Pottaharjoittelua

Jossain asioissa meikäläinen yllättää jopa itsensä tässä nykyisessä ammatissa. Viimeisin innostus on ollut vauvan pottaharjoittelun kannus...

Jossain asioissa meikäläinen yllättää jopa itsensä tässä nykyisessä ammatissa. Viimeisin innostus on ollut vauvan pottaharjoittelun kannustaminen ja siinä vieläpä onnistuminen. Kuten monet tietää, en ihan hirveänä perusta mistään näin kuuluu tehdä siinä ja siinä iässä jutuista ja vielä vähemmän perustan mutta meidänpä Erkki tekikin sen paaljon aiemmin jutuista. En ole vieläkään etsinyt mistään tietoa, minkä ikäisenä pottaharjoittelu pitäisi aloittaa, mutta me aloitettiin se pari viikkoa sitten 8.5 kuukauden iässä.

Taisi tulla napakymppi, sillä joku herkkyysvaihe oppimisen suhteen on todellakin käsillä ja pottaopettelu on ollut helppoa. Pissat tulivat heti ja tyypillä on hauskaa potalla! Todellinen yllätys oli kuitenkin, että muutaman aamun pissatuokioiden jälkeen siellä olikin kakka. Voi sitä onnea meillä molemmilla, sillä mikään ei ole ällöttävämpää kuin selkään asti liiskautunut paska, jota yrittää pestä pois paljain käsin. Luulin, että kakkahomma oli ihan toistumaton vahinko, mihin palataan piiitkän ajan päästä, mutta vielä mitä! Parisen viikkoa suurin osa kakkahommista on tehty vaipan sijaan pottaan ja mä olen niin onnellinen tästä käänteestä!

Pottaharjoittelu ei kyllä vaatinut paljonkaan panostusta, vaan hoituu edelleen siinä sivussa. Lapsi ei oppinut sanomaan "Rakas äiti, olisi mukavaa päästä potalle kun minua kakattaa" vaan kyllähän se pientä tarkkaavaisuutta vaatii huomata milloin olisi kakkahätä. Joskus tyyppi ei millään jaksaisi odottaa paikallaan, että se koko asia tulee hoidettua vaan nousee voittajailme kasvoillaan ylös ensimmäisen kikkareen osuessa pottaan. Joskus se tuleva tipahtaa lattialle ja joskus ei tietenkään ota tulta alleen koko homma. Mutta pääsääntöisesti tässä me ollaan onnistuttu tosi hyvin!

Eli hyvä me, jeeee!

ps. Meidän potta on kuvan kaltainen selkänojallinen versio. Jotenkin tuntui paljon tukevammalta tuollainen kuin sellainen ilman tukea oleva. Onko kokemuksia niistä selkänojattomista, pysyykö lapsi niissä ihan ok? Osoitteessa isä on sellainen simppelimpi malli vasta odottamassa kokeilua.

27 kommenttia

  1. No mä olen sitä mieltä että lapsi "suostuu" opettelemaan uusia asioita parhaiten kun se itsestä tuntuu hyvältä.Mut sanoisin että aikasin oot saanu pojan potalle!!Pojat kuulemma oppii siihen vähän myöhemmin ku tytöt tai ainakin vaipattomuuteen hitaammin.
    Meidän itsepäinen pässi alkoi käydä satunnaisesti potalla n. kahden vanhana.
    Ja meillä on sellainen pelkistetty malli potasta,hyvin toimii ja pystyssä pysyy.
    t: jenni

    VastaaPoista
  2. Täytyy sanoo, että tosiaan jee!!
    Meillä puoltoistavuotias ei suostu edes istumaan potalla, joka kerta saa aivan käsittämättömän raivarin. Voit kuvitella, että pottaan ei ole koskaan tullut mitään.....

    VastaaPoista
  3. Pakko tähän väliin todeta, et luultavasti tää on ihan kausiluontoinen juttu ja kohta se on kans ihan raivona ja vaippajätkänä :)

    VastaaPoista
  4. Mekin alotettiin potta harjoittelut ajoissa ilman paineita. Niin se poika sinne asiansa tekee, kun äiti on vaan aktiivinen ja viitsii/ehtii viedä. Kakkaa on hankalempi kalastella pottaa, kun tajuan kakan tulevan aina siinä vaiheessa ku poika ähisee sitä jo housuunsa. En ole vielä oppinu tulkitsemaan poikaa että koska se kakka on tuloillaan. Meillä alettiin opetella potalle, ku poika osas istua ja seistä, eli noin 9kk ikäisenä. Onnea ja menestystä teille potalle :)
    -Pauline

    VastaaPoista
  5. Meidän pikkuneidillä on perinteinen potta, ilman selkänojaa. Tytön peppu on niin pieni, että uppoaa reikään ja kun jalatkaan ei yletä vielä maahan, pelkää tyttönen laitosta niin paljon, että suosiolla siirrämme potattamisen myöhemmäksi. Mä en ymmärrä, mikä kiire mun äidillä on saada tyttönen (nyt 8,5kk) potalle. Ehtiihän sitä myöhemminkin.

