Pepin villapaita

Olen parin viikon sisällä katsonut uudelleen lähes kaikki Peppi Pitkätossut ja osan Eemeleistä ja Saariston lapsista. Mitä enemmän katson, s...

Olen parin viikon sisällä katsonut uudelleen lähes kaikki Peppi Pitkätossut ja osan Eemeleistä ja Saariston lapsista. Mitä enemmän katson, sitä enemmän minua on alkanut kiinnostamaan mikä tämä selkeästi ruotsailainen perinnevillapaita on nimeltään?

Yksinkertainen valkoinen pohja, missä on yleensä sinisiä ja punaisia neliöraitoja. Näitä on Ruotsissa vaikka missä, itse hankin Junibackenilta avainnauhan tuolla värityksellä. KappAhlissa on lasten trikoopaitoja samalla idealla, mutta ei ole niin kiva mitä villapaita!

Ohje olisi helposti kopioitavissa, mutta enemmänkin kiinnostaa puseron tarina. Tietääkö joku?

18 kommenttia

 1. peppi rulaa <3 :) ja mukava blogi tää :)

  VastaaPoista
 2. No, mä pikagooglailin ja löyty infoa, että tuo malli olisi tyypillinen perinteinen merimiehen villapaidan malli, jota on käytetty Ruotsin länsi-rannikolla. Eri paikoissa käytettiin erilaisia neulemalleja ja -tekniikoita, vähän riippuen paikan historiasta ja käyttötarkoituksesta. Merimiesten neulemalleja varioitiin, jotta sitten niiden avulla pystyttiin tunnistamaan mistä paikasta kyseinen kaveri on kotoisin, jos hän joutui vaikkapa veden varaan myrkyjen ja muiden laivaonnettomuuksien seurauksena. Niin karulta kuin se kuulostaakin, kalat eivät ilmeisemmin tykänneet syödä pehmyttä villamatskua, kun taas sitten sormukset ja muut vastaavat tunnisteet hukkuivat helpommin.
  Eli oisko nyt niin, että Pepille on puettu toi villapaita, koska iskä oli merimies ja oletettu isän käyttävän sellaista?

  VastaaPoista
 3. Vastausta kysymykseen en muista, mut Suuressa käsityössä on noista paidoista ollut juttua ja ohjeetkin ehkä viimeisen vuoden - puolentoista sisään.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tuo on käsittääkseni Suomessakin ollut neulemalleissa yleistä, että niistä tunnistaa kotipaikan. Olen joskus lukenut sellasta perinneneulekirjaa, kuulostaa tutulle. Mutta tolle mallille ei siis ole mitään erityistä nimeä? (en pakota sua googlettaan lisää, vaan kysyn vain et ei vissiin näkyny)

  VastaaPoista
 5. Ah, kiva tietää. Tosin tosta heidin ylemmästä tekstistä sain idean, et voihan sitä varioida et sitten tietää mistä satamasta oma poika vaikka on. Jos joskus tollasen neulon, en kyllä taatusti omassa koossa. Menisi ikä ja terveys :D

  VastaaPoista
 6. Mä ostin kyllä pojalle ton tyylisen puuvillaisen villapaidan KappAhlilta, ei siis ollut trikoota. Viimeksi kun kävin, olivat perkules laittaneet alennukseen samaiset paidat..
  Lindgrenin sadut ja tv-filmatisoinnit on mun sydäntä lähellä ja siksipä kyseinen paita mukaan tarttuikin. Olisi kyllä kiva kuulla tarina paidan takana, en sitä itsekään tiedä.

  VastaaPoista
 7. Heh, mulla taitaa lastenvaatteissa trikoopaidalla olla ihan omat määreet. Tiesin nimittäin et se on selllanen puuvillapaita, mut kutsun kaikkea collegea ohuempaa puuvillaa trikooksi, luoja tietää miksi :D

  VastaaPoista
 8. Jep. Esim. Aran-neuleitakin on erilaisia joka lähtöön, siellä kun kukin perhekunta "omisti" omanlaisensa, joka sitten opetettiin eteenpäin sukupolvelta toiselle. Tuolle Peppi-neuleelle tullut vastaan mitään tiettyä nimeä, vain "traditionaali ruotsalainen neule", en siis osaa sanoa. Veikkaan, että sille ei edes välttämättä ole mitään tiettyä nimeä, jos miettii juurikin tuota perimää. Ohjeet tuohon kuvioon kyllä löytyy, kun googlaa. Mä tosin kannatan ajatusta omasta nimikkoneulemallista.

  VastaaPoista
 9. Haha! :D Myönnän kyllä, että tommonen paita ihan oikeena villapaitana olis vielä päheempi ku se puuvillainen. Sekin on kyllä neulottu ja siis vähän hämää silmää :P Ehkä pitäisi tosiaan saada käsiin se Suuri Käsityö niin saisi ohjeen.

  VastaaPoista
 10. Nimestä en tiiä mutta keväällä(?) oli Lindexin mallistossa vavoille samanlainen villa(neule)paita. Ihana Peppi!

  VastaaPoista
 11. Popillakin ollut tuollasia neuleita sekä muistaakseni myös Kappahlissa...kivoja :-)

  VastaaPoista
 12. Ruotsalainen merkki Dyno tekee tollasia paitoja sekä aikuisille että lapsille. Löytyy esim. täältä: http://www.freshmilk.se/product_info.php?cPath=57&products_id=4364 ja täältä: http://www.littlebloom.se/product.html/gotlandstroja-vuxen?category_id=50#.UHLyOFEVFfA

  VastaaPoista
 13. Ei mutta juu, eihän se mikään KappAhl ollut kuin Lindex mistä sen paidan ostin! Tarkisti vielä paidasta ja näinhän se oli.

  VastaaPoista
 14. Niin totta, Popillakin oli äskettäin, oisko ollut viime kevät-talvena myös.

  VastaaPoista
 15. Samaa olin minäkin huikkaamassa, että sieltä löytyy ohjeet. Muistelen, että 2012 vuoden numerossa. Jäi mieleen, kun on niin kaunis. Puikoille ajattelin ottaa jossakin vaiheessa.

  VastaaPoista
 16. Tosiaankin kalastajaneulehan tuo, ohje tarinoineen löytyy ainakin sellaisesta ruotsalaisesta kirjasta kuin Fiskartröjor och andra tröjklassiker, näkyy olevan Itiksessä kirjaston hyllyssä http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1519991__Sfiskartröjor__P0%2C1__Orightresult__X5;jsessionid=34BA03399D6B9705DB2A711E9E191E26?lang=fin&suite=cobalt
  Ruotsiksi tuosta mallista löytää tietoa googlaamalla pippitröja.

  VastaaPoista
 17. Juu, meillä on Lindexiltä kyseinen paita, Oisko kokoa 98/104, eli on tehty isommillekin kuin babyille. Puuvillaa on tämä neule. Ja löytyi kirpparilta 2€:lla. Even better :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images