Yksi kolmesta kakusta

Kolmea kakkua tuli syötyä ja tässä ensimmäinen, ystäväni Annen leipoma. En aio jatkaa millään kakkupostaussarjalla, mutta tää oli niin hyvää...

Kolmea kakkua tuli syötyä ja tässä ensimmäinen, ystäväni Annen leipoma. En aio jatkaa millään kakkupostaussarjalla, mutta tää oli niin hyvää, että pakko esitellä loistavan yksinkertainen idea, todella mantelinen kakkupohja, kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita. Tällaisia kakkuja oli kuulemma ollut paljon Kööpenhaminassa, missä Anne oli edellisellä viikolla käynyt.

Olen vanhemmuuttani innostunut yksinkertaisista yhdistelmistä. Söisin pitsani mieluiten hyvän tomaattikastikken ja juuston kera, maksimissaan kahdella muulla täytteellä. Makaronilaatikkoa en todellakaan tuunaa aurajuustolla ja pastakastikkeeksi riittää voi ja salvia. Kakkuhommissa yksinkertaisuus toimii myös, varsinkin jos yksi hallitsevista mauista on manteli. Tässä pohjassa mantelia oli sekä massana että mantelijauhona, pakko kokeilla imitoida tätä joku päivä. Harmi kun ohje oli "omasta päästä", enkä saanut kunnon ohjetta mukaani. En edes ymmärrä miten jotkut osaavat leipoa omasta pästä. Kyllä mullakin pitsapohja onnistuu summittaisin mitoin, mutta muuten improvisointi leivontahommissa ei pääty koskaan todelliseen läpimurtoon vaan roskiin.

Olenko muuten ainoa, joka ei ymmärrä tätä kakku ja kuppikakkuinnostusta? Musta ne sokerimassapiiperrykset ei näytä missään määrin herkulliselle, vaan vähän kuin muovailuvahalla päällystetylle styroksille. Ja mitä olen ohjeita lukenut niin niissä käytetään pääsääntöisesti jotain kevytvispiä. Yyh, surullista.

10 kommenttia

 1. Todellakin, mä en tajua tota cupcakehommaa. Muffinssi on muffinssi ja kuppikakku on joku toisinaan ihan söpön näköinen muotioikku, joka on mun kokemukseni mukaan aika puisevan makuisia. Plääh.

  VastaaPoista
 2. Niiden taikinassakin on iso ero ja oikea cupcaketaikina on kyllä tylsän makuinen. Tykkään sellasista muffinsseista missä se päälinen on siksi, et se maistuu hyvälle ja sopii leivonnaiseen, mutta en ymmärrä mitään sateenkaarenvärisiä "taideteoksia" kummassakaan, kakussa enkä missään piirakassa. Ymmärrän et niitä on kiva tehdä, mutta omasta mielestäni liian pitkälle viedyt rimpsut kakkujen päällä pilaa usein ulkonäköä ja usein yksinkertainen on kauneinta. Ei sellasia marsipaanikukkakakkuja usein mistään kondiksistakaan löydä.

  VastaaPoista
 3. Mä olen vähän surullisena katsellut samaa, että monissa leivontablogeissa valtaosa kakuista on nykyään näitä jollain massalla päällystettyjä "taideteoksia". Hienojahan ne on, en ollenkaan kiistä sitä, mutta ei ne houkuttele maistamaan.

  VastaaPoista
 4. Herkullinen äitienpäivä ollu sulla! Mä vannon kans yksinkertasuuden ja luonnollisen näkösen koristelun nimiin. Parhaita päällisiä on kerma, tuoreet marjat, suklaa ja ite tehty kinuski. Namnam.
  Ylen etusivulla oli tänään juttu jenkeistä tulleesta kakkutikkari-ideasta, ne näytti tosi herkullisilta mut valmistus kuulosti liian monimutkaselta.

  VastaaPoista
 5. Mehevä suklaakuppikakku (tai no, kaakaomuffinssi siis) päällisenään maapähkinävoikreemi on muuten kaukana puisevasta. Tai-vaal-lista, ja jo yhden syömisestä tulee paha olo. Ulkomuoto muistuttaa koirantorttua, mutta ei anneta sen häiritä!

  VastaaPoista
 6. mun mielestä leivokset (kieltäydyn käyttämästä sanaa kuppikakku, vaikka tiedän, että leivos-sana on vähän liian lavea) on hyviä, kun tekee kunnon tuorejuustotäytteestä sen kuorrutuksen ja käyttää pohjana omaa lempimuffinsireseptiä. mutta karkkipussi on silti mulle yhdeksässä tapauksessa kymmenestä enemmän mieleen kuin mikään leivonnainen.

  VastaaPoista
 7. joo, kun tekee sellasia leivonnaisia missä on hyvät raaka-aineet, ne on hyviä. Maku on se juttu.

  VastaaPoista
 8. Ehkä niissä se haaste ei olekaan maun kohdalleen saaminen vaan se taiteellisempi puoli. Musta marsipaani on hyvää, mutta sokerimassat ja kivikovat koristeet yök.

  VastaaPoista
 9. ne on nättejä, kakkutikkarit. Mutta mieluiten syön kyllä kakun kakkuna, ja kinuskikakku, lurps! Nyt tuli vesi kielelle!

  VastaaPoista
 10. niin, toki niillä on eroja cupcakeillakin ja tuota tuskin tehdään puhtaasti ulkonäöllisistä syistä jos se näyttää koirankakalle :) Lähinnä mua järkyttää sellaset käytä kevytvispiä kun se käyttäytyy paremmin jonku e-koodin kanssa-ohjeet. siinä ei kyllä makua paljon mietitä :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images