Valoa aivoon!

Kirkasvalotuotteista kaamosmasennuksen selättäjänä on tullut paljon vihjeitä kommenttiboksiin ja otin viime kuun lopulla selvää, mikä tuote ...

Kirkasvalotuotteista kaamosmasennuksen selättäjänä on tullut paljon vihjeitä kommenttiboksiin ja otin viime kuun lopulla selvää, mikä tuote voisi olla mulla se käytännöllisin. Sarastusvalon olisin halunnut, mutta eihän mulla ole mitään säännöllistä heräämisaikaa mihin säätää lamppu. Kun poika herää joskus ennen kuutta, se sarastus saisi alkaa varmaan puoliltaöin, että ehtisin mukaan koko valoshowhun :D Kirkasvalot korvissa taas...en mä usko niihin. Sori. Niistä on varmasti testauskokemuksia ja muuta, mut mun järki ei ymmärrä yhtälöä valo+korva. Ei mun nenäkään kuule tai silmä haista ja kaiken lisäksi olen todella hyvä unohtamaan tuollaiset rutiinit. Kirkasvalolamppuakin kohtaan olin skeptinen, mutta onneksi sain Philpsiltä lampun medialainaan, sillä en olisi uskaltanut tehdä noin hintavaa ostopäätöstä ilman kokeilua.Philipsin HF3319 energy light on on ollut käytössäni nyt viikon, joten pitkäaikaisia tuloksia ei vielä ole. Lyhyessä ajassa laitteen voima löi kuitenkin ällikällä, ja I kid you not, vaikutti skeptisyydestäni huolimatta väsyyn heti. Aluksi kun kasasin lampun pöydälle, mietin ettei tästä tule yhtään mitään. Jos lamppu on 50cm päässä minusta, valoa olisi suositeltavaa tillottaa 2h päivässä. Mietin että missä välissä mä istun 2h pöydän ääressä valoa tuijottaen, mutta onneksi sitä ei tarvinutkaan ottaa kerralla eikä valoa tarvinnut tuijottaa koko ajan. Tein ihan lukujärjestyksen, että aamulla herätessä lapsella on omaa aikaa ja mä luen meilit, meikkaan ym valon lähellä. Toinen aika on lapsen päiväunien aikana jos jaksan pysyä hereillä ja viimeistään alkuillasta loppusatsi valoa. Jos lapsi olisi isompi, olisi huomattavasti helpompaa asetella lamppu vaikka lukuvaloksi, mutta nyt sen on pakko olla työpöydällä mikä on kyllä hankala juttu.


Skeptisyyskin hälveni hieman kun luin ohjekirjasta valon voimakkuuksista talvi vs. kesä: "Kirkas valo tarkoittaa päivänvaloa, joka on tietyn tehoinen. Talvisin valon teho on usein pienempi kuin kesäisin. Hämäränä talvipäivänä teho on 2500-10 000 luksia, mutta kirkkaana kesäpäivänä se voi olla jopa 100 000 luksia."  Tuon tiedon jälkeen en ihmettele yhtään syysmasennusta, kaamosmasennusta tai muita pimeän vuodenajan oireita, sillä romahdushan on ihan hurja ja se tapahtuu muutamassa kuukaudessa. Siis oikeasti meidän luontokin menee täysin lepotilaan, tottakai se valo vaikuttaa ihmiseenkin. Tosin edelleenkin mietin, miksi saan oireita vasta nyt kolmikymppisenä, olen mä muutamia muitakin syksyjä nähnyt. Onko jollakin muullakin syysväsymys tullut vasta lasten saannin jälkeen vai oonko mä vain vanha?


