Sanoja

Mamma Rakkauspakkaus Nahkavekkari Popittaja Pikkukakkonen Sinappikone Maitobaari Masuasukki/Masukki Äitiys on täynnä kama...

Mamma

Rakkauspakkaus

Nahkavekkari

Popittaja

Pikkukakkonen

Sinappikone

Maitobaari

Masuasukki/Masukki

Äitiys on täynnä kamalia sanoja, tässä lista omasta mielestäni kamalimmista. Taidan olla allerginen kaiken maailman skeneilysanoille ja tuollaiset hassunhauskat sanayhdistelmät saavat mut varsinkin pahoinvointiseksi. Jos joku on kanssani samassa veneessä, listaa saa jatkaa kommenttiboksiin.

67 kommenttia

 1. En edes tiedä mikä tuo popittaja on, tai siis tulee mieleen joku teini mankka olalla.

  Itse noista sanoista käytän maitobaaria, sitäkin alun perin liittyen siihen Tapani Koivuniemen uskonlahkoon. Ei mikään miellyttävä mielleyhtymä, mutta huvitti silloin kun illat kulyivat imetysmaratonien parissa, että baari vieläkin vaan on auki ja lopulta sammunut roudataan sänkyyn.

  Ei ehkä ihan kuulu samaan sarjaan, mutta ´poppaa´ on kamala, miksei voi lapselle sanoa kuuma?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos äiti sekoaa Polarn O. Pyretiin, se kutsuu itseään usein popittajaksi :D

   Poista
 2. Hyi olkoon! Näiden "hassunhauskojen ja elämänmakuisten" termien kamaluutta on tullut päiviteltyä monesti. Myös mieheke ja koiruli ansaitsevat paikan inhokkilistallani! Kääk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tää ei liity äitislangiin, mutta "koiruus" ois kans poistettavien listalla, jos koirasta puhutaan.

   Poista
  2. Koiruus vielä ehkä menee, mutta koissu. Mikvit KOISSU?? Pelottavan yleistä.

   Poista
 3. tissittely,
  vaunuttelu,
  pottailu,
  liinailu,
  kupeitteni hedelmä,
  prinsessa (nimityksenä tyttölapsesta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, siis kaikki lu-loppuiset :) Käytän alkupään sanoja joskus, loppupään en koskaan!

   Poista
  2. Mäkään en ollut kuullut tuota popittajaa. Me käytetään sanaa vaunuilu, mutta muuten Liisan lista on kuin lista omista inhokeistani -etenkin nuo kaksi viimeistä... Sun listasta taas meillä mamma on ahkerassa käytössä, mutta vain minä itse itsestäni sitä käytän. Ehkä mieltymykseni johtuu siitä, kun tykkään ruotsinkielestä noin ylipäätään.

   Poista
 4. Voimahali on yksi ällöistä, vaikkei ihan kategoriaan mahdu.

  VastaaPoista
 5. Meillä ei käytetä mitään noista, ei myöskään 'poppaa' joka muakin ärsyttää. Mun lapsille kuuma on kuumaa ja sillä selvä :) 'Pipi'n kanssa olen kahden vaiheilla, en tykkää sanasta yhtään mutta silti sitä tulee käytettyä vaikka yritän välttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo vielä tossa vaiheessa, et poppaa tai pipi ois ees ajankohtaisia. Noin niinku sanoina.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ymmärrän oikeastaan kestoilun, sillä se vaan on niin paljon lyhyempi kuin kestovaippojen käyttäminen sanoa.

   Poista
  2. Musta sen kestoilun käyttö on jotenkin hassua. "Meillä kestoillaan". Olis paljon helpompaa sanoa että lapsella käytetään kestovaippoja.

   Tai ehkä se on vaan se sanamuoto mikä ärsyttää... "kestoillaan, pottaillaan, tissitellään, imutellaan".

   Poista
 7. Kestopeppu, peppukiitäjä, pikkukakkonen, äityli, ovislima (aaaargh!), masutuubi, ylipäätään kaikki masu-sanat, etupylly, Leo Stranius.

  Raskausaika oli minunlaiselleni sanoista ällöttyjälle kamalaa aikaa. Jopa synnytyssalissa kätilö kehtasi puhua minulle masusta, ihan kuin olisin kaksivuotias.

  VastaaPoista
 8. LEO STRANIUS? Miksi se on kielletty? :D Mä en edes tiennyt kenenkään käyttävän sitä, vaikka kirjoitn tyypistä joku aika sitten. HÄ! :D:D

  Mikä on etupylly? :)

  VastaaPoista
 9. Ei nyt ehkä ihan suoriltaan liity äitiyteen, mutta usein näkee toivoteltava JAKSUJA!

