Aamupäivä Change Lingerien alusvaatenäytöksessä mallina

Yhteistyössä Change Lingerie Tuntuu upealta elää ajassa, jossa ulkonäön monimuotoisuus on nostettu framille ja mediassa ja mainonnass...


Tuntuu upealta elää ajassa, jossa ulkonäön monimuotoisuus on nostettu framille ja mediassa ja mainonnassa näkyvien mallien kirjo on laajentunut muutamassa vuodessa huomattavasti. Kun vertaa aikaa vaikkapa viiden vuoden taa, ovat todella monet merkit ottaneet isoja harppauksia eteenpäin, hyvä esimerkki on se, että tyypillisen nuoren ja hoikan mallin lisäksi mediakuvastoon kuuluu nyt entistä enemmän monenikäisiä ja mallisia ihmisiä. Tässä taustalla on varmasti isolta osalta sosiaalisen median vaikutus ja kuluttajien toiveet ja reaktiot, epärealistisesta kuvankäsittelyyn kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja kuluttajat haluavat nähdä mainoksissa enemmän ihmisiä, joihin he itse voivat samaistua. 

Samaistuminen on itsellenikin iso juttu. Viime vuonna istuessani Changen joulunäytöksen yleisössä ja katsellessani upeita Miss Helsinki-kilpailijoita esittelemässä alusasuja, mulle tuli olo, ettei mua ole upeista puitteista huolimatta huomioitu näytöksessä. Olen 35-vuotias nainen, jonka kroppaan on vaikuttanut niin raskaus kuin synnytyksestä ja hätäsektiosta aiheutuneet komplikaatiot. Minulla on hyvin erilainen vartalo mitä näytöksen malleilla ja vaikka en kaivannut lavalle kanssani identtistä vartaloa, kaipasin variaatiota. Tämä oli myös asia, minkä otin puheeksi kun keskustelin ensimmäistä kertaa Changen maajohtajan kanssa kevättalvella alkaneesta yhteistyöstä. Naiset elävät pitkän elämän ja rintaliivien tuki on tarpeen suurimman osan elämästä, mutta mainoksissa ja näytöksissä näkyy vain parikymppisiä beeseiskakymppisiä, eihän tämä anna ollenkaan oikeaa kuvaa Changen valikoimankaan laajuudesta!


Vaikka otin epäkohdan esiin, en silti tarkoittanut että minä lähtisin esittelemään alusvaatteita isoon medianäytökseen. Näin kuitenkin kävi, sillä kun tämänvuotiseen näytökseen oli lisätty Sisterhood-teemainen sisääntulo monen ikäisistä ja kokoisista naisista, pyysi Change mua mukaan yhdeksi malliksi. Syksyllä asiaan suostuminen tuntui tosi luonnolliselle, sillä itsehän olin koko asian ottanut esiin. Mitä lähemmäs keikka tuli, sitä enemmän mua alkoi kauhistuttamaan miksi olin suostunut koko juttuun. Paniikin kruunasi se, että omassa sisääntulossani malleina oli muun muassa entinen Miss Suomi ja nykyinen Gladiaattorit-tähti. Jäin kiinni ajatuksesta, että mun kroppa ei olisikaan tarpeeksi hyvä esittelemään alusvaatteita ja että kaikki vain tuijottaisivat kuinka hirveä kroppani on. Mulla meni pitkä aika psyykata itseni siihen, että on ihan ok olla mitä on ja on tosi tärkeää, että Changen kaltainen iso brändi ottaa tällaisen askeleen ja mun pitäisi olla ylpeä siitä, että pääsen osaksi ison brändin muotinäytöstä omana itsenäni. Mulle luvattiin jopa, että saan käyttää halutessani pehmosukkia korkkareiden sijaan, joten lopulta olin ihan jopa innoissani asiasta. 


Alusasunäytösaamuna päätin, että kun menen paikalle, mä menen sinne ihan samalla viivalla kuin kaikki muutkin. En selittele kroppaani, en arvostele ulkonäköäni. Jännityksestä toki saisin puhua, mutta koska mä tiedän jokaisen mutkan ja kiemuran omassa vartalossani, niiden esiintuominen olisi vain selittelyä muille, että tiedostan poikkeavani joukosta melkoisesti. Ja tämähän nimenomaan on päämäärä, ettei kenenkään tulisi selitellä omaa ulkonäköään ja vaivata edes omaa päätään ulkonäkökriiseillä. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia, kuten muissakin jutuissa. Vaikka en yleensäkään heitä mitään läskiläppää itsestäni tai oikeastaan edes ajattele kroppaani mitenkään negatiivisesti, tuo tilanne oli kuitenkin hyvin arjesta poikkeava ja jotenkin koin ihan valtavan kovaa tarvetta dissata itseäni muiden kuullen, ihan vaan varmuuden vuoksi. Ettei kukaan malleista kuvittele, että kuvittelisin olevani yhtä hyvä. Tai jotain sinnepäin!

