Älä kaadu liukkaalla, vaihtoehto nastakengille on olemassa! (Myös lapsille!)

Huh! Viikonloppu takana ja melko aktiivinen sellainen! Kävimme Kaamoksen kanssa muun muassa telttaretkellä Nuuksiossa ja nämä Johann...Huh! Viikonloppu takana ja melko aktiivinen sellainen! Kävimme Kaamoksen kanssa muun muassa telttaretkellä Nuuksiossa ja nämä Johanneksen kirkon jäällä otetut kuvat on napattu kaupunkiin saapumisen jälkeen. Ettette ihmettele miksi selässäni on noin isot kantamukset!

Telttaretken kuvat ovat vielä tutkimatta, mutta näin kevättalvea odotellessa ajattelin jakaa pienen, mutta sitäkin kätevämmän kenkävinkin juuri näille keleille. Esittelystä löytyy viikonloppuretkelläkin jalasta löytyneet Merrell Arctic Grip-talviretkeilykengät, joiden erikoisuus on nimestäkin hyvin pääteltävissä oleva hyvä pito jäisellä alustalla. Nämä ovat vaan niin hyvät!

Olen omistanut useita vuosia nastalenkkarit, mutta käyttänyt niitä hävettävän vähän. Syy on yksinkertainen: minä liikun muuallakin kuin jäällä. Nastat kengissä on ihan huippu juttu silloin kun niitä tarvitaan, mutta ihan pirun hankala yhtälö esimerkiksi silloin kun talviseen kävelylenkkiisi kuuluu muutakin ohjelmaa tai jos maa ei ole kokonaan jäässä. En tiedä muista, mutta kaverin eteisen parketin pilaaminen tai kivisellä asfaltilla liikkuminen nastojen kanssa ei vain ole kovin kivaa.


Merrell piti vuosi sitten lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin heidän uusi innovaatio eli Arctic Grip-pohja. Arctic Grip pohjallisia kenkiä sai testata tilaisuudessa jään päällä ja muistan häkeltyneeni miten erilainen fiilis oman talvikengän ja Arctic Gripin välillä oli. Jätin kuitenkin testiparin silloin tilaamatta, koska mulla noita talvikenkiä riittää, eikä akuuttia tarvetta silloin ollut. Tänä talvena tulin kuitenkin toisiin aatoksiin, sillä maalla ollessa vastaan on tullut aika vaarallisia hetkiä liukkaiden kenkien kanssa. 

Pahin tilanne sattui ennen joulua, kun astuin Kaamoksen toisen kodin pihalla loivaan alamäkeen, josta liu'uin vahingossa parikymmentä metriä suoraan autotielle ja sen toiselle puolelle. Tilanne oli tosi pelottava, sillä vanhana lumilautailijana tasapaino kyllä pysyi liu'un ajan, mutta pahimmassa tapauksessa olisin voinut jäädä auton alle. Tämän episodin jälkeen lähdettiin heti hakemaan iso hiekkapussi kaupasta ja tilasin samalla nuo kuvissa näkyvät testikengät mulle ja samalla omat myös Kaamokselle. 


Arctic Grip-pohjan toimintaperiaate on hyvin simppeli. Osassa pohjaa on alueita, jotka aktivoituvat kylmyyden vaikutuksesta nolla kelissä ja kylmemmässä ja muuttuvat jopa kolme kertaa tavanomaista pohjaa pitävämmiksi. Pohjan aktivoitumisen päälle huomaa pohjasta löytyvän lämpöindikaattorin värimuutoksesta, miinusasteilla indikaattori muuttuu siniseksi. Eron tavalliseen pohjaan huomaa parhaiten kuitenkin ihan käytännössä, jäisellä alustalla kiikkuessa askel tuntuu huomattavasti varmemmalta näiden kanssa kuin kävellessä peruspohjilla.

