Tee (lego)työtä jolla on tarkoitus

Aika monen lapsen joulupaketista taisi löytyä paketillinen Legoja? Legothan on ihan mahtava lahja, sillä palikoita voi yhdistellä jo ...


Aika monen lapsen joulupaketista taisi löytyä paketillinen Legoja? Legothan on ihan mahtava lahja, sillä palikoita voi yhdistellä jo olemassa oleviin palikoihin, ohjeiden noudattaminen opettaa kärsivällisyyttä ja motorisestikin Legot on loistojuttu. Parasta tietenkin on luovuus, mitä Legot opettavat lapselle. Sehän on... no... parasta. Kai.

En silti voi olla hieman kyseenalaistamatta joko Legojen tai lapseni neroutta, sillä seuraava tilanne toistuu meillä joka joulu ja syntymäpäivä, sekä niinä paska mutsi-päivinä, jolloin päätän korvata läsnäolon puutteen Lego-paketilla ja yhteisellä rakenteluajalla. Tilanne alkaa yhteisellä intoilulla "ihan mahtava paketti, nyt tehdään tää!" ja sitten istutaan alas ja rakennetaan hartaasti. Tänä jouluna Legolta saatu paloasema sisälsi vaatimattomat 10 pussia pikkulegoja ja tuntikausien rakentelun jälkeen käännät selkäsi keittääksesi paloaseman harjakaiskahvit ja....

Palatessasi takaisin olohuoneeseen on koko komeus säpäläinä pöydällä ja lapsi onnellisempi kuin koskaan: "mä rakennan uuden, mä rakennan paremman". OKEI.


Ja sitten se rakentaa jonkun eeppisen hienon paloauton ja paloaseman yhdistelmän ja samalla oma pedagoginen minä myhäilee tyytyväisenä kuinka nokkela ja luova lapsi onkaan, kun ei tyydy valmiiksi pureskeltuihin ohjeisiin. Miten ihanasti uuden palikat tosiaankin menee vanhojen kanssa yksiin ja kuinka ennakkoluulottomasti lapsi yhdistelee ninjat, hodarimyyjät ja Star Wars-hahmot palomiesten kanssa samassa leikissä. Tämä jos jokin on sitä kehittävää tekemistä!

Ja sitten todellinen minäsi istuu olohuoneen nurkkaan kahvin kanssa ja miettii: Se mun rakentama oli kyllä silti parempi. Helvetti.

5 kommenttia

 1. Haha. Meillä käy just näin, pojan(5v.) kanssa. Joka kerta. Tytär(10v.) taas ei koskaan ole rikkonut rakennelmia, vaan leikkii niissä vaikka mitä mielikuvitusleikkejä.

  VastaaPoista
 2. Onko pikkulegot nykyisin tiukempia kuin ennen vai tuntuuko vaan? Tosi hankala oli purkaa ja korjata oma virheensä rakentaessa. :D
  Mä tein päätöksen, että pikkulegot pysyy isän luona ja mun luo tulee dublot. Sattuu vähemmän mun jalkoihin. ;)

  VastaaPoista
 3. Oi, niin totta! Vai oisko se vaan aikuisen rajoittunut ajatusmaailma, joka käskee tekemään asiat "oikein" eli kasaamaan ohjeenmukaisesti. Meillä 4,5 v poika on pitkään purkanut ja rakentanut kaiken omalla tavallaan uusiksi, jonka seurauksena hän on lopulta alkanut rakentaa itse ohjeenmukaisia kokonaisuuksia - ja mä otan tästä tietty kaikki äitipisteet, kun annoin tyypin purkaa-kasata-purkaa-kasata riittävän pitkään omalla tyylillään... vaikka koville se otti.

  VastaaPoista
 4. Meillä on just toisinpäin: lapset haluaa rakentaa paketista tasan sen mikä siinä ohjeessa on ja jos ohje on kadonnut - tai vielä pahempaa; jostaim tiettyä minipalaa ei löydy - niin sitten palikoista ei voi kuulema rakentaa mitään. Yritä siinä sit inistä et äidin lapsuudessa kaikki legot tuli ilman ohjeita... Ja näistä tyttö-/poika-legoista en edes aloita - paitsi sen verran sanon et kerran yks AUTO ei kelvannut pojalle koska se oli Lego Friends ja lila. Argh.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images