiin puuro ja katseltiin kun monet muut vanhemmat muistivat henkilökuntaa joulutervehdyksin. Mikä ei ollut käynyt mulla edes mielessä. Mutta lapsella meni hienosti! Äiti ja isä voivat sitten petrata ensijouluna :)


Ps. Tyypin isä opetti pojalle viikonloppuna uuden taidon: Skool! Joka lausutaan meilläpäin "kaaaaa" tai "koooooo", mutta kuten kuvasta huomaa, käden liike on just eikä melkeen. On mahtanut päiväkodin tädit miettiä viikonloppuharrastuksiamme, kun maanantaista lähtien pojan on pitänyt skoolata aina juoman kanssa. AINA.

31 kommenttia

 1. Tuo päiväkotitätien (tai -setien) muistaminen joulutervehdyksin on sellainen juttu jota en odota yhtään innolla. Kerran olen sen tehnyt (eli viime jouluna) kun isompi oli hoidossa, ja oli kamalasti mietittävää mitä sitä nyt keksisi etteivät ne hoitajat ihan huku kaikkeen pikkukrääsään tai suklaaseen... Päädyin sit suklaaseen kuitenkin...

  VastaaPoista
 2. Mietin että JOS olisin ymmärtänyt et vois/pitäsi/sais lahjoa, oisin ostanut hyviä kahvituntikeksejä koko porukalle :)

  VastaaPoista
 3. Söpö pikkutonttu!! Onpa jaksanut reippasti istua siellä juhlassa!
  Meillä kanssa tehdään tuttipullolla ahkerasti kippis (pojan kielellä tittii) ja voi tulla taas kommenttia kun tullaan jouluksi Suomeen että mistäköhän on mahtanut moista oppia :D

  VastaaPoista
 4. Ja kuka on mennyt keksimään että päiväkodin joulujuhlat pidetään AAMULLA ja paikalla pitää olla jo 7.45??? !!!!

  Nimim. juhlista juuri saapunut (tuskan)hielle haiseva ja kahden väsyneen lapsen väsynyt äiti.

  VastaaPoista
 5. no miellä ois ollu juhlat toissailtana klo 17 ja mä + töistä palaava isä ollaan siihen aikaan niin naatteja, ettei yhtään jaksanut. eikä siis lähetty.

  VastaaPoista
 6. Meillä ollut jo kolmet joulujuhlat ja vieläkin tonttulakki teillä tietymättömillä.. En ees tiedä meniskö viime vuonna pikkuserkuilta peritty trikoinen kimperin pipo vielä ja että oisko se vuosi sitten hamstrattu liian suuri Kanteleen kutsu -lakki vieläkin liian iso vai jo kenties pieni. Ei selviä ennen kuin ne ilmestyy kätköistään ;)

  Mä oon varmaan ihan hirvee, kun jopa muistan ja ajattelen noita muistamisia mutta tietoisesti en mitään hanki. Itse opettajana kun saa kaiken maailman saippuoita ja purkkikynttilöitä ja muuta skeidaa, niin en halua kuormittaa muita. Tietty voisin laittaa ne itse saadut lahjat kiertoon ;) Mut varmasti aina joku syötävä tai esim. joku luksusglögi on kiva näin joulun alla, moni varmaan ilahtuisi viinipullostakin mut no, voihan se olla vähän arvelluttava kun kontekstina on joku koulu tai päiväkoti.

  VastaaPoista
 7. Voi miten liikkistä! Mä tulen takuulla parkumaan kaikki tulevat joulu- ja kevätjuhlat läpi. Ja tuo lahjomisjuttu... Ehkä itsekin veisin jotain syötävää, koska tuikkulyhtyjä niillä on taatusti kaapit täynnä.

