Ekoa ja mahdollisimman ylikansallista kiitos!

Meinasin saada sydänkohtauksen viime viikolla kun huomasin bussissa tyypin uusien ja juuri pestyjen housujen olevan valmiiksi likaiset ja va...

Meinasin saada sydänkohtauksen viime viikolla kun huomasin bussissa tyypin uusien ja juuri pestyjen housujen olevan valmiiksi likaiset ja vanhan näköiset. Kotiin tullessani tsekkasin muutkin pyykit ja kyllä, likaisia ne olivat kaikki, joten syyn pystyi helposti kohdistamaan pesuaineeseen. Vauva-aikana puklutahroihin hyvin toiminut Attituden ekopesuaine ei siis todellakaan toimi taaperon lasagnea ja multaa yhdistäviin likatahroihin, Hemmetti!

Ärsyynnyin kovasti, sillä Attitude ei todellakaan ole mitään ilmaista ainetta ja päätin kääntää takkini kerralla mahdollisimman kemikaalirikkaaseen, ylikansalliseen ja mainostettuun litkuun ja kiukusta puhisten ostin Vanishia. Sitähän nyt mainostetaan, että tehokasta on, mutta ilmeisesti ei ihan turhaan. Tsekatkaapa pesutuloserot (kuvien sävyerot johtuvat kuvauspaikoista). Ja huom. pesu on tehty täysin samassa asteessa (40) yhtä täydessä koneessa.

Attitudella pestynä polvi ja reisi ovat täysin ruskeana liasta, mikä kaikki lähti yhden Vanish pesun aikana pois! Ja mä en todellakaan ole valmis tukemaan ekofirmaa puhtauden (ja tulevan kierrättämisen) kustannuksella, joten hei hei Attitude, ei palata asiaan.

Ecoveria sen sijaan käytän edelleen villavaatteisiin, se toimii tosi hyvin. Olen muutenkin rakastunut Ecoverin  pesuaineisiin, jopa niin paljon että otin muutama viikko sitten kaverikuvan Ecoverin lattianpesuaineen kanssa. Kyllä, luit aivan oikein ja mulla on todistusaineistoakin...

Tällasta mä siis harrastan päivisin. Siivoan ja otan peilin kautta kaverikuvia pesuaineesta mitä rakastan. Lapsettomat lukijat, kannattaa harkita pari kertaa ennenkuin päätätte alkaa kotiäidiksi.

Mutta lapselliset, oletteko te kokeilleet Ecoverin pyykinpesuaineita värilliselle peruspyykille? Toimiiko miten? Olen valmis vaihtamaan Vanishin takaisin ekotuotteeseen kunhan joku kertoo mikä merkki toimii ja mikä ei. Ja hei, jos joku alkaa ehdottamaan taaperopyykkiin pesupähkinöitä, masennun lopullisesti.

75 kommenttia

 1. Mä taas olen pettynyt Vanishiin kun se ei poista kaikkia ruokatahroja ja mulla menee ihan hermo tahroihin... Toisaalta, esim. porkkanaan ei taida tepsiä oikein mikään...

  VastaaPoista
 2. Mä rakastuin Cillit Bangiin (kylppärin pesuaine) niin paljon, että olen nyt lyhyen ajan sisällä pessyt kylppärin moneen kertaan! Ihan innoissani suihkin sitä seinille ja innosta täristen katson kun likavanat valuu pienen suihkuttelun jälkeen lattiakaivoon. Että joo, pienet ne on ilot. Mutta tää nyt ei koske vaatteiden pesua. Me pestiin vauva-aikaan pyykit pesupähkinöillä, nykyisin on siirrytty johonkin markettikamaan, että miehen hikipaidoistakin lähtee hajut jos pesee samassa pyykkikoneessa...

  VastaaPoista
 3. Täällä myös petytty Vanishiin. Ei lähtenyt tarhat ei....
  Olen siis pitäytynyt edelleen Sappisaippuassa. Kostutan ensin tahrakohdan vedellä ja hieron siihen sitten sappisaippuaa reiluin ottein. Saippua syytä laittaa melko nopeasti tahralle (siis saman päivän aikana kuin sottis tullut), mutta sitten lojunut useitakin päiviä ennen varsinaista pesua ja puhdasta on tullut. Koneessa käytän jotain normi Omoa tai Luvilia hajustamattomana versiona. Ekompiin vaihtoehtoihin (erisan, minirisk...)myös pettynyt.

  VastaaPoista
 4. Meillä käytetään Ecoveria kaikkeen pyykkiin, ja hyvin toimii! Laitan puolet vähemmän kun ohjeissa sanotaan, mutta pesee silti puhtaaksi. Toisaalta en oo kauhean tarkka, eikä ole kokemuksia muista aineista taaperopyykkiin, mutta näin kun ei ole vertailupohjaa, niin voin sanoa että tykkään.
  Tahrat lähtee, pyykki on raikasta mutta ei haise järkyttävältä niin kuin melkein kaikki markettipesuaineet, huh en kestä sitä hajua.
  Meillä siis kahden sottaavan taaperon ruoka- ja kakkatahrat lähtee Ecoverilla mainiosti!