  VastaaPoista
 10. PEPPUKIITÄJÄ, supparit, siippa, avokki... ja tosiaan tuo pikkukakkonen... huoh...

  VastaaPoista
 11. Mua naurattaa tää postaus ja noi kommentit. Mäkään en ollu kuullu popittajaa, enkä kyl tota nahkavekkariakaan. Kuulostaa tosi pervolta. :D Etupylly. HAAHAA! Mikä se on? Kiitti päivän piristyksestä! :)

  Ai niin, meillä sanotaan poppaa, tai kuumaa. Ei mitekään säännöllisesti jompaa kumpaa. Ja meillä on prinsessakin ihan vakisana. Mut minkäs teet, kun meillä oikeesti asuu prinsessa. Tai keiju. Riippuu päivästä.

  Mua ei kauheesti haittaa jos ihmiset lällyilee sanoilla. Jotain uutta vois kyl välillä keksiä. Ja sit jos joku lisää koko ajan tollasia puheeseen, niin sit alkaa olee rasittavaa kuunneltavaa. Mua ehkä rasittaa ylipäänsä eniten vaan sellaiset lällyttelevät mammat. Kato, nyt mä sanoin mamma. Mut jätän sen tähän. :)

  VastaaPoista
 12. Hehheh, hauskaa juttua täällä!

  Ilmoitin jo raskausaikana, että mua ei sitten aleta kutsua mammaksi! (Tätä meillä kaveripiirissä aiemmin nimittäin käytetty, argh!)

  Toinen inhokki on tuo kupeitteni hedelmä! yöks!

  VastaaPoista
 13. Rakkauden hedelmä, esikko.

  VastaaPoista
 14. Ja sit vielä toi verbi plussata... argh. -edellinen-

  VastaaPoista
 15. Lehmä on lehmä eikä mikään ammu. Hauva, poppaa, pipi. Mun mielestä lapselle voi/pitää käyttää oikeita sanoja asioista.

  VastaaPoista
 16. Mua ärsyttää se että sana mamma ärsyttää muita, se kun on vastaava sanalle äiti, vain eri kielellä. Ja kun ruotsi on perheemme yhteinen kieli, olen minä mamma. Mua taitaakin pian alkaa ärsyttää sana äiti, ja alan hokea sitä ärsyyntymistäni kaikille jotka kehtaavat nimitystä itsestään käyttää. Kyllä on kertakaikkisen kamala sana;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mua ällöttää taas sellanen mammakaverit tyyppinen vam...mammailu siis.

   Poista
  2. Mulla on vaikeuksia ymmärtää tuota "mammaa" oikein, kun omassa lähipiirissäni kaikki mammaksi sanotut on olleet mummoja... Ts. mummo = mamma. Tulee välillä kummallisia hetkiä keskusteluissa.

   Poista
  3. Mamma niinku mutsina tai mummona on joo kielijuttu, mut mamma TISSIMAIDOSTA puhuttaessa jotenkin ällöttää. "otatko mammaa?" Jotenkin mammajumpat ja mammakaverit saa tossa ihan uuden merkityksen.

   Poista
 17. Masuasukki ei kyllä uppoa, mamma taas on täällä ruotsinkielisellä alueella ihan ok, ei mitään pahoja viboja siitä. :D

  VastaaPoista
 18. Tuo popittaja on mulle ihan uus, mitä se ees meinaa?

  Aihetta liipaten tulee mieleen myös lehmis eli lehmänmaito. Mammapalstoilla tähänkin törmää ehdottomasti useammin kuin missään muualla.

  Jarrusukkien toivottelu on myös vähän...öööh. Ja se, kun puhutaan että "Meillä tehdään sitä ja meillä kasvetaan näin" jne.

  Tuplikset,hyh. Lapsentahtisuus, mikä raivostuttava termi. Onhan näitä, nyt ei vain tule mieleen. Eiku joo, vielä yks, MULTIPLOITUMINEN. Sitä tosin käyttää mun mies, mammapalstoilla en ole siihen törmännyt.

  (Miksi edes oon näin perehtynyt asiaan, vaikkei mulla ole lapsia enkä ole raskaanakaan? En tiedä.)

