Saako pakkasvoidetta käyttää? Lapsen ihon suojaaminen pakkasella

Olen viime aikoina nähnyt monissa vanhempien some-ryhmissä kysymyksen mitä pakkasvoidetta lapsen kannattaisi käyttää. Vastauksia on oll...


Olen viime aikoina nähnyt monissa vanhempien some-ryhmissä kysymyksen mitä pakkasvoidetta lapsen kannattaisi käyttää. Vastauksia on ollut monenlaisia pelkästä sheavoista vaseliiniin ja kaikkea siltä väliltä. Koska pakkaset ovat nyt ajankohtaisia ympäri Suomea, ajattelin kirjoittaa hieman siitä miten lapsen iho kannattaa suojata pakkasella ja miten ei. Tietopankkina postaukseen on ollut Una Nuotion Kerro kerro kuvastin - kauneudenhoidon käsikirja sekä Kauneushoitola Hillan kosmetologi ja omistaja Minna Montan. 

Pakkasvoiteen tarkoitushan on lisätä ulkona olemisen miellyttävyyttä ja lisätä ihon pakkasen kestävyyttä sekä vähentää epämiellyttäviä oireita, kuten poskien nipistelyä ja punoittamista. Perinteisen pakkasvoiteen uhka on kuitenkin se, että iho ei reagoi voiteen kanssa kylmyyteen tarpeeksi voimakkaasti ja paleltumia saattaa tulla, vaikka posket eivät nipistelisi tai punoittaisi ollenkaan. Se siis saattaa luoda illuusion paleltumattomasta ihosta, vaikka iho olisikin paleltunut/paleltumassa. Nykyään perinteisiä vedettömiä pakkasvoiteita ei enää kovin yleisesti suositella lapsille tai aikuisillekaan. Yksi syy ovat voiteiden sisältämät mineraalirasvat (mm. vaseliini ja parafiini), jotka tekevät suojatulle iholle kalvon, joka estää kosteutta haitumasta iholta. Iho kuitenkin poistaa kosteutta esimerkiksi hikoilemalla ja ihon ja pakkasvoiteen väliin jäävä kosteus saattaa jäätyä ja näin voide vain lisää paleltumisen riskiä. Ei hyvä.

Koska iho on talvella ohuempi kuin kesällä ja iho aistii kylmän helpommin kuin lämpimän, myös lapsen iho vaatii huomiota osakseen. Usein pelkästään sopiva ulkoiluaika ja lämmin ja suojaava vaatetus auttavat lapsen ihoa kestämään pakkasta, mutta ainakin Kauneushoitola Hillan Minna , joka on siis sekä lähihoitaja että kosmetologi, suositteli lisäämään kosteuttavaa voidetta Kaamokselle viimeistään ulkoleikkien jälkeen. Vaikka kosteusvoiteen käyttö terveihoiselle lapselle voi tuntua hassulle (se missä ei ole vikaa, sitä ei korjata) on lisäkosteutuksesta etua ulkoillessa ja kosteutettu iho kestää kylmyyttä paremmin.



Kun pakkasmittari näyttää -25 celciusastetta ja pihalle on päästävä, rasvaan lapsen kasvoja myös ennen ulkoilua. Silloinkaan en suostu laittamaan mineraalirasvoja kasvoille, vaan käytössä on sama tuttu Sophie la Girafe Babyn Protection Cream, jota käytimme vesirokon hoidossa. Voide on vesipohjainen, joten se on voideltava kasvoihin n. 30 minuuttia ennen ulkoilua, jotta kosteus ehtii imeytyä ihoon eikä jäädy ihon pinnalle ulkona. Kirahvivoiteen raaka-aineet kuten karanjaöljy, sheavoi ja kaakaovoi suojaavat ja hoitavat ihoa ulkoilun aikana, mutta toisin kuin perinteiset pakkasvoiteet, kirahvivoide läpäisee kosteuden. Lapsen iho kestää näin pakkasta hieman paremmin, mutta reagoi siihen luonnollisesti. Ulkoa tullessa pesemme kasvot ja laitan Kaamokselle vielä Sophie la Girafe Babyn kasvorasvaa, jota ei siis yleensä muina vuodenaikoina paljon käytetä. Iho pysyy kosteutettuna ja hyväkuntoisena ilman paleltumisen vaaraa. 

Vaikka itse valitsen Sophie la Girafe Babyn tuotteita mm. loistavien raaka-aineiden, hyvän levittävyyden ja imeytyvyyden takia (sekä tietenkin siksi, että niiden kehittäjä Jonna Jalkanen on suomalainen kahden pikkupojan äiti ja luotan hänen kosmetiikkakeitoksiinsa 100%), tottakai myös muita hyviä voiteita pakkaspäiviin löytyy. Esimerkiksi pelkkä sheavoi käy hyvin sekä ulkoiluun että kosteutukseen ulkoilun jälkeen, mutta ei tietenkään ole yhtä ravitseva ja hoitava, mitä monen voin, öljyn ja uutteen voiteet ovat. Valmiista suojavoiteista vaikkapa Madaran suojavoide on varmasti hyvä (muistaakseni käytimme sitä muutama vuosi sitten) ja Weledan Derma baby kasvovoidetta tekisi melkein mieli tilata itsellekin talveksi. 

