Tuli Tuli

Kun tänään luin Spatzin kantoliinakokemuksista sain kylmiä väreitä, se kuulosti niin ihanalle. Haluaisin itsekin olla äiti, jolla lapsi ku...


Kun tänään luin Spatzin kantoliinakokemuksista sain kylmiä väreitä, se kuulosti niin ihanalle. Haluaisin itsekin olla äiti, jolla lapsi kulkee lähellä omaa kehoa. Haluaisin toki myös, että käteni saisivat välillä olla vapaat ja ettei lapsen isän tarvitsisi leikata minulle ruokaa palasiksi tai että saisin pyyhittyä vessassa, sekin olisi vaihteeksi kivaa...

En tiedä miksi kuitenkin muutamat asiat tuntuvat aivan ylitsepääsemättömän hankalilta. Yksi on itkuhälyyttimen käyttö ja toinen on kantoliina. (kolmas on kestovaipat, mutta ei puhuta niistä sillä en ole vielä täysin luovuttanut)Viimeksi eilen olin trikooliinani kanssa tuhannella eri solmulla Porvooseen matkaavalla laivalla. Tämä nyt vaan ei onnistu millään, totesin taas kerran lapsen roikkuessa lähinnä leuan ansiosta liinassa.

Lohduttavaa kyllä, olin samaisena aamuna pistänyt kantorepputilauksen vetämään. Pähkäilin pitkään Ipanainen-verkkokaupassa puolalaisten Tuli-kantoreppujen äärellä mikä kuosi olisi parhain. En ole vieläkään varma osuiko valinta oikeaan, mutta loppujen lopuksi tilauseen lähti Hillscrest-niminen puna-musta reppu, sillä ehkä se norsukuosi ei ole niin käytännöllinen. Jospa tällä nyt päästään kantamisen alkuun ja josko se liinailukin vielä joku päivä onnistuisi hieman paremmin.

Onko jollakin kokemusta Tulin kantorepuista? Tai kantorepuista ylipäätään? Kertokaapa vinkkejä reppuiluun, jos jotakin tulee mieleen!

14 kommenttia

 1. Kivoja kuoseja! Olispa itelkin varaa ostaa ihan oma. Näyttäisi melkolailla samalta kuin meidän ergo, paitsi että ergossa on tuossa edessä iso tasku, joka vetää sisäänsä helposti lompakon, avaimet, kännykän, harson ja vaihtovaipan. :) Eli kauppaan uskaltaa toisinaan lähtä ihan ilman laukkua..

  Ja hei, mitä liinaan tulee, suosittelen kokeilemaan sen sidontaa kaikessa rauhassa. Kietaisuristi II ohje on helppo ja monipuolinen. Sillä kun voi kantaa kehdossa, naama kantajaan päin ja buddhassa, ja se on tosi tukeva sidonta. Parasta siinä on kumminkin se, että se sidotaan valmiiksi asti ilman ipanaa, ja sitten vasta nostetaan kääryle kyytiin. Sidonta vaan kannattaa alottaa ennen kuin kääryle huutaa naama punaisena. Tarpeeks kun harjottelee ni se sidonta menee pariinkymmeneen sekuntiin. :) Tsemppiä harjotteluun, en hylkäisi viel ajatusta liinasta, se on sun oi beibin kokoselle viel paljon parempi ku reppu!

  VastaaPoista
 2. Ehm, tutkinpa tuota tuli-reppua vähän tarkemmin, ja kysynkin että huomasitko:

  1. painoraja 7 (!!) -20kg
  2. siinä ei ole esim manducassa olevaa vauvan päätukea, pitääkö teidän beibi jo niskan ite pystyssä?
  3. Siinä ei ole vauvalle sellaista sisälisäosaa, minkä avulla pieni beibi pystyy olemaan kyydissä, kah kun ihan heti ne jalat ei veny noin leveään sammakkoasentoon.
  4. valmistajan mukaan repulla ei voi kantaa lonkalla, niinkuin ergolla, yamolla, patapumilla ja manducalla.

  Varmasti isommalle beibille jo tosi hyvä, mutta Tee pääsi 7 kilon rajaan vasta puolivuotiaana, ja vasta 5kk:na jalat oli tarpeeksi pitkät olemaan ergossa (jossa ei ole sitä vauvaosaa sisällä..)