  P.S. Täten voisin myös ilmoittautua blogisi uudehkoksi lukijaksi. Kottaraisen kautta tänne muistaakseni löysin. Kiva blogi, vaikkei aihealue tosiaan vielä omaa elämää koskekaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi toivotellaan jarrusukkia? Ehkä oon käynyt liian vähän mammapalstoilla. Tai siis hyvä niin :D

   Poista
  2. Sillä toivotaan ensimmäisellä kolmanneksella, että alkio pysyy kohdussa.

   Mä oon nyt kyllä tässä aiheessa ihan vastarannan kiiski, mä saan suurta hupia kaikista eriteisiin liittyvistä ilmauksista kuten sinappikone ja maitobaari :D Mutta meillä onkin miehen kanssa huono pissa-kakka-huumorintaju. Pikkukakkosesta mulle tulee nykyisin mieleen vaan Salamatkustajan juttu islantilaisista rusina pyllyrei'istä ja siitä faktasta, että Suomen tosiaan varmaan seuratuimman lastenohjelman nimi on pikkukakkonen :DD

   Poista
 19. NAHKAYKSIÖ! Voi pyhä hirvitys. Tuo oli mulle ihan uusi, ilmankin olisin kyllä tullut toimeen... Hyi kamala.

  VastaaPoista
 20. TISUMAITO
  TISSIMAITO
  ÄIDINMAITO

  se on kuulkaan ihmiset rintamaitoa, nääs.

  -Epu

  VastaaPoista
 21. Vuosikas, tosikko ja esikko. Sydänpyllyt (me&i) Nämä monen muun edellämainitun ohella. :)

  VastaaPoista
 22. Tarrasukkien toivottelu on ehkä vastenmielisintä mahdollista. Sillä siis toivotaan, että raskaus jatkuisi. "Onnea tosi paljon ja toivotaan, ettei tule keskenmenoa...ei ku siis paljon tarrasukkia ja vauvaliimaa(!) matkaan!"

  Leo Straniuksen mainitseminen oli minun epätoivoinen yritykseni olla hulvaton. :D Etupylly taas on sievistelijöiden nimitys pimpille. Etupylly...

  Ämmä = äidinmaito. Huh. Tisutella, imutella, hörppyyttää, hampoa.

  Ajattelin raskaana ollessa, että äitiyslomastani tulee yksinäistä, koska ei ole kavereita tässä kaupungissa. Etsin siis toiveikkaana neuvolan seinältä joitain äitiaktiviteettien mainoksia. Ainoa sellainen oli MASUKAHVILA. Juu no way, en tässä elämässä tule niin äidiksi, että alkaisin käydä jossain Masukahviloissa puhumassa masuasukeista ja rakkauspakkauksista ja tissitakiaisista. Olen ennemmin yksin.

  VastaaPoista
 23. muakin rasittaa! mutta mamma-sana ei, koska se nyt vaan on äiti aika monella kielellä. tosin itse puhun vauvalle suomea kun se on ainoa kieli, jota osaan oikein todella hyvin.

  moni noista sanoista voisi olla ihan hauska, jos kuulisi ekaa kertaa. niinkuin vaikka maitobaari. mutta ton tyyppisten sanojen ideana on minusta, että verbaalisesti lahjakkaat ihmiset keksivät niitä kesken lauseen ja käyttävät yhden kerran. sanana vaikkapa "maitobaari" on humoristinen ja kuka jaksaa kuulla samaa "vitsiä" kovin montaa kertaa? huoooh.

  VastaaPoista
 24. Vahva sama! Mua ärsyttää termi "peittojen heiluttelu"..

  VastaaPoista
 25. Mua ärsyttää sana ensiasunto...ainakin silloin kun olin ostamassa ensimmäistä omistusasuntoa tuli jotenkin ensikoti-fiilis.

  Rintamaidosta....Miksei voi sanoa äidinmaito, kun on äidinmaidonkorvikettakin? Mitäs se lehmänmaito sitten on, utaremaitoa vai?

  Tiuhti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä ärsyttää se missä yhteyksissä sitä käytetään, kun sillä ei mitään tekemistä sen helkkarin tisumaidon kanssa. esim "teidän lapsi perii äidinmaidosta musikaalisuuden"ym ym..

   mutta ehdottamasti rumin sana on emätin.

   Poista
 26. Ihanuus/ihanuuksia
  Söpöstely
  liittyen lähinnä vaatteisiin ja niiden ylihintaiseen kaupusteluun huuto.netissä tai nettikirppiksillä.
  Sydänpyllyt ja Tähtivelourit liittyen samaan aiheeseen. Kauhtuneisiin puhkikätettyihin velourpöksyihin tulee joku maaginen keräilyharvinaisuuslisä ilmeisesti kun niihin on läntätty lonkan kohdalle tähti, vaikka kyse onkin ketjuliikkeen rytkyistä.

