Jumpulapumpulat

Kodinhoidontuella loppukuu taitaa alkaa jo kuun puolesta välistä, mutta alkakoon vain. Silkkaa laiskuutta sitä ostoleipää ostaa muutenkin, s...

Kodinhoidontuella loppukuu taitaa alkaa jo kuun puolesta välistä, mutta alkakoon vain. Silkkaa laiskuutta sitä ostoleipää ostaa muutenkin, sillä yleensä se ei ole edes niin hyvää, helppoa vaan poimia pussi ties mitä jumpuloita ja sitten ne jää vielä syömättä! Eilen huokaisin syvään tarkastaessani tilini saldoni ja pistin sitten illalla leipoen.Mun sämpylät ovat ammattileipurin kauhistus. Teen löysän taikinan hyvin summittaisesti vähän sitä ja enemmän tätä-periaatteella ja jätän vaivaamatta. Odottelen ihmettä, että taikina onnistuisi ja nostelen löysän taikinaliisterin kahdella puulusikalla pellille. En pyörittele enkä kohottele. Ihme ja kumma, ne ovat silti yleensä tosi hyviä. Tässäkin tapauksessa tieto taitaa vain lisätä tuskaa ja kun ei tiedä paremmasta, ei oikein osaa kaivatakaan.

Reseptiä ei tule - sitä kun ei ole!

17 kommenttia

 1. Mitä löysempi taikina, sitä paremmat sämpylät. Niin se vaan menee! :)

  VastaaPoista
 2. Meillä tehdään sämpylät samalla tyylillä - äitee aina opetti, että ei sämpylätaikinaa tarvitse vaivata, kunhan lappaa pellille :) Itse lisään välillä hedelmämysliä taikinaan, tulee ihanan rapsakoita!

  VastaaPoista
 3. Samaan tapaan täälläkin leivotaan ja mies ei voi ymmärtää miksi en tee ohjeen mukaan ja pyörittele palleroita =)

  VastaaPoista
 4. Mä oon ihan liian mukavuudenhaluinen mitä tulee sämpylätaikinaan - niitä taikinakökköjä on inhottava repiä pois sormista ja sit on lavuaari tukossa. Siispä lappaan löysää taikinaa pellille koskematta siihen :)

  VastaaPoista
 5. Ja sitä vastapaistetun leivän tuoksua ei voita mikään! Ei tuoksu kaupan leipä niin hyvälle ei;)

  VastaaPoista
 6. mä teen aina ruutusämpylöitä eli koko taikina pellille, käsillä painellaan se koko pellin alalle ja leikataan ruuduiksi ennen paistamista! en jaksais alkaa pyöritteleen mitään erillisiä sämpylöitä.

  VastaaPoista
 7. Siis mitä! Minkä takia mulle ei oo aikaisemmin kerrottu, että sämpylöitä voi tehdä vaivaamatta taikinaa? Onko tuo tapasi leipoa siis sämpylät ilman taikinaa sormissa -versio? Sellainen kelpaisi mulle terveydellisistä syistä...

  VastaaPoista
 8. Haha, hienoa etten ole ainoa resepteissä oikoja :) Nannelle tiedoksi, että kutakuinkin näin. Käytän kättä taikinassa vain sekoituksessa hieman, mutta kai senkin vaiheen voisi puuhaarukalla korvata jos on tarpeeksi ruoista ranteessa sekoittaessa?

  VastaaPoista
 9. Kyllä sitä ruista on pakko ranteesta löytyä, kun omatekemiä tekee mieli eikä lääkäri ole antanut lupaa tuollaiseen käsiä kuluttavaan touhuun :)

  VastaaPoista
 10. Mulla on yks ainoa resepti jota käytän, ihan sen takia kun en jaksa pyöritellä mitään palluraisia. Vaivataan, annetaan kohota ja leikataan. Hyviä tulee tälläkin tavalla. :D

  VastaaPoista
 11. Noi näyttää paremmilta kuin mun sämpylät jotka mureni kirjaimellisesti kuin Jokisen eväät :D

  VastaaPoista
 12. Haa! Nyt alko sämpylänleivonta meilläkin! Inhoan sitä tahmeeta taikinaa sormissa ja laitan aina liikaa jauhoja --> sämpyistä tulee kivikovia. En oo ikinä tajunnu, miten tuo suositeltu
  löysä taikina saadaan pellille mutta nythän se selvis.

  VastaaPoista
 13. Noin minäkin teen leipäni. Sekoitan löysää taikinaa, kohotan pari tuntia, lapan vuokiin ja paistan. En koske taikinaan käsin missään vaiheessa ja hyvää tulee! Reseptini perustuu Sikke sumrin Namaste-sämpylöihin.

  VastaaPoista
 14. Ehdottomasti paras tapa. Laitan itekin vaan sen verran jauhoja et jaksan vielä puuhaarukalla sotkea. :) Voisko tätä soveltaa pullanleipomiseenki?

  VastaaPoista
 15. meinaat joka leivontajuttuun mut aina linkata? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, saat ilmasta mainosta. en sentään sanonut sinkkuudesta mitään. On vain kato ongelma, et jos bloggaan leivonnasta ja en sano sua, tuut mesomaan jotain kuitenkin. näin vaiennan sut kun sanon suoraan ettei tää tapa oo susta hyvä :)

   Poista
 16. Mä teen kans sämpylät aina noin, vaikka oon sentään keittiöalalla töissä. :D Tosiaan se sekottaminenkin onnistuu kokonaan puuhaarukalla ettei tarvi käsiä sotkee ja jos haluaa tasakokosia sämpylöitä niin laittaa taikinan silikonisiin muffinssivuokiin. :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images