Talvinen telttaretki lapsen kanssa 14 asteen pakkasessa

Viikko sitten järjestettiin Suomen luontokeskus Haltiassa Talviluonnonpäivä, johon me olemme Kaamoksen kanssa osallistuneet jo monen...


Viikko sitten järjestettiin Suomen luontokeskus Haltiassa Talviluonnonpäivä, johon me olemme Kaamoksen kanssa osallistuneet jo monena vuotena. Ensimmäinen ajatukseni oli tänä vuonna viedä lapsi vain ohjatulle luontoseikkailulle, mutta suunnitelma muuttui lennosta, kun Kaukokaipuu-blogista tuttu Marinella huhuili halukkaita viettämään yötä Haltian pihaan telttamajoitukseen. Ilmoitin meidät heti mukaan telttailemaan ja vähän sen jälkeen havahduin siihen, että eihän meillä kyllä ole edes makuupusseja Helsingissä ja muutenkin puolet retkikamoista ovat maalla Kaamoksen toisessa kodissa. Eikä lapsella ole edes kokemusta talvella teltassa nukkumisesta... kääk!

Onneksemme talviretkeilymahdollisuudestamme vastasi Suomen erätaito ry, jonka kautta saimme lainaksi Fjällrävenin makuupussit ja suomalaisen Termonovan makuualuset sekä päämme päälle Savotan ihan uudet Hawu-kamiinateltat, joten ainakaan varusteiden puutteeseen retki ei kaatuisi. Ja olihan tilanne melko luksus muutenkin, köröttelimme bussilla Haltian pihaan ja vain kävelimme valmiiksi kasatulle Hawulle tutustumaan muihin yökavereihimme. Ei siis jäisien telttakeppien hakkaamista maahan, vaan leirikamat valmiiksi kasattuun ja lämmitettyyn telttaan.

Meidän porukalle varattujen Hawu8 ja Hawu4 telttojen lisäksi Haltian pihapiiristä löytyi monenmoista yösijaa, sillä Talviluonnonpäivien kunniaksi Suomen Erätaito ry oli haastanut kaikki muutkin halukkaat viettämään retkiyön ulkona. Retkiyöhaasteen ideaan kuuluu käydä yön yli kestävällä retkellä ja nukkua teltassa/muussa majoitteessa jokaisena neljänä vuodenaikana. Ja meille tämä talviyö on ehdottomasti se haastavin, joten olen ihan iloinen, että se saatiin kuitattua pois heti haasteen vastaanottamisen jälkeen!


Täällä Etelä-Suomessa talvi on ollut tosi leuto, joten mitään suuria paukkupakkasia ei ole näkynyt. Mutta kuinkas sattuikaan, että juuri tuona talviretkiyönä pakkasmittari näytti parhaimmillaan -13.8 asteen lukemia! Ja omasta puolestani voin sanoa, että sen kyllä tunsi. Kaamoksella ei unentulon kanssa ollut minkäänlaista ongelmaa ja hän nukkui koko yön kuin tukki heräten vain mun 4-5 välille sattuneen kipinävuoron aikana muutamaksi minuutiksi. Itsekin kyllä nukahdin helposti, mutta heräsin melko nopeasti makuupussiin puhaltavaan viileyteen.  Yritin oikoa ja kiristellä lainamakuupussiani, joka ei suostunut yhteistyöhön ollenkaan. Riuhdoin pussia manaten ja jotenkin sainkin itseni hetkeksi lämpimäksi, mutta se oli vain hetkellinen huuma. Lopulta kipinävuoron jälkeen kyllästyin ja jätin  kaikkien sääntöjen vastaisesti toppahousut ja takin päälle ja kaivauduin syvälle pussiin. Muutaman tunnin päästä kipinävuorojen jo päätyttyä ja kamiinan viiletessä myös Kaamos heräsi valitellen vilua, mutta kertoi olleensa lämmin kyllä koko yön, aamua lukuunottamatta. 

Heräillessämme kuuntelimme naapuriteltasta kuuluvaa lasten jutustelua ja mietin miten ihmeessä porukka kykenee nukkumaan ihan tavallisessa vaellusteltassa pakkasilla lasten kanssa, kun itselle kamiinateltassa nukkuminenkin oli tällä kertaa haaste. Toisaalta oma tuttu makuupussi olisi varmasti pitänyt myös mut lämpimänä paremmin, vieras makuupussi kun pitää aina opetella sulkemaan kunnolla enkä mä kyllä päässyt perille Fjellun pussin hienouksista tässä ensimmäisessä erässä. Onneksi on kuitenkin oma rakas Haglöfsin pussi, jossa olen nukkunut monet talviyöt hyvällä menestyksellä!

Retkeilyssä on muuten se hauska puoli, että vaikka vähän perseelleen menisikin, niin se ei yleensä lannista pitkäksi aikaa. Olen tässä jo vähän katsellut Kaamokselle sopivaa talvimakuupussia (jota muuten on pirun hankala löytää) ja katsellut vuokratupia sillä silmällä, että retkiyöhaasteen talviosuus voitaisiin suorittaa jopa uudelleen. Ihan viimeistään ensi talvena.


6 kommenttia

  1. Untuvapussi on paras talvipussi pakkasille.
    Aikuisten pussi käy mielestäni ihan hyvin kouluikäiselle. Voi taittaa pituusosasto ylijäävän esim. alle, jolloin alusta on entistä lämpimämpi jalkopäässä. Ja on tilaa kääntyilläkin.

    Onks tällainen vastaava tilaisuus joka vuosi? Ja mahdollisuus yöpyä isossa teltassa, joka on jonkin järjestön paikalle hankkima? Mistä saa tietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuota ihan aikuisten pussia mietin itsekin :) Se olisi ainakin pitkäikäisin hankinta.

      Meillä telttaan pääsy hoitui niin, että Marinella oli järjestämässä tuota Talviluonnonpäivää ja Savotan tyypit oli esittelemässä telttoja päivällä, joten päästiin sitä kautta hyödyntämään majoitus. Kannattaa kuitenkin tsekata Suomen erätaito ry:n sivuja jatkossa, sillä uskoisin mahdollisuuksia kyllä tulevan sitä kautta muutenkin.

      Poista
  2. Ihmettelinkin siinä aiemmassa postauksessa, että miten olet pystynyt olemaan lapsen kanssa yön ulkona talvella noin kompaktisti pakatun rinkan kanssa :) Hawu-teltassa nukkuminen on varmasti ollut Kaamokselle mieleenpainuva kokemus!

    Itse olen päätynyt lapsen talvimakuupussin suhteen kahden pussin systeemiin. Sisimmäksi lapsen oma kolmen vuodenajan makuupussi ja päällimmäiseksi joku aikuisten pussi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tässä oli vain eväät, vaihtovaatteet, ruokailutarvikkeet ja muu välttämättömyys! Kahden pussin systeemi onkin tuttu, sitä pitää ehdottomasti testata!

      Poista
  3. Oletteko kokeilleet yöpymistä pakkasella metsähallituksen (oletan että ovat metsähallituksen ylläpitämiä) tuvilla? Se on astetta mukavampaa kuin telttailu pakkasella.
    En oikeastaan tiedä, missä niitä on Etelä-Suomessa. Olen joitakin kertoja yöpynyt Lapissa, ja on ollut kovatkin pakkaset. Paljon villasta pitää olla mukana. Kerrospukeutumista ilman muuta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vielä teille molemmille, kun lähditte mukaan haasteeseen! Hatun nosto ja kesällä uusiksi. <3

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images