Energia hukassa

Pakko kysyä onko muihin iskenyt syksyinen vetämättömyys viime viikolla, olenko se vain minä vai saisiko syyttää kuuta, vuorovettä tai muutto...

Pakko kysyä onko muihin iskenyt syksyinen vetämättömyys viime viikolla, olenko se vain minä vai saisiko syyttää kuuta, vuorovettä tai muuttolintuja?

Mulla on todella väsy viikko takana. Pojan päiväkotipäivinä on pitänyt nakata muut suunnitelmat odottamaan parempaa hetkeä ja oikaista sänkyyn keräämään voimia. Keskiviikkona tein ennätyksen ja nukuin ensin päivällä 4 tunnin unet ja jatkoin illalla muutamalla tunnilla kun lapsi oli papan kanssa retkellä. Keskiviikkoisen nukkumapäivän lisäksi olen nukkunut jokaiset kotipäiväunet lapsen kanssa ja kerran nukahtanut sohvalle lapsen leikkiessä. Ja ei, perhekokomme ei tule muuttumaan vuoden sisään.

Keskiviikkona mietin, että olisi ihanaa jos saisi nukuttua viikon putkeen. Sitten aloin järkeistämään ajatteluani, että eihän se olisi yhtään mukavaa, mukavampaa olisi ettei väsyttäisi koko ajan. Koska ulkoilemme päivittäin useita tunteja, ei väsyn syy voi johtua täysin hapenpuutteestakaan, joten kohdistin huomioni ruokaan jälleen kerran. Kaivoin kesällä energiaa antaneet superfoodjauheet esille uudelleen, sillä aamuisin en saa suustani alas mitään kiinteää, mikä ei ole hyvä juttu alkuunkaan. Superfoodeista voi ja saa olla montaa mieltä, mulle tuollaiset kuvassakin näkyvät ravinnerikkaat jauheet toimivat hyvin aamuissa ja selkeästi auttavat saamaan energiaa. Oli se sitten plaseboa tai ei, taidan ottaa jokapäiväiseksi tavaksi taas.

Muutaman päivän foodailun lisäksi ensi viikolla on vuorossa kotiruuan päivitys terveellisemmäksi. Kuten joku päiväkotiruokapostauksen kommenttiboksissa kitkerähkösti sanoi, ei luomuruokaa ole todettu tutkimuksissa terveellisemmäksi mitä normikasvatettu ruoka. Luomukermasta ja reilunkaupan sokerista keitetty kinuski ei tosiaankaan ole mikään ruokaympyrän päivittäinen kruunu, ei vaikka se tarjoiltaisiin kotimaisten puolukoiden kanssa :)

Eilen Jenny huhuili kirjoittaneensa Kodin kuvalehteen jutun sohvaperunan kannustamisesta liikkeelle. Näin kyllä lehden kaupassa ja arvasin sen olevan Jennyn juttu, mutta kävelin ohi ja mietin happamasti, että sielläpä huutelet, en kyllä lue. Mutta kai se on tunnustettava, että vaikka happea saakin riittävästi, sykkeiden nostoa ei ole tapahtunut aikoihin. Liikunta on vain akilleen kantapääni, sen aloittaminen tuntuu yhtä miellyttävältä kuin tulikuuma sokerivaha nivusissa.

37 kommenttia

  1. Oletkos muistanut D-vitamiinia nauttia tarpeeksi?

    VastaaPoista
  2. Vielä ei väsytä, onneksi. Joka syksy kyllä jossain vaiheessa tulee olo, että tekis mieli talviunille. Viime syksy oli itse asiassa helpompi kuin yleensä vaikka uni olikin vähäistä pienen vauvan kanssa. Olisiko sitten ollut syynä se, että ei tarvinnut lähteä mihinkään aamulla pimeässä. Koska olen edelleen kotona, toivon, että tämäkin syksy sujuu paremmin :)

    VastaaPoista
  3. Et tiedäkään miten paljon väsyttää. Parin viikon rautakuurikaan ei tunnu vielä missään, en tiedä pitääkö tässä peräti triplata annos, vai onko tämä jotain muuta.

