Etnoa kierrätettynä

Hyvien sattumusten viikko mulla. Eilen löysin uudet tekniset lasketteluhousut itselleni kirppikseltä 2 eurolla ja samalla hinnalla mukaan lä...


Hyvien sattumusten viikko mulla. Eilen löysin uudet tekniset lasketteluhousut itselleni kirppikseltä 2 eurolla ja samalla hinnalla mukaan lähti myös punainen plaston mopo pojalle. Sen jälkeen pääsin katsomaan Hartwall areenalle Cirque du Soleilia, kun kaverin serkkutytön perheeseen oli tullut sairastapaus ja yksi lippu löytyi ylimääräisenä. Tänä aamuna odottelin bussia Kurvissa ja piipahdin Fidalle kun aikaa oli ja löysin tosi hauskan etnisen vintagelaukun huippukunnossa. Ja kun mä olin juuri miettinyt, että olisi kiva kokeilla etnistä muotia jossain muodossa, se vain tuli mun eteeni. Joskus sitä vain rakastaa sattumia (ja kuulostaa sinisilmäiseltä tyhjäpäältä).


Tapasin aamulla Fidan edessä myös kirpputorin myymälänhoitajan Helca Larinkosken, joka kertoi olleensa edellisen illan Huippumalli haussa ohjelmassa Fidan edustajana. Multa kun jäi huippis sirkuksen takia väliin, en tiennyt asiasta mitään ja siksi olikin hassua huomata ruutu.fi:stä ohjelmaa katsoessa, kuinka uudessa jaksossa mallit käyttivät nimenomaan Fidan etnohenkisiä kierrätysvaatteita kuvissa.Jotenkin alkoi taas ymmärtämään paremmin miksi hyväntekeväisyystuotteissa hinta on niin korkea, kun huippiksessa väännettiin rautalangasta mitä niillä lahjoitusvaroilla saa. Tosin olen edelleenkin sitä mieltä, että Fida kuten moni muukin hyväntekeväisyyskirppis hinnoittelee kaikki tuotteensa kuin kyseessä olisi keräilyharvinaisuus ja uskon vakaasti, että joko pienellä laadun tarkentamisella tai hintojen alentamisella sitä hyväntekeväisyysrahaa saisi enemmän. Vanha kulahtanut räsymatto 22 euroa tai akryylinen lasten "villa"paita 5 euroa kun eivät ole mitään löytöjä, mikä pisti taas aamulla kierrellessä harmittamaan. Muutenkin tuntuu, että tavarat (huonekaluja lukuunottamatta) seisovat hyllyissä kuukausitolkulla eikä hintakysymystä vain voi ohittaa miettiessä niiden kierron nopeutta. Mun laukku maksoi kympin ja se oli juuri sen verran, mitä olisin siitä suostunut maksamaan.


Harmittaa, kun olin keväällä puhua pölöttämässä yhdessä Ylen radio-ohjelmassa juuri tuosta kirppiksien hinnoittelupolitiikasta, mutta en löydä klippiä nyt tähän hätään. Ilmeisesti jutusteluni oli kuitenkin uponnut, sillä pätkää oltiin lähetetty toiveuusintana viimeksi syyskuussa ja samaa juttuahan se oli. Miten hyväntekeväisyyskirppiksillä on varaa seisottaa ylihinnoiteltuja vaatteita kuukausitolkulla, kun potentiaalisia ostajia riittää tungokseksi asti. Vai ostaako joku hyväntekeväisyyskirppikseltä joskus vain tehdäkseen hyvää?  Edit: ja se juttuhan löytyy täältä http://olotila.yle.fi/koti/kulutus/loytyyko-kirpputoreilta-nykyaan-enemman-roskaa-kuin-aarteita


Mutta kiva, että huippis saa välillä ajattelunystyrätkin aktivoitumaan. Ootteko te katsonut sarjaa ja kuka on suosikki? Itse taidan olla Matleenan kannattajia tässä loppukolmikossa.