  VastaaPoista
 5. Tämä ei vastaa kysymykseen, mutta tulen vain latteasti toteamaan, että vielä tähän mennessä yksikään ekologisena myyty pesuaine ei ole osoittautunut teholtaan edes keskiverron ei-ekon tuotteen tasoiseksi, näin niinku omakohtaisella kokemuksella. Siinä, missä ekotiskiainetta saa lutrata desilitran ilman tulosta, tarvitaan Fairya kolme tippaa. Siinä, missä ekopyykkipulveria tarvitaan kaksi desiä ja silti pyykki on likaista, tarvitaan Lidlin ylihalpaa lianräjäytyspulveria puoli mitallista. Siinä, missä ekoshamppoo yrittää tedä jotain, se Lidlin halppis oikeasti jopa pesee.

  Muistan (hämärästi, siitä huono lainaus), miten project maman Katja totesi kestovaippoihin liittyen joskus erittäin osuvasti, että ekologiselle tuotteelle ei riitä, että se on ekologinen. Sen on oltava myös PAREMPI kuin vastaava ei-ekologinen, että kuluttaja haluaisi valita sen ja maksaa ektraa. Olen täysin samaa mieltä ja muutenkin hyvin tympääntynyt siihen, miten falskia ekologisuuskaupittelu usein on. Valitettavasti ne tuotteet eivät yleensä ole parempia, käyttömukavampia tai välttämättä edes etäisesti hyvin suunniteltuja.

  VastaaPoista
 6. Muuten taidan olla samaa mieltä kanssasi kaikesta (oo! kaikesta, alatko mun bestikseksi?!) mutta en samppoosta! Mulla on nyt sellainen luomusamppoopala blondille tukalle, mikä tekee hiuksesta sekä puhtaan että vähemmän rasvoittuvan. Aluksi meni aikaa tottua moiseen, mutta nyt se toimii PALJON PAREMMIN mitä se markettikama.

  Tosin pakko kehua noita Ecoverejäkin, joista mielellään maksaa extraa kun se toimii ja tuoksuu raikkaalle! Loistotuotteita niiltä osin mitä olen käyttänyt, mutta koko sarjaa ei ole tullut testattua.

  Ja pieni hetnto plussa mummi ja minä astianpesuaineelle tuoksussa polkkakarkki. Ehkä sitä hieman enemmän tulee laitettua kuin 3 pisaraa, mutta ei musta ole ollut pesutuloksessa vikaa ja se tuoksu on ihan mahtava. Tuoksu+purkin ulkonäkö voittaa fairyn koska inhoan käsitiskiä (meillä ei oo astianpesukonetta), menen sillä.

  VastaaPoista
 7. Hyvä tietää, pitää hankkia sitä seuraavaksi! Kiitti!

  VastaaPoista
 8. Mä en ole IKINÄ kokeillut sappisaippuaa, mutta tosi hyvä tietää tämä kokemus. On nimittäin niin, et pesen pyykkiä täysiä koneellisia kerran viikossa enkä nakkaa jokaisena iltana konetta puolityhjänä pyörimään, niin ne vaatteet joutuukin koetukselle. Eli siis sappisaipuaa tuoreeseen tahraan ja odottamaan pyykkiä!

  VastaaPoista
 9. Tekisi mieli mennä heti markettiin hakeen totakin...huvinsa kullakin!

  VastaaPoista
 10. Myö saatiin 2v sitten Vanishia lapsimessuilta mutten oo oppinut käyttämään sitä, kun pelkään että valkaisuaine haalistaa värit. Ja kun siinä lukee jtn metalliosista niin kaikessahan on metalliosia.

  Oon käyttänyt vuosikausia Ecoveria kaikkiin lämpötiloihin 90 lukuunotttamatta ja on toiminut ihan hyvin. Tosin en oo tahrojen suhteen kauheen tarkka... Pahimpiin hinkkaan sappista ennen pesua.

  Pahoinvoinnin takia vaihdoin väliaikaisesti nestem. Sertoon kun kestovaippapyykin ominaishaju piti saada peittoon.

  VastaaPoista
 11. niinpä, harmillista mutta jotkut tahrat tosiaan vain jää. Itse en oo kovin tarkka tahroista, mutta se et puoli housua on mustana pesun jälkeen ottaa jo kovaa pannuun.

  VastaaPoista
 12. Nyt mä lähen ihan oikiastikki pyörällä kylille hakemaan sappisaippuaa. Se on moro!

  VastaaPoista
 13. Ecoveria ja sappista saa ainaskin Prismasta!

  VastaaPoista
 14. no prismaan asti en kyllä polje! meen ostarille, se on joko k supermarkett tai ässä, jos ei löydy niin vanishilla jatketaan.

  VastaaPoista
 15. Sappisaippua on parhautta! Olen saanut sillä irti jopa kuulakynän musteen. En tulisi enää toimeen ilman!