    VastaaPoista
  6. Meillä peruspotta ja pienennysrenkula pönttöön, josta ei pääse niin helposti karkuun. :)

    ~Tii

    VastaaPoista
  7. raksalapselle (9kk) ostettin viime viikola lidlistä 4 euron selkänojaton potta. istuu siinä mielellään, ei tunnu kaipaavan mitään nojailumahdollisuutta. ekalla kerralla pissasi siitä tietty suoraan kaaressa lattialle, mutta sen jälkeen ihan sinne kyytiinkin. jotain on täälläkin päässä liikahtanut, koska nykyään lähes joka kerta kun vaipan ottaa pois, pissa lentää kaaressa, jos ei ehditä jäpikkää potalle asettaa. olin ajatellut kesään odottaa, että voi housuitta lorotella pihalle, mutta voihan siihen noin pikkuhiljaakin opetella..

    VastaaPoista
  8. Tulee mieleeni eilinen Vanessa ja pikkuväki-jakso (älä naura!). Siinä Isi testaa-osiossa esiteltiin erilaisia pottia, jossa nojatuolimallia kehuttiin. Mua jäi naurattamaan tunneiksi, kun Fisher Price oli pistänyt parastaan tässä pottahommassa ja tehnyt iloisen värikkään ankkapotan jossa on sensorit, jotka jotenkin aistii, milloin se tavara tulee sinne pottaan. Ja kun näin käy, alkaa se ankka iloisesti laulamaan kiitokseksi. Mun mielestä tää oli hauskaa, koska se isimies, joka niitä esitteli, oli aivan fiiliksissä tästä pottaharjoittelun uudesta ulottuvuudesta.

    Meni vähän ohi aiheen. Palatakseni, meillä on sellainen potta jossa ei ole selkänojaa, sellainen perus-Orthex, mutsilla taasen on selkänojallinen, itse asiassa ihan samanlainen kuin sun kuvassa. Meillä ei varsinaista pottaharjoittelua harrasteta vielä, mutta ollaan muutamia kertoja kokeiltu. Helmiä se meidän selkänojaton potta tuntuu pelottavan, ja tuntuu, että se on kauhean korkeallakin.
    Meidänkin pitäisi varmaan ryhtyä tuohon puuhaan, koska heti aamusta tuo murjaisee paskan ja se olisi aika kiva vaan huuhtoa vessanpönttöön eikä käsin pestä kakkaroikaileita pepusta rimpuilevan lapsen kanssa lavuaarissa.

    VastaaPoista
  9. meillä alkoi kans pottailu hyvin vuoden ikäisenä, sinne kakattiin aina, mutta nykyään kun ollaan 2v 3kk ei mentäis potalle ollenkaan. Joten älä vielä iloitse :DD. Meillä on kotona tuo selkänojaton ja mummulla selkänojallinen ja se tuolimainen tuntuu kyllä olevan mieleisempi että ehkäpä se pitää kotiin hankkia

    VastaaPoista
  10. Meillä poika 1v 2kk tekee pottaan pissan monta kertaa päivässä (tekee myös lattialle/housuun/vaippaan pissan monta kertaa päivässä :D), mutta ei ole kertaakaan tehnyt kakkaa pottaan! n.1kk ollaan potalla käyntiä ahkerammin harjoiteltu.. Nykyään aina potalle mennessään hokee "kakka kakka kakka" mutta ei se pökäle siitä huolimatta pottaan ole ilmestynyt :D
    Meillä on selkänojaton potta, ja hyvin poika pysyy ja pysyi pienempänäkin potalla!

    VastaaPoista
  11. Meille suositeltiin viime neuvolassa (6 kk) pottaharjoittelun aloittamista. Kuulemma heti kannattaa aloittaa kun vauva istuu. Meillä onkin tuo just sama potta odottamassa käyttöönottoa.. :)

    VastaaPoista
  12. Hieno homma! Päiväkodissa meillä oli kaks erilaista pottaa, selkänojalla ja ilman. Ihan molempiin mukelot tekivät tarpeensa, tosin näille pienimmille (jotka ylipäätään suostuivat potalle) varasin aina sen selkänojallisen.