  VastaaPoista
 8. Meil vedettiin tänään setti aamulla 9.00 ja kumpikaan ei itkenyt ei äiti eikä tyttö. Vähän harmitti yksi poika, kun siltä ei päässyt isi eikä äiti eikä kukaan muukaan. Ja jotenkin helvetin hieno vanhempainyhdistys oli kerännyt kolehdin, niin et kolme "tätiä" saivat jokainen 50 euron lahjakortit Marimekolle. Itse en sit osallistunut kun oltiin jo lomamatkalta Japanista liinat ostettu, mutta erittäin mielelläni jatkossa osallistun kolehtiin. Silloin saa arvokkaamman ja mieluisemman lahjan. Joo meillä ei kukaan kai ollut juhlavaatteissa, mut jengi on muutenkin jakuissa tai kotelomekoissa aina arkena töissä. Jiisös. Mä en ja mun ei kannata edes tossa yhteydessä yrittää sen verta korkeella on rima, eh.

  Juu tietty skoolataan tai siis sanotaan kippis tai kampai. Kippis silloin kun kilistetän ja kampai sillon ku vaan kohotetaan malja. Ja kun neiti oli reilun vuoden hän piknikillä oli kaatelevinaan pullosta lisää viiniä äidin ja isin laseihin.

  Ja ja ja kun mies sanoin kaupan hyllylä "katso tätä ranskalaista siideriä?" Sama tyttö nyt kolmivuotias kysyi "Onko se siideribissis?" Että teeppäs postaus siitä, mitä teillä youtubetetaan tai millasia rajoja viihteellänne on? "älä nyt sitä Koskisen Läski Mulkku´a soita, ettei laula tarhassa".

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti saatte pian ehjät yöt takaisin! Elä huoli, meillä ei ole vieläkään 2,5 vuotiaalle tonttulakkia. Hänkin muuten haluaa nykyään lähes joka aterialla kilistellä "kippis", mistä lie oppinut ;)...Kiitos arkesi jakamisesta taas!

  VastaaPoista
 10. Ekana päiväkoti vuonna unohdin/en ollut edes tietoinen hoitajien lahjomisesta, tein sellaisen korjausliikkeen että vein lahjoja sitten kun lapseni jäi joululomalle :) Poikani myös oppi isältään kippistämään, oli sitten päiväkodissa vaatinut muitakin kippistämään :) ja joulupöydässä (onneksi kotona, eikä päiväkodissa) huusi "nyt juodaan!" :D

  VastaaPoista
 11. eikä miten söpö juhlija! toi "se on ihan niinkuin muutkin lapset" -ilmiö on kyllä jännä, olen hämmästellyt sitä itsekin kun katsoo vähän sivusta oman lapsensa puuhastelua, ihan kun nämä nyt olis mitään outolintuja.

  meidän perhepäivähoitajalla ei vietetä erityisiä joulujuhlia, ne menee porukalla katsomaan jotain joulunäytelmää. toivottelin onnea matkaan neljän alle 3-vuotiaan kanssa ;)

  ai niin, ja meillä kippistellään myös, pi!

  VastaaPoista
 12. Se on aina yhtä ihanaa, kun lapsi oppii jotain uusia juttuja. Se vaan, että välillä toivoisi taitojen pysyvän kotipiirissä :D

  VastaaPoista
 13. Vähän samaa mietin, oisin mieluummin mennyt illalla.

  VastaaPoista
 14. No mä oon kans koulutyössä saanut ties mitä, joten ajatus on tärkein ja vien taatusti jotkut munkkipossut tai muuta kahvipurtavaa tyypeille!

  VastaaPoista
 15. Juu, kyl siinä silmä meinas karskimmallakin mutsilla kostua ;)

  VastaaPoista
 16. Hih, kiitti postaustoiveesta. Meillä on edelleen jukka poika in!

  Mä en jotenkin näe täällä idässä kaikkien osallistuvan marimekkolahjoihin, 2/3 meidän päikyn vanhemmista tuskin edes tietää mikä on Marimekko. Ja oikeastaan en hirveenä tykkää lahjahysteriasta, mikä pitää ulottaa ihmisiin joiden PALVELUISTA MAKSAA. Mut siis, kahvikivaa meillä ja sillä sipuli :)

  VastaaPoista
 17. Meillä on kaksikin tonttulakkia mutta ei niitä ikinä täältä löydä ku tarvis olis.

