Jokaäidin kirjallisuutta: Vuoden Mutsi

Keskiviikko iltapäivällä juhlimme bloggarikollegoiden Vuoden Mutsi-kirjan julkistusta Raflassa. Jännitin tilaisuutta niin paljon, että herä...

Keskiviikko iltapäivällä juhlimme bloggarikollegoiden Vuoden Mutsi-kirjan julkistusta Raflassa. Jännitin tilaisuutta niin paljon, että heräsin aamulla viideltä hoitamaan hiuksiani sävyttävällä hoitoaineella ja soitin Sascian mukaani, kun tulin tulokseen ettei kukaan kuitenkaan puhu mulle mitään. Sen lisäksi kehitin ongelman, etten kehtaa sanoa blogini nimeä ääneen. Miten niin vietän liikaa aikaa neljän seinän sisällä kahdestaan lapsen kanssa?


Tilaisuus oli kuitenkin tosi kiva ja esikoiskirjailijat Project Maman Katja Lahti ja Salamatkustajan Satu Rämö osottautuivat mukaviksi tyypeiksi myös livenä. Kun kirjailijoita haastateltiin, olin ihan huuli pyöreänä kuullessani, että tämä 300 sivuinen tietokirja on pistetty kokoon muutamassa kuukaudessa. Ja että kirjoittajat olivat tavanneet toisensa ensimmäisen kerran naamatusten kun puolet kirjasta oli jo valmiina ja he istuivat kustantajan kanssa sopimusta kirjoittamassa. Never underrestimate the power of mutsibloggari.

Kirja on todella hauskan oloinen paketti. Se on jaettu pieniin kappaleisiin, mitä on helppo lukea joko järjestyksessä tai yksi sieltä toinen täältä. Sisältö on taattua Vuoden mutsi-tasoa, sillä esimerkiksi iltavieraani AnneVee selaili kirjaa parahtaen " Valmenna kaveristasi lastenhoitaja? Tätä kappaletta et ainakaan lue!" mutta liian myöhään. Olin jo saanut hänet huijattua lastenhoitajaksi suihkuni ajaksi puhumalla arpajaisvoitosta minkä päävoittona oli kaksinkeskeinen hetki lapseni kanssa ja aion lukea kirjankin vinkit ajatuksella jatkoa silmällä pitäen.


Sisällöstä on kuitenkin hankala kirjoittaa enempää, sillä enhän minä ehtinyt kuin selailla opusta alkunälkääni. Ja senkin ajan ihailin puoliksi kirjan mahtavaa ulkoasua, minkä on toteuttanut Satu Kontinen. Koskaan ei ole huono idea värittää kirjaa pinkiksi ja lisätä siihen paljon maatuskan kuvia. Kansi on tahallisesti kuitenkin musta "koska paskaan ja soseeseen se kuitenkin menee" Niin totta, niin totta. Ja jos kustantamo miettii, mihin osa kirjoista katosi, niin nostan reilusti käteni ja sanon, että minä sosialisoin omani, koska aion palata aiheeseen. Kiitos.

Muutaman skumppalasin, livesoitannan ja Doritin vauvankikatussession jälkeen olimme valmita ottamaan askeleen kohti metroasemaa (kallein asusteeni oli siis mukana jälleen kerran), mutta sen verran voimakas olo julkkareista tuli, että lupasin reteästi pienessä kuohuviinihiprakassa myydä kirjat pois. Että menkää ihmeessä kirjakauppaan tai vaatikaa ainakin lähikirjastoon useampi kappale tätä luultavasti Tieto-Finlandian nappaavaa opusta!

Niin ja hei, Vuoden mutsi-blogissa alkaa perjantaina arvonta, missä on palkintona oikeasti äideille suunnattu äitiyspakkaus, missä on ainakin fasun sinistä, kuohuvaa ja tenaleidejä.

Satu Rämö ja Katja Lahti: Vuoden Mutsi, Avain 201218 kommenttia

 1. Minä ainakin odotan sormet syyhyten, että pääsen lukemaan tätä, pitäisiköhän sitä pyrähtää kirjakaupan kautta jo tänään. :)

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti niitä nyt ois jo joka paikassa. En hoksannut kysyä myyntipisteistä, mutta ainakin Avaimen kirjakaupassa näyttää olevan.

  VastaaPoista
 3. Minäpä lähden heti etsimään/ostamaan omani :) en malta odottaa!!Mariliini

  VastaaPoista
 4. Hienoa! Oon nyt selaillut tätä eteenpäin ja tää on oikeesti tosi tosi hauskaa luettavaa!

  VastaaPoista
 5. Höh! Tuossa kirjassa taitaa olla vain yksi vika: Kukaan ei tuo sitä mulle tänne kotiin just nyt heti! Täytyy selvittää mistä tänne jumalan selän taakse saa oman kappaleensa :D.

  VastaaPoista
 6. Niin ja piti sanoa että hienoa Äidit!

  VastaaPoista
 7. :) Ja toinen vika oli, ettei sen mukana tullut lastenvahtia ja sivut eivät olleet muovitettuja. Mä oon yrittänyt ja yrittänyt lukea, mutta nyt on pakko nostaa kädet ylös (näköjään näppikselle) ja palata asiaan hämärän koittaessa. niinpä, hyvä katja ja satu!

  VastaaPoista
 8. Tämä kirja on saatanva! Ihan pakko.Mahtavaa, että joku on tälläsen keksiny kirjottaa. Tai oikeestaan NEROKASTA!mistä näitä saa mistä näitä saa? :Dps. Nyt mun rupes tekeen mieli skumppaa. höh.

  VastaaPoista
 9. Mä jostain syystä tiedän paremmin mistä sais skumppaa....;) Mutta Avaimen kirjakauppa ekassa linkissä ottaa ainakin tilauksia vastaan. Ja nyt tää daami lähtee vaippaostoksille, moikka!

  VastaaPoista
 10. Ihana toi "oikeasti äidille suunnattu äitiyspakkaus"! Näinpä :D

  VastaaPoista
 11. Tilasin kirjan akateemisesta. Nyt kun jaksaisi vielä odottaa... :)

  VastaaPoista
 12. Hei! kävin Itiksen suomalaisessa ja kyselin kirjan perään. Vielä ei ollut, mutta tulossa on. Enemmän isoihin keskustan suomalaisiin, mutta myös itikseen!

  VastaaPoista
 13. Ihanaa, kiitos paljon :DDD Oli kyllä mahtavat bileet. Ja hei, mulla löyty aamulla kankkusessa kännykästä ihan mahtavaa kuvamateriaalia jossa sun lapsi on sukeltamassa paitasi alle. Laitan sen joskus privana ;)

  VastaaPoista
 14. Salis, se on ihan normitila meillä nykyään aina, mutta laita ihmeessä kuvat! Mä just mietin, et se on tosi fiksu ton tissihomman kanssa.

  VastaaPoista
 15. Suomalaiseen tulossa ensi viikon aikana, joudun vielä vähän odottamaan omaani. Ei malttais, mutta hyvää kannattaa odottaa :DMariliini

  VastaaPoista
 16. Eli adlibriksessä melkein kympin halvempi mitä suomalaisessa! kiitos tästä!

  VastaaPoista
 17. Sun poika on MAHTAVA! Oli huippua tavata!

  VastaaPoista
 18. mun poika on pähkähullu :D mut se on tänkasvatuksen tulos! Oli ihana tavata, vaikka en mää tietty ekana tunnista ketään kun mun linssit on aina piltissä ja kuolassa...

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images