  VastaaPoista
 3. Mulla on Patapumin kantoreppu, ja toiminut meillä käytössä tosi hyvin. Tuossa sun tilaamassa repussa näyttäisi olevan samalla kuin patapumissa hyvät säätömahdollisuudet ja sitten lapsi istuu silleen "luonnollisesti" eli ei roiku haaroistaan kuten joissain malleissa. Mäkään en oikein osannut käyttää kantoliinaa, jouduin vaan solmuun! Toi kantoreppu vapauttaa ihanasti kädet käyttöön :)
  ps. löysin vasta tämän blogisi Nelliinan linkin kautta ja kiljuin riemusta! Viimeinkin sellainen "mammablogi" jonka jutut on samaa ajatusmaailmaa kuin itsellä, eikä esitetä mitään täydellistä mutsia :)

  VastaaPoista
 4. mulla on tarkoituksena ostaa joko babyhawk tai kozy carrier -neliöliina. trikooliina on muuten (ollut tähän asti) hyvä, mutta ihan liian kuuma heteillä. tuskin tuollaisenkaan kanssa palelisin, mutta siinä ei sentään joudu kääriytymään kolmeen kerrokseen paksua trikoota sem lisäksi että vauvakin lämmittää mukavasti.

  VastaaPoista
 5. Meillä oli käytössä vähän aikaa BabyBjörnin kantoreppu alle kymppikiloisille.

  Kätevä oli, MUTTA en kyllä pystynyt paljonkaan tekemään kun lapsi roikkui edessä. Koko ajan tuntui, että tiellähän se on.

  Lisäksi on sanottava, että selkävaivaiselle lapsen kantaminen alkoi ottaa yllättävän nopeasti selän päälle.

  Nukahti kyllä nopeasti siihen kun juoksentelin ja hytkyttelin tarpeeksi ;)

  VastaaPoista
 6. Tuli näyttää kivalta, mutta kuten Spatzkin huomasi, painoraja on aika eksoottinen. Meillä on Manduca-kantoreppu, jossa minimipaino taitaa olla 3,5 kiloa. Sitäkin piti joitain viikkoja odotella..

  Meiltä tosiaan reppu löytyy, mutta se on ollut to-del-la vähällä käytöllä. Alussa vauva oli pieni ja ulkona järjettömän kuuma, ja tyyppi nukahti aina vaunuihin joten totuttiin niitä käyttämään. Myöhemmin reppu on tuntunut vaivalloiselta, eikä se kaltaiseni rimpulan päällä ole mikään kauhean ergonominen. Haaveena mullakin oli "kantajaäitiys", mutta en sitten ehkä saanut tarpeeksi aikaiseksi. Oon sitten kanniskellut lasta ihan vaan käsipelillä ilman apuvälineitä (ja jättänyt kotityöt tekemättä :D), ja kaupungilla on kuljettu oikeastaan aina vaunuilla.

  Löytyiskö teiltäpäin jotain hippimäistä kantoliina-kestovaippa-lainaamoa tai muuta paikkaa, missä sais testailla eri kantovälineitä? Täällä Tampereella moista toimintaa löytyy ainakin Napapiiriltä, mitenköhän teidän hoodeilla?

  VastaaPoista
 7. Meillä on ollut Tuli käytössä nyt vuoden. Siinä on kyllä unituki, se on irroitettava ja sitä voi säilyttää esim vyötäröllä olevassa taskussa silloin kun sitä ei tarvita. Tuossa ei ole pikkuvauvoille erillistä lisäosaa kuten esim. ergossa tai manducassa ja sen takia painoraja on korkeampi kuin näillä repuilla. Mun kaverit on kyllä kantaneet Tulilla jo n. 2 kk iästä eteenpäin, kunhan nyt jalat saa sammakkoasentoon.

  Mä en ole kaivannut lonkalla kantamisen vaihtoehtoa, koska sellaisissa tilanteissa rengasliina on aika paljon kätevämpi. Voiko Yamollakaan kantaa lonkalla?

  Espoossa ainakin toimii liinalainaamo, jos tuntuu, että haluat vinkkejä liinan sitomiseen...