    VastaaPoista
  13. Hieno juttu! Meilläkin toimii selkänojallinen potta mutta mummolassa kyllä menee tavallinen potta. Mäkin ihmeen kaupalla sain poikani 1 v 9kk oppimaan pissaan pönttöön talkmurujen ja kehujen avulla. Päivät meni ilman vaippaa. Jotenkin sen tietää kun on hätä ja tämä herra sanookin sen ja hoksasi idean. Nyt ikää 2v 6kk ja eikä ole käyttänyt vaippaa. Pari vahinkoa on tullut kun on raivonnut eikä suostunut pottaileen. Yöllä tuli aikoinaan enemmän vahinkoja.
    Tsemppiä hyvää pottaharjoittelua!
    Iira

    VastaaPoista
  14. Täällä myös äiti, joka tietää hyvin vähän asioiden oikeasta aikataulusta. Oman kokemukseni mukaan väittäisin, että teidän jätkä on tässä asiassa varhaiskypsä - kateellisena voin tiedottaa, että nyt 2,5-vuotis poikalapsi on täällä edelleen täysin vaipoissa. Ennen kahta ikävuotta totaalikieltäytyi potalle istumisesta, sitten viime syksynä jo onnistumisia, kunnes syntyi sisko perheeseen. Tämän kaamean takaiskun jälkeen poika palasi totaalikieltäytyjäksi, vaikka miten olisin aktiivinen ja kannustaisin kakkahommiin. Pottia löytyy kaksi selkänojallinen ja -nojaton, molempi parempi. Myös pöntön supistaja (vai miksi ihmeeksi sitä nyt kutsutaankaan) toimii, tai no toimisi.

    VastaaPoista
  15. MEILLÄ oli tuo vastaava paskaa ja kusta pottaan -vaihe juurikin tuossa iässä (8kk-10kk). vaan eipä enää. luulin silloin että ka, olipa helppoa vaan vähänpä tiesin silloin. nyt ei suostu istumaan niin pitkään paikallaan, kakkeloi mieluiten seisaallaan vaippaan.

    wandis

    VastaaPoista
  16. Hienoo! Meillä alettiin käydä pöntöllä puolivuotiaasta ja edelleen käydään, likka nyt 11kk. Potalla ei käydä kun naureskelemassa, siitä on liian helppo ponnahtaa pois..

    VastaaPoista
  17. Olen kanssa "neuvolatätinä" huomannut, että on tosi hyvä alkaa opetella noilla 8-10 kk nurkilla pottailua, ennen kuin tulee ensimmäinen kunnollinen oman tahdon vaihe. Siinä reilun vuoden nurkilla on tavallista, että tulee takapakkia, mutta kyllä se siitä taas lähtee sujumaan.

    Täytyykin käydä hommaamassa omalle 7-kuiselle potta, mites se oli, suutarin lapsella ei ole kenkiä ja silleen...

    VastaaPoista
  18. Mä olen aloittanut molemmilla lapsilla pottailun puolivuotiaana kun on oppinut istumaan, käytössä Orthexin selkänojallinen potta. Jalkojen alle vaan koroke niin ei tipu alas :) Esikoisen kanssa alkoi tulla aika pian pisut pottaan ja pian kakatkin, ja just tuossa 8-10kk iässä sain melkein kaikki kakat aina pottaan kun osasin istuttaa tytön sinne hyvään aikaan. Ajattelin että tämäpä helppoa, vuoden iässä ollaan jo vaipatta. Mutta sit hän oppi nousemaan itse potalta pois eikä suostunutkaan istumaan siinä yli puoleen vuoteen. Nyt ollaan puolisen vuotta harjoiteltu taas potalla istumista, pissat tulevat nykyään aika usein mutta kakka on tullut vain kerran. Pienemmällä (8kk) on nyt se vaihe että päivittäin tekee kakat pottaan, mutta voi olla ettei sekään jatku loputtomiin ennen taantumista...

    VastaaPoista
  19. Meidän tyttö alkoi 8-9 kk ikäisenä pottailemaan eikä sen koommin juuri kakkoja vaippaan tehnyt (muutaman kerran "vahingossa" kun on ollut niin joutuisa kakka :D). Pissasikin alusta asti tosi usein pottaan (yhtä usein kyllä myös vaippaan) ja kaksivuotiaana jäi päivävaipat pois. Poika on nyt 9 kk, mutta kammoaa potalla istumista yli kaiken eikä oikein edes pysy siinä, vaan yrittää pää edellä syöksyä kaakeleille vaikka lattialla istuukin kuin tatti. Eli sitä herkkyysikää odotellessa :)

