Ympäristömerkistä muutamia muistiinpanoja

Eilen oli hässäkkäpäivä. Ensin aamupäivän metsästin Lidlin soitinsettiä ja loppuillasta soittelin kavereille Punavuoresta, että missä helvet...

Eilen oli hässäkkäpäivä. Ensin aamupäivän metsästin Lidlin soitinsettiä ja loppuillasta soittelin kavereille Punavuoresta, että missä helvetissä on Kalevankatu. Maalainen ei vielä osaa suunnistaa, mutta onneksi on kännykkä keksitty ja kavereilla aikaa. Lopulta tapasin Kottaraisen Fredrikinkadun ja Lönnrotinkadun kulmassa ja hän saatteli minut+kyytiläisen turvallisesti määränpäähän, mikä oli Ympäristömerkin uuden kemikaalioppaan ympärille rakennettu tilaisuus.


 Paikalla oli pieni, mutta laaja-alainen jengi bloggareita niin kauneus-, terveys- kuin äitiysblogeista. Mammoja edusti itseni lisäksi siis Kottis (onnea uudesta lempinimestä) ja Sascia.

Saimme hyvän ja laaja-alaisen esittelyn liittyen ympäristömerkillä varustettuun kosmetiikkaan, mikä tällä hetkellä sisältää pelkästään ihonhoitotuotteita, deodorantteja, saippuoita ja sen sellaista väritöntä hyvää. Värikosmetiikkaa (lue: meikkejä) ei ympäristömerkillä ole vielä merkitty ja tilaisuuden punainen lanka taisi olla myös haastaa meitä bloggareita kirjoittamaan ympäristömerkin tärkeydestä kosmetiikkaostoksissa, jotta sitä ympäristömerkittyä värikosmetiikkaakin saataisiin kuluttajille .

Itselleni ympäristömerkki on tuttu, kenellepä ei. Mutta vaikuttaako se ostoihin on eri asia. Allekirjoittaneelle merkki on kuin jonkinlainen laaduntae ja turvallisuussinetti, mutta loppujen lopuksi todella harvoin etsin kosmetiikkatuotteesta nimenomaan tätä merkkiä. Paljon tutumpia ovat erilaiset biosertifikaatit, mutta ympäristömerkki taitaa olla liian tuttu ja liian ilmiselvä, että olisin edes ajatellut mitä sen takana oikein on.

Rahaa! Tekisi mieleni kuitenkin kirjoittaa. On nimittäin niin, että lähestulkoon kaikkien sertifikaattien, merkkien ja viirien takana on myös bisnes, eikä mikään firma tule merkkiä saamaan tuosta noin vain, vaan sehän ostetaan tuotteeseen kun tuote vastaa merkin/sertifikaatin vaatimuksia. Monet turvalliset, ympäristöystävälliset, luomut tai luonnonkosmeettiset tuotteet eivät ole merkittyjä syystä, että se maksaa. Useat kuitenkin ovat ja vaikka merkkien takana on tutkimuksen ja tiedottamisen lisäksi bisnes, koen merkit erittäin tervetulleiksi tuotteisiin.



Joutsen- eli ympäristömerkki on tiivistetysti merkki, minkä tarkoitus on auttaa valitsemaan sellaisia tuotteita, joissa on ympäristölle ja terveydelle haitallisia aineita mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan. Kosmetiikkalainsäädännöstä huolimatta monen haitallisen tai haitalliseksi epäilyn kemikaalin käyttö kosmetiikassa on lain mukaan täysin sallittua. Tässä on se kohta palapelissä, missä on joutsenmerkin paikka. Se merkitsee selvästi, että tuote on tutkitusti turvallinen niin luonnolle kuin ihmisellekin.

Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, raskausaikana olin todella tarkka millaista kosmetiikkaa käytin ja edelleenkin käytän luonnonkosmetiikkaa itselleni budjetin sen salliessa. Vauvalle sen sijaan ei huvita mitä tahansa tököttiä imeyttää kehoon ja ympäristömerkki on yksi helpoimmista vauvakosmetiikan luottomerkinnöistä päivittäistavarakaupan hyllyllä. Luonnonkosmetiikkakin voi joskus sisältää arveluttavia aineita ja tiesitkö, että esimerkiksi henna lasketaan ainesosaksi, mitä sisältävä tuote ei voi ympäristömerkkiä saada? Minä en tiennyt.
 
Koska ilta keskittyi kosmetiikkaan, en ala kaikkia joutsenmerkkituotteita tässä esittelemään. Kannattaa kuitenkin tutustua tällä merkillä varustetun kosmetiikan listaan, se nimittäin osoittaa että kyseessä ei ole mikään eliittimerkki. Listalta löytyy myös "halpissarjoja" kuten Rainbow ja Eldorado sekä jokaisen synnärin muotituotteesta, Liberon goodiebagista löytyvät vauvaöljyt. (Sairaaloissa ei saa mainostaa, miten helvetissä siellä jaetaan rumia mainoskasseja??!! Ja miksi mä otin niitä itseni lisäksi isälle ja mummollekin?)


Ja mikä tuo kassi sitten on? Se on Anniina Nurmen suunnittelema ja Glope Hopen toteuttama ympäristömerkin kestokassi, minkä kaikki osallistujat saivat tilaisuudesta. Tehty sairaalatekstiilistä ja kierrätetystä nahasta. Yksi esimerkki hyvästä kierrätysdesignista, vaikkakin väri vaatii sektion saanneelle hieman totuttelemista.

3 kommenttia

  1. Vähän niinkuin kottikärryt! :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos loistavasta postauksesta! Näitä asioita olen itsekin alkanut miettiä nyt raskauden myötä. Enkä todellakaan ole ennen tajunnut, miten loistava merkki tuo joutsenmerkki on. Ja aivan mahtava tuo huomautuksesi, että myös luonnonkosmetiikka voi sisältää arveluttavia ainesosia. Niin moni tuntuu ajattelevan, että ostamalla luonnonkosmetiikkaa, ostaa automaattisesti turvallista (varmasti näin onkin useimmissa tapauksissa).

    VastaaPoista
  3. Kottis: joo!! :DHeinä: Kiitos itsellesi palautteesta :) Näinhän se on, ettei kaikki luonnostakaan saatavat jutut aina ole niitä turvallisimpia. Silti itse luotan enemmän luonnon hoitaviin aineisiin kuin joihinkin superextrananosynteettisiin juttuihin, joista en yhtään tiedä mitä ne todellisuudessa on. Itselle sitä kaataa ties mitä päällensä, mutta vauvaa ei tahtoisi hoitaa millään aineilla, missä olisi joko terveys tai ympäristöriski.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images