Ajatuksia oudon värikkäästä Gudrun Sjödenistä

Kävelin viime syksynä aika paljon Radio Helsingin ympäristössä ennen Kuplan nauhoituksiin menemistä, sillä mua aluksi jännitti tosi pa...


Kävelin viime syksynä aika paljon Radio Helsingin ympäristössä ennen Kuplan nauhoituksiin menemistä, sillä mua aluksi jännitti tosi paljon mennä radiolle yksin. Odotellessani tukevaa olkapäätä eli Anikoa, piipahtelin lähistöllä sijaitsevissa putiikeissa ja päädyin ensimmäistä kertaa ruotsalaisen tekstiilitaiteilija Gudrun Sjödenin värikkääseen myymälään. Olen kyllä tiennyt Gudrun Sjödenin vuosikymmeniä, mutta rouvan tyyli on niin värikkään rönsyilevä, että jopa minä olin hieman kauhistunut. Nyt kuitenkin menin sisään ja odotellessani tutkin vaatteita ja sisustustuotteita, joissa oli tottavie omalaatuinen fiilis.

Ensimmäisen myymäläkäynnin jälkeen tuntui melkoiselta sattumalta, että seuraavalla viikolla sain viestiä Gudrun Sjödenin ruotsalaiselta viestintätoimistolta, kiinnostaisiko mua yhteistyö. Mikäli en olisi käynyt liikkeessä pyörittelemässä vaatteita vahingossa jo etukäteen, olisin sanonut siltä seisomalta että ei, mutta koska putiikin värit ja jollain tavalla 90-lukua henkivät printit olivat saaneet mut jo pysähtymään, lupasin harkita asiaa. Viestintätoimisto sai kuitenkin puhuttua mut ympäri ja hain syksyllä todennäköisesti koko Skandinavian värikkäimmän untuvatakin testattavakseni. 

Ensimmäisenä aamuna untuvatakin kanssa liikkuessani tunsin oloni lähinnä vesiväripaletiksi, mutta jo metroa odotellessa tuli ensimmäinen positiivinen kommentti. Tuntemattomalta (!) ihmiseltä (!) Suomessa (!!) pimeänä syysaamuna !!!). "Aivan ihana takki, mistä se on?". Sen jälkeen kehuja on sadellut todella paljon, esimerkiksi tällä viikolla sain radiolla halauksen kun näytin niin värikkäältä ja samana päivänä myös Emmi kehui takkiani Insta storiesissa. Mikään vaatteeni ei ole ikinä saanut näin paljon kehuja, kuin väripanokseni ja vaikka tykkäsin takista heti syksyllä, on se muuttunut mulle rakkaaksi myös siksi, että se oikeasti piristää ihmisiä tosi paljon. Ja se on ihanaa!


Vähän aikaa takkini kanssa kimpassa elettyäni sain kutsun tulla Tukholmaan lehdistötilaisuuteen ja onnekseni sain järkättyä vuorokauden mittaiselle minireissulleni aikaa. Joulukuisessa Tukholmassa tutustuin paremmin Gudrun Sjödenin pitkään historiaan ja tsekkasin samalla myös kevätmalliston, joka muuten tuli kauppoihin ihan pari päivää sitten. Ja samalla Tukholman reissulla huomasin, että vaikka Gudrun on mulle suomalaisena melko vieras merkki, se olikin Tukholman kaduilla kuin sikäläinen Marimekko konsanaan. Pyörittelin silmiäni, kun huomasin, että Gudrun Sjödenin kankaiset (ostoksien mukana ilmaiseksi saatavat) kangaskassit keikkuvat lähes joka toisen tyypin olalla, kuin Marikassit konsanaan ja värikkäitä ja artsuja vaatteita näkyikin aika paljon ennen niin minimalisina pitämieni tukholmalaisten päällä. Yhtäläisyydestä rakkaaseen Marimekkoon kieli myös monesta paikasta bongaamani Gudrun Sjödenin luomupuuvillaiset raitapaidat, ja ymmärsin että Ruotsissa onkin kaksi kansallista raitabrändiä, Polarn o. Pyret ja Gudrun Sjöden!

Ja kun kevään 2018 uutuusvaatteita alettiin esittelemään olin jo ihan innoissani, sillä yksittäisinä vaatekappaleina kevään vaatteet näyttivätkin tosi mielenkiintoisilta eikä yhtään itsestäänselviltä tai jo sata kertaa nähdyiltä. Gudrun Sjödenin tavaramerkiksi on muodostunut runsaus, ylisuuret linjat ja todella huoleton värien, kuosien, printtien ja brodeerausten yhdistely ja mua alkoi kiinnostamaan ihan päin vastainen lähestymistapa. Entä jos poimisikin vain yhden värikkään vaatteen ja taittaisi asustuksella Gudrunin tyylin Elsan tyyliksi? Tämän merkin vaatteet eivät tottavie ole se helpoin puettava siksikään, mutta ne herättävät taatusti aina huomion, mutta saisiko näistä muokattua jotain  ihan omaa?

Ja kun reissun jälkeen sain kutsun liittyä Gudrun Sjödenin Värikkäiden naisten joukkoon (ei, minua ei näy ainakaan vielä kevään kuvissa kuitenkaan!), oli aika helppo lopulta sanoa joo. Olisi kiva päästä tutustumaan merkkiin paremmin, ottaa selvää vielä tarkemmin valmistusmenetelmistä, kokeilla yhdistellä värikkäitä laadukkaista materiaaleista tehtyjä vaatteita oman tyylin mukaan ja ennen kaikkea saada hymyä ihmisten huulille vähän hullunkurisillakin tyylikokeiluilla, johon mulla nyt on hyvä mahdollisuus.

Jotta peli on selvä myös teille, en tule saamaan korvausta postauksistani tai tägäyksistäni, joten vuoden 2018 someväriloisto on täysin omaehtoista, tosin testivaatteita pystyn jonkun verran saamaan suoraa merkiltä. Tästä tulee kiinnostavaa ainakin itselleni, sillä onhan nämä vaatteet ja sisustustuotteet niin erilaisia, mihin olen tottunut!


ps. Kirjoitettuani tämän tekstin, korjasin kirjoittamani "Sjöder" sukunimen "Sjödeniksi" noin kymmenen kertaa otsikkoa myöten. Toivotaan, että loppuvuodesta 2018 osaan kirjoittaa sen jo suoraan oikein :D

pps. Tästä tulee niin HAUSKAA!

Kuva: Maarit Elisabeth Photography (Elsan ja Anikon Kuplan promokuvia syksyltä)
Anikon ja mun takit saatu Gudrun Sjödeniltä.

3 kommenttia

 1. Siis mahtava takki! Ja hei, näytät tosi säteilevältä! Wau!

  VastaaPoista
 2. Takki sopii sinulle tosi hyvin :) Minä tykkään Gudrun Sjödénin vaatteista, ne piristää iloisilla väreilään. Itselläni on kahdet Gudrunin sukkahousut, yhdet näkyy tässä postauksessa :)

  http://almiel.com/damklader/idag-klev-jag-ur-min-uniform/

  Hyvää viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, mielenkiinto heräsi. Tästä luontevasti surffailin heidän kotisivuilleen ja uutiskirjeen tilaajaksi.
  Väriä elämään ja viikonloppuun <3

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images