  VastaaPoista
 16. Tää onkin yks mun lempiaiheista - siivous ja pyykinpesu meinaan. En läheskään aina jaksa käyttää taaperolla ruokalappua (ts. en jaksa taistella, kun lapsonen noita lappuja vihaa) ,joten tahroja syntyy, mutta pääsen niistä kyllä eroon. Resepti on: heti tuoreellee tahralle kiehuvaa vettä ja sitten vaan pyykkikoriin odottamaan pesukoneeseen laittoa. Ja jos on oikein pahat porkkana - lasagne tms. setit, niin vielä vanishia perään. Käytän pyykinpesuun sekä tavallisia, että eko pesuaineita jota kuinkin niin, että joka toisen purkin ostan tavallista ja jokatoisen ekoa. Eko pesuaineissa on monesti jotain savea ja se rikkoo ennen pitkää pesukoneen, joten siksi vaihtelen. Savi kerääntyy koneeseen ja siksi kone hajoaa jossain kohtaa, kuulin tän kun pesukoneen korjaaja kävi meillä. Lisäksi teen pesukoneelle säännöllisesti puhdistuksen seuraavasti: etikkaa tai sitruunahappoa koneeseen ja 90 asteen pesu tyhjällä koneella. Parantaa pesutuloksia kun koneen rööreistä irtoaa sakat ym. moskat. Samaa pesukikkaa käytän astianpesukoneelle aika ajoin. Ja täähän on ihan ekologinen tapa verrattuna niihin myrkkyihin joita erikseen myydään koneiden puhdistusta varten. Ja sitten vielä toinen juttu, pesen kaiken villa- ja silkkivaatteita lukuunottamatta 60 asteessa. Ai miksi, no kun puuvillavaatteita ei ole tarkoitettu pestäväksi 40 asteessa, jos haluaa, että tahrat lähtee ja värit pysyy kirkkaina. Valitsen siis koneesta aina lyhytkestoisimman 60 asteen ohjelman.

  VastaaPoista
 17. Ai miten niin Vanish ei ole eko? Sillä on Joutsenmerkki, ympäristömerkki jolla on erittäin tarkat kriteerit pesuaineen ekologisuudelle, joten en kutsuisi Vanishia kemikaalirikkaaksi.
  (Sillä Attitudella on vastaava kanadalainen merkki, miksi sinusta siis vastaava pohjoismainen merkki ei ole yhtä hyvä??)
  T. Hansu

  VastaaPoista
 18. Hei, noi sertifikaatit on ostettavia juttuja ja Attituden tuoteselosteessa ei ole mitään, mikä ei edellyttäisi vaikkapa joutsenmerkkiin jos maahantuoja/valmistaja sen ostaisi. Sertifikaatit on ihan kuluttajia varten ja usein pienemmät ekomerkit (usko tai älä, Attitude on pienempi kuin Vanish...) ei niitä osta jo siitäkin syystä, että niiden potentiaalinen ostajakunta ei ole höynäytettävissä merkkien kanssa, vaan tutkivat sen tuotteen sisällön itse. Ne myös maksaa VALTAVASTI, sertifikaatit nimittäin.

  Esim Attitude on kuitenkin tensideidesä suhteen TÄYSIN kasviperäinen mitä ei voi sanoa missään tapauksessa Vanishista. Kemialliset aineet eivät vain "sula" luontoomme kuten kasviperäiset, esimerkiksi niiden vesistöjen rehevöittämisen aste on täysin eri kuin ekopesuaineella, oli siinä mikä tahansa mitali kyljessä. Siksi.

  VastaaPoista
 19. Munkin tekisi nyt mieli mennä ostamaan cillit bangia jos kerta siivouksesta voisi ihan innostua!

  VastaaPoista
 20. Kävin muuten kuukausia takaperin ympäristömerkin tilaisuudessa kuulemassa merkistä ja vaikka se on hyvä edistysaskel kuluttajan kannalta, se merkki ei todellakaan ole mikään luonnonmukaisuuden tae. Trust me.

  VastaaPoista
 21. Kiitos täsmätiedosta! Mun on pakko pestä 40 asteessa värikkäitä vaatteita, esim osaa marimekon trikoista koska niistä lähtee väri kuumemmassa. Sit taas osa marimekosta on sellasia, ettei missään nimessä saa laittaa alle 60 asteeseen tai lähtee väri, elä näiden kanssa :) Mut käytän tosiaan taloyhtiön pesukonetta, eli sitä huolletaan automaattisesti enemmän mitä omaa ikinä tulisi :)

  VastaaPoista
 22. Onks sulla muuten tietoa miksivaatteissa sitten on 40 asteen pesuohje jos ei saisi pestä siinä?

  VastaaPoista
 23. Erisan-pyykinpesuneste on toiminut meillä, ja jos jotain extra-vaikeaa, niin vähän Vanishia perään. Kuten se sanoo olevansa hajustamaton, väriaineeton, valkaisuaineeton, kirkasteeton, säilöntäaineeton, entsyymitön, zeoliititon, fosfaatiton, niin tuntuu turvalliselta käyttää lapsen vaatteille. Tällä pestiin myös kestovaipat.

  VastaaPoista
 24. Mutta Attitudellahan on myös sertifikaatti, mutta siis kanadalainen eli ovat siellä sen kuitenkin hankkineet ja tuskin on ollut ilmaista sekään.

