Homeopaattinen lääkedilemma

Koska lukijoiden joukossa tuntuu olevan monen laista asiantuntijaa, pyydän apua aihepiirissä mistä minulla ei ole mitään kokemusta: homeopaa...


Koska lukijoiden joukossa tuntuu olevan monen laista asiantuntijaa, pyydän apua aihepiirissä mistä minulla ei ole mitään kokemusta: homeopaattiset ravinnelisät. Kun meillä tosiaan ollaan yskässä ja tänään saatiin tuliaisia Hakaniemen apteekista. Yskänlääkkeenä ei ollutkaan sitä Kvillaa mitä tilasin, vaan Dr Reckewegin Jutussin R8-nimistä yskänsiirappia. Ravintolisää sieltä homeopaattiselta puolelta apteekkia.

Olen nyt yrittänyt jäljittää edes jotain tiedonjyvää saako tällaista yskänsiirappia antaa 8 kuukautta vanhalle lapselle. Myyty sitä oli tietäen potilaan ikä, mutta ainesosaluettelon alkoholipitoisuus 13% kyllä pistää miettimään. Toisaalta Kvillassa näyttää olevan 96% (???!!) etanolia myös ja sitä neuvolassa on suositeltu.

Nämä homeopaattiset/yrtticoctail tuotteet vaikuttavat kyllä maallikon silmään aika salatieteeltä. Ainesosaluettelo löytyy suurimmassa osassa nettiesittelyistä ilmeisesti latinaksi, ensimmäisenä mainitaan esimerkiksi täällä belladonna mikä saa minut entistä enemmän varpailleen. Paketin kyljessä suomeksi lukee kyllä ensin vesi, sokeri, etanoli ja sitten kaikkea mahdollista timjamista islanninjäkälään ja sitten vasta se belladonna. Ikäsuosituksia ei löydy mistään, ei suomeksi eikä englanniksi, mutta tyypin isän perheessä näitä Dr Reckewegin tuotteita on kuulemma käytetty aina. Minua jo merkin nettisivut pistävät epäilyttämään...

Ajattelin huomenna soittaa aamusta Hakaniemen apteekin homeopaatille, että mitä tämän litkun kanssa tekisi. Mutta jos joku tietää jo nyt tarkemmin aineesta, niin avatkoon sanaisen arkkunsa.

44 kommenttia

 1. Mä oon hiukan skeptinen, varsinkin jos ovat pullossa eikä itsetekemiä luontaistuotteita. Toisaalta me sairaanhoitohenkilökunta kuten lääkärit suhtaudutaan skeptisesti kaikkeen muuhun lääkitykseen. Toki itse suosin inkivääria, hunajaa, nokkosta ym sellaisenaan...siis jos se pidetään ihan luonnollisena. Mulle on monet lääkärit sanoneet, et yskä lähtee parhaiten yskimällä ja et useinmiten yskänlääkkeet saattavat lievittää, mutta ei parantaa. Voi, kun en osaa nyt auttaa. Aikuiselle jotenki ei olis niin välii, kun ollaan hiukka ronskimmassa kunnossa ja systeemit jo kehittyneet. Hali ja terkut <3 Nyt on kartta seinällä, otan kuvia joku päivä. Kiitti! <3

  VastaaPoista
 2. Siis useinmiten sairaanhuollon puitteissa on hiukan skeptinen ja epäuskoinen soundi luonnonrohtoihin. Ei kaikilla kuitenkaan. Tiedän joitakin lääkäreitä jotka suhtautuvat positiivisemmin :)Piti tarkentaa tämä

  VastaaPoista
 3. Mä kyllä uskon luonnonrohtoihin ja käytän mielelläni luontaisia aineita kuten just inkivääriä, sipulia hengityksen avaajana, eteerisiä öljyjä jne. Jotenkin vaan aristaa tälläset siirapit mistä ei saa mitään ikäsuosituksia ym ja missä on tosi paljon eri ainesosia. Apteekissa myyvät ja aikuisellehan Jägermeisterkin on lääke, mutta vauvalle...soitan huomenna sinne apteekkiin!

  VastaaPoista
 4. Homeopatia on huuhaata. Sen sijaan esimerkiksi hunajaa suositellaan lapsille yskänlääkkeeksi, mutta ei alle vuoden ikäisille...

  VastaaPoista
 5. ilmeisesti toi ei oo mikään puhdas homeopatiatuote vaan joku yrttijuttu enemmän. Joo ja hunajaa ei tosiaan saa antaa. Mutta kyllä mua aristaa monet tän tuotteen ainesosat nyt sen verran et soitan sinne apteekiin.