  VastaaPoista
 27. Mä jatkan.
  Avokki
  Emäntä (puhuttaessa puolisosta)
  Isäntä (Puhuttaessa puolisosta)
  Isäntä on siis ihminen jolla on maatila. Voe hyvää päivää.
  Söpöstely
  Kodari..voi elämä, se on KODINHOITOHUONE SAATANA.

  VastaaPoista
 28. Liittyy vasta vauvakuumeiluun mut inhoan vauvapalstojen "täti tuli kylään"-termiä. Argh. Kuukautiset ne on.

  Supparituulia.
  Vauvamasu.

  Lisäksi en pidä siitä, että raskaana olevalta kysytään aina ekana "miten olet voinut?" Kukaan ei enää kysy, että "mitä kuuluu?"

  VastaaPoista
 29. Välikausihaalari. Ei ole mikään ällö tai ylisöpö sana, mutta silti.. Ennen lapsia hölmönä mietin onko välikausi talven ja kevään välissä vai missä. Nyt osaan sujuvasti kysellä ystäviltä välikausihaalareita lainaan. Nuo isäntä ja emäntä ja monet muut ovat kyllä vielä pahempia.

  VastaaPoista
 30. Inhoon tädittelyä ja sedättelyä silloin kun puhutaan aikuisista ihmisistä miehistä ja tai naisista, jotka eivät ole sukulaissuhteelta täti eikä setä.

  En tiedä mitä vikaa on ensikodissa, mutta inhoon sanaa ensiasunto...pelkkä asunto riittää.

  Ja monet hokemat kuten "amerikan aikuisten oikeesti"

  Onks mutsi jollain tavalla hyväksyttävämpi kuin mamma?

  Tiuhti

  VastaaPoista
 31. Joo pahoja on myös:

  Popittaa eli käyttää popin vaatteita "Tässä kuvassa meidän pikku Hellu popittaa,eikö ole ihana" voi oks. Ja ehkä hirveempi on "sydänpyllyt" siis nää me&i vaatteisiin hirahtaneet aikuiset ihmiset:DDOikeesti hei..

  Mulla on sellanen trauma,että oikeesti kuvottaa jos aikuinen puhuu (itsellään) masusta " Onpa ollut masu sekaisin" Mitä kettua..ehkä ne lyö myös varpulin tuolin jalkaan ja popasta tulee pipi sormeen.

  Ärsyttää muuten poikalapsesta termi poikanen. Vaikka toisaalta,mikäs siinä. Ihmisen poikasiahan tässä kaikki ollaan.

  VastaaPoista
 32. Nyt ollaan kyllä ihan mun lempiaiheessa, joten pakko tulla uudelleen kommentoimaan, kun tuli lisää sanoja mieleen.

  Pikkuherra
  Pikkuneiti
  Rakkauslapsi
  Poks/poksua (liittyen jotenkin raskausviikkoihin, en oo oikeen ihan täysin ymmärtänyt tätä, haluisko joku selittää?)

  Yksi inhokki on sanonta "lapsiluku on täynnä". Tämä nyt ei suoranaisesti kai liity sanoihin sinänsä, mutta jotenkin vieroksun ihan sikana ajatusta, että jossain vaiheessa on suunnittelemalla suunniteltu, että lapsia tehdään sitten kolme, ei enempää ei vähempää. Ehkä tälläsen vastuuttoman vahinko - anteeksi yllätysvauvan - äitinä on käsitettä vaikea ymmärtää. Varsinkin kun joku myy sillä jotain kauhtunutta vaatetta. Että tää oli ihan lemppari, mutta nyt on lapsiluku täynnä ja joudun haikeudella luopumaan.

  Jostain syystä meen taas näissä jutuissani lastenvaatteisiin, ehkä oon sitten eniten muiden äitien kanssa tekemisissä lastenvaatekauppaan liittyvissä asioissa.

  Ja mitä h**vettiä oikeesti, mun nuoruudessa popittaminen tarkotti kyllä jotain ihan muuta ja supparit oli just sitä varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poksuu = täysien raskauviikkojen vaihtuminen, esim 9+6 vaihtuu 10+0, niin se on poks. Kamalaa minustakin.

   Poista
 33. Pikkukakkonen ärsyttää mutta myös ihan vaan ykkönen, kakkonen, kolmonen lapsista puhuttaessa. Ihanko lapset ovat järjestysnumeroita vaan?