  En tarkoittanut, etteikö Attitude olisi hyvä tuote ja ko. kanadalainen ympäristömerkki myös. Ihmettelen vain, että tällaiseen kanadalaiseen ympäristömerkkiin luotat enemmän kuin pohjoismaalaiseen vastaavaan. No, en lähde väittelemään asiasta, mutta sen tiedän, että Joutsenmerkkiä ei saa ostamalla vaan sitä varten tuote tarkistetaan ja sen tulee täyttää tiukat vaatimukset.
  T. Hansu

  VastaaPoista
 25. Mä komppaan myös sappisaippuan puolesta! Hieroo tahraan kun laittaa vaatteen pyykkikoriin ja pesee sitten joskus, puhdasta on tullut.
  Ja puhdistui myös hyvin porkkanainen ruokalappu valkoiseksi, tuon käsittelyn jälkeen 30 asteessa :)

  VastaaPoista
 26. Muistaakseni käsitiskiaineista joku Elokuu oli ihan kuraa, mutta Ecover on ollut meillä ihan supertehokasta ja riittoisaa, viikon partioleirilläkin sitä kului vajaa pullo(!).

  VastaaPoista
 27. Hei, mä kävin jo ostamassa ostarilta hikihatussa pyörräillen sappisaippuaa. Kyllä nyt blogi taas vaikutti kulutustottumuksiin, 1.50 maksoi!

  VastaaPoista
 28. Mut vielä yks kommentti, joka ei liity tähän merkkiasiaan. Eikös toi Vanish ole tahranpoistaja eikä siis varsinainen pesuaine? Mä ainakin käytän sitä vaan täsmätuotteena eli ruiskutan tahralle ja sitten pesen pesukoneessa muulla ns. normaalilla pesuaineella.
  T. Hansu

  VastaaPoista
 29. Niin siis mä en katso yleensä mitään sertifikaatteja kun katson itse tuotesisällön.

  Attitudelle ei ole ostettu joutsenlippua, se saisi sen ihan heittäen jos sitä haettaisiin ja siitä maksettaisiin. Tottakai sertifikaateilla on kriteerinsä ja joutsenlippu on kriteereissään tiukka, mä vaan olen itse vähän vaativampi mitä joutsenmerkin kriteerit eli käyttäisin mielellään täysin kasviperäistä puhdistusainetta.

  Mutta summa summarum, en ole tyytyväinen Attituden LAATUUN joten käytän nyt Vanishia.

  VastaaPoista
 30. Joo aletaan olee! :D

  Pakko myöntää, että nuuskin aina kaiken maailman purkit ennen ostoa ja JOS olisin törmännyt polkkakarkin tuoksuiseen käsitiskiaineeseen, olisin saattanut haksahtaa, tehoista viis.

  Miinusta Fairylle tulee siitä purkin ulkonäöstä, enkä sinänsä ihmettele, miksi ne Stockan siivousosastolta löytyvät ryöstöhintaiset hienostopesuaineet käyvät kaupaksi. Niissä tosin ei taida eko-puolta edes olla, mutta jatkaakseni yleistä nillittämistäni totean, että aika monessa ns. ekotuotteessa itse tuotteen tehottomuus on hyvin peitetty houkuttelevan paketin taakse. Ja kuten huomaa, se toimii! :D

  VastaaPoista
 31. Heh, luin eka et porkkanakarkin hajuinen ja mietin et hetkonen...mikä?

  Rautkaisuhan olisi hankkia kivan näköinen purkki ja laittaa joku perus neutral-astianpeuaine komiaan purkkiin ja olla tyytyväinen.

  VastaaPoista
 32. Mun lempiaihe, oon ihan hirveä pyykinpesufriikki :D Pyykkään aina kaikki vaatteet nurinpäin käännettyinä, venytän hyvin muotoonsa ja laitan kuivamaan saumat suorassa. Lajittelen myös värit, vaaleat, tummat ja punaiset erikseen. Pesen yleensä vaatteen yhden-kahden käyttökerran jälkeen, poikkeuksena tietenkin neuleet yms. Pesuaineina oon nyt alkanut käyttää Lumme-sarjaa, on toiminut hyvin ja poistaa tahratkin. Jotain ekologista juttua siinä pussin kyljessä taitaa olla..

  Kaikkea muuta siivoukseen liittyvää sitten vihaankin :D

  VastaaPoista
 33. Meilläkin toimii Erisan hyvin. Sillä lähtee jopa mustikkatahrat valkoisesta kankaasta! Porkkanatahrat ovatkin sitten haasteellisempia, mutta kyllä nekin haalistuvat aika hyvin pois muutamassa pesussa. Erisanissa on sekin hyvä puoli, että koska se on pesuainetiiviste, sitä saa annostella vähemmän kuin jotain perus-omoa, joten se tulee käytössä edullisemmaksi vaikka litrahinta olisi kalliimpi. Ja onhan se eläinkokeeton kotimainen tuote :)

  Eikös joutsenmerkissä ole se, että sen saavat omassa tuotekategoriassaan _verrattain_ ympäristöystävälliset tuotteet? Eli joutsenmerkillinen tuote ei periaatteessa välttämättä olekaan ympäristöystävällinen sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan ainoastaan pienempi paha kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna?