Ensimmäinen havainto lampun tehosta oli nopea herääminen. Olen kyllä laittanut viimeisen kuukauden kattolamput kaakkoon, että heräisin mutta maannut sohvalla miettien milloin se päiväuniaika tulee. Heti ensimmäisestä kirkasvalopäivästä lähtien tuntui, ettei vartin valohoidon jälkeen tarvitse vaipua horrokseen odottamaan seuraavaa laillista työtaukoa päiväuniaikaan. En silti olisi uskonut, että neljäntenä valokylpypäivänä jätän päiväunet väliin, tätä tapahtui vapaaehtoisesti viimeksi loppukesästä. Näin kuitenkin kävi enkä edelleenkään tiedä onko efekti plaseboa vai ei. Ohjekirja lupasi vaikutuksia jo viidessä päivässä ja kyllä sen eron huomaa, vaikka en vieläkään tunne olevani mikään energiapommi.


Mutta tästä on hyvä jatkaa. Testaan vielä tuota Philips HF 3319  energy lightia pidemmällä aikavälillä ennen palautusta. Se yhdistettynä hyvin imeytyviin vitamiineihin, Pukkan superfoodjauheisiin ja liikuntaan luulisi olevan tarpeeksi järeä keino pimeän ajan väsymyksen helpottamiseen. Ainakin alku on todella todella lupaava, raportoin asiasta lisää viimeistään joulukuussa, milloin pimeys on pahimmillaan!


Ps. kirkasvalolamppua etsiessä suosittelen lämpimästi vertailemaan hintoja kauppojen välillä. Tämänkin lampun hinnassa on yli 80 euron eroja kauppakohtaisesti, Philipsin markkinahinta tuotteelle on 249 eur, mutta esimerkiksi Pixmaniasta saman lampun saa 165 eurolla.

16 kommenttia

 1. Meillä on Philipsin heräämisvalo, joka on lojunut tuolla kaapissa odottamassa käyttöä. Tästä postauksesta intoutuneena päätin ottaa sen heti käyttöön tänään. Kiitos inspiraatiosta, täällä olisi myös hieman tarvetta lisäenergialle. :)

  VastaaPoista
 2. No mahtavaa. Mä oisin ehdottomasti halunnut käyttää sellaista, mutta minkäs teet. Nytkin 6.15 ylhäällä, eilen viideltä. Tässä ei paljon sarastukset auta kun pitäisi aloittaa tosiaan puolilta öin :)

  VastaaPoista
 3. Itselläni ei ole lapsia, mutta syysväsymys muuttui mahdottomaksi juurikin kolmikymppisenä. Kyse ei siis enää ollut mistään pienestä väsymyksestä tai ketutuksesta. Nukahdin iltaisin kuudelta istualleen, aamulla heräilin täysin sumussa, palelin tolkuttoman paljon, viikonloppuisin nukuin 14 tunnin yöunet ja useat päikkärit päälle. Epätoivoisena ostin kirkasvalolampun, johon en juurikaan uskonut, mutta yllättäen se auttoikin todella paljon. Nyt otan valohoitoa joka aamu klo 5.30 (!) alkaen ja se tuntuu hyvältä. Vaikutus siis on niin suuri, että olen valmis heräämään kukonlaulun aikaan tämän vuoksi.

  VastaaPoista
 4. No niin! Eli se ei voi olla ainakaan täysin plaseboa! Mulla on nytkin valo paahtamassa tässä. Kyl se ikä voi olla aika isokin juttu tässä väsyssä, ja yhdistettynä tietenkin elämäntilanteeseen, stressitasoon ym. Mutta en usko, että välttämättä tarvii olla mitään muuta kuin pimeä.

  Mutta hyvä näin, että meillä tehoaa kirkasvalo. Harmillisesti kun ihmiset ei voi nukkua talviuniakaan (mikä on kyllä epäreilua!).

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa kokeilun arvoiselta idealta. Itsekkään en tunne olevani syksyisin mitenkään elämäni vedossa ja ärsyttää kun vaan väsyttäisi. Ehkäpä joulupukille täytyy vinkata että tuollainen voisi olla mahtava lahja. Minä herään arkena melko säännöllisesti että ehdin töihin ja lapsi hoitoon joten tuollainen herätystyylinen valo voisi olla toimiva. Kiitos ideasta. Nytkin silmät ristissä aamuhommia.....