10 kommenttia

 1. Meillä päin spr:n kirpparilla törmää ylihinnoitteluun, esimerkiksi vanhat kuvaputkitv:t koosta riippuen 50-100e (jepjep!). (Netiketin mukaisesti tulin alunperin ilmoittamaan, että aainitsin blogisi viime postauksessani.)

  VastaaPoista
 2. Juu, siellä ne tädit vielä luulee et maailman suurin tv on se paras :D menenpä katsomaan!

  VastaaPoista
 3. http://olotila.yle.fi/koti/kulutus/loytyyko-kirpputoreilta-nykyaan-enemman-roskaa-kuin-aarteita

  VastaaPoista
 4. Olet oikeassa, kirppareiden hinnat ovat tosi korkeat, täälläkin paikallisessa Fidassa myydään huonoa kalliilla hinnalla, toki hyvään asiaan tuotto menee, mutta kun tavara ei liiku, niin mitä hyötyä siitä on. Paikallisessa kierrätyskeskuksessa hinnat 1- 20 euron välillä ja siellä tavara on hyvää, laadukasta ja puhdasta. Perheemme nuorimies ostaa kaikki vaatteensa sieltä. Vertailuksi miesten housut 1euro Fidalla 15. Paita 50 senttiä Fidalla 10 euroa, kummasta opiskelija mieluimmin ostaa? kannattaako hyväntekeväisyyttä vai ajatteleeko lopakkoaan.?

  Muuten kauniin laukun löysit.

  VastaaPoista
 5. Yhdellä hyväntekeväisyyskirpparilla oli pehmolelu 8€. Kommentoin myyjille, että hinta on mielestäni aivan liian korkea varsinkin kirpparilla, jonka tavarat ovat lahjoituksia. Sanoin myös, että koko kirpparin idea menee pilalle tollasella toiminnalla.
  Aamen.

  VastaaPoista
 6. Outi Pyyn -trashion! -kirjassa oli selitetty korkeita hintoja mm sillä että ihmiset vie sinne niin paljon roskaa ja Fidat sun muut joutuu ne lajitteleen ja sit maksaan jätemaksut jne niin se näkyy hinnoissakin.

  VastaaPoista
 7. Mä käyn nykyään kirppareilla lähinnä maalla - mun mummolan kylän hyväntekeväisyyskirppareilla savossa esim. uudenveroinen espiritin paita oli vaan euron. mut onhan niillä aika paljon pienemmät vuokrat ja varmaan mummoja tekemässä innolla paljon vapaaehtoistyötä...

  VastaaPoista
 8. Meilläpäin ei kauheasti ole noita hyväntekeväisyyskirppiksiä niin en niistä oikein tiiä, mutta normikirppiksillä ärsyttää kaikkien merkkivaatteiden ihan käsittämätön hinnottelupolitiikka. Ihmiset luulee, että jos vaate on Marimekon, PoP:in tai Me&I:n, niin siitä voi surutta pyytää jopa yli kympin vaikka kunto ois sitä luokkaa, että vaatteen vois samantien kärrätä lähimmälle kaatopaikalle. Niiiiiin raivostuttaa! :D

  VastaaPoista
 9. Täällä meillä päin ei Fidaa ole, mutta samoja hintoja olen kauhistellut SPR:n Kontissa. Siellä IKEAn roina maksaa enemmän käytettynä kuin muutaman kilometrin päässä uutena, vauvojen bodyt alkaen 5€ (ne ihan kamalassa kunnossa olevat valmiiksi likaiset saattaisi ehkä saada kolmella) ja huonekalut enemmän kuin antiikkiliikkeessä. Yllättävän paljon Kontissa pyörii asiakkaita, mutta eipä siellä kukaan mitään näytä ostavan.

  Itse olen Unicefin kuukausilahjoittaja, ja osallistun hyväntekeväisyyteen mieluummin sitä kautta, kuin noita mielipuolisesti hinnoteltuja kirppareita käyttämällä.

  Ja joo, Matleena on munkin suosikki :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images