  VastaaPoista
 18. Samaa joululomataktiikkaa taidan minäkin käyttää!

  VastaaPoista
 19. Aivan kuten muutkin lapset ihmetys ei ota laantuakseen varmaan koskaan :)

  VastaaPoista
 20. No se palkka on aika persiistä, samoin posteljoonin. Ei kai lahjaa rahan takia anneta vaan kiitoksena siitä kun on ollut mukana arjessa.

  Ja siis etukäteen en edes tiennyt, mitä rahoilla ostetaan. Moni vaan oli mielissään, et "selvis" kympin tilisiirrolla sen sijaan et ois itse raapinut päätä tai muistanut ostaa niitä konvehteja.

  No Jukka Poikahan on ehtinyt ollla in kohta vuosikymmenen. Pidetääks bileet?

  VastaaPoista
 21. Jotenkin tosi huippua, että te vanhemmat olette väleissä ja isäkin ilmeisesti osallistuu aika paljon pojan elämään. Tuli vaan tässä tätä blogia selaillessa tajuttua, että omassa tuttavapiirissä kaikki yh-äidit ovat lastensa kanssa aika yksin. Isät ei ole tuntemissani tapauksissa joko ollenkaan kuvioissa, tai jos ovatkin, niin vain harvakseltaan ja etäisenä.

  VastaaPoista
 22. Skål vaan ensimmäisille joulujuhlille!

  Meidän typyn eka joulujuhla pidettiin yhteisenä puurohetkenä aamulla. Ohjelmallista osuutta ei ollut lainkaan. Tädit olivat todenneet, että pienet eivät laula tai näyttele, kun on outoa porukkaa paikalla, eivätkä halunneet yksin laulaa. :)

  VastaaPoista
 23. Mustakin se on hienoa, ja sen eteen me ollaan tehty paljon töitäkin että rutiinit ovat muodostuneet hyviksi. Meillä ei esimerkiksi ole mitään vuoroviikkoja, ainoastaan on sovittu että kerran kuussa lapsen isä on meillä yötä pojan kanssa kaksin, et mä pääsen lataamaan akkuja. Nähdään kuitenkin vähintään kaksi kertaa viikossa jos isä on Helsingissä jossain ja tehdään paljon yhdessä asioita. Ei yksinhuoltajuus tarkoita sitä, ettei voisi olla hyvissä väleissä vaikka vastuu lapsesta onkin minun :)

  VastaaPoista
 24. meillä oli sellainen hauska aika pitkäkin esitys mikä koostui sadusta ja lauluista. sitten päälle puurot, skål :)

  VastaaPoista
 25. Muistelen et mun kouluaikoina vietiin opettajalle aina kukkia, jos siis jotain vietiin. Se tuntui ihan hyvältä ajatukselta, kun useimmiten opettaja sai esim. ruusun per oppilas, eli ei siis hukkunu mihinkään kukkapuketteihinkaan.

  VastaaPoista
 26. Tirsk, niin sama!

  Lapsen eka tarhan kevätjuhla viime keväänä hekotettiin miehen kanssa ääneen, kun lapsi oli niin liikuttava siellä nuotan vetoineen, pikkuankkoineen ja postipoikineen. Ikää oli vasta 1v 1kk, mutta viihtyi salamavaloissa ja pysyi koko esityksen lavalla (vaikka ei tietty ihan vielä hiffannut niitä kaikkia leikkejä). Videolla kuuluu jatkuva hohotus vierestä ja kuvaajan käsikin vähän tärisee pidätellystä hihityksestä.

  Mitään viemisiä en tajunnut viedä, ennen kesälomaa leivoin sitten hoitajille mutakakut. Uudessa tarhassa on onneks toi Tiuhtin kuvaama kimppalahjasysteemi, mikä musta on nerokas. Ovat kuulemma antaneet työntekijöille ravintolalahjakortteja ja sen sellaista, ja työntekijät ovat jopa käyttäneet ne kimpassa. Win-win. Ja idässä tämäkin!