    Pahinta on kyllä se, että yöllä herään ihan pirteänä, ja päivällä voisin nukahtaa hiekkalaatikon reunalle. Ei naurata ei.

    Mutta kannattaa miettiä saako rautaa tarpeeksi, se on itselläni ainakin usein suurin syy väsymiseen. Ja toki muidenkin vitamiinien puutos, mutta raudan tippuminen tuntuu jo tosi pahasti.

    VastaaPoista
  4. Suosittelen jotain kunnon hikiliikuntaa, mulla ainakin vuosi sitten oli jatkuva väsymys päällä ja nykyään oon täynnä energiaa, kun oon vuoden alusta asti liikkunut enemmän kuin koskaan :D Oon ihan kauhea sohvaperuna ollu koko ikäni ja inhonnut yli kaiken kaikkea missä tulee hiki. Mutta oon kokeillu nyt eri (ryhmäliikunta)lajeja, esim. combattia, ja eipä vois ihanampaa olla! Harmittaa etten innostunut jo aiemmin, silloin kun olisi ollut enemmän aikaa - nyt äitinä ei tietenkään joka päivä ehdi... Mut jo 2-3 kertaa viikossa tekee ihmeitä! Itse en nuku enää juuri koskaan päiväunia, enkä kyllä keksi sille muuta selitystä kuin tämän liikuntamuutoksen. :)

    VastaaPoista
  5. Tän kommentin myötä muistin, et 3 viikkoa sitten loppu vitamiinit. Eli siis kauppaan!

    VastaaPoista
  6. No mulla oli kans edellinen syksy aika hyvä, nyt on ihan eri meininki ollut viikon. Aamulal kauhistuttaa et kuinka monta tuntia menee et saa taas nukkua.

    VastaaPoista
  7. Mulla on siis kokoaikainen anemia. Rauta ei imeydy kunnolla, vaikka söisin maksalaatikkoa ja appelsiinimehua sen kanssa. Se toki vaikuttaa jonkinverran, mutta olen aika tottunut siihen raudanpuuteväsyyn, nyt on joku ihan eri meininki, ihan puhti pois.

    VastaaPoista
  8. Tahtoisin kokeilla jotain ryhmäliikuntaa pitkästä aikaa, on vaan liikaa ongelmia aloituksen kanssa. Edelliset jumppavaatteet kengistä lähtien liian pieniä, lapsi pitäis ottaa mukaan ym. Nämä asiathan ois järjesteltävissä, mutta jotenkin se asioiden sumpliminen ja salin etsiminen ja muut hommat kuulostaa tähän väsyyn liian raskailta. Ja noita pk-aikoja en voi käyttää urheiluun, mun pitäs tehdä silloin kirjoitushommia ja muita pakollisia hommia. Mutta iltaisin olisi aikaa, kun saisi järkättyä sen salin ja vaatteet ja muut

    VastaaPoista
  9. No mä olin koko alkuvuoden tähän saakka ihan vitun väsynyt, aika iso syy tietty ilmiselvä eli raskaus ja siihen liittyen ferritiiniarvo pohjassa. Mun oloa kohens vasta nestemäinen rauta, johon oon ihan koukussa.

    VastaaPoista
  10. Entinen sohvaperuna25. elokuuta 2012 klo 14.38

    Aloitin juoksuharrastuksen keväällä täysin nollasta, nyt menee jo kymppi. Se on lapselliselle täydellinen liikuntamuoto, koska se ei kysy aikaa tai paikkaa. Tai liiemmin rahaa. Hyvät kengät ja trikoot, niillä pääsee alkuun. Netistä löytyy aloitusohjelmia. Energiatasot on nousseet aivan uusiin sfääreihin ja tuntuu, että auttaa myös painonhallinnassa. Pyrin käymään lenkillä joka toinen päivä ja siihen on oikeesti muodostunut jo pienoinen himo :)

    VastaaPoista
  11. Ai niin, ja mä muistin että piti alkaa tehdä niitä linkkaamiasi vatsalihaksia... Herkkulakkokaan ei oikein edisty kun syön mieheltä salaa lapsen synttäreiltä jääneitä herkkuja ja eilen keksittiin syy herkutteluun, juhlina kun saa herkutella. Juhlittiin miehen isäkuukauden päättymistä Benin ja Jerryn kanssa...