  VastaaPoista
 6. Kyllä se kokeilun arvoinen ainakin on! Itse olen tosi tyytyväinen ja hankin kyllä lainapelin jälkeen oman, jos tää vaikutus on pysyvää sorttia. Yhdet lapsilisät voi kyllä uhrata tähän, ammattityökaluun ;)

  VastaaPoista
 7. Mulla on sekä heräämisvalo että kirkasvalolamppu. Eron olotilassa kyllä huomaa. On ihana herätä asteittain kirkastuvaan valoon ja linnunlauluun (joskin linnunlauluun herääminen keskellä talvea tuntuu hippasen oudolta). Ja loppuherääminen tapahtuukin sitten lampun edessä kammatessa naamaa töihinmenokuntoon.

  VastaaPoista
 8. mä ostin toissavuonna anttilan alennuksesta tämän, kun esteettinen mieli ei taipunut noihin lääkinnällisen näköisiin lamppuihin: http://www.kirkasvalolamppu.fi/aurora-mega-2x36w.html

  mulla alkoi kanssa kolmenkympin päällä tää tarve. koululaisenkin saa nopeammin virkistymään nyt, kun lamppu on käytössä.

  VastaaPoista
 9. Oho, toi on varmaan se paras ratkaisu, mutta vaatii kyllä sen ettei lapsi herätä ennen sarastusta :)

  VastaaPoista
 10. No meille taas sopii paremmin lääkinnällinen versio, tollanen designlamppu näyttäs ihan hölmölle meidän huvikummussa mikä ei oo mistää designlehdestä lähellekään :D Mut onkin hyvä, et malleja on erilaisia, jokaiseen makuun ja mauttomuuteen.

  VastaaPoista
 11. Työaamuina kello herättää niinkin aikaisin kuin 5:20. Luojan kiitos lapsi herää vasta tunnin myöhemmin. :-)

  VastaaPoista
 12. Eka syksy väsyneenä, ei ennen moista ole tullut vastaan. Eka syksy myös äitinä, mutta toisaalta, voi se ikäkin vaikuttaa. Mene ja tiedä... Lampusta kuulen mieluusti lisää.

  VastaaPoista
 13. Tiesinkin tuosta liikkeestä, mutta mallit ei oikein iske. Enkä tiedä haluanko 2-laatuista lamppua, joten uskoisin hankkivani ihan tuon Philipsin kun se kerta toimii.

  VastaaPoista
 14. Mä kirjoitan siitä sitten myöhemmin talvella lisää. Kannattaa myös googlettaa, kuten tästäkin ketjusta huomaa, tosi moni on löytänyt avun kirkasvalosta.

  VastaaPoista
 15. Sain sarastuslampun joululahjaksi jotain 3 vuotta sitten ja sen myötä mun aamuäreys katosi jäljettömiin! Eli voin lämpimästi suositella myös sarastusvaloa, mutta kannattaa muistaa, että sarastusvalon tehot eivät ole kirkasvalolampun luokkaa, eli toimii heräämisen apuna kun herääminen tapahtuu luonnollisesti valon määrän lisääntyessä mutta valohoitoa sillä ei voi ottaa. ja nyt kun kirjoitan tätä, niin tuli mieleen että voihan olla et nykyään saa varsinaisia kirkasvalolamppujakin sarastustoiminnolla, mutta tää kannattaa varmaan ostoa tehdessä varmistaa ettei tule ostaneeksi sellaista mallia missä näin ei ole, jos siis haluaa molemmat ominaisuudet.

  VastaaPoista
 16. [...] suoraa sanottuna tiedä missä pisteessä olisimme ilman kirkasvaloa ja aimoannosta vitamiineja. Nyt jaksaa jotain puuhastella, syksyllä ennen kirkasvalolamppua ja [...]

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images