MUUTAMIA JUTTUJA MATKAN VARRELTA

1. Berliinissä ei kannata tutustua ensimmäisenä 90 metriä leveään Karl Marx Alleeseen, mikäli ei halua järkyttyä kaupungin rumuudesta heti. ...

1. Berliinissä ei kannata tutustua ensimmäisenä 90 metriä leveään Karl Marx Alleeseen, mikäli ei halua järkyttyä kaupungin rumuudesta heti.

2. Karl Marx Alleen takana on kuitenkin Friedrichshainin kaupunginosa, mikä vei täysin sydämen.

3. Koko loman aikana olemme poistuneet Friedrichshainista ainoastaan puoleksi päiväksi shoppailemaan Alexanderplatzille ja pariksi tunniksi Kreuzsbergiin. Yöt olemme viettäneet kuitenkin Lichtenbergin puolella hotellissa, n. 10 minuutin sporamatkan päästä Friedrichshainista.

berliini varikas taloberliini organic ciderberliinilainen brunssi tempo box

4. Aika on mennyt vain kaduilla laahustaessa, syömisessä sekä puistoilussa. Emme ole "ehtineet" eläintarhaan tai Legomaahan, museoista puhumattakaan.

5. Lasten leikkipuistoissa on monessa suihkulähde, minkä alla lapset voivat juoksennella ja räpiköidä kuumina päivinä. Suihkulähde menee kiinni yleensä klo 18.00.

6. Leikkipuistoissa on ihan ok juoda kaljaa lasta vahtiessa. Itseasiassa suurimmalla osalla vanhemmista löytyi iltapäivällä yksi kylmä lähikioskista ostettu bisse kädestä. Myös minulta.

sateenkaaritalo haegen jaatelot

7. Vaikka useiden asuintalojen ulkonäkö on ankea, niitä on koristeltu reippaasti maalauksilla, mikä piristää ympäristöä. Friedrichshainista tuskin löytää taloa, missä ei olisi jonkunlaista graffitia tai bommausta. Isot graffitit värittävät kaupunkikuvan upeaksi, mutta monet katutaiteilijat eivät selkeästi ole ihan perillä riittääkö taidot julkiseen tuotoksen esittelyyn...

cubebot wooden toy yackfou kassit

8. Kaupunginosissa on omat erikoiskauppansa ja Friedrichshainista löytyy mm. Yackfoun liike, mikä myy monenlaista printtikamaa kuten kasseja.

9. Alexan kauppakeskuksesta löytyy tosi hyvä Adidas Neon liike, missä kannattaa käydä hakemassa originaali Adidasta streetimpää ja edullisempaa vaatetta.

berliini meksikolainen ihan okplusmimmi syo meksikolaists10. Hyviä ja edullisia ravintoloita on kaikkialla. Kaupunginosissa on omat erikoisuutensa ja kun pitää silmät auki, missä paikalliset istuvat, löytää usein hyvän ja edullisen ruokapaikan. Oma lempparini on Tempo-Box nimisen ravintolan aamupalat ja viikonloppubrunssi. Ravintolassa on aina ollut tilaa ja ulkona saa varjoisassa paikassa herkutella kaikenlaisilla aamupalahyvyyksillä.

jokumopo friedrichshainpuistossa berliinissa 11. Puistoja on kaikkialla, mutta niitä ei heti huomaa. Useissa puistoissa on isot linnamaiset liukumäkisysteemit, mitkä on rakennettu maalaamattomasta puusta. Kehittää lapsien mielikuvitusta varmasti 10-0 verrattuna Suomessa yleistyneisiin Angry Birds-leikkikenttiin missä leikitään tietenkin änkkäriä ja mainostetaan yhtä brändiä kokonaiselle ikäluokalle verorahoilla. Anteeksi tilitys, mutta mielestäni julkiset kuntien ylläpitämät puistot pitäisi olla mainosvapaata aluetta Suomessakin.


puisto friedrichshainoi mutsi mutsi berliini


13. Vaikka olemme vaan lötkötelleet ja hengailleet, sain huuleeni herpes-rakkulan, mikä tulee yleensä vain kaikkein pahimmissa stressihetkissä esiin. Compeedin huulilaastarit löytyivät kuitenkin helposti Frankfurter Alleen apteekista.


make love not war berlin


14.Luovutamme huomenna hotellihuoneen puolilta päivin ja lento Suomeen lähtee vasta illalla myöhään. Toivon todellakin ettei sada ja saisimme hengailla vielä päivän Boxhagener Platzin puistossa ja syödä sitten myöhäisen päivällisen ennen lentokenttäbussiin nousemista.


15. Julkinen liikenne on tehty Berliinissä helpoksi. Lapsille julkinen on ilmaista, mutta vaunujen kanssa matkaavakin maksaa lipustaan. Viikkolippu alueella a ja b maksaa n. 28 euroa aikuiselta.


berlin polaroid magnets


Seuraa blogiani FacebookissaBlogilistalla tai Bloglovinin kautta.