    Itse voisin aloittaa siitä, että menisin 2h aikaisemmin nukkumaan.

    VastaaPoista
  12. Nyt täytyy kuitenkin muistaa, että olen yksinhuoltaja enkä voi jättää lasta yksin kotiin juoksulenkin ajaksi.

    VastaaPoista
  13. Harmi kun mulla sekään ei nosta arvoja, kokeiltu on :/

    VastaaPoista
  14. Mä oon niitä kyllä tehnyt, oikein hyvä treeni. Mut muutenkin väsyyn varmaan vaikuttaisi eniten säännöllinen vuorokausirytmi ja terveellisempi ruoka.

    VastaaPoista
  15. Eikö monilla saleilla oo lastenhoitopaikkakin, isommilla ainakin :) Siitä mä haaveilen että tämän tuppukylän salillekin semmoinen tulisi, niin ei olis aina niin säätämistä tuon pojan hoitamisen kanssa. Nyt kyllä oon aloittanut työtkin, niin ei siksikään kehtaa ihan joka ilta olla menossa jumppaan, kun poika on jo päivän hoidossa (=erossa minusta:D). Oottelen että mun tilaama zumba-dvd tulis niin sitten alan zumbaileen kotona pojan kans :D Mutta tsemppiä liikunnan aloittamiseen ja toivottavasti väsymys menee ohi!=)
    Ps. Mulla on myynnissä (käytännössä vaikka postikulujen hinnalla:D) koon 39 Umbron sisäliikuntakengät, valko-vaaleensiniset... Ei oo kovin paljo käytetty, halusin vaan ite saada mustat kun aloitin nyt tämän urheiluharrastukseni viimeksi :D

    VastaaPoista
  16. Et ole ainut, täällä on myös väsy iskemässä kovaa vauhtia. En ala! Inhoan syksyä just sen takia että se yleensä tuo kauhean väsyn.

    VastaaPoista
  17. Mulla käy päinvastoin. Kun syksy tulee, suorastaan pursuan energiaa, mutta ohhoh, talvella oon ihan veke pelistä ellen pakota itseäni toimimaan.

    Mut tosiaan liikunta on yks, joka jeesaa.

    VastaaPoista
  18. paska homma :/ mä olin niin vetämätön että kotityötkin pääs kasaantumaan ja itketti. mut se kräuterlitku onneks kohensi oloa.

    sun ei paree ainakaan kasvissyöjäks ryhtyä tuolla hemppataipumuksella.

    VastaaPoista
  19. eiku tietty hankit sellaaset juaksurattaat ja juakset k rattaissa! hah haa! joskus viime syksynä töihin lähtiessä puol seiska näin yhen pariskunnan, joka veti juoksutrikoissa vauvahko rattaissa. tsii-sus.

    VastaaPoista
  20. Entinen sohvaperuna25. elokuuta 2012 klo 19.12

    No et varmaan salilla/jumpassa käynnin ajaksikaan?

    VastaaPoista
  21. Suosittelen liikuntaa! Isoimmissa liikuntakeskuksissa on lapsiparkki, mihin lapsen voi jättää treenin ajaksi leikkimään.

    VastaaPoista
  22. Siitä huolimatta, että aihe on niin kovin muodikas, niin onkohan ruokavaliossasi liikaa nopeita hiilihydraatteja? Kuituja, proteiineja ja vitamiineja kehiin ihan arkiruokaan. D-vitamiinilisä on itsellenikin tärkeä. Olisiko jaksamista tai aikaa johonkin äiti-lapsijumppaan, jossa riehuessa saisi sykkeet korkealle?