  VastaaPoista
 6. Terve!Ihan oli pakko kommentoida vaikka nuo homeopaattiset on mulle ihan hepreaa. Vaikka suosin luonnon mukaisia menetelmiä aina kun mahdollista. Mutta siis asiaan, lähinnä pisti ihmettelemään miksi edes yskänlääkettä on määrätty vauva ikäiselle tai lapselle yli päätään?! Eikö se ole ihan yleinen käytäntö, että lapsille niitä ei suositella eikä määrätä koska ei ole näyttöä niiden tehosta lapsille. Itse en antaisi lapselleni, vaan suosisin muita keinoja esim. mainitsemasi eteeriset öljyt ja muut avaavat tipat jota voi vaikka tyynyn reunaan tipauttaa. Höyryhengitys meillä ollut hyvä avun antaja. Pikaista paranemista :) Ps. kovasti tykkään blogistasi

  VastaaPoista
 7. oon ymmärtänyt, että millään lääkkeellä/valmisteella ei ole tutkimuksissa saatu mainittavia vaikutuksia pikkulasten yskän hoidossa :( paranemisia!

  VastaaPoista
 8. Juu, siis kvillaa suositellaan limanirrottajaksi yli puoli vuotiaille ilman lääkärin määräystä. En muuten tahtoisi käyttää mitään lääkkeitä,mutta nyt on 3 yötä ollut mahdottomia tuon yskän takia. Lapsi heräilee koko ajan ja olen yksin hoitamassa, joten pienikin apu on nyt tarpeen. Mekin ollaan nyt höyruhengitelty ja noita erilaisia tippoja käytetty, eniten on sylihoidolla menty :)

  VastaaPoista
 9. Niin taisin siis hätäpäissäni lukea hieman väärin, jos nyt tällä lukemalla ymmärsin oikein eli eihän sitä teille oltu taidettu lääkärin toimesta edes määrätä. Mutta silti, jättäisin antamatta yskänlääkkeet tahi siirapit.

  VastaaPoista
 10. Niin minäkin olen käsittänyt. ENemmän tämän postauksen aihe olikin saada selville onko tuollaisen yrttituotteen käyttö ylipäätään turvallista, jos nyt jätetään kaikki muu oheismietintä pois.

  VastaaPoista
 11. Juu siis ihan neuvolaan soitto antoi kvilla-suosituksen. Tuolla se tuhisee yrttitippojen ja kauratyynyn kanssa.

  VastaaPoista
 12. öööh joo, kukkarin ton nettisivun ja... :O?Tosta kyseisestä tuotteesta en osaa sanoa mitään. Itse olen vain kerran homeopaattista lääkettä ottanut, raskauspahoinvointiin. Se ei valitettavasti tepsinyt. Muutama ystäväni (lapsellinen) vannoo homeopaattisten lääkkeiden nimeen, varsinkin korvatulehduksissa. Nyt aloin jo itsekkin ihmettelemään miksi edes kommentoin kun en osaa sanoa mitään.. :)Samaa mieltä ja monelta kuullut ettei yskään oikeasti auta oikein mikään. Ainakaan yskänlääke. Käsikauppatavarana myytävistä lääkkeistä ei tieteellisten tutkimusten mukaan ole mitään hyötyä. Enemmän auttaa nauttia 50g tummaa, 70% suklaata. Tämäkin tutkittu ja itse kokeillut ja helpottavaksi havainnut. Mutta syötä sitten lapselle puoli levyä tummaa suklaata yskään..Mun oma henk koht vinkki pienen lapsen yskään on laimea kamomilla tee. Hunajalla. Alle vuoden ikäisielle ei joo tosiaan hunajaa suositella, mutta eihän se vaarallistakaan ole. VOI aiheuttaa mahavaivoja. En silti itsekkään kovin pienelle antaisi, mutta jos on lähemmäs vuoden niin ei kokeilusta ole haittaa. Myös kuuma maito, inkivääri ja hunaja on hyvä flunssassa. Maito vaan saattaa lisätä limaisutta.

  VastaaPoista
 13. Jep helppo se on täällä antaa vinkkejä kun ei itse ole samassa tilanteessa just nyt :) ei paljoon naurata kun oma lapsi sairastaa. Toivottavasti helpottaa pian. Muistan meillä pienenä isä laittoi hengittelemään carmolis- tippa höyryjä ja se aina auttoi. Kvilla on mulle ihan uus juttu.