  VastaaPoista
 34. Täällä myös toinen nestemäisten Lumme -pesuaineiden käyttäjä. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään valittamista pesutehon suhteen, ja pyykkeihin jää pelkästään raikas tuoksu, ei mitään voimakasta pesuaineen hajua.
  Monissa ekopesuaineissakin on mukana zeoliittia, mikä on pesukoneelle huono juttu. Käytän itse tuota Lummetta siksi, että siinä ei ole tuota zeoliittia eikä myöskään fosfaattia, mikä taas on luonnolle huono juttu. Itse asiassa mä en keksi mitään huonoa tosta Lumpeesta, pakkauskin on kiva kun sen saa helposti hävitettyä. Tää ei ollu maksettu mainos, vaikka varmaan siltä vaikuttaakin. :D

  VastaaPoista
 35. Repesin, mistä sä tiesit että olisin tarjonnu niitä pesupähkinöitä?! XD Ihan siis pirulla, mäkin vannon vanishin nimeen. =) Ennen taaperoa en tiennyt mitään tahroista, nyt alan oppia =)

  VastaaPoista
 36. Porkkanatahrat häviävät taianomaisesti auringossa. Joka kerta :).

  VastaaPoista
 37. vuorottelen ecoverin ja jauhemaisen erisanin välillä. noita totuin käyttämään kestovaippojen kanssa ja olen jatkanut, vaikka ei enää käytetä kestovaippoja. ecover ei poista tahroja yhtä tehokkaasti kuin erisan, mutta käytän sitä, jos ei ole mitään vaikeita tahroja (esim. puuro lähtee kyllä tolla). joskus käytän silti, vaikka olisikin vaikeampia tahroja ja laitan vain tahroihin ensin tabortia. sappisaippua ei ole yhtä tehokasta, mutta joskus sitäkin. lakanat ja pyyhkeet pesen useimmiten pesupähkinöillä, jotka eivät tehoa tahroihin senkään vertaa kuin ecover, vaikka mitä väitettäisiin. tosiasia on vain yleensä, että mitä myrkympi luonnolle, sitä tehokkaampi. silti uskon, että on ekologisempaa poistaa tahrat kun ostaa uusi vaate. annostelussa kannattaa tietysti olla maltillinen ja käyttää mieluummin pitkää vaikutusaikaa.

  VastaaPoista
 38. Lumpeessa taitaa olla vaan saippuaa, minkä vuoksi se ei käy esim. kestovaipoille.

  VastaaPoista
 39. Kai vaan siksi ettei ihmiset valittaisi, jos ne kutistuu. Tosi usein vaan just huomaa, että kun käytettyjä lastenvaatteita ostaa, niin värit on levinneet, esim raidallisissa monesti valkoiset raidat ei enää oo kirkkaita. Tämänhän vois estää just, kun käyttäis 60 ohjelmia. Olen kyllä pessyt myös kaikki omistamamme marimekon tekstiilit sohvatyynynpäällisistä bodeihin ym kuudessakympissä. En edes tiennyt, että ne pitäis pestä hienopesussa, aina oppii uutta :)

  VastaaPoista
 40. se mansikkavuorimekko, joka täällä on näkynyt meni pilalle 60 asteen pesussa, pilvet meni pinkiksi.

  VastaaPoista
 41. Voi peee!!
  Koklasitko pestä uudestaan samassa asteessa, saattaa hyvinkin palautua värit vielä.
  Mulla meni kerran Marimekon tasaraita kylpytakista valkoiset raidat vaaleanpunaisiksi punaisesta raidasta tarttuen, mutta kun pesin uudestaan samassa asteessa perään, niin värit palautuivat. -ONNEkS

  VastaaPoista
 42. no mä en o pessy sitä vielä missään - sain nimittäin uuden tilalle. mutta jännittää kyllä seuraava pesu

  VastaaPoista
 43. Sappisaippuaa minäkin käytin, kun lapset olivat pieniä. Sillä lähti kaikki tahrat paitsi yksi purkkiruoka (en muista mitä se oli), joten melko hyvä tulos ottaen huomioon sotkun määrän=).
  Tällä hetkellä pesen pesupähkinöillä, tavan sensitive pesuaineella (mies ei suostu pesupähkinöiden kanssa tuhraamaan) ja sellaisella pallolla (Lavlmatic Washing Ball), mihin ei tarvita pesuainetta ollenkaan, vaan se jotenkin onnistuu irrottamaan liat silti, siellä on jotain keraamisia palleroita sisällä ja sitä voi "ladata" auringonvalossa (tiedän, kuulostaa hullulta, mutta puhdasta tulee, jos ei pahempia tahroja ole).Eipähän mene paljon rahaa pesuaineisiin, kun sillä pallerolla voi pestä n. 1500 koneellista pyykkiä=).

  VastaaPoista
 44. Esikäsittele tahrat tuoreehkoina sappisaippualla, ja kokeile sitten miedompia pesuaineita.