  Mutta siis omasta kantamisesta vielä sen verran, että meidän jätkä kävelee jo, mutta väsyy nopeasti. Silloin reppu on näppärä pitää mukana hätävarana. Vie paljon vähempi tilaa eikä harmita kuljettaa sitä mukana samalla tavalla kuin jos raahaisi rattaita turhaan mukana.

  VastaaPoista
 8. Mä ostin huuto.netistä Manducan kun ystävä kehui sitä niin kovasti. Aateltiin että sekin on jossain tilanteissa näppärämpi kuin kantoliina, jollaista ei vielä ole hankittu, tarttis vähän paremmin tietää millanen ois hyvä...

  Ja ainakin miehen pehmolelujen kanssa tehdyissä Manduca-kokeiluissa on vaikuttanut näpsäkältä. Ja jälleenmyyntiarvokin pysynee samoissa lukemissa jos tuntuu että tuli tehtyä ihan hutiostos.

  VastaaPoista
 9. Meilläkin on kolmen lapsen kanssa kokeiltu kaikki mahdollinen, kun ovat kaikki olleet melkoisia sylivauvoja. kantoliinailu ei esikoisen kanssa onnistunut ollenkaan, siinä meni hermot sekä äidiltä että lapselta. Esikoinen viihtyikin siskolta saadussa halpis-kantorepussa todella hyvin, onnistui kotihommat, siivoukset ynnä muut loistavasti. Toisella ostin sitten Baby Björn active -repun, joka on myös nyt kolmannella käytössä. Viihtyivät hyvin, varsinkin jos isä kantaa. Itselläni ei niskat kestä muutaman kuukauden vanhemman lapsen kantamista, joten hommasin Manducankin, mutta lapsi taas ei ihan vauvana tykännyt siitä yhtään. Myös vauvatuen käyttö oli jotenkin hankalaa. Nyt puolen vuoden iässä viihtyy siinä vähän paremmin, mutta parhaiten edelleen Baby Björnissä. Siinähän ei se kantoasento ole lapselle kovin hyvä, valmistajan mukaan saisi olla siinä puoli tuntia korkeintaan, mutta tuskinpa se siihen kuolee, vaikka pidempäänkin olisi. Pääasia, ettei huuda, ja että itse saa edes jotain tehtyä...mutta noita reppuja, liinoja ym. välineitä on hyvä ostella ja testailla, kun Huuto.netissä saa hyvin myytyä vikaostokset eteenpäin.

  VastaaPoista
 10. Tuli-reppu on kyllä hyvä! Mulla on ollu sellanen lainassa ja tykkäsin siitä enemmän kuin omasta ergo-repustani. Tohon baby björn asiaan on pakko kommentoida. Vaikka lapsi ei tosiaan "siihen kuole" niin siinä kantoasento ei ole kehittyvälle luustolle hyvä. Aikuisiällä voi ilmaantua huonosta kantamisesta johtuvia selkä/lonkkavaivoja. Noissa edellämainituissa kantoliina/reppuvuokraamoissa voi tutustua erilaisiin mahdollisuuksiin kantaa ergonomisesti ja ennenkaikkea lapsen kannalta turvallisesti. Itse en uskaltaisi ottaa sitä riskiä, että aiheuttaisin tietoisesti vääränlaisella kantamisella lapselleni haittaa. Kantoliinalla tai ergonomisella kantorepulla kantaminen puolestaan edistää lapsen motorista kehitystä.

  VastaaPoista
 11. Sain siskoltani pitkä trico-liinan, jonka lapsen kasvaessa koin hankalaki ja liian hitaaksi. Manducasta olen tykännyt, nopea, näpsä, ei liian kuuma ja kuitenkin menee vauvalla kauan.. :) Ps. Tunnustus sinulle blogissani

  VastaaPoista
 12. Me kannettiin alkuun Manducalla (pariviikkoisesta). Trikooliinakin oli hankittu, mutta se tuntui hirvittävän vaikealta (ja kesällä liian hikiseltä), erityisesti kun vastasyntynyttä (alle 1kk) ei mielellään saisi kantaa kuin kehtosidonnassa tai pieniä aikoja vastasyntyneen kietaisuristissä (jalat ei sammakkoasennossa, vaan sykkyrällä). Kehtosidonta aiheutti infernaaliset huudot, ja itseä pelotti ettei saanut vauvaa siinä oikeaan asentoon (toisaalta vauva ei vatsavaivojen takia koskaan muutenkaan sietänyt kehtoasennossa kantamista, aina piti olla joko pystyasennossa tai vatsallaan). Se sidonta sitten jäikin kokonaan käyttämättä. Manducassakin ekat kerrat taisivat alkuun olla huutamista, mutta sinne vauva rauhoittui nopeasti ja otti pitkiä torkkuja. Parin tunnin kauppareissut onnistuivat helposti ja me hurrattiin (vauvan päiväunet olivat max 30 min luokkaa vaunuissa tai sängyllä).

  Ensimmäisen kuukauden jälkeen opeteltiin myös kantoliinassa kietaisuristikakkonen ja voi että, kyllä manduca on sen jälkeen jäänyt pölyttymään. Kantoliinassa lapsi on niin lähellä ja se istuu kuin vaate. Kantomukavuus ihan eri luokkaa, ja vauva viihtyy vieläkin paremmin. Ja nyt liinaa enemmän käytettyäni olen sitä mieltä, että manduca on itseasiassa hikisempi, liinassa kiertää ilma paremmin kuin manducassa.

  Suosittelen siis ehdottomasti liinaa! Se tuntuu aluksi hankalalta ja melkein itsekin heitin pyyhk- siis liinan kehään sen suhteen, mutta onneksi ei tullut luovutettua. Liinan opettelu on vaivalloisempaa kuin repun (silti ei niin vaivalloista kuin miltä se kehtosidonnan kanssa vääntäessä tuntui), siinä tulee olla tarkka vauvan asennon oikeellisuudesta (huonona puolena on, että vauvaa voi kantaa myös väärin). Liina on kuitenkin äärimmäisen kätevä ja monipuolinen runsaiden erilaisten sidontojen vuoksi. Reppukin on hyvä (jos on laadukas ja ergonominen reppu, joka sopii myös pikkuvauvalle); sen kanssa ei tarvitse miettiä vauvan asennon oikeellisuutta samoin kuin liinassa, koska asento on siinä vakio - pahimmillaan repusta tekee vain itselleen epäergonomisen. Liina kuitenkin vie ehdottomasti voiton.

  VastaaPoista
 13. Oma tyttö täyttää pian vuoden ja innostuin kantamaan trikooliinassa hänen ollessa pariviikkoinen. Meillä liinailu käynnistyi siis heti vuosisadan helteiden väistyttyä. Välillä oli hiki päässä sekä tytöllä että äidillä, mutta muuten koin sen olevan helppoa ja kätevää. Sidontana käytin lähes vain ja ainoastaan kietaisuristi kakkosta. Sitten nelikuisena siirryttiin käyttämään juurikin tuota Tuli-kantoreppua ja se on ollut aivan mahtava. Siitä lähtien muille kantovälineille ei ole ollut tarvettakaan. Voin siis lämpimästi suositella, on tosi hyvä heti kun vaan vauva on kasvanut tarpeeksi "isoksi".

  VastaaPoista
 14. Meillä on ollut 1 kk iästä asti Manduca ja maksoin siittä käytettynä seittämänkymppiä. Oli ollut sellasella, kuka vaan kerran kokeili eikä tykännyt. Me ollaan alusta asti käytetty sika paljon ja olis uutenakin ostettuna käyttänyt ittensä takasin. Manduca on kyllä ollut monikäyttönen heti ihan pikkuvauvasta asti. Mä luovutin trikooliinojen kanssa värkkäämisen kun se tuntui hankalalta solmia metritolkulla kangasta ensin ittensä ympäri ja sit vauva ei halunnukkaan olla ja taas piti purkaa tai roikottaa kangasta mukana.
  Viimeksi oli eilen meillä selässä toi 2 vuotias Manducassa. Aivan ihana keksintö noi kantoreput.
  Meillä on koira, ja tiedän monta koiraperhettä missä Manducassa on lapset keikkuneet kyydissä pissalenkit ja pitemmätkin.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images