  VastaaPoista
 14. Alle 1-vuotiaille ei nykyään suositella mitään yskänlääkkeitä, enkä niitä omalle lapsellekaan antaisi. Varsinkaan jos lääkkeen antaminen aiheuttaa rimpuilutaistelun, joka ei ainakaan paranna tilannetta :) Haukkuvaan yskään ja kurkunpääntulehdukseen auttaa parhaiten ensiapuna viileä ulkoilma vaikka tuuletusikkunan kautta tai parvekkeella. Jos taas on infektioastma, niin sitten salbutamoli auttaa.T: terveydenhuoltoalalla oleva

  VastaaPoista
 15. tyypin isän perheessä ollaan käytetty just homeopatisia keinoja korvatulehduksiin jne ihan hyvällä menestyksellä. Ja mä uskon noihin luonnonjuttuihin, mutta en välttämättä siihen ihan oikeaan homeopatiaan ja sen periaatteisiin. Ei taida suklaa käydä plaatuun täällä, mutta jospa äiti ottaisi tömpsyt tuota jutussinia testiksi ;)

  VastaaPoista
 16. en ole antanut mitään, joten rimpuilusta en tiedä :) Pihalla ollaan käyty, enemmän tuo yöaika ja makuullaan oleminen on se hankaluus. Ei ole astmapotilas!

  VastaaPoista
 17. http://vihreallapolulla.blogspot.com/2011/01/kaalin-kaytto-nivelkipujen-ja.htmlMä kokeilin tota kaalipakkausta yskään pari viikkoa sitten kun meinasin itkeä kun yskitti. En tiiä olinko loppujen lopuksi niin väsynyt yskimiseen vai oliko tosta oikeasti jotain hyötyä, mutta kyllä sillä parin tunnin päikkärit sai nukuttua. Haju tosin oli ihan karsee :D

  VastaaPoista
 18. Hunaja on kielletty imeväisiltä botulismiriskin takia, vaikka riski onkin aika teoreettinen...

  VastaaPoista
 19. Kaikkien homeopaattisten tuotteiden kohdalla voi aloittaa siitä, että jos se on homeopatian sääntöjen mukaan oikein tehty, siinä ei ole mitään vaikuttvaa ainesosaa. Homeopatia perustuu "veden muistiin". Kuvitellaan siis, että mitä laimeampi liuos tehdään, sitä tehokkaampi siitä tulee. Tosiasiassa homeopaattisessa lääkkeessä ainoita potentiaalisesti vaikuttavia ainesosia siis on vesi, sokeri ja alkoholi. Yleensä vain se vesi. Niin ja plasebo!Jostain syystä juuri lasten korvatulehdukset innottavat ihmisiä kokeilemaan kaikenlaisia kikkailuja ja juu, kyllä ne "toimii" toisinaan, koska korvatulehduksista iso osa paranee itsestään. Jos taas homeopaattiseksi väitetty valmiste sisältää muitakin ainesosia, se ei ole homeopaattinen (= puhtaasti vaaraton huuhaa), vaan jotain muuta. Minua huvittaa ajatus homeopaatista ammattina. Parhaimmila on oikein valkoinen lääkärin takkikin.

  VastaaPoista
 20. hyh, inhoan kaalin hajua! Meillä mennään ihan sipulilla :)

  VastaaPoista
 21. Epätoivoisessa tilanteessa olen joskus nukkunut sohvalla puoli-istuvassa asennossa lapsi mahan päällä kantorepussa. Jos tuntuu että pystyasento ja äidin läheisyys auttaa, niin tällä saa edes vähän unta. Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 22. Hunaja on kielletty koska se voi olla alle vuotiaalle vaarallista. Googlettele imeväisikäisen botulismi.

  VastaaPoista
 23. Mä oon vähän puun ja kuoren välissä tässä, kun mun sairaanhoito ei ole koskaan ollut kovin luomua ja toisen vanhemman kokemukset ovat taas oikeastaan pelkästään sieltä. Itse en usko homeopatiaan, mutta olen kyllä valmis kokeilemaan asioita jos ne eivät ole haitaksi. Ja sitä tässä mietin, että onko tuosta haittaa.

  VastaaPoista
 24. joo, kyllä mä tiedän sen.