  VastaaPoista
 45. Auringonvalo (UV-säteet käsittääkseni) ovat kyllä ihmeitä tekevä asia. Pari viikkoa sitten tomaattikastiketahra oli jäänyt pesun jäljiltä valkoiseen paitaan, mutta kun kuivui ulkona narulla aurinkoisena päivänä, niin oli kadonnut kokonaan. Suosittelen kokeilemaan vanhoihinkin tahroihin (mulla lähti 2 vuotta vanhat puklujäljet vauvanvaatteista samalla tavalla).

  Sappisaippualle multakin ääni. Sillä on lähtenyt myös polkupyörän ketjuöljytahra.

  Muuten pitää pesuaineista todeta, että inhoan syvästi niiden tuoksuja. Kirpparilta kun jotain ostaa, niin saa kolmekin kertaa pestä vaatteen että se hirveä pesuaineen haju katoaa niistä. Mä käytän LV:tä, kun se ei haise miltään ja sillä on se allergialiitonkin suositus. Plus se on zeoliititon. Zeoliitti, joka korvaa useissa pesuaineissa fosfaattia, kertyy koneeseen ja saattaa alkaa aiheuttaa harmaita tahroja vaatteisiin.

  VastaaPoista
 46. Laiskan pyykkärin pelastus on sappisaippua ja aurinko, jo lähtee oranssit pois valkoisesta paidasta ja mekosta. Erisania nestemäisenä meilläkin, koska on kestovaippoja. Esikoinen tosin on ihan fiilareissa jos saa mummilta jotain vaatetta(=pesty tuoksullisella pesuaineella).

  VastaaPoista
 47. Insinöörin on nyt pakko vähän nillittää. Laittamalla kiehuvaa vettä tahraan hyvin suurella todennäköisyydellä tahran aiheuttavan aineen proteiinirakenne denaturoituu ja palaa kiinni kankaan kuituihin. Tuore tahra lähtee tuolla käsittelyllä, mutta vähänkään kuivempi tahra kannattaa ensin käsitellä kylmälöä vedellä kuten suurin osa naisista oppiikin siinä kohtaa kun kuukautisensa saavan.

  Värjättyjen puuvillakankaiden kanssa ensipesut pitää tehdä pesuohjeiden mukaisesti jottei värjäytymistä tule, koska värit vielä kiinnittyvät. Muutenkaan en pesisi puuvilaa jatkuvasti 60 asteessä. Trikoon elastisuus ainakin kärsii jatkuvista kuumista käsittelyistä.

  VastaaPoista
 48. Ois tänä kesänä jäänyt tahranpoistot aika vähiin jos aurinkoon pitäisi luottaa. :-)

  VastaaPoista
 49. Mäkin oon käyttänyt Ecoveria ihan kaiken pyykin pesuun ja taapero täälläkin on, puhdasta on tullut!

  VastaaPoista
 50. Sama kokemus mulla, että värit on palautunut, jos ekassa pesussa ne on lähteneet leviämään ja sit taas seuraavan pesun oon tehny kuudessakympissä.

  VastaaPoista
 51. mulla ei niin käynyt, pinkki oli ja pysyi. sit vaihdoin koko vaatteen.

  VastaaPoista
 52. Mä oon kanssa suhtautunut hyvin nihkeästi noohin Vanishin mainoksiin aina, mutta kyllä se nyt vaan on todettu, että toimii. Hankin sitä siinä vaiheessa kun alkuvaiheessa sattui niitä ihania värjääviä kakkakatastrofeja. Eikä jäänyt tahran tahraan vaatteisiin.

  Nyt sitä ei olekaan täsmäkäytöllä tarvinnut (toistaiseksi) käyttää, mutta jokaiseen vauvanvaatekoneelliseen laitan sitä pienen määrän ja hyvin on sosetahrat ja värjäymät lähteneet.

  VastaaPoista
 53. Mun on ihan pakko kommentoida tähän väliin, että jos tässä mainituilla Stockan ryöstöhintaisilla tarkoitetaan Methodia niin ne ovat kyllä nimenomaan ekologisia tosi pitkälle viedyllä suunnitelmalla. Ainoa isohko aukko on toki se, että kun tuote ei ole tiiviste niin sitä vettäkin roudataan sitten ympäri maailmaa ja kulutetaan siihen polttoainetta sun muuta. Tämä tosin pätee muihinkin (eko)merkkeihin kuin Methodiin.

  VastaaPoista
 54. Moikka! Kohtasin itse samantapaisen ongelman pesukoneen kerättyä itsensä täyteen mönjää vuosien ekopesuaineiden käytön jälkeen. Zeoliitti on pahin koneen tukkija, mutta fosfaatittomat pesuaineet eivät nekään huuhtoudu koneesta niin hyvin kuin pitäisi, ja pyykki jäi likaiseksi (puhumattakaan haisevasta koneesta, josta irtosi mustia levyjä jotain kuonaa). Parhaiten tähän toimi ja koneen puhdisti kotimainen pesupulveri Serto. Tätä ennen olin pessyt koneen useita kertoja 90 asteessa sekä sitruunahapolla että ilman, mutta Serto irroitti kuonan heti. Jos meinaa putsata koneensa, kannattaa johtaa vesi esim. lavuaariin, missä poistuvan veden puhtautta voi tarkkailla.

  Sertolla ei siis ole joutsenmerkkiä tms. koska se sisältää fosfonaatteja, mutta täällä kaupungissa olen sitä huoletta käyttänyt, koskapa jätevedenpuhdistuslaitos putsaa veden joka tapauksessa, eikä mitään ylimääräistä päädy luontoon. Serto on myös suomalainen tuote, ja on näin ollen suunniteltu toimimaan erityisesti suomalaisessa vedessä. Tietysti myös pahvipakkaus, pulverimuoto ja lyhyemmät kuljetusmatkat tekevät siitä ihan kelvollisen vaihtoehdon, kun vertaa nestemäisen Ecoverin rahtaukseen Belgiasta ja Attituden Kanadasta.

  Tsemppiä pyykinpesuun!

  VastaaPoista
 55. Minua kiinnostaisivat kovasti käyttökokemukset tästä pallosta. Olen saamassa sellaisen jossain vaiheessa testattavaksi ja olet ensimmäinen ihminen missään joka sanoo käyttävänsä tätä. Miten on? Toimiiko?

  VastaaPoista
 56. Meillä on käytössä Ecover pyykissä ja tiskissä, ja olen ollut tyytyväinen. Tuoksu on mieto, mutta kuitenkin olemassa, mikä viehättää minua. Meillä on myös pesupähkinöitä, mutta vaikka miten viskoisi etikkaa mukaan, niin pähkinöiden ominaistuoksu (yhdistettynä vaippojen ominaistuoksuun :D) on kuivuvassa, vielä kosteassa pyykissä aika ikävä -- syystä tai toisesta jotkin omista vaatteistani haisevat usein tunkkaiselta pesun jälkeen. Siksi katson aina ennen aineen valintaa, onko ulkona pyykinkuivatusilma vai pitääkö haistella pyykkiä olohuoneessa... Ekoaineilla saatava puhtaustaso on meille riittävä. Eihän likaa tarvitsekaan räjäyttää pois.

  Mitä tahroihin tulee, niin olen melko laiska poistelemaan niitä, vaikka sappisaippua onkin hyvä. Yleensä yritän varmaan sitten keskivertoa enemmän ehkäistä tahrojen syntymisen: ulkoilussa käytetään lapsella muutamia samoja vaatteita, jotka saavatkin kärsiä, ja ennen ruokailua kääritään hihat ylös ja vaatteet suojataan isolla ja aika tummaksi värjätyllä harsolla, joka menee lautasen alle ja kerää ruokaroiskeet. Harsoja sitten ei pestä edes joka päivä -- miksipä niiden pitäisi olla tahrattomia. Mielestäni ei olisi mitään järkeä antaa lapsen sotkea vaatteitaan enempää kuin on välttämätöntä (täytyyhän sen leikkiä ja syödä toki!), koska ne tahrat täytyy sitten poistaa.

  Huono puoli pesupähkinöissä ja ekoaineissa muutenkin on pyykin harmaantuminen, kun mitään valkaisuaineita ei ole mukana. Siksi en koskaan ostakaan valkoisia vaatteita! Avainsanani on siis ennaltaehkäisy. :)

  VastaaPoista
 57. Pilvinenkin ulkoilma toimii, pitää vaan olla pitemmän aikaa (N. vuorokausi pilvisellä, auringon paisteessa riittää pari tuntia). Ja vaate märkänä ottamaan aurinkoa :)

  Tää on kyllä ihan taikaa, mutta moni toivoton tahra on lähteny pidemmänkin ajan jälkeen.

  VastaaPoista
 58. Vanishin mainokset on jotain niin hirveetä. Eikös ne mee jotenkin silleen, että laitan mitallisen joka koneeseen, ettei tarvitse pettyä :D Mulla on noita Vanisheja kolmea erilaista (se original jauhe, valkopyykin jauhe sekä täsmäsuihke) mutten ole ollut niiden laatuun tyytyväinen, eivät poista veritahroja. Sen sijaan Lidlin Formil on todella hyvää vaikkei sekään täydellistä ole, ja sekin on sen verran ekoa, että on saanut sen joutsenlipun.

  VastaaPoista
 59. Ai niin, ja yhden asian olen todennut aivan voittamattomaksi taistelussa tahroja vastaan: ostan mustia tekstiilejä lähes aina kun mahdollista.

  VastaaPoista
 60. Juu ei tartte hellekelejä, ihan kevätillan viime säteissäkin on ollut hyvin voimaa :). Kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
 61. Kyllä sillä yhtä puhdasta tulee kuin pesupähkinöilläkin. Meillä mies kyllä kuittailee, että pelkällä vedelläkinhän voi pestä=). Hmph. Kaverin kans puolijokella hankittiin Grouponin diilistä, mut kyllä mä sitä ihan oikeasti käytän. Eihän se pallero tietenkään mitään supertahroja poista, mutta kyllä sillä ihan normipyykit pesee! Jopa lapsiperheessä;).

  VastaaPoista
 62. Myös minä liputan tämän puolesta, pullossa jota käytän, taitaa lukea vielä villa ja hienopesuaine, en käytä edes sitä kalliimpaa normia, ja puhdasa tulee. Käytän vajaan korkillisen/ kone ja sappisaippuaa edellisten kirjoittajien tyyliin tahroihin, tahranpäälle ja vaate koriin pesua odottamaan ajaksi x. Mikään tahra ei jää...

  VastaaPoista
 63. Mahtava aamu! Uusi ihana blogilöytö JA pesuainekeskustelu! Tahdon sitä kylppäripesuainetta, heti! :D Sappisaippua irrottaa meidänkin pesueen tahrat, ja olen ollut ihan tyytyväinen Erisanin nestemäiseen kirjopesuaineeseen, tosin nyt aloin epäillä ainetta, kun tätä ketjua luin. :D

  Ja hei, etikka kirkastaa ja raikastaa ja pehmentää pyykin, sitä reilu loraus huuhteluainelokeroon joka pesuun. Halpaa ja ekolookista. :)

  VastaaPoista
 64. Jätevedenpuhdistamot eivät pysty poistamaan fosfaatteja täysin, joten niitä päätyy vesistöihin sitä enemmän mitä enemmän ihmiset käyttävät zeoliittia sisältäviä pesuaineita.

  VastaaPoista
 65. Jep, aurinko on kingi!

  Luin joskus jostain hippisivustolta, että kestovaipoista saa kakkatahrat pois auringossa ja olin, että niin varmaan juu. Mutta toimii! Viimeksi lähti spagetti bolognese -tahrat uudehkosta Marimekon raitabodystä, jonka jo luulin menneen lopullisesti pilalle.

  VastaaPoista
 66. käytiin just ikeassa syömäs bolognesea ja sappisaippuoin paidat, kohta pihalle!!

  VastaaPoista
 67. [...] Viime viikkoinen pesuainepostaus taidetaan tuntea tämän blogin lukijoiden keskuudessa kohta pyykkispektaakkelina, niin paljon neuvoja pyykinpesuun jaettiin. Tästedes Oi mutsi mutsin lukijat tunnetaankin säihkyvän puhtaista vaatteista – jopa kirjoittajaa myöten. [...]

  VastaaPoista
 68. Pikkusen mennään sivuun tuosta vaatteiden pesusta.. Kuulin kaverilta oivan vinkin esim. mustekynätahran poistoon: hiuslakka! Suihkutti lakkaa tuoreelle tahralle ja lähti lähes kokonaan. Sen jälkeen vielä koneeseen ja pois oli koko jälki. Ja tämä tehtiin siis valkoiselle, pellavaiselle tuolinpäälliselle.

  Minä käytin vauvapyykkiin aikanaan Ecoveria ja sappisaippuaa. Kivasti lähti tahrat ja kun tehosti soodalla ja esipesulla niin puhdasta tuli. Etikkaa vielä huuhteluaineeksi ja pysyi pehmoisena. Tuo aurinko jäi silloin testaamatta mutta jospa nyt yrittäisi poistaa sillä hajuja. Jotkut jumppapaidat kun haisee ihan kaamealle vaikka kuinka pesisi! En viitsisi koko ajan ostaa uusia..

  VastaaPoista
 69. Niin ja sitten tuo teepuuöljy poisti kivasti hajuja jos piti jättää vaippapyykki likoamaan. Se tosin saattaa aiheuttaa allergiaa joillekin joten varovasti kannattaa kokeilla.
  Perinteinen suola+vichy toimii myös tuoreille tahroille.

  VastaaPoista
 70. Mä pesen meidän pesueen pyykit kans kotimaisella Sertolla. Puhdasta tulee aina ja vaikeatkin tahrat saa kyytiä, kun muistaa hieroa sappisaippuaa mahdollisimman tuoreeltaan. Tuota koneen puhdistumista Serton avulla epäilen, sillä ainakin meidän kone kerää mustaa savea tiivisteisiinsä ihan raivostuttavasti, vaikkei pesuaineet zeoliittiä sisälläkään. Yritän puhdistaa koneen säännöllisesti sitruunahapolla, mutta välillä tntuu, ettei sekään auta.

  Kuulakynätahrat tosiaan lähtevät hiuslakalla - ja toimii loistavasti myös valkoisessa nahkasohvassa! Mustikkatahroihin laitan HETI kiehuvaa vettä - sinne menee. On tämä äidinosa yhtä taikojen tekemistä. ;)

  VastaaPoista
 71. [...] pyykinpesuaineesta ja olin tyytyväinen. Sitten tuli eteen tahrat joihin aine ei toiminutkaan ja siirryin sydän verellä Vanishiin saaden paljon hyviä vinkkejä teiltä tahrojenpoistoon. Ja viikko takaperin löysin sitten [...]

  VastaaPoista
 72. HUi, ootteko te yhtään kattoneet miten tujuja kemikaleja kyseinen aine sisältää??

  VastaaPoista
 73. Tuskin kukaan sitä miksikään ekopesuaineeksi on luullutkaan

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images