Lastenkosmetiikkaa aikuisen iholla

Blogatessa oppii aina hienoja sanontoja ja tämä oli kai Kottaraisen : se mikä ei ole rikki, sitä ei tarvitse korjata. Kottaraisen ajatus ko...


Blogatessa oppii aina hienoja sanontoja ja tämä oli kai Kottaraisen: se mikä ei ole rikki, sitä ei tarvitse korjata. Kottaraisen ajatus koski vauvojen ja lasten kosmetiikkaa ja olen täysin samaa mieltä. Eihän ihoa kannata hoitaa, jos se on täydellinen!

Joskus kuitenkin pientä pinatemonttia tarvii äidin lisäksi lapsikin. Vaippa-alueella on joskus punaista, päähän on eksynyt karstaa tai pienet kynnet ovat raapineet yön aikana veriset naarmut vartaloon. Joskus ihoa vaan kutittaa. Iho on ihmisen suurin elin myös vauvalla ja siihen ei mitä tahansa tököttiä tunkisi. En haluaisi opetella vain paras kelpaa-äidiksi, mutta niin se vain on, että jos valittavana on sitä sun tätä koodia sisältävä tuote tai (mielellään sertifioitua) luonnonkosmetiikkaa, päädyn aina luonnonkosmetiikkaan, mikäli se vain on taloudellisesti mahdollista.

Alla oleva kuva on Alpaderm-tuotteiden mainos, mutta havainnollistaa hyvin synteettisen ja luonnonkosmeettisen hoitovoiteen eron. Valitettavasti ranskaksi.


Sama lyhennettynä suomeksi: "normaali" voide sisältää usein synteettisiä täyteaineita ja väri-ja tuoksuaineita, mitä sertifioitu luonnonkosmetiikka ei sisällä. Myös hoitavien aineiden osuus on luonnonkosmetiikassa usein suurempi. Vaikka vauvan iho tarvitsee satunnaisesti hoitoa vaikkapa rasvan muodossa, se tuskin tarvitsee mitään synteettistä ainetta. Tämä on mun palikkamatematiikkaa.

Olen onnellisessa asemassa, sillä blogini on mahdollistanut jonkin verran ilmaisia kosmetiikkatuotteita vauvalle, nimenomaan luonnonkosmetiikkaa. Ja niitä me tietenkin olemme käyttäneet, mutta kun kyseessä on luonnonkosmeettinen tuote, on sen säilyminen huonompaa mitä synteettisiä säilöntäaineita sisältävän sisarensa. Purkit eivät tietenkään mene heti pilalle, mutta ei niitä kannata museoidakaan.


Nyt käyttämämme Bubbles&Creams setti on peräisin Big Small Companyn järjestämästä tapahtumasta syyskuulta ja aluksi sitä käytti vain vauva. Tökötit eivät pilaannu helposti, sillä niissä on hyvä annostelukorkki eikä likaiset kädet eksy vahingossakaan sisälle pulloon. Mietin kuitenkin, että ainakin puolet jää kaikesta käyttämättä meidän vauvan "kosmetiikan tarpeella", sillä joskus se voiteen käyttöpäivä vaan tulee ylittymään. Käyttökokeilun alussa myös omat kasvojenhoitotuotteeni (Lidlistä, of course) alkoivat vetelemään viimeisiä ja päädyin kokeilemaan vauvan tuotteita itsellenikin.

Logiikka oli seuraava: Jos se sopii vauvan herkälle iholle, ei se voi tehdä pahaa minullekaan. Ja näin kaikki Bubbles&Creamsit muuttuivat yhteisomistukseen, niin ruusuvesi, kosteusemulsio, hoitovoide kuin suihkusaippuakin.

Ei mennyt niinku Strömsössä. Vauvan iho kesti kaiken hyvin, mutta minä sen sijaan sain allergisen reaktion B&C:n Cotton Club-voiteesta (sininen pilvipurkki vasemmalla yläkuvassa) heti. Naama punotti ja kutisi ihan hulluna ja olin enemmän kuin tyrmistynyt. Eihän mulla aiheuta mikään voide allergiaa! Ja nyt tämä vauvojen voide sen tekee. Lapseni kummitäti kuitenkin valisti, että usein luonnonkosmeettinen tuote vaatii aloittelijalta hieman kärsivällisyyttä, sillä jotkut ainesosat voivat olla silikoniin tottuneelle naamavärkilleni aivan liikaa aluksi. Hillitsin tahtia ja aloittelin rauhassa ruusuvedellä ja jo viikon totuttelun jälkeen ihoni ei pelkästään tottunut tuotteisiin vaan alkoi voimaan paremmin. Kuuntelin ihoani hieman huolellisemmin ja ruusuveden lisäksi puhdistin (lähes kokonaan luomut) meikkini B&C:n saippualla ja ensin allergisoineella kosteusvoiteella. Yövoiteeksi käytin muutamana yönä vaippavoidetta (!!!) ja ykskaks mulla oli parempi iho mitä vuosiin. Tosin tulokseen voi vaikuttaa imetys tai mikä vain syyspörriäinen, mutta tulos kyllä kelpaa.

En ilmeisesti ole ainoa aