Bisfenoli a-vapaat juomapullot testissa, part1

Eilen, 1.6.2011, tuli EU:ssa voimaan kielto Bisfenoli A:ta sisältävien tuttipullojen myymisestä. Valmistaminen on ollut jo jonkun aikaa kiel...

Eilen, 1.6.2011, tuli EU:ssa voimaan kielto Bisfenoli A:ta sisältävien tuttipullojen myymisestä. Valmistaminen on ollut jo jonkun aikaa kielletty. Tuskin on olemassa äitiä, joka ei olisi jo aikoja sitten kuullut bisfenoli a:n vaikutuksista ja ainakin miettinyt vaihtoa johonkin turvallisempaan. Mutta miten on äitien omat juomapullot?


Itse havahduin raskauden puolivälissä janon tarpeen lisääntymiseen. Vähän sen jälkeen aloin miettimään miksi pidän itsestäänselvänä bpa-vapaiden tuttipullojen hankkimista vauvalle, mutta juon itse raskausaikana veteni ties mistä, yleensä jostakin vanhasta muovisesta elintarvikepakkauksesta kuten juotavan jugurtin pullosta, missä vesi maistui alusta astien enemmän purkille kuin vedelle. Päätin, että tilanteeseen pitää tulla muutos ja haluan löytää sen parhaimman pullon mitä kantaa mukana ja mistä voi turvallisesti hörppiä. Hyvien juomapullojen ollessa hinnoissaan päätin tehdä testin juomapullojen ominaisuuksista, jotta voisin suositella hyviä pulloja myös muille jugurttipulloihin kyllästyneille.

Testaukseen valikoitui 4 bisfenoli a-vapaata juomapullomerkkiä: Lifefactory, Nalgene, H2Onya sekä Sigg. Kaikki merkit myyvät eri kokoisia malleja, osa myös tuttipulloja. Jokaiselta merkiltä mukana oli 2 eri juomapulloa. Näitä olemme perheessämme kantaneet mukanamme kuukauden päivät ja etsineet omaa suosikkiamme käytännöllisyyden, veden säilymisen ja myös ulkonäön kannalta. Jotta postauksesta ei tulisi liian pitkä, esittelen nyt vain pullot ja palaan käyttökokemuksiin muutaman päivän sisällä, kun olemme saaneet viimeisetkin mielipiteet kirjalliseen muotoon. Tuloksista on pakko mainita jo nyt, että itse en olisi uskonut pulloissa olevan niinkin paljon eroavaisuuksia mitä löysimme ja jyvät erottuivat kyllä akanoista heti alkujaan.

Tässäpä kuitenkin juomapullotestauksen osallistujat kalkkiviivoilla ennen tositoimia:Huom. Linkit johtavat ties minne, koska osasta pulloja ei löydy helppoa suomenkielistä esittelyä. Tarkemmista ostopaikoista tietoa seuraavassa pullopostauksessa. 

9 kommenttia

 1. Mun pitää myöntää, etten ole sen kummemmin noihin BPA-vapaisiin tuttipulloihin perehtynyt. En itse asiassa tiennyt koko asiasta. Kai mä olen niin perämetsäläinen.. :-DMeillä uutena ostetuissa pulloissa (ollaan saatu Ainun tuttipulloja tutuilta käytettynä, neuroottisesti niitä oon pessyt ja keittänyt) on ollut BPA free-merkintä, mutten ole siihen kiinnittänyt sen kummempaa huomiota. Kiitos siis tästä tiedosta, osaan vähän katsoa mitä ostan :-)

  VastaaPoista
 2. Oma näkemykseni on, että osa näistä kemikaaliuutisista on turhaa hysterisointiakin. Mekin ollaan elossa, tuttipulloista huolimatta :) Mutta on hyvä tiedostaa vaihtoehdot ja tehdä itse valinnat omaan tietämykseen pohjautuen (koskien vaikka nyt bpa:ta tai muita kemikaaleja). Ensisijaisesti ajattelin juomapulloakin ekologisena sijoituksena, en sen kierrätettävyyden takia (merkit mainostavat monesti sitä, että esim alumiinia on helppo kierrättää) vaan sen takia, että se säästää mut turhilta juomahankinnoilta vaikkapa kaupungilla. Tylsistyin myös siihen, että vesi maistui usein pahalle vanhoissa muovipulloissa, mitä ei olla tarkoitettu jatkuvaan käyttöön vaan kiertoon sen yhden juomakerran jälkeen. Ja tosissaankin, muovista irtoaa kaikenlaista ja jos vesi jää sinne vähänkään pidemmäksi aikaa, ei mua huvittanut enää juoda sitä.Tuo bpa-vapaus on ollut pinnalla tuttipulloissa jo kauan, siksi ne Ainutkin on jo valmiiksi vapaita siitä aineesta. Nyt niitä ei tosiaan saa edes myydä Euroopassa.

  VastaaPoista
 3. Ittellä on SIGGin pulloja ja olen niitä ostanut muutaman lahjaksikin kun vielä asuin Saksassa. Mielenkiinnolla odotan mitä käyttökokemus sanoo ja mistä omasi ostit. Uutta en tarvitse, viisi vuotta vanha on vielä kuin uusi, pari lommoa sinne tänne. :)

  VastaaPoista
 4. Spatz: Nuo mun pullot on kaikki maahantuojilta saatuja, ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista hankkia 8 erilaista juomapulloa. Ja ne ovat nyt menossa kiertoon niiltä osin, että meille jää muutama. Ettei me tosiaan noin monella mitään tehdä jatkossakaan :) Sovittiin että ehkä illalla tehdään lopullinen pisteytys, mutta ennakkotietona että Sigg on kyllä mun oma suosikki muutaman muun ohella.

  VastaaPoista
 5. En aina ihan ymmärrä miksi kaikkien muiden blogeihin sataa kivaa tavaraa. :D Mutta ei se mitään, ei meiltä oikeen mitään puutukkaan. Ja hihkase muuten jos teiltä puuttuu jotain oleellista, Tirppis on kasvanut ohi monesta jutusta jo, mm. kovapohjasesta hoitotasosta, imetystyynystä, kolmesta koosta vaatteita. Ja mieluummin annan tarvitsevalle ku myyn pennosilla kirppiksellä.

  VastaaPoista
 6. Spatz: Tässä pulloasiassa mä otin ihan itse yhteyttä maahantuojiin, koska halusin tehdä testin. Ne pullot maksaa todella paljon enkä löytänyt mitään kokemuksia ja jos semmosen ostaa, haluaa että se kestää tosiaan sen 5 vuotta vähintään. Kun täälläkin käy jopa 26 000 sivun katsojaa kuukaudessa, voi siitä olla iso hyöty että joku kirjottaa kokemuksistaan. Esim noista pulloista yks on vuotanut tosi pahasti jo monesti, ei semmosta kannata hankkia.Mulla on ihan sama idea noiden meidän kamojen kanssa, etten ainakaan lähe pennillä valtteriin myymään vaan annan pois ne mitä joku tuttu tarvii ja sitten vaikka hyväntekeväisyyteen. laitan sulle meiliä illemmalla/huomenna, yks juttu vois kiinnostaa tosta setistä :)

  VastaaPoista
 7. Hei, mahtava aihe! Päädyin tänne kun googlettelin bpa-vapaita pulloja. Olen halunnut jo pitkään hankkia, mutta en ole uskaltanut ostaa kallista pulloa, jos se sitten vaikka kumminkin esim. vuotaa vedet kassiin. Jään siis todella mielenkiinnolla odottamaan käyttökokemuksia ja marssin sitten suositusten perusteella ostoksille :)

  VastaaPoista
 8. Prinsessa Paskavarvas3. kesäkuuta 2011 klo 11.34

  Tuo SIGG:hän on nyt saanut vähän huonoakin palautetta. Mm. Kemikaalicocktailissa sitä hehkutettiin alkuun, mutta jälkeen päin kirjoittaja olil tutkinut vielä enemmän eikä olekkaan niin varma sen "hyvyydestä".

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: Juu, nyt on tuloksia!PP: Mä en ota kantaa nyt muuhun ku pullon ominaisuuksiin. Kempparissa oli otettu suurennuslasin alle asioita, jotka ei vaikuta sen pullon käytettävyyteen paljoakaan ja tutkailuun oli joutunut mm. alumiinin tuotantoprosessi. Vaikka kannatan ekologisia arvoja, ei tämä blogi eikä meikä kirjoittajana ole oikea henkilö arvostelemaan mitään tuon kaltaisia juttuja. Tarkoitus on lähinnä löytää hyvä ja turvallinen pullo, koska janon määrä ei imetyksen aikana ainakaan tästä laske. Noorahan oli aluksi tosi tyytyväinen Sigg-pulloonsa, mutta muutti mielipidettä muista kuin pullon turvallisuuteen ja käytettävyyteen liittyvistä syistä.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images