Suomen lasten Linnakirja

Anni Swan mitali jaetaan joka kolmas vuosi ansioituneelle lasten- tai nuorten kirjalle tai tarkemmin tietenkin sen kirjoittajalle. 1961 asti...


Anni Swan mitali jaetaan joka kolmas vuosi ansioituneelle lasten- tai nuorten kirjalle tai tarkemmin tietenkin sen kirjoittajalle. 1961 asti jaetun mitalin saajiin on kuulunut pitkän historian aikana mm. Tove Jansson, Hannu Mäkelä, Leena Krohn sekä Sinikka ja Tiina Nopola. Tänä vuonna Anni Swan mitali jaettiin eilen keskiviikkona ja sen sai Minerva kustannuksen vuonna 2011 ilmestyneen Suomen lasten linnakirjan kirjoittaja Raili Mikkanen. Onnea!

Olen lukenut Suomen lasten linnakirjan ja se on kyllä ihana! Kyseessä on lasten- ja nuorten tietokirja, missä esitellään kaikki viisi Suomessa olevaa linnaa, yksi kartanolinna ja kolme linnoitusta. Kaikki esitellyt linnat ovat paikkoja, mihin voi vielä tänäkin päivänä tehdä vierailuja. Historiaosuuden lisäksi linnojen elämään tutustutaan lapsen näkövinkkelistä todellisuuten pohjautuvien satujen perusteella. Tarinoita löytyy ihan jokaisesta linnasta ja linnoituksesta.

[caption id="attachment_1274" align="aligncenter" width="620" caption="Olavinlinna, kuva Laura Valojärvi"][/caption]

[caption id="attachment_1275" align="aligncenter" width="620" caption="Kastelholman linna, kuva: Laura Valojärvi"][/caption]

Yksi koskettavimmista saduista kertoi tarinan Turun linnassa asuneesta kuusivuotiaasta Julius-pojasta, Kustaa Vaasan pojanpojasta. Kuinka hänen isänsä Juhana joutui ajan hengen mukaisesti ottamaan puolisokseen maan etua ajatellen sopivamman Puolan prinsessan ja siitä kuinka Julius joutui muuttamaan pois Turun linnasta äitinsä Kaarina Hannuntyttären kanssa. Tämän kaltaiset tarinat tekevät historiasta paljon ymmärrettävämpää lapselle kuin pelkät vuosiluvut siitä milloin oli sota ja milloin kukakin hallitsi mitäkin linnaa.

Tarinan lisäksi Suomen lasten linnakirjaa on ilo pelkästään katsella. Laura Valojärven akvarellikuvitus on todella kaunista ja hänen siveltimenjälkensä sopii lastenkirjakuvituksiin erittäin hyvin. Tässä jutussa on Lauran luvalla kuvituksena kirjan linnoja. Kirja sen sijaan pitää sisällään myös lapsia ja muuta kuvitusta linnojen elämästä. Katsokaapa Lauran kuvagalleria, siellä on enemmän myös Linnakirjan kuvitusta, ihastutte varmasti!

Nopean hintavertailun perusteella tämän kirja kannattaa ostaa Adlibriksestä hintaan 16.90 tai tsekata lähin kirjasto, jos hyllystä löytyisi. Suosittelen!

8 kommenttia

 1. hei kiitti mahtavasta kirjavinkistä. Tällänen kirja olis ollu mulle ittelle lapsena kovin tärkeä, mutta tilaanpa sen nyt josko tyttö vaikka innostuisi :)

  VastaaPoista
 2. Mutta tämä on hyvä sullekin! Mä itse tykkäsin tosi paljon kirjan kielestä ja koska en ole kova historiafriikki, en tiennyt puoliakaan noiden linnojen historiasta. Eihän toi kohta 1v ymmärrä tästä vuosiin mitään, mut naapurin ala-astelainen oli kiinnostnut kyllä.

  VastaaPoista
 3. Ihana kirja vaikka kummilapselle lahjaksi, mun tapauksessani. Sen seuraksi sopii vaikka Kätketyt prinsessat -teos, joka tuulettaa kivasti prinsessoihin liitettyjä mielleyhtymiä.

  VastaaPoista
 4. tilattu :) Ittelleni tietenkin, ittelleni mä sen evoluutio kirjankin tässä taannoin tilasin :D
  Mä oon ollu historia imuri jo pitkään ja linna-historia on niin mun juttuja :)

  VastaaPoista
 5. Sitten meni suositus nappiin, kun yksi löysi omansa :) Mä oon aina ollut historiatumpelo ja vasta ihan muutama vuosi sitten olen alkanut kiinnostumaan historiasta, lähinnä tällasista yksittäisistä jutuista kuten naiseuden historia ja nyt tää linnakirja kyllä kiinnosti. Kaikki sellanen mihin voi samaistua. Maailman historia ei siis ole mun juttu!

  VastaaPoista
 6. Mä oon kuullut tuosta prinsessakirjasta pelkkää hyvää kuvituksesta lähtien, mutta en ole sitä lukenut. Tarkistin, että löytyisi lähikirjastosta, pitää varmaan laittaa varauksen. meidän kirjastossa lastenkirjojen varaus on ilmaista :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva että jaksat tehdä ns. kirja-arvosteluja!
  Olen ollut koko lapsuus- ja aikuisiän kova lukemaan -mielessä ja ääneen ja mulle on luettukin paljon. Hyvät lastenkirjat on mannaa myös aikuisille, kun niitä jaksaa lukeakin ihan eri lailla kuin jotain Disney-roskaa. (Anteeksi nyt vaan kaikki Cars- ja keijuhömppäihmiset.)

  Linnakirja menee ehdottomasti hankintalistalle, näin aluksi oman yleissivistyksen aukkoja paikkaamaan ja ihanan kuvituksen vuoksi. Tuo kaveri ikää 2kk ei vielä ehkä ihan ymmärrä...

  K (http://ilmansinuaolenlyijya.blogspot.fi/)

  VastaaPoista
 8. Kiva, että niistä on iloa! Luen paljon lastenkirjoja, joten olisihan se hölmöä jättää ne parhaimmat mainitsematta muillekin. Lukisin itsekin mielellään toisten mielipiteitä kirjoista enemmän.

  Mulla on muuten sellainen periaate, että yleensä en ala kirjoittamaan huonoista tai tylsistä kirjoista. Jos joskus ihmettelet että miksi kaikkia kehun, se johtuu ihan siitä että en jaksa negailla jostain tylsästä opuksesta.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images