Kun tuosta Sophie la Girafe Babyn Protection creamista on nyt ollut puhetta jo kahdessa postauksessa, lienee hyvä kertoa että sen saatavuus on tällä hetkellä melko huono. Tuote on vaihtamassa nimea Protection creamista SOS-creamiksi ja nyt nimenvaihdoksesta johtuen monet kaupat myyvät eioota. Biodellyltä sitä ainakin löytyy, jos ei muualta.

ps. Niille, joita (lasten) ihonhoitopostaukset tylsistyttävät: Ilouutisia! Se oli nyt ainakin hetkeksi tässä :D Palataan muihin aiheisiin seuraavassa postauksessa!

sis. mainoslinkkejä

11 kommenttia

  1. Purkkaa pitää kuulemma pakkasella syödä!
    Pysyy naama lämpimämpänä kun on lihakset liikkeessä! :)

    VastaaPoista
  2. Just aamulla mietin ipanan poskia ja mitä rasvaa niihin pitäisi laittaa!

    VastaaPoista
  3. Oi kultaista kahdeksankymmentälukua, jolta muistan pakkaspäivien ulkoilut sekä Vitaliksen tuoksun ;). On vähän ajat tuosta muuttuneet... Meillä päiväkodissa neuvottiin laittamaan pojan päiväkotireppuun puuterirasia ja puuteroimaan posket ennen ulkoilua; se yhdistettynä rasvailuun iltaisin on kuulemma paras suoja pakkasta vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo mikään meikkien asiantuntija, mutta puuteri kuulostaa vähän oudolle lapsella :D Sehän ei kauheen kauaa pysy kasvoilla ilman pohjustusta ja saattaa olla myös kuivattavaa. Joitakin mineraalipuutereita kyllä käytetään ihan ihonhoidollisista syistä, mutta itse en ehkä mitään Lumenea Kaamoksen pk-reppuun laittaisi. Mua alkoi nyt kiinnostamaan tosi paljon mikä puuterin juju lapsen iholla voi olla! Ehkä on etsittävä lisätietoa jostain!

      Poista
    2. Mä kuulin juuri samasta kikasta päiväkodista, sillä erolla että kyseessä olisi nimenomaan aidot mineraalipuuterit :) Ei siis mikä tahansa Lumene :--D

      Poista
    3. No mineraalipuuterin ymmärrän kyllä, tosin niissäkin on melko paljon herkistäviä aineita, esim micaa ja vismuttia. jotenkin tuntuu silti ihan omassa päässä oudolle jos lapsi käyttäis mun youngbloodeja :D pitäsköhän testata!

      Poista
  4. Onnistuukohan tiedustelu näin jälkijunassa.. En näköjään oikein osaa laittaa tänne kommenttia, kun aina häviää jonnekin..

    Mutta siis, miksi peset tuon kirahvirasvan pois? Pitääkö se pestä pois?!

    Meillä käytössä tuo sama suojavoide ulkoillessa + ihottumissa ja muissa kuivissa kohdissa, enkä kyllä pese pois. Ja laitan myös yöksi, myös kasvoihin tarvittaessa. Tiedän, että ei suositella käytettäväksi yövoiteena, mutta olen ajatellut että ei haittaisi, koska käytämme vain kylmillä ilmoilla ja tarvittaessa. Onkohan mennyt ihan pieleen?!

    Ei ole tullut kysyttyä tätä muualta, mutta nyt ajattelin, että ehkäpä sulla on jotain tietoa asiasta!

    Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Nopea vastaus:1. Lapsi on aina tosi likainen ulkoa tullessaan ja räät poskilla ;)

      2. Laitan kovilla pakkasilla kosteusvoidetta kun tullaan pihalta enkä halua kerrostaa paksuja voiteita ettei muuten voiteille tottumaton iho mene tukkoon tms

      3. Pesu tuo iholle kosteutta ja kun laittaa kosteusvoiteen, imeytyy veden kosteuskin ihoon. Näin iho kosteutuu paremmin ja kostea iho kestää pakkasta paremmin.

      Mutta eihän me nyt toki orjallisesti näin tehdä :) välillä ja yleensä kovilla pakkasilla vain. Perus talvipäivinä ei käytetä välttämättä juuri mitään lapselle, itselle kyllä!

      Poista
    2. Ja kyllä sitä suojavoidetta voi varmasti laittaa yöksikin välillä. Tosin kasvovoide toisi luultavasti enemmän kosteutta ja monet suojavoiteen aineet, esim titaanidioksidi on yöllä melko turhaa.Tätä pitäisi ihan kysyä Jonnalta, joka on suunnitellut tuotteet. Mun maalaisjärki sanoo että enemmän siitä suojavoiteesta yöllä hyötyä kuin haittaa, jos lapsen iho tuntuu kuivalta.

      Poista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images