  Meidänkin tyyppi skoolailee pöytäseuralaistensa kanssa maitomukeilla - myös päiväkodissa. Vähän nolostuttavaa, mutta onneksi ilmeisen yleistä.

  VastaaPoista
 27. Oi miten mä oon missannu kokonaan tän postauksen!! Voi apua, onneksi nyt kuitenkin Panacod-koomassani tänne eksyin ja luin.

  Ihania kuvia ja lukemani mukaan ihanasti mennyt joulujuhla, harmi että yöunet jäi hiukka huonoiksi. Äläkä välitä, unohtuuhan niitä tonttulakkeja ja kyllä se henkilökunta (ainakin useimmissa paikoissa) ymmärtää jos juhlavaatteetkin jää kun kertoo rehellisesti miksi :) Vaikka ei vanhemmat tilitysvelvoölisia hoitohenkilökunnalle olekkaan niin minä suosittelen kertomaan asioista suht avoimesti jottei henkilökunta turhia mielessään ihmettele. Asioille kun antaa oikean syyn/nimen niin ei tarvitse kenenkään käyttää liian vilkasta mielikuvitustaan :) No joo siis, eksyin taas aiheesta :)

  Meidänkin kundi skoolaa ja ihan menin ja itse opetin, minä ammattilainen, mitähän ne sanoisi jos meidän kundi olisi hoidossa ;D Eikä meillä juo cokista vahvempaa kukaan, poika ei juo edes sitä, maitopullolla voi hyvin skoolata :)

  VastaaPoista
 28. Mä suosittelisin mielummin sitä syötävää kuin juotavaa ja jopa ne tuikut ottaisin mielummin, ei toi viina kiinnosta tippaakaan eikä se musta kuulu muutenkaan jouluun tai lahjalistalle, etenkään ihmisille joita ei tunne kunnolla :)

  VastaaPoista
 29. Itse taas mieluummin ottaisin juotavaa, esim. juuri jouluna jotain ihanaa Wanhan Porvoon glögiä tms. mihin törmäsin kaupassa. En itsekään haluaisi alkoholia kun olen absolutisti, mutta monelle vaikka viinipullokin sopii lahjaksi, tietenkään ei mullekaan tulisi mieleen sokkona ostaa ihmisille jota ei tunne yhtään paremmin. Sinänsä ei mun mielestä joku alkoholi lahjana ole mitenkään tarpeen, ylipäätään pidän alkoholia ihan turhana juttuna, mutta monet siitä näyttää tykkäävän ja jotkut jopa kohtuudella, niin miksi ei heitä vaikka viinipullolla lahjoisi. Mutta en nyt ehkä kellekään kasvattajana toimivalle antaisi.

  Onneks oon ite nyt työttömänä niin ei tarvi roudata kaiken maailman turhaketta kotiin ;D

  VastaaPoista
 30. No siis kyllähän se juotavakin on ok jos ei sisällä viinaa, mun mielestä :) Mä arvostan niitä kaikkia turhakkeita paljon enemmän kuin sitä viinaa oli miten hienoa tahansa, ne mä kaadan yleensä viemäristä alas tai annan työkavereille, mut onneks niitä tulee tosi harvoin. Ja ajatushan se lahjoissa tärkein on, ei se mitä se sisällään pitää.. Mä vaan koen viinan annon jo ajatuksena huonona, mut varmaan taustani saa aikaan sen että viina on mulle punainen vaate. Ja siis nyt puhun viinan antamisesta esim. opettajille tai päiväkodin henkilökunnalle, sellaisille ihmisille joita ei useinkaan kunnolla tunne. Jos taas lahjan saajan tuntee hyvin voi pullo hyvää "hehkuvaa" olla ihan ok, mutta mielestäni siis vain jos tuntee hyvin lahjan saajan :)

  VastaaPoista
 31. Ja siis viinasta puhuessani puhun kaikesta alkoholia aisältävästä :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images