Testissä Stonz Boots - eli Kanadan lahja Suomen talvelle

yhteistyössä Stonz Pääsin viime syksynä mukaan Euroopan suurimmille lastentarvikemessuille Kölniin. Viisi Messukeskuksen kokoi...

yhteistyössä Stonz


Pääsin viime syksynä mukaan Euroopan suurimmille lastentarvikemessuille Kölniin. Viisi Messukeskuksen kokoista messuhallia täynnä lastentuotteita ja nyt viimein pääsen esittelemään sen oman suosikkituotteeni koko messuilta. Moni varmastikin tietää jo vuosia vauvojen ja taaperoiden hittituotteena pysyneen superkätevän Stonz-töppösen? Jep, meilläkin oli ne! Ja nyt meillä on saman kanadalaismerkin lasten talvikengät, joiden testaamista odotin kieli pitkällä yli vuoden. Ja kannatti kyllä odottaa.

Kiinnostukseni kenkiä kohtaan lähti tottakai siitä, että Stonz oli mulle merkkinä tuttu ja tiesin jo etukäteen tuotteet laadukkaiksi. Myös kengästä kerrottu fakta kiinnosti: Kanadassa suunniteltu ja tehty (!) kenkä on superkeveä (vain n. 470g/ pari!), varresta ja terästä vedenpitävä, hyvin tukeva ja liukumaton sekä testattu kestävän -50 asteen pakkasta. Kukapa ulkoilevan lapsen vanhempi ei tällaisesta kombosta kiinnostuisi?

Myyntifaktat ovat kuitenkin myyntifaktoja ja käyttökokemukset ovat tietenkin asia erikseen. Tässä siis ensifiiliksiä Stonz Bootseista, valitettavasti ilman tuota -50 asteen kylmäleiriä Kanadassa.

Testasimme kenkiä viikonloppuna päiväretkellä, mihin kuului vaeltamista metsässä, kiipeämistä lintutorniin, kävelyä liukkailla rantakallioissa ja rantavedessä sekä kiipeämistä korkean puun latvaan. Sanotaan suoraan, että ellen olisi luottanut kenkiin, en olisi antanut tuota viimeistä tehtävän, mutta siinä vaiheessa kun kiipeilypuu tuli vastaan, oli Stonzit jo lunastaneet luottamukseni.


Ensifiilikset kengistä olivat silti vähän klompsut. Kenkien suuruus johtuu irrotettavasta sisäkengästä, joka pitää kengän sekä materiaalinsa että kengän ja sisäkengän väliin jäävän ilman vuoksi todella lämpimänä. Meillä on ollut tämän tyyppisiä kenkiä jo useana talvena, joten koko ei sinäänsä säikäyttänyt, pitkän tennarikauden jälkeen lähinnä mietitytti miten lapsi ottaa isot kengät vastaan. Kaamos kuitenkin laittoi 34-kokoiset kengät mukisematta jalkaan ja totesi, että hyvältä tuntuu. Jalan mittauksen kautta valittu koko osui siis oikeaan ja koko piti muutenkin hyvin paikkaansa, Kaamoksella kun on 6-vuotiaaksi melko iso jalka. 

Kenkiä mallatessa huomasin niissä muutaman tosi hyvän yksityiskohdan. Tykkäsin, että kengän sai nilkan kohdalta kiristää kunnolla ja kiristysmekanismin apuna oli klipsu, jonka lapsi osaa avata ja sulkea itse. Toinen plussapuoli oli saappaiden varren kiristys. Saappaan varsi oli tarpeeksi löysä, että välikausihousun sai saappaiden sisälle piiloon ja kiristettyä niin, ettei esimerkiksi vesi tai lumi sada suoraan saappaaseen. Luultavasti talvihousujen kanssa näitä saappaita pidetään kuitenkin housujen alla, jolloin kiristys on myös hyvä juttu. Saappaassa on myös pukemista helpottava tarranauhakiristys, jolla saappaan saa todella aukinaiseksi, joten ainakin käyttömukavuutta ja helppoutta on mietitty monelta eri kantilta.