  VastaaPoista
 25. me ollaan sylitelty tää päivä rengasliinan ja lämpötyynyn voimin sohvalla. pitää varmaan laittaa pehmusteita yms sohvalle, että jos tulee kova hätä niin tehdään teidän esimerkin mukaan kantorepulla :)

  VastaaPoista
 26. Jos lapsi nukkuu omassa sängyssä, nosta pääpuolta niin, että laitat vaikka pari paksua kirjaa jalkojen alle. Se auttaa, tulee parempi asento. Tai voihan toki isommankin sängyn pääpuolta samalla konstilla nostaa, mutta projekti on isompi.

  VastaaPoista
 27. ei nuku omassa, mutta meidän futonissa on nostettava pääty kyllä...hmmph, pitääpä huomenna miettiä jos sen nostaisi kun ei enää viitti toisen jo koisiessa.

  VastaaPoista
 28. Ei liity homeopatiaan, mutta tuli mieleen, että jos ei saa sängyn pääpuolta ylös, voi sinne patjan alle laittaa vaikka sellaisen pyyherullakäärön, joka nostaa pääpuolta. Näin meille neuvottiin NKL:lla kun pojalla oli limaa keuhkoissa vastasyntyneenä.

  VastaaPoista
 29. Itse en antaisi alle 2 vuotiaalle mitään lääkettä suppoa lukuunottamatta tai lääkärin määräyksestä.On kummiskin niin pienestä ihmisestä kyse ettei tiedä miten tuollaiset rohdot lähtee futaa elimistössä.

  VastaaPoista
 30. litkuun en osaa ottaa kantaa mut jos muut vinkit kelpaa niin... veikkiksellä oli just yskä pari viikkoa putkeen (NE YÖT!). pinniksessä/mun vieresä oli pääpuoli reilusti koholla, sen lisäks ilmankostutin (pyykin kuivatus lähellä toimii myös) ja raakaa sipulia hakkeluksena pään lähellä. oon huomannut, että ainakin meidän muksujen yöyskä helpottaa tuon sipulin voimasta. tosin koko kämppä haisee silloin hielle :D t. wandis

  VastaaPoista
 31. kiitos mielipiteestä.

  VastaaPoista
 32. meilläkin oli nyt pää koholla, kiitos lukijavinkin. ja sipulia kans. kostutinta ei ollu, ens yöksi sekin. Nämä kaikki lukijaneuvot kun yhdistäisi niin tulisi muuten aika mahtava sairaala makkarista :D

  VastaaPoista
 33. Tuota on asiakkaat kehuneet aiemmin, mut en tiedä ihan noin pienelle antaisinko. Isommalle kyllä. Alkoholin saat poishaihdutettua kun laimennat lämpimään/kuumahkoon veteen. Meillä on isommille muksuille toiminut tosi hyvin murattiuute, kenenkäs se nyt olikaan... Ai niin, Vogelin.

  VastaaPoista
 34. kiva tietää! mä soitan nyt sinne apteekkiin vielä varmistuksen et mitä kamaa tää oikeen on.

  VastaaPoista
 35. OT. Tuohon astmapotilas-kommenttiin, niin vauvoillahan astmatyyppinen oireilu flunssien yhteydessä on melko tavallista kun keuhkoputket on niin pienet vielä eikä useinkaan liity/johda babyastma- tai astmadiagnoosiin. Esim. Rs-virus aiheuttaa yleisesti noita oireita.Nuo hengenahdistusoireet erottaa "tavallisesta" yskästä yms. siitä, että vauvalla menee hengittäessä vatsa pallean yläpuoelta kuopalle, eli hengittää apulihaksilla.

  VastaaPoista
 36. Hei.Kommentoin, mutta en jaksa lukea kaikkia jo annettuja kommentteja, pahoittelut jos tulee samaa infoa toiseen kertaan.Vauvoille/pienille lapsille ei kannata antaa yskänlääkettä, missään muodossa. Ei siis lääke-lääkettä tai luontaislääkettä.Luin tuolta, että suklaata suositeltiin...no huh huh. Itseasiassa suklaa, niinkuin maitokin lisäävät limaneritystä eli eivät ainakaan helpota yskää. Mullon siis lapsi joka on köhissyt koko pienen ikänsä yskissä ja astman kourissa, onneksi kasvaessa oireet helpottaa. Mulle on sairaanhoitaja antanut neuvon, että kun lapsella on limainen yskä niin hänen tulisi juoda mahdollisimman paljon vettä, koska vesi laimentaa limaa. Ja meillä ainakin näin on. Olen siis tässäkohtaa antanut lapsen juoda niiiinpaljon mehua kuin hän on halunnut ja se on tepsinyt. Sängyn päädyn kohottaminen tai ylävartalon kohottaminen isolla tyynyllä esim. auttaa yöllä myös, kuten varmaan tiedätkin.Lyhyesti: ei yskänlääkettä, ei herranjestas suklaata/maitoa, paljon vettä ja tsemppiä!Ja luota vaistoosi, jos epäilet yrttijuomaa niin sullon oikeus kuunnella vaistoasi :0)

  VastaaPoista
 37. Raksalapsi oli 3 vkoa kauheassa yskässä, vein sen lääkäriin. Saatiin astmapiippu ja sellanen maski. Avas keuhkoputkea ja yöllä hengittäminen helpottui aivan sikana. Myös pihalla viileässä nukkuminen jeesas, vaikka teillä vissiin ei vissiin sitä harrasteta?

  VastaaPoista
 38. Vaikket tätä siis kysynytkään, haha. Tsemppiä, on kauheeta kuunnella sitä pienen yskimistä. Etenkin yöllä.

  VastaaPoista
 39. Neljä sanaa: ÄLÄ_HELVETISSÄ_ANNA_LAPSELLESI (äläkä käytä itsekään).Ihan näin koululääketieteen puolestapuhujana (wonder why) voin kertoa, ettei homeopaattisiin tuotteisiin löydy ikäsuosituksia sen enempää kuin mitään muutakaan tietoa yksinkertaisesti siksi, ettei niitä ole tutkittu. Koko homeopatia on hirveetä bullshittiä ja ihmisten kusetusta, rahat siihen saa kyllä menemään, mutta mistään ei ole mitään näyttöä. Haittaa homeopaattisista tuotteista voi pahimmillaan olla, jos niitä käyttää esim. tiettyjen lääkkeiden kanssa sekaisin (homeopaattinen tuote voi sisältää aineita, jotka vaikuttavat tiettyihin lääkeainereseptoreihin kehossa jne.), mutta yleensä niillä ei ole mitään vaikutusta puoleen eikä toiseen. Lasten yskänhoidossa ei ole näyttöä myöskään koululääketieteen yskänlääkkeistä - lapsen yskä lähtee yskimällä. Höyryhengitys on lähestulkoon ainoa, mitä voi kokeilla, mutta ei sekään yskänärsytystä poista, ainoastaan irrottaa limaa.Jos lapsellasi on taipumusta pitkittyneeseen yskään tai erityistä hengenahdistustaipumusta infektioiden yhteydessä, vie hänet lääkäriin. Astma nimittäin oireilee juuri em. tavoin, ja sen hoitoon on sitten omat lääkkeensä.T: tuleva mutsi sekä almost lääkäri.

  VastaaPoista
 40. Hei, homeopaattinen on sellaista ainetta, jota on laimennetty mystisellä menetelmällä mahdollisimman vähän; sen sijaan luonnontuote voi olla mitä tahansa yrttiä tms., hyvin voimakastakin tavaraa.Ko. yskänlääke EI OLE HOMEOPAATTINEN tuote, vaan luontaistuote ja yrttikamaa.

  VastaaPoista
 41. niinhän mä tos ylhäällä kirjotinkin. Toisaalta tossa on aika mystisiä myrkkyjä pieninä ainesosina kuten sitä belladonnaa, ettei toi ihan mikään perus vihreätee oo

  VastaaPoista
 42. Kyllä olen antanut Jutussinia alle vuoden ikäiselle flunssaiselle lapselleni, ja nyt juuri tilasin lisää, kun herra on 1,5v ja yskii runsaasti, erityisesti öisin. Juuri on käytetty lääkärissä, ei ole astmaa vaan joku lenssuvirus siellä ärsyttelee. Yksityisen lääkäriaseman lastenlääkäri tiesi tuotteen ja suositteli, varsinkin kun SIITÄ ON OLLUT APUA. Ensimmäistä pulloa osatessani sain mukaani infoniput ko.valmistetta koskien, ja siellä(kin) sanotiin sen sopivan myös vauvoille. Kuten myymälässäkin.

  VastaaPoista
 43. Tosi huvittavaa, että kommenteissa kovimmassa ääneessä ne, jotka eivät tiedä tuotteesta mitään tai ole itse kokeilleet. ;)

  Noh. Joka tapauksessa meidän kuusihenkisessä perheessä ko. yskänlääke on TOIMINUT tosi hyvin kaikenikäisillä! Kuopus on tainnut saada ekan kerran noin puolen vuoden iässä. Tuo yskänlääke kun auttaa siihen flunssaan muutenkin ku vaan yskään!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images