Tukholma kutsuu

Sain tänään postin mukana ison kasan Tukholman esitteitä. Ei, ne eivät tulleet yllättäen ja pyytämättä vaan tilasin ihan ite Visit Swedenilt...

Sain tänään postin mukana ison kasan Tukholman esitteitä. Ei, ne eivät tulleet yllättäen ja pyytämättä vaan tilasin ihan ite Visit Swedeniltä. Tulossa on siis syksyinen perhematka Tukholmaan vol 2.

Mukaan lähtee 2 aikuista, joista allekirjoittanut luonnollisesti toinen sekä yksi kääpiö. Jotain on jo selvillä, piipahdus Turussa ja laivamatka sieltä Siljalla Tukholmaan. Muutama yö vietetään Scandic Grand Centralissa ja sitten takaisin lähtöruutuun, eli kotiin. Se mitä Tukholmassa tapahtuu on vielä hieman auki. Junibacken ja Moderna museet on ainakin vierailukohteena, mutta mitä muuta Tukholma tarjoaa 1-vuotiaan kanssa matkustaville?

Nyt tarvittaisiin siis asiantuntija-apua! Osaatteko suositella Tukholmasta hyviä (mielellään buffet-) ravintoloita, missä ruuan odottelu ei saa lasta hermoromahduksen partaalle ja mikä olisi muutenkin rento? Onko keskustassa kivoja leikkipuistoja? Mihin te menisitte 1-vuotiaan kanssa, kaikkien kohteiden ei todellakaan tarvitse olla lasten kohteita, mutta sellaisia missä lapsi ei ole haitaksi. Meillä on yhteensä 3 päivää aikaa tutkia Tukholman tarjontaa ja lapsen isän epäilyistä huolimatta en ajatellut käyttää niitä kaikkia Lagerhausin tyhjentämiseen.

Nyt siis vinkkejä, vinkkejä, vinkkejä sekä kokemuksia ja neuvoja 1-vuotiaan kanssa reissaamiseen!

40 kommenttia

 1. Menkää ehdottomasti Hermansiin (http://gastrogate.com/restaurang/hermans), jos ei ole jo tuttu paikka! Aivan mieletön näköala, iso puutarha (jos on lämpöinen keli vielä), grillit ulkona, riippukeinuja ja säkkituoleja yms piha täynnä! Kyseessä siis kasvisravintola, maitotuotteita löytyy useimpina päivinä, mutta myös vegaanipäivinä ruoka on aivan älyttömän makoisaa.

  Mulle must kohde joka Tukholman reissulla, sijaitsee vielä sopivasti niin laivasataman huudeilla! Ikävä Hermansiin!!!

  VastaaPoista
 2. Niin ja vielä täydennys että buffet-ravintolasta kyse.

  VastaaPoista
 3. Kiitti, ihan mahtava suositus! Tukholma ei ole mulle kovin tuttu, olen käynyt siellä 2(!!) kertaa, toinen viimeisillään raskaana ja toinen vähän yli puolivuotiaan lapsen kanssa. Eli kumpikin kerta oli aika hankala liikkumisen kannalta, nyt on jo paljon helpompaa kun jäbä syö samaa ruokaa eikä munkaan jalat ole enää kipeät.

  VastaaPoista
 4. Niin ei mitään hajua että mikä on 1-vuotiaan tasoista mutta Skansenn on ihanaihanaihana eikä lapsi varmastikaan ole haitaksi :) + että sijaitsee Junibackenin lähellä :)

  VastaaPoista
 5. ja siis Skansen yhdellä n:llä :P

  VastaaPoista
 6. Tänks! En oo koskaan käynytkään siellä. No 1-vuotias on muuten varmaan ihan ok kaveri, mutta se ei siis ole hiljaa sekuntiakaan ja haluaa liikkua vähän väliä ilman että siihen saa koskea. Ja sillä on aina nälkä ja kakat housussa.

  VastaaPoista
 7. Mä suosittelen myös Hermansia. Paras buffet-ravintola jossa olen käynyt, elämys!

  VastaaPoista
 8. Luojan kiitos näin ton Lagerhaus-linkin vasta kun omasta reissusta on jo kuukausi. Huh.

  VastaaPoista
 9. :D :D :D No todellakin. Mä oon käynyt kerran ja ihan oikeasti sekosin. En melkein saanu henkeä ja ostin satasella tilpehööriä. Siis eurolla, en kruunulla. Nyt aion ottaa paljon iisimmin, ihan kukkaron tyhjyydenkin takia.

  VastaaPoista
 10. Hei yritetään treffata vaikka ens viikolla, saat lainaan tommosen lapsiperheen Tukholma-oppaan (plus ne Unikot ;)). Saatiin Tukholmassa asuneelta ystävältä lahjaksi. Vägen till et skönt&grönt barnaliv - En guide & inspirationsbok för nyblivna föräldrar i Stockholm. Ensisijaisesti siis siellä asuville tarkoitettu, mutta meille ainakin oli iloa reissulla keväällä.