Tämä ajatuskulku tuntuu olevan monelle naiselle tuttu ja yhden riipaisevimman esimerkin kertoi kaverini, joka myönsi ottavansa ison kokonsa puheeksi aina siskolleen mennessä, sillä jos hän ei sitä ota puheeksi, sisko kuittaa hänen vartalostaan jotain negatiivista. Ja vaikka mut otettiin aamulla avosylin vastaan osaksi malliporukkaa, se etten olisi alkanut heitämään huulta kasoisleuastani tai isosta vatsastani oli todella todella vaikeaa. Mutta pidin itselleni tehdyn lupauksen enkä lähtenyt muutamaa "mitä mä täällä teen" kommenttia lukuunottamatta alleviivaamaan tai avaamaan ulkonäköäni kellekään. Jes!


Kummallista kyllä, vaikka ajatukseni lavan takana risteilivätkin hieman siitä kuulunko joukkoon, se olo katosi kun astuin lavalle. Muistin, että yleisössä oli monenikäisiä ja kokoisia, monista eri taustoista tulleita ihmisiä ja jos edes yhdelle tuli hyvä mieli ja ajatus, että nämä alusvaatteethan sopivat aika monelle naiselle, oli mun lavalla olossa tarkoitusta. Lavalla hymy olikin herkässä pampulasukissa ja istuvissa alusvaatteissa, sillä tuota samaa Dita full shaper-liiviä käytän arkisin lähes aina. Myös Changen alushousut ovat suosikkejani, lavalla mulla nähtiin Dita hipster housut ja Jersey with lace aamutakki. Sekä tietenkin nuo pampulasukat!

Tätähän se elämä on, että välillä olo on itsevarma ja välillä sitä miettii, ettei ole hyvä missään. On kuitenkin kovin lohduttavaa, että meitä on täällä maailmassa iso joukko, kaikki toisista poikkeavia yksilöitä ja tämä fakta on entistä enemmän esillä myös mediassa ja markkinoinnissa. Harhakuva yhdestä sallistusta ulkomuodosta hälvenee varmasti jatkossa entisestään ja ehkäpä ensi vuonna Changen näytöksestä löytyy vieläkin laajempi skaala erilaisia ihmisiä! Toivon ainakin näin. 

ps. Mikäli jutustelu ulkonäöstä ja "noloista" kauneusnikeistä kiinnostaa, kannattaa laittaa kuunteluun myös Elsan ja Anikon Kuplan uusin podcast, joka kulkee nimellä "Nolo kauneus". Podcastin löydät Radio Helsingin sivuilta täältä!

kuvat: Juuli Johanna

22 kommenttia

 1. Oon niin ylpeä susta että menit tonne ja kannoit ittes just noin selittelemättä!
  Halusit tai et, niin oot todellakin edelläkävijä siinä että saatais mediaan monennäkösiä - yhtä hyviä - vartaloita. Ja Change myös.

  VastaaPoista
 2. <3 Olit huikea ja ihanan aurinkoinen! Tulin hyvälle tuulelle näytöksestä ja varsinkin loppuhuipennuksesta! :)

  VastaaPoista
 3. Mallit on kyllä yleensä ihan liian laihoja. Siis siinä mielessä, että tavalliset naiset ei oo niin laihoja. Monella maha pompottaa, selluliittia on siellä täällä, joten laihojen mallien päälle sopivia vaatteita on turhaa taviksen edes mallailla itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tavalliset naiset ovat myös hoikkia, mutta ehkä pointti onkin siinä, että ihmiset eivät pysy koko elämäänsä kaksikymppisinä ja ihossa näkyy elämä, mitä ei parikymppisellä niin vielä huomaa :) Changella on kivasti niin, että samaa tai hyvin samantapaista mallia liiveistä löytyy todella iso kokoskaala ja se ei tule hyvin esille, jos mallit ovat saman ikäisiä ja lähes saman kokoisiakin.

   Poista
 4. Mahtavaa Elsa, olet kaunis ja upea <3
  Respect <3

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa! Enemmän tällaista ❤️

  Muuten, mä oon ehkä normaalia tampiompi näissä julkkisasioissa, mut en tunnista muista malleista ku Martinan. Olis kiva tietää keitä nuo muut on. Eli kuvateksti olis kiva :)

  VastaaPoista
 6. Loistavaa, Elsa! Olet upea, ja on todellakin aika että maailma näkee ja hyväksyy myös meidän omenavartaloiden olemassaolon ja kauneuden :) Me plussakokoiset emme ole mikään yksi identtinen nippu porukkaa, vaan myös meidän tapauksessa kropan mittasuhteet varioivat. Kiitos, kun olet tekemässä tätä näkyväksi, olet todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä! Tämä on ehdottomasti seuraava askel, että kun plussakokoiset hyväksytään, huomataan, että myös meissä on erimallisia tyyppejä. Kuten esimerkiksi toinen plusmalli tästä porukasta eli Marjaana, jonka kanssa me olemme hyvin eri mallisia!

   Poista
 7. Tämä on Changelta erittäin fiksu veto, sillä näistä sun kuvista tuli heti olo et "onpas kivat liivit, täytyypä mennä hankkii itsellekin" kun normaalisti mistä vaan alusvaatekuvasta ajattelen automaattisesti ekana et "tuskin tota on mun kokoa". Eli myyt hyvin tuotetta jo ihan pelkillä kuvilla!

  Lisäksi nostan todella hattua että uskallat ja puhut aiheesta vielä noin avoimesti. Hyvin tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mä oon saanut tosi monta meiliä tästä aiheesta nyt, joten mun uskallus oli onneksi monelle positiivinen juttu. Tosin väitän, että mä en ollut ainoa jonka uskallusta tuollainen näytös punnitsi.

   Poista
 8. You go girl! Hyvä veto. Hyvä ja tarpeellinen.

  En haluaisi puhua rohkeudesta taas tässä yhteydessä - paitsi rohkeudesta omalla henkilökohtaisella esitysjännitystasolla - sillä siinähän ei pitäisi olla mitään erityisen rohkeaa kantaa kehonsa, oli se sitten minkä mallinen tai muotoinen tahansa. Just sen takia tällainen kuvaston laajentaminen on elintärkeää. Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettinyt rohkeutta ja tullut taas tulokseen, että rohkeudesta on hyvä puhua. Rohkeudesta kantaa oma vartalo. Vaikka siinä ei pitäisi olla mitään rohkeutta vaativaa, on turha kieltää etteikö ympäröivä maailma kauneusihanteineen (vaikkakin laajentunein sellaisin) ole meille ihmisille, niin naisille kuin miehillekin vaikea paikka. Vaatii se rohkeutta olla sitä mitä on.

   Mä kapinoin kyllä tottakai kauneusihannetasolla. Sanon kaikkeen joo jos vain se voi laajentaa naiskuvaa. Mutta vielä ehkä enemmän mä kapinoin sellaista räväkkää bodypositive naisenmallia vastaan, jollaisia meidän vähäkään julkisesti esiintyvien xl-naisten luullaan/halutaan olevan. Mä en oo mikään leuka pystyssä kulkeva alfanaaras joka kantaa paketin eikä tunne epävarmuutta. Epävarmuus on tosi inhimillistä ja kun siitä uskaltaa puhua, se usein vähän helpottaakin.

   En tarkoita, että mun rohkeudelleni tarvitsisi mitään fanfaareja soittaa, mutta kyllä musta tuntuu että olin aika rohkea, kun menin sinne kaikista lyhyimpänä, pulskimpana ja kenties vanhimpanakin, kun se perus kauneusihannemalli on edelleen hoikka, pitkä ja nuori. Sillä sitähän se edelleen on, vaikka eteenpäin mennään isoin harppauksin :)

   Poista
 9. No kyllä se on aika hemmetin rohkeaa mennä alusvaatteisillaan esille sellaseen tilaisuuteen, missä tietää, että takuuvarmasti kaikki läsnäolijat katsoo sua. Ei onnistuisi multa! Mut hyvin sait itses psyykattua ja näytät ihanalta! Oon sanonut ennenkin, mutta oot niin mun idoli =)

  VastaaPoista
 10. Elsa. Selitykset vartalon muodosta ei johtune seikoista jotka otit esille.Elämäntavasta ja ehkä perintötekijöistä voisi mainita.Jokainen kantaa kroppansa turhia selittelemättä,koska kaikki eivät vain ole mannekiinejä eikä mallleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti elintavat ei aina korreloi vartalotyypin kanssa, eikä niistä voi ulkonäön perusteella tehdä kovin laajoja päätelmiä. Hyvä esimrerkki tästä löytyy uusimmasta Jenny + ohjelmasta, kannattaa katsoa.

   Poista
 11. Ei tarvitse juurikaan selitellä kroppaansa kun pysyy pois alusvaate/kropan esittelystä.Paljon on eri syistä johtuvia seikkoja että ei ole malliainesta.Ja paljon naisia joilla on 4-5 lasta ja hätäsektioita ym.eikä näy missään.On muuten aivan upeita vartalotyyppejä,uskomatonta kuinka he ovat niin hyvin palautuneet entisiin mittoihinsa.Elsa, nämä ovatkin fyysistä työtä tekeviä ruismoottorilla liikkuvia kotiäitejä.Ruokailu kotiruoka juomana Vicchy tai tavallinen vesi, ei käytä alkoholia.Kuntoiluna perheen hyvinvointi hiihto pitkät kävelylenkit säännöllinen elämä.Kauppamatkat pyöräillen talvisin potkukelkalla.Ei selluliittejä.Hyvää iloista marraskuun aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, meitä on niin moneen junaan :) iloista marraskuuta myös sinulle!

   Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images