    VastaaPoista
  23. En tiedä onko sulla ollenkaan tapana osallistua tämmöisiin, mutta muistin sua tunnustuksella silti: http://tingeltangeli.blogspot.fi/2012/08/tunnustus.html :)

    VastaaPoista
  24. saleilla on lapsiparkkeja, kotona ei.

    VastaaPoista
  25. Entinen sohvaperuna26. elokuuta 2012 klo 1.33

    Jaa, täällä maalla ei missään ole lapsiparkkeja. Eikä salejakaan. :D

    VastaaPoista
  26. täällä maamme hermokeskuksessa lähes joka salilla on lapsiparkit, pääsee ydinperhemammatkin vaikka keskellä päivää persejumppaan. siks sellainen on yyhoollekin realistinen vaihtoehto, toisin kuin kirmailu keskenään pitkin katuja.

    VastaaPoista
  27. Mäkin olen ihan super väsynyt ollut koko viikon. Nytkin pitäisi olla jo nukkumassa, vaan ei. Tässä istua törötän.
    Syksy kyllä ahdistaa, vaikka kaunis syksy voi olla tosi piristäväkin. Jotenkin pimeys masentaa ja se, että kesällä ei ollut tarpeeksi kuuma (niinkuin edellisenä). Mut hei, ens kesään on enää n.10kk. Sitä odotellessa.

    VastaaPoista
  28. Niin ja siis mua ei kiinnosta oikeen tuo juoksu, oon harrastanut sitä joskus.

    VastaaPoista
  29. Mun läsöjalka on raskauden jälkeen ollu 40 :/

    VastaaPoista
  30. Sulla on siis koulutyttösyndrooma, syksy on uusi kausi elämässä ja uudet jumpat ja hajukumit penaalissa :D Mä olin ennen sama, nyt en jaksa, kroohpyyhh....

    VastaaPoista
  31. Kyllä, sitä harkitsenkin vakavasti!

    VastaaPoista
  32. Kävin just ostamassa lisää vitamiineja. Mutta tosiaan, ihan varmasti hiilareitakin tulee liikaa. Väsyneenä sitä oikein hakeutuu vaalean jauhon ympärille.

    VastaaPoista
  33. Kiitti, käyn katsomassa. On mulla tapana, en vaa saa ikinä mitään haasteita. Ne on kivoja välillä, mutta blogisisältönä ei monesti mulla oo ollut.

    VastaaPoista
  34. Mua ei masenna ees syksy, se on kiva vuodenaika uusine juttuineen. Joku uupumusmaksimus vaan vaivaa, nyt tulin just sokokselta vitamiinien kanssa kotiin ja katson tätä kämppää, että jos ei kohta energiataso nouse, olemme saarrettuja likaan ja romuun.

    VastaaPoista
  35. Mä oon kyllä myös huomannut olevani väsyneempi, mutta väittäisin sen johtuvan töiden aloituksesta, reilut 1,5v menikin "leppoisasti" kotosalla. D-vitamiinia voisikin kokeilla myös, siitä ei varmaan ainakaan haittaa olisi...

    VastaaPoista
  36. Hei pitimäni tulla vielä sanomaan, että vaikka itse olen kovin skeptinen vuoden saati kahden liikuntakeskusjäsenyyksiä, selvitin moisia mahdollisuuksia. Monessa paikassa on nykyään lapsiparkki ja vaikka hinta on suolainen, kannustaisi se ainakin liikunnan jatkamiseen. Meinaan näilllä näkymin alkaa maksaa moista jäsenyys-/kuukausimaksua. Ja tuossa yksi ilta kokeiltiin, niin homma toimi loistavasti: likka jäi innoissaan lapsiparkkiin ja mä zumbasin samaan aikaan pari metrisen tummaihoisen kaverin johdollatoisaalla;) mua huvitti, kun vasta aamupäivällä lähdin selvittelemään asiaa, niin jo illalla pystyssä oli himmee zumba-yhtäkkiä!

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images