  Ja tarrasukat ja muut vastaavat ilmaisut ällöttää myös. Ja prinssit/prinsessat ja muut söpöilyt...

  Mä olen itse myös mamma, eli se ei ärsytä. Italiankielisen miehen myötä lapset innostuivat mua mammaksi kutsumaan ja nyt kuulostaa itse asiassa "äiti" ihan oudolta ja vähän kamalalta mun korviin, jos siksi siis omat lapset joskus minua kutsuvat.

  VastaaPoista
 34. Kamalimpia on lapsentekoon liittyvät sanat: ovikset,tikuttelu,tuhru,täti tuli kylään,haamut,tarrasukat,ovistuulet,plussatuulet,puputtelu,kyytiläiset,vauvaliima...ja sen jälkeen popittaminen ja bamsettaminen...yök yök yök

  VastaaPoista
 35. Mikä ihme on tarrasukat?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarrasukat on niinkuin että alkio pysyisi kohdussa alkuraskaudessa o_O

   Poista
 36. Vooooi, kyllä mua ärsyttää aika paljon sanonta POITSU! Se on poika prhana!

  VastaaPoista
 37. Myöskin tietysti nuo mitä monet ovatkin jo kirjoitelleet. Eli lähinnä nuo vauvalehden palstojen termit, tarrasukat ynnämuut. En myöskään pidä noita prinsessa/prinssi sanonnoista. Tai muutenkaan mistään lässyttävästä tavasta puhua. VAIKKA olen kyllä itsekin keksinyt pojalleni hellittelynimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Meille syntyi pikkuprissi ..." Siis ootteko itse jotain kuninkaallisia, häh?

   Poista
 38. Lisään vielä nuo isännät ja emännät tähän vuodatukseeni. Samoin pikkuisännät ja -emännät. Mutta kyllä tuo poitsu nostaa melkein karvat pystyyn ylitse muiden :S

  VastaaPoista
 39. Voi luojalle kiitos! Olen itse ensimmäistä lastani vasta kolmannen kuun loppupuolella odottava, aika jalat maassa tyyppinen ja muutenkin realistinen tyyppi. Minulle tekee ihan todella tiukkaa se joka suunnalta tuleva lässytilää-kieli ja vaaleanpunaisuus, aivan kuin mitään realistista ei saisi olla tai ajatella. Tai on kylmä, jos käyttää ihan asiallisia ja kliinisiä termejä asioita sen sijaan, että puhuisi niistä tosiaan jonakin hemmetin maha-asukkeina. Minulle etenkin tiedepuolen koulutuksella on jotenkin luontevaa käyttää näitä termejä sinappikoneiden sijasta. Miksi se on väärin, mutta sitten ne muut on kaikki oikein?

  Pahin oli, kun juttelin yhden ystäväni kanssa asiasta, hän kun oli niitä harvoja joille olen kertonut tilanteestani. Koska olen vasta ensi viikolla menossa ekaan ultraan ja sydänääniä ei ole missään vaiheessa kukaan ollut kiinnostunut kuuntelemaan, enhän minä tiedä onko sisälläni edes mitään elossaolevaa vai onko raskaus mennyt spontaanisti poikki jo herraties miten monta viikkoa sitten. Menin sanomaan tämän ääneen siinä keskustelun aikana. Herramunjees sitä järkytyksen ja kauhistelun määrää. Mitähän minun olisi pitänyt tehdä? Elätellä vaaleanpunaista pakkouskoa siitä, että ihan varmasti siellä on lapsi, joka on elossa ja täysin terve? No voihan se olla, mutta voi olla toisinkin, hehkutan sitten lisää vasta kun omin silmin näen. Mutta kun ei tällaista saisi sanoa, etenkään jos on itse se raskaana oleva osapuoli. Puhumattakaan siitä, kun kaveri olisi tahtonut koskea mahaani. Mahaani. Minun mahaani. Joka oli korkeintaan turvonnut edellispäivän sapuskoista. Piti vetää kädet mahaa vasten ja todeta, että ei kiitos, se on minun mahani.

  Alkoi vähän tuntua siltä, että tulee pi-itkä aika yksin kotona lapsen kanssa, jos kaikki maailman muut äidit ovat näin höyrähtäneitä. Että mistä löytyisi yksi sellainen normaali ja ihan arkijärjellä ajatteleva tyyppi äititoveriksi, semmonen tänne kiitos.

  VastaaPoista
 40. Luulin, että etupylly on se mahan läskeistä muodostuva pyllyn näkönen uloke. Ainaki mulla... Väärässä siis olin! :D

  VastaaPoista
 41. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images