Nastakenkien korvaajaksi näistä ei täysin ole, en esimerkiksi lähtisi juoksemaan kostealla peilijäällä näiden kanssa sillä fiilis ei tietenkään ole täysin sama kuin terävien nastojen osuessa jäähän. Mutta sen minkä Arctic Gripit häviää pidossa, voittaa se käytännöllisyydellä. Nämä jalassa voi huoletta lähteä kävelemään kevätjäälle, poiketa puulattiaisessa kahvilassa kahvilla ja kipaista tulomatkalla kaupassakin. Lapsella pohja toimii hyvin jäisessä pulkkamäessa, jossa ylös on helppo kiivetä, mutta kengänpohjat eivät voi satuttaa ketään nastojen tapaan. (nastat lapsella - never gonna happen)

Mulla Merrellit ovat oikeastaan aina luonnossa liikkuessa jalassa, muodossa tai toisessa. Merrellien lesti sopii hyvin leveähköön jalkaani ja voin siksi käyttää myös naistenmallia, joka on yleensä hieman  unisex-mallia kapeampi. Hyvän lestin, kestävyyden ja tuntuman vuoksi niitä on kiva käyttää ja ostan joka vuosi lapselle myös vaellussandaalit samalta merkiltä. 


Merrell Arctic Grip kengät saatu testattavaksi

6 kommenttia

 1. Pitävä pohja on äärimmäisen tärkeä liukkailla kelillä.
  Tossa kuvassa noi kengät on kyllä aika hyvän näköset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja ovathan nuo tosi kivat retkikengät myös ulkonäöllisesti, mutta eivät ehkä ihan sellaista talvikenkätyyliä, että haluaisi joka päivä töihin laittaa. Vähemmän sporttinen toimisi arkena sitten paremmin, ehdottomasti samalla pohjalla.

   Poista
 2. Vaikuttaa kyllä tosi kivoilta. Etenkin, kun asuu niin että kaupasta tullessa on kiivettävä ylämäkeen ja tietenkin kauppaan mennessä toisinpäin. Jäisellä kadulla sitä liukuu helposti pitkänkin matkan ja pelkää taittavansa erinäisiä jäseniä. Puhumattakaan niistä hassunhauskoista hetkistä, kun jompikumpi koirista tajuaa heti ulko-ovesta päästyään että pihasta lähti just rusakko. Parikymmenkiloisetkin koirat lähtee aika lujaa vauhtia.

  Just siksi nuo nastakengät ei oo hirveesti houkutelleet, kun kyllähän sellaisilla kävelee vaikka kirjastoon, mutta siellä pitäis sitten kengät vaihtaa toisiin kenkiin kun sisällä on parkettilattia. Tai puulattia, mikä nyt onkaan oikea materiaali. Ja moniko meistä oikeesti kuskaa mukanaan sisäkenkiä satunnaisille ja extempore- kirjastoreissuille? Ei monikaan. Lisäksi nastakengät luistaa kivilattialla tosi inhottavasti, ja mullakin on rappukäytävä- tietenkin- kiveä. Ei siellä huvita liukastella nastoissa ihan vaan siitä ilosta, että ne ei päästä kaatumaan kävelylenkillä.

  Harmi kun nuokin on sen verran hintavat, ettei ainakaan tänä keväänä vielä ole varaa ostaa omaksi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastat on tosi hyvät tosiaan lenkillä, mutta kengissä saisi olla jonkinlainen on/off toiminto että ne nastat saisi piiloon kun alusta on joko huokoinen, kivinen tai jollain tapaa huono.

   Luulen, että näitä tulee kevättä myöden aleen ja hyvä puoli on se, ettei pohja tosiaan vaadi kylmyyttä toimiakseen muuten hyvin.

   Poista
 3. Vaikuttavat mielenkiintoisilta japPitääpä harkita kenkiä, kun edellisistä aika jättää.

  Kirjoittaisitko myös kokemuksia talviretkeilystä teltassa lapsen kanssa? Millä varusteilla ja makuupusseilla pärjäsitte? Poikani taisi saada joululahjaksi samanlaisen makuupussin kun Kaamoksella on, mutta sillä ei taida ihan pakkasella pärjätä? Myös teltta kiinnostaa.

  eepu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Mulla oli tarkoituksena kirjoittaa heti, mutta oon ollut nyt tosi kipeänä eikä kirjoittamisesta ole tullut yhtään mitään. Me tosiaan olimme kaminallisessa teltassa yötä, joten 3-vuodenajan pussi toimi oikein hyvin. Kaamoksella oli lainassa joku Fjällrävenin untuvapussi, eli sillä (muistaakseni kuuden asteen optimilämpötilallisella Haglöfsin pussilla) ei oltu liikenteessä.

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images