Suloinen ja touhukas

kuvan henkilöt ei liity tapahtumiin.. Olen ihan sairaan huono lukemaan lapsiaiheisia lehtiä ja huomasin vasta tänään, että kaverini ja kanto...

kuvan henkilöt ei liity tapahtumiin..
Olen ihan sairaan huono lukemaan lapsiaiheisia lehtiä ja huomasin vasta tänään, että kaverini ja kantoliinatukihenkilöni Tanja perheineen tähditti muutaman kuukauden takaista Vauvaa. Aiheena oli Tanjan perheessä käytetty sukupuolisensitiivisyys kasvatusmallina ja mä tietenkin olen mesonut täällä, etten ymmärrä mokomaa vouhotusta ollenkaan. No, ehkä me silti tulemme juttuun, vaikka suuri suuni nolostuttaakin meikäläistä vähän väliä :)

Koska luin lehden vauvakerhossamme, ei mulla ole nyt lunttilappua tarkasta sanajärjestyksesta - kuka sanoi ja miten - mutta jutussa mainittiin sukupuoleen liittyven adjektiivien viljelyn alkavan jo neuvolakortista, missä pojat ovat rohkeita, tomeria ja miehekkäitä tyttöjen ollessa söpöjä ja kilttejä. Että lapsien sukupuoli määrittelee millä adjektiiveilla lasta kuvataan. Kun meidän ydinperheeseen kuuluu vain 2 ihmistä, joista kumpikin eri sukupuolta (eli minä ja lapsi) en ole vielä havainnut käyttäväni mitään erityistä miestermistöä vauvalle jutellessa jos poika-sanaa ei lasketa. Mutta jäin miettimään miten sen neuvolakortin laita oikein onkaan.

Me olemme käyneet aika vähän neuvolassa, mutta toki jotain merkintöjä on jäänyt neuvolakorttiin. Poimin ajankuluksi vauvaan liittyvät adjektiivit listaksi tarkastellakseni onko neuvolakortin kielessä huomautettavaa.

Hieno, jäntevä vauva

Suloinen poikavauva

Jäntevä poika

Jäntevä, hyväkuntoinen poika

Aktiivinen vauva

Hyvin kasvanut ja kehittynyt poika

Iloinen, touhukas poika

Hyväntuulinen poika

Aurinkoinen hymypoika!

No duodanoinniin. Koska mulla ei ole kokemusta tytön neuvolakortista, olen varmaan vähän huono arvostelemaan objektiivisesti millainen neuvolakortin sukupuoli-ilmapiiri oikein on. Poika-sanaa käytetään kuudessa merkinnässä kahdeksasta, ehkä turhaa. Mutta sitä mä käytän itsekin. Touhukas ja aktiivinen ovat kai niitä "poikamaisia" adjektiiveja, mutta jos jollakin adjektiivilla lasta kuvailisi, se olisi ehdottomasti touhukas ja aktiivinen, vaikka söpökin tyyppi on kuin mikä! Jäntevä taitaa olla enemmän kropan ominaisuus kuin persoonaa kuvaava sana.

Nytpä siis vertaillaan kerrankin! Voisiko joku kaivaa neuvolakortin esiin ja luetella niitä adjektiivejä, millä omaa lastasi (tyttöä tai poikaa) oikein kuvaillaan, että päästään tästä asiasta selviyteen! Onko tytöt söpöjä ja pojat touhukkaita vai onko asia jopa päinvastoin?

2 kommenttia

  1. Ei nyt ole neuvolakorttia tässä, mutta itselläni on 1v9kk oleva tyttö ja hyvin samanlaista kuvailua on hänenkin kortissaan. Oisko peräti sama neuvolantäti...? Asuttiin viime vuonna vielä Itä-Hgissä. Itsekään en tykkää tyttöjen prinsessamuottiin tunkemisesta, mutta saahan tyttö silti olla tyttö. Kunhan saa olla sitä omalla tavallaan. Meidän neiti ainakin tykkää autoista ja se on täysin ok. Jos ei tykkää, niin sekin on ok.

    VastaaPoista
  2. tästä postauksesta on tosi hyvät kommentit vanhassa osoitteessa, käyppä katsomassa :)

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images