Helppo liikkua?

Sain muutama viikko sitten Invalidiliitolta yhteydenoton koskien Helppo liikkua-kampanjaa ja pyynnön liittyä kampanja-agentiksi. Toimenkuva...Sain muutama viikko sitten Invalidiliitolta yhteydenoton koskien Helppo liikkua-kampanjaa ja pyynnön liittyä kampanja-agentiksi. Toimenkuvaani ei kuulu kuitenkaan salamyhkäinen väijyminen vaan liikkumisen helppudesta ja vaikeudesta raportoiminen ihan avoimesti täällä blogissa sekä Helppo liikkua kampanjan sivuilla.

Otin agentti-tehtävän ilolla vastaan, sillä niin monta kertaa vaunujen kanssa liikkuessa törmää tilanteisiin, mitä ei yksin kahdella jalalla kaupungilla kävellessä edes huomaisi. Olen joutunut jopa hankkimaan kahdet uudet rattaat liikkumisen helpottamiseksi! Ja koska asuinpaikkakuntani Helsinki on myös Design-pääkaupunki, haluan nostaa esiin ennenkaikkea hyvin suunniteltuja ratkaisuja esteettömän  liikkumisen tukemiseksi sekä myös niitä järjettömyyksiä, mihin vaunuilla liikkuja törmää päivittäin.

Hyvällä liikkumissuunnittelulla ja erityisryhmien kuten invalidien, rattaita käyttävien ja ikäihmisten huomioimisella ja heidän kokemuksiinsa tutustumisella päästäisiin varmasti jo pitkälle. Esteetön liikkuminen on jokamiehen ja -naisen oikeus, mistä saa ja pitää keskustella!

Raportointi on jo alkanut ja osoitteessa helppoliikkua.fi voit tutustua sekä esteettömän liikkumisen kannalta hyviin että kehittämistä vaativiin kohteisiin. Voit myös lisätä positiivisia ja negatiivisia huomioita asuinpaikakkunnaltasi tai missä päin maailmaa sitten liikutkin! Samaa teen minä seuraavat viikot ja lisäilen kohteita sivuille aina kun raportoitavaa ilmenee. Myös blogini kommenttiboksi toimii Helpo liikkua kampanjan "ilmiantoalustana" eli tännekin saa kokemuksiaan jakaa! Liity myös kampanjan facebook-ryhmään ja pistä sana kiertämään, sillä vain vaikuttamalla saadaan aikaan muutosta.

9 kommenttia

 1. mietin myös monesti noita esteettömyysjuttuja kaupungilla liikkuessani. turun hansakeskus on ainakin varmasti painajaismainen paikka pyörätuolilla liikkuvalle! puolen kerroksen superhitaita ja täynnä olevia pikkuhissejä, jyrkkiä ramppeja ja portaita. rattaiden kanssa pari porrasta tai iso kynnys on vielä mahdollista ylittää, mutta pyörätuolia käyttävälle on kyllä varmasti vaikeaa. helsingissä ärsyttää välillä stockmannilla se, että ihmiset ryykivät "päähisseihin", vaikka voisivat ihan hyvin käyttää portaita parin kerrosvälin matkalla. ja tietysti etuilevat mielellään ainakin lastenrattaiden kanssa liikkuvia.

  VastaaPoista
 2. Siis tosi monet paikat on ihan järkyttäviä! Mun suokkari-inhokki on bussit, johon ei mahdu ja jossa muut tyypit katsoo paheksuvasti kun oon esteenä eli paikalla mihin vaunujen kanssa mennään.

  Laitahan raportti tuonne sivuille Hansakeskuksesta!

  VastaaPoista
 3. Melkein osaisin kyllä kuvitella sut salamyhkäisesti väijymäänkin. Mutta totta tosiaan, hyvällä asialla liikut!

  Terveisin Emilia, jonka kotikaupungissa on kuulemma yksi hissi. Kukaan vaan ei tiedä missä.....

  VastaaPoista
 4. Hehe! Mutta kai siellä ees muutama liian pieni oviaukko löytyy ja kyläkaupan rappusista puuttuu se liuska? Mulla alkaa olemaan tosi pieni talo preerialla olo teidän asuinpaikasta :)

  VastaaPoista
 5. Oviaukot on kuule tehty aikana jona ihmisen keskimääräinen pituuskin oli jotain metriviiskymmentä.... Kuvittele Jugoslavia Suomeen ja olet aika liki :D

  VastaaPoista
 6. Tuota liikkumisen esteettömyyttä ei kyllä tule mietittyä - ennen kuin on itse tilanteessa, jossa on pakko. Teen työkseni vammaistyötä vaikeasti liikuntavammaisten kanssa ja koko kaupunki on auennut ihan uudella tavalla asukkaidemme kanssa kaupungilla pyöriessä. Sana esteettömyys on hyvä - nykyisellään joka paikka on täynnä esteitä, ihan vaikka kaupassa tai leffassa käynti on kuin mikäkin pujottelu- tai temppurata.

  VastaaPoista
 7. esteettömyys on varmasti a ja o monen ryhmän (ei tarvitse olla kovin erityisryhmäkään) liikkumisen kannalta. Täytyy tietenkin muistaa, että kaikkea ole mahdollista toteuttaa mutta usein ne ratkaisut eivät vaadi kuin maalaisjärkeä ja toisten ihmisten huomioimista.

  VastaaPoista
 8. Hei,
  Hyvä ja kiva lukea sun blogias. Vaatevinkit kiinnostaa. Kiva kun jaksat kiertää poika rattaissa.

  VastaaPoista
 9. [...] reilunkaupan luomupuuvillaisia tennareita lastenkoossa. Ja nyt kun olimme kurvissa ja sattumoisin (Helppo liikkua kampanjasta johtuen) mulla oli kamerakin mukana, oli pakko käyttää tilanne hyväksi ja mennä tarkistamaan [...]

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images