18 kommenttia

 1. En ole ikinä käynyt Berliinissä tai edes Saksassa. Tämän jutun lukemisen jälkeen aloin miettimään, että milloin ja millä kokoonpanolla sinne voisi matkustaa... :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä postauksesta. Sai taas Berliini-kuumeen nousemaan :)

  Oon vieraillut kaupungissa kolme kertaa. Kaksi kertaa aikuisseurassa ja nyt tänä keväänä mukana oli meidän Elsa, 9kk. Vuokrasimme asunnon 9flats.comin kautta Prenzlauerbergin kaupunginosasta. Pienen lapsen kanssa erillinen makuuhuone oli hyvä ratkaisu, koska tyyppi menee nukkumaan jo klo 19. Yleensä hehkutan hotelliaamiaisia, mutta Berliinissä niitä ei kaipaa, koska ihania aamiaispaikkoja on joka puolella kaupunkia.

  Meidänkin matka koostui syömisestä, kaduilla kuljeskelusta ja puistoissa hengailusta. Seuraava reissu voisi olla ensi keväänä, kun lapsi ymmärtää vähän enemmän leikkipuistojen päälle ;)

  Tuli tuosta "kalja kädessä leikkipuistossa"-kohdasta mieleen, että mekin oikein repäistiin vikana lomailtana ja mentiin asunnon lähellä olevalle terassille yksille. Ajateltiin, että kaipa se on ok käydä lapsen kanssa terassilla. Oli aika hauska ylläri, kun illalla mentiin terassille, niin ei siellä ollutkaan muita kuin lapsiperheitä :D

  VastaaPoista
 3. Minnan kanssa ihan samoilla linjoilla, Saksassa ei olla koskaan käyty. Jotenkin ei ole myöskään ollut kiinnostusta. Näin se herätellään esiin herkku postauksilla!

  VastaaPoista
 4. Berliinivinkki.
  Ihania luomuvaatteita. Lila Lammchen naturtextilien. Duncerstr.79
  Secondhand lapsille ja aikuisille; Lumpenprinzessin. heilla on myos facebook sivu.
  Hugg and Grow in Bellevue oli myos kiva ja tein loytoja alennusmyynnissa.

  VastaaPoista
 5. Osui silmääni tuo kun mainitasit herpeksestä, oletko tullut ajatelleeksi että sen puhkeamisen saattaa aiheuttaa myös aurinko? Eräällä lähipiirissäni käy aina näin aurinkolomalla.

  VastaaPoista
 6. Kirjoitit todella mielenkiintoisesti Berliinistä! Olen siellä joskus ollut päivän verran, mutta jotenkin sinne meno on aina "jäänyt" kun jotain muuta on tullut kohdalle. Olisi kiva lähteä uudelleen ajan kanssa :)

  VastaaPoista
 7. München on myös mukava kaupunki tutustua. Sopivan ja idyllisen kokoinen, paljon nähtävää, hyvät liikenneyhteydet ja Alpit niin lähellä, että vuorille voi tehdä vaikka ihan päivämatkan.

  Toivottavasti pääsen vielä kokemaan Berliininkin joku päivä.

  VastaaPoista
 8. Heh, no sinnehän on aika helppo ottaa lento joten suosittelen harkitsemaan seuraavaa ulkomaan matkaa Berliiniin!

  VastaaPoista
 9. Niin, meillä SUomessa on vaan sellainen kulttuuri että alkoholi = känni ja kännissä ei lapsen kanssa tietenkään olla. Mutta toi on juuri se väärä malli mitä en aio lapselleni opettaa, että jos otetaan, otetaan perseet. Mä juon alkoholia tosi harvoin mutta suurimmaksi osaksi ne vähätkin lasilliset ilman lasta. En silti usko, että lapselle tekee yhtään huonoa nähdä kaljaa pitsan kanssa ja yhtä siideriä kuumana kesäpäivänä :)

  VastaaPoista
 10. Harmi kun meni ohitse ja olemme jo SUomessa :( No onpahan syy palata takaisin ;)

  VastaaPoista
 11. joo, kuulinkin tuosta. Se voi hyvin olla sellainen aurinkolomaherpes, nyt se on lähinnä kipeä punainen arpi.

  VastaaPoista
 12. Kannattaa kyllä varata aikaa, ihan mihin tahansa meneekin. Kaupunki on paljon ihanampi kiireettä ja rennolla otteella, mun painajainen olisi sellainen museosta museoon kierros.

  VastaaPoista
 13. Pääseekö muncheniin miten Suomesta? Olisi kyllä kiva mennä!

  VastaaPoista
 14. Juu, sehän kasvaa ihan päivässäkin paljon <3

  VastaaPoista
 15. Helsingistä on hyvin suoria ja edullisia lentoja Münchenin lentokentälle. Itse olen aikeissa lentää syyskuussa Vaasasta käsin eikä syöttöliikenne Vaasasta Helsinkiin tuonut hintaan juurikaan lisää.

  VastaaPoista
 16. […] tahansa kuppilasta todella runsaan aamupalan kahdelle. Esimerkiksi viime kesänä löytämämme Tempo-boxin aamupala maksaa vain 4.90 euroa sisältäen kaiken mitä vain keksii unelmoida. Suosittelen kyllä näitä […]

  VastaaPoista
 17. […] tahansa kuppilasta todella runsaan aamupalan kahdelle. Esimerkiksi viime kesänä löytämämme Tempo-boxin aamupala maksaa vain 4.90 euroa sisältäen kaiken mitä vain keksii unelmoida. Suosittelen kyllä näitä […]

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images