  VastaaPoista
 11. Ai niin, onhan design torget tuttu kauppa? Siellä sekoaa myös ja rahaa menee, valitettavasti jopa enemmän kuin Lagerhausissa.

  VastaaPoista
 12. me ollaan vallilassa ens ti ja to, sopisko jompi kumpi päivä. Mä mkietin et vois varata sankarimatkailijan tukholmankin kirjastosta jos sellanen on tehty!

  VastaaPoista
 13. nimeltä tuttu, mut en oo käynyt. tosin tä'n suosituksen jälkeen en oo varma haluunkokaan mennä :D

  VastaaPoista
 14. Ravintoloita en osaa suositella, mutta Södermalmilla kauppatoria vastapäätä on tosi kiva leikkipuisto. Ja kaupunginmuseossa (valkoinen rakennus söderin alkupäässä) tosi kiva ilmainen leikkipaikka + kahvila.
  Keskustassa sergelin torin vieressä olevaa Kulturhusetin yläkertaa on suositeltu paljon, siellä kuulemma hyvät ruoat(luomu)/vaipanvaihtosysteemit/leikkipaikka, ite en ole ollut.
  Shoppailuun suosittelen Lagerhausin lisäksi design torgettia (on siellä myös paljon pientä ja edullista), stockhomea, tiogrupenia sekä american apparellia! ;)

  VastaaPoista
 15. http://www.toisenlainentukholma.fi/shoppaile.php

  VastaaPoista
 16. Mä menisin Skansenille - niin ja olen varmaakin parikymmentä kertaa käynyt lasten, myös pienten, kanssa.

  VastaaPoista
 17. To oon menossa Kallion puistokirppikselle myymään (ja voin toki sinnekin ottaa mukaan joskin roudaan mielelläni mahdollisimman vähän kamaa) mutta ti on ihan tyhjää vielä. Ja to tietty aamupäivällä. Yritän varmaan yhden pintaan viimeistään lähteä Dallapenpuistoon ja todnäk säävarauksella...

  VastaaPoista
 18. Täti-ihminen arjen takaa -blogista oli kesällä kahden muksun kanssa Tukholmassa ja kirjoitti mm. ravintolakokemuksistaan http://arjentakaa.blogspot.fi/2012/07/tukholma-ravintolat.html

  VastaaPoista
 19. Tukholma-vinkkiä en osaa antaa, mut tul vaan mieleen tuosta 1-vuotiaasta, joka haluaa liikkua niin ettei siihen saa koskea... :D Mulla on itsellä kyseisiä eliöitä 1 kpl, ja tyyppi liikkuu kaikkialla ja aina valjaissa. Oon yllätyksekseni huomannut että harva samanikäisten vanhempi on hoksannut tätä, saadaan niin paljon kiinnostuneita kommentteja. Napero luulee olevansa tosi itsenäinen kun ei tarvi pitää kädestä, ja omat hermot pysyy kurissa kun lapi ei pääsee valonnopeudella karkuun / häviä ruuhkaa / mitä näitä nyt oli. Maksoi jotain alle kympin lastentarvikeliikkeessä. Olis ihan ehdoton apuväline meillä myös reissuun.

  VastaaPoista
 20. Hei, mä voisin tulla sinne kirpparille K:n kanssa to! Joskus 15 aikoihin! Sopiiko se aika?

  VastaaPoista
 21. Kiitti, menen aamukahvin kera lukemaan!

  VastaaPoista
 22. Mä olen kovasti miettinyt valjaita, en vain oikein tiedä mistä' sellaiset ostaa. tahtoisin sellaiset nahkaiset perusvaljaat, mutta mistä??

  VastaaPoista
 23. Kiitos, hyvä lista tuokin! Ootte ihania kun jaksatte vinkata!

  VastaaPoista
 24. Oon silloin varmasti siellä ellei sada. Mut voin vaikka laitella sulle tekstaria kun tiedän ja myös että minne sinne saan myyntipisteen. Pistä sun numero mulla vaikka fb-yv:nä, luulin silloin K:n synttäreiden aikaan tallentaneeni sen mutta ilmeisesti vain kuvittelin tai näin unta koska ei mulla sitä oo puhelimessa :D

  VastaaPoista
 25. Östermalmin kauppahallin yläkerrassa on Örtagården-niminen buffetpaikka, joka on tosi kiva ja siellä paljon hyvää kasvisruokaa. Osa pöydistä on kauppahallin puolella joten voi katella kauppahallin kuhinaa. Siitä sitten Humlegårdenin leikkipuistoon, jossa on grilli kuumana ja paljon pikkusillekin tekemistä.

  VastaaPoista
 26. Ja minäkin suosittelen Hermanssia! Vielä näihin aikoihin, suht lämpimillä keleillä, siellä on ihana istua puutarhassa syömässä. Kakut ovat oman kokemukseni mukaan ällömakeita, eli ihania, joten ne kannattaa jakaa jonkun kanssa.

  VastaaPoista
 27. Käytiin Skansenissa aikuisten kesken viime vuonna, mutta tsekkasin sen kyllä ns. sillä silmällä. Lill-Skansenissa on kotieläimiä ja sitten jos jaksaa kierrellä "isompaa" puolta niin löytyy skandinaavisia otuksia. Se Akvaariotalo on kiva, kun se ei ole kamalan laaja kiertää ja siellä näkee eri otuksia tosi hyvin, joidenkin kanssa pääsee jopa samaan häkkiin... sisään!

  Skansenin Terassen ravintolassa on hyvät lastenhoitotilat, syöttötuolit yms. ja niin paljon lapsia liikkeellä, ettei yksivuotias herätä ainakaan hämminkiä. Menu tankkaustyyppinen, lätyt hyviä.
  http://www.profilrestauranger.se/skansen/restauranger/cafe-ekorren/meny-skansen-terrassen/

  VastaaPoista
 28. Menetkö katsomaan Yoko Onoa ta Sally Mannia? Itseäni houkuttaa toi ensimmäinen ja oon koittanut puhua mummoa mukaan matkaseuraksi mulle ja pojalle. Miehen aattelin lähettää tylysti töihin ja isosiskon tarhaan.
  Junibackenista oon kuullut, että kauniina viikonloppuna siellä voi olla hirvee ryysis...eli loska-arkena mahtunee paremmin. Tiedä sitten innostaako 1-vuotiasta. Itse kävin siellä joskus aikuisena miehen kanssa ilman lapsia ja tykkäsin.

  Tiuhti, joka on kanssa melko kokematon Ruotsinmatkaaja

  VastaaPoista
 29. Hei Stockhomen sivut ei nyt toimi, mutta jos satutte käymään siellä ja siellä on lasten näitä pinkkejä dinosurusleluja niin saa tuoda tuliasiksi! Maksan sitten tietty takas! http://bureaudemoda.com.br/uploads/noticias/dinusaurie.jpg :))

  VastaaPoista
 30. Sankarimatkailijan Tukholmaa ei ole tehty, sen sijaan suosittelen Tukholman karttaopasta. Näppärän kokoinen ja selkeä. Lisäksi kantsii kioskista ostaa kolmen päivän Sl-linjenin lippu (kts. netistä hinnat), jotta voit pörrätä ympäriinsä.

  Onko hra Kääpiöllä passi vai henk.tod.?

  Mukavaa matkaa!

  VastaaPoista
 31. Hermans on mahtava, ei pidä missata mistään hinnasta! Me on joskus haettu sieltä safkat laivaankin, kun on kuljettu Viikkarilla.

  VastaaPoista
 32. Kyl sieltä saa juttuja pikkurahallakin, ja ideoita ite tuunaamiseen! Samalla voi käydä Kulturhusetin olikohan 4. kerroksessa olevassa lasten leikkitilassa. Se on tooosi hieno! Haluisin sellaisen tännekin, ainoat sisäleikkitilat on maksullisia hoploppeja yms. nykyään, kun leikkipuistot on iltapäivisin koululaisten käytössä. Ei kun toivomaan keskustakirjaston sivuille (sitä suunnitellaan jo). http://keskustakirjasto.fi/

  VastaaPoista
 33. Djurgårdenilta löytyy aivan ihana puutarha ja kahvila Rosendals trädgård http://www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000073 Tuoreet tarjoomukset on tehty pitkälti puutarhan antimista. Siellä on muutakin aktiviteettia, mutta ihan kahvin /lounaan takia kannattaa mennä, jos on tuolla Modernassa tai Skansenilla.

  VastaaPoista
 34. Olin juuri Tukholmassa vähän alle 2-vuotiaan kanssa, enkä ainakaan minä voi suositella Skansenia. Sinänsä hieno ulkoilmamuseo ei voisi lasta vähempää kiinnostaa, lasten eläintarhassa oli aivan infernaalinen ryysis, lapsi näki tekoeläinten (!!) lisäksi peräti yhden (1) kanan. Huvipuistolaitteista pitää maksaa lisämaksu, ainakaan meidän lasta ei vielä kiinnosta ne. Kivointa oli istua kahvilassa, natustaa korvapuustia ja katsoa varpusia. Meillä meni rahat melko tavalla hukkaan.

  VastaaPoista
 35. Hermans on upea, joskin kallis ruokapaikka. Tukholmassa asunut ja au pairina työskennellyt ystäväni suositteli meille kesällä menomestaksi ilmaista Kulturhusetiaja sen rum för barn. En tosin ehtinyt sitten siellä käymään, mutta kannattaa tsekata jos ehdit. Hyvä hintalaatusuhde oli kasvisruokaravintola Legumesin buffetissa! (esim. http://www.happycow.net/reviews.php?id=1183)

  VastaaPoista
 36. Fjärilhuset voisi olla hyvä lapsen kanssa ainakin jos sattuu sadesää. En ole itse käynyt siellä, mutta oli harkinnassa kesän lomamatkalla. Siitä löytyy varmasti tietoa noista sun oppaistasikin :)

  VastaaPoista
 37. Kannattaa kyllä Design torgetilla pyörähtää. Se ei ole mikään jättisuuri tai hullunkallis, vaan just sellainen ihanan innostava ja siellä on myös aika paljon lasten tavaraa. Suosittelen!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images