    VastaaPoista
  20. Meilläkin poika tuossa iässä pääsi jyvälle pottailuun ja koska sen isä on sinnikästä sorttia vuoden vanhan tyyppi jatkoi säännöllisesti pottailua ja varsinkin kakan suhteen lapsi oppi aika äkkiä että pottaan on kivempi päästellä kun saa kunnolla scheibet pihalle. Tässä tosin oltiin vuodenvaihteessa pulassa Tukholmanreissulla kun 1v5kk nuorimies ei suostunut kakkaamaan vaippaan, mistään ei löytynyt pottaa eikä pytynreunalla kannattelukaan tuottanut tulosta. Lopulta käytiin ostamassa Åhlenssilta potta johon lapsi tyytyväisenä pääsi kakkaamaan (se huusi ilosta potan nähdessään ja halasi sitä). Meillä päiväkoti toi vähän takapakkia, mutta nyt sieltä päivän aikaan tulee yleensä vain pari märkää vaippaa takaisin päin.

    VastaaPoista
  21. Jee hyvä te! :)

    Meillä on ihan sellainen peruspotta, oiskohan sekin sitten Orthex? Vitosen maksoi, ja tukevasti pysyy kyllä maassa (siinä on sellaiset kumijutut alla). MUTTA. Siinä on sen verran matala se etuosa, että meidän poika aina välillä lirauttaa suihkunsa siitä yli tai ohi. Puhutaan ehkä kerran päivässä, että voitais ostaa "ykköspotaksi" joku kunnollisella etukaarella varustettu yksilö... Eihän pissa lattialla paljoa haittaa, mutta nykyisin lapsi selvästi itsekin menee hämilleen jos jalat kastuu.

    Me aloitettiin pottailu vähän ennen vuoden ikää, oisko ollut joku 11kk tuo tyyppi kun esiteltiin potta. Aika pian sinne saatiin saalista, ja tuossa puolentoista vuoden tienoilla alkoi kakkavaipat olla tosi harvinaisia. Nyt poika on 1v8kk, aamukakat tulee pottaan oikeastaan joka päivä ja pissatkin yleensä ainakin unien jälkeen. Joskus on ollut pottakammokausia, ja ollaan sitten pidetty suosiolla taukoa koko hommasta. Nykyisin poika myös selvästi tunnistaa pissahätänsä ja näyttää aina kun pissa tulee - vaikka se sitten ehtisi tulla vaippaankin. Kuivaksiopettelulla ei ole sinänsä mikään kiire, mutta on huippua kuinka potalla voi säästää vaippoja ja rahaa (ja pyllyn pesua!).

    Mulle on kerrottu, että monella lapsella on herkkyysvaihe pottailuun juuri tuossa 1,5v tienoilla. Miksei toki kannata kokeilla aiemminkin, jos hyvältä tuntuu!

    VastaaPoista
  22. Aloitettiin samalla potalla samaan aikaan. Ja samalla menestyksellä. Kun tyttö sitten lähti 10-kuisena kävelemään, ei potta enää kelvannut. Vasta pari vuotiaana alkoi sujumaan uudelleen.

    VastaaPoista
  23. Meillä on ollut koko ajan sellainen perusmalli ja se on ollut varsin kelpo. Mun ei ollut vaikea tehdä ratkaisua pottien välillä paikallisessa city-marketissa, kun katsoin Baby Björnin ja Orthexin pottien hintaeroa. Ensimmäinen ajatus oli, että onko näissä jommassa kummassa hintalapussa joku pilkkuvirhe, kun suht sama määrä muovia maksaa ensin mainitun kohdalla lähemmäs 40 rahaa ja sen suomalaisen muovituotteen saa sitten 4 rahalla.

    Onnittelut tosiaan pottailusta. Neuvolassa meillekin sanottiin alle vuoden ikäisenä, että voisi ruveta sitä pottailua harjoittelemaan. Ei ihan ottanut tuulta alleen. Vasta oikeastaan 1,5 vuotiaana alkoi tulla jotain tulosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MITÄ!!! maksaas toi bb o 40 euroo? mä oon siis kirpparilta hankkinu oman muistaakseni 2.5 eurolla. no on kyllä vähä liikaa hintaa potalla!

      Poista
  24. Joo, BB:n selkänojallinen oli ainakin Prismassa 39,95€. Ei tarvinnut paljon miettiä, kumman ostaa.

    VastaaPoista
  25. No huh huh. pitää olla aika varoissaan, et pelkän karhun kuvan takia tuohon siis päätyisi uutena.

    VastaaPoista
  26. Ja muista sanoa sille lapsen isälle, että ei sitten _ikinä-koskaan-milloinkaan_ pissaa lapsen nähden seisten. Siltä tieltä ei kuulemma ole paluuta ja epäilisin, ettet sinäkään halua esim. vuoden päästä siivota koko vessaa sen jälkeen, kun poika on käynyt pissimässä seisaallaan yrittäen tähdätä pyttyyn...

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images