Lapsitaiteilija

Facebookissa jo tästä mainitsin, että kun Suomessa mietitään saako lapsi edes mennä taidenäyttelyyn, New Yorkissa 5-vuotias lapsi valloittaa...Facebookissa jo tästä mainitsin, että kun Suomessa mietitään saako lapsi edes mennä taidenäyttelyyn, New Yorkissa 5-vuotias lapsi valloittaa kokonaan taidegallerian teoksillaan.

Tsekatkaapa vaikka tämä video. Aika mieletöntä. Katselin muutama ilta sitten useita Aelita Andrea käsitteleviä videoita ja huvituin, kuinka osa videokommenteista oli luokkaa "hei mun lapsenikin osaisi ihan saman jos vaan antasin sille maaleja". Niinhän se on, useimmat meistä osaisi kirjoittaa haikun tai maalata ladonkin, juttu onkin siinä että kuinka moni tekee sen. Aika suureellista puuhaa, kun pimulla on omat nettisivut ja ilmeisen hyvä markkinointikoneisto takana, toisaalta harvaapa meistä on New York Timesissa mietitty Jackson Pollockin seuraajaksi. Videoista kyllä välittyy skidin nauttivan maalaamisesta, joten sinne vaan taidemaailmaa valloittamaan. Hyvä performanssi tämä ainakin on!

6 kommenttia

 1. "siitä tulee mahtava! minä maalaan tytön knassa. onko se valmis? oij oij oij , hieno! minäkin maalaan, sitten mennään kalaan. siinä on meri. siinä on eläimiä. tyttö maalaa. saanko minkäkin maalata?" - katsottiin Kaapon kanssa video ja se oli ihan haltoissaan. Tykkää maalamisesta.
  Tykkäsin minäkin, mutta en voinut olla ajattelematta "miten tuo maali lähtee tytön hiuksista pois? noi maalit tulee varmaan aina kalliiksi. mistä tuollaista neon orassinpinkkiäakrylliä saa? kyllähän meilläkin jos olisi vain tuollainen ateljee/ylimääräinen huone ..."
  Mutta ihana joo <3

  VastaaPoista
 2. Suhtauduin tähän vähän skeptisesti, eikös jokaisen vanhemman oma pikku kullannuppu ole aina se ihmeellisin... mutta. Videota katsellessani mietin, että tyttö osaa selvästi käyttää eri tekniikoita, yhdistellä värejä ja kuvioita, hahmottaa kokonaisuuksia ja "lopettaa" kun työ on valmis. Maalaukset näyttävät valmiilta ja "kypsiltä". Ei ihan jokainen lapsi kykenisi samaan. Parasta tässä on, että lapsi saa maalata ja sotkea vapaasti, tosiaan selkeästi nauttii siitä.
  En tosin tiedä onko sitten niin hyvä juttu, että lähdetään leipomaan pienokaisesta "värien ihmelasta" ja taiteilijaa, hössötetään että taas tuli hieno kun truuttasit tuubillisen väriä tohon kankaalle ja ai että, kyllä sä oot niin hieno ja ihmeellinen? Kehua ja kannustaa pitää, mutta kai se raja jossakin menee... ehkä mä uskon liikaa kärsimyksen ja erilaisten elämänkokemusten kasvattamaan taiteentekoon :D

  VastaaPoista
 3. Sais olla kyl useampikin ylimääräinen huone ennenku meikä irrottas yhtään neliömetriä pelkästään maalaamiselle :D Mietin samaa et aika kallis harrastus ja sotkunen, mutta kai se tienaa noi maalinsa ihan hyvin :)

  Nyt vaan brändäät Kaapon uudeksi lapsitaiteilijaneroksi ja pistät rahoiksi!

  VastaaPoista
 4. No joo, ekana se tuli mieleen itselläkin, että jokainen lapsi olisi taiteilija jos olisi nuo samat resurssit.

  Mutta hienoa joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 5. Niin, kyllähän kannustaminen johonkin voisi olla muutakin kuin tuota ihmelapseilua. Mutta jos jättää tän kasvatuspuolen kokonaan pois laskuista (mietin ittekkin etten oikeasti tekisi lapsestani ihmelasta vaikka maalaisi noin intensiivisesti, tunteella ja taidolla) niin hemmetti on oikeesti kova mimmi 5-vuotiaaksi. Youtubessa on kuvaa, kun se 2 vuotiaana maalaa aivan loistavasti ja uskoisin ettei silloin vielä voi opettaakaan taidemenetelmiä jne.

  VastaaPoista
 6. Mä oon vähän eri mieltä, siis jokaisella lapsella ei olisi kiinnostusta moiseen tai silmää lopettaa työtä ajoissa kuten Heidi yllä kirjoitti. Jokainen lapsi osaa halutessaan roiskia, mutta kyllä tolla mimmillä ihan selkee kyky on myös erilainen kuin perus-pertillä 5v.

  Tosin ne kyvytkin rakentuvat kun antaa vapaat kädet, mutta en mä itse kyllä katselis päivääkään tollasta sotkemista kun jo syöminen hirvittää :D

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images