Jalassa kengät toimivat hyvin ja pitivät kyllä myös liukumattomuus-lupauksensa todella hyvin. Kengät jalassa pääsi vikkelästi niin männyn latvaan kuin rantakivikollekin. Ongelmia tuli eteen vasta kun Kaamos oli laskeutunut lähes pystysuoraa kalliota pitkin mereen ja huomasi 25 cm:n  syvyisessä rantavedessä seisoessaan, ettei pääsekään kiipeämään kalliota yhtä sukkelasti ylös. Lopputulos oli, että lapsi seisoi noin 5 minuuttia meressä mun miettiessä miten nostan hänet ylös kalliolle ja tässä tuli huomattua, että talvikengät eivat kuitenkaan aja kumisaappaiden asemaa. Sekä kenkäosa että varsi pitivät veden hyvin, mutta saumat päästivät vettä läpi sen verran, että pääsimme lopulta nuotiolle kuivaushommiin. Ja tämä on siis täysin ok, sillä tällaiseen testiin kengät eivät edes pahimmassa loskassa joutuisi ja talvikenkiä ei missään nimessä kannatakaan uittaa merivedessä. Tulipahan kuitenkin testattua tämäkin puoli!

Kenkiä kuivatellessa irrotin sisäkengän ulkokengästä ja laitoin sisäkengät makkaratikkuihin nuotion yläpuolelle kuivumaan. Ulkokengän sai kuivaksi ihan vain talouspaperilla sisältä kuivaamalla ja sisäkenkien kuivuessa Kaamos käytti ulkokenkiä pelkkien villasukkien kanssa. Erityisesti tässä kohtaa kiristykset olivat hyvä apu ja kun sisäkengätkin kuivuivat nopeasti käyttökuntoon, saatiin nekin pian uudelleen jalkaan.


Mulla on varmaan vähän romanttinen kuva Kanadasta, mutta se mielikuva mikä mulla on kanadalaisista tuotteista vastaa kyllä täsmälleen näitä kenkiä. Nämä on sellainen rehti kylmään talveen sopiva laatutuote, jossa ei ole kikkailtu ulkoasulla vaan keskitytty toimivuuteen senkin edestä. Ja se on juuri sitä, mitä mä erityisesti lasten ulkoiluvaatteissa arvostan, että kun satsaa yhteen hyvään, ei tarvitse koko ajan olla hankkimassa uutta ja parempaa. Ja jos me nyt lopetetaan tuo meressä seisoskelu ja keskitytään pysymään pinnalla, niin näillä pärjätään taatusti huhtikuuhun saakka paremmin kuin hyvin. 

STONZ-KENKIEN PLUSSAT JA MIINUKSET

+ superkevyet (ehkä markkinoiden kevyimmät talvikengät?)
+ hyvät kiristysmahdollisuudet 
+ erillinen sisäkenkä pitää jalan lämpimänä (=kerrospukeutuminen)
+ pitävä pohja (testattu liukkailla rantakallioilla ja kivillä)
+ koot pitää paikkaansa
+ kohtuullinen hinta (n. 90-95€)
+ varmasti pitkäikäinen ja lapselta lapselle kestävä 
+ ++ lapsen mielestä mukavat jalassa 

- melko isokokoiset erillisen sisäkengän vuoksi (mutta onneksi silti helpot kävellä)
- kenkäosan ja varren sauman vedenpitävyys ei 100%
- vielä melko tuntematon merkki Suomessa, joten saatavuus voisi olla parempikin (hox! Partioaitta ja muut!)

ARVOSANA 4,5/5 

Stonzin talvikenkiä löytyy kahta mallia, joista tämä on se isommille lapsille suunnattu Trek-malli.  Valikoimasta löytyy myös matalampi Scout-malli. Jälleenmyyjät tällä hetkellä Pikku Tipu, Minim, Kärkkäinen ja Footway. 

2 kommenttia

  1. Tuo "sisäkenkä"-systeemi, eli erillinen huopasaapas saappaan sisällä muuten toimii loistavasti, vaikka ei Stonzeja käyttäiskään: irrotettava sisähuopa reilunkokoisiin nokian kumppareihin, niin kyllä pärjää kovemmassakin pakkasessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu! Tosin monet huopinkaat on muotoiltu pohjasta hieman pyöreäksi, joten voi olla vähän tylsä ellei löydä tasapohjaista mallia. Ja kumppareihinhan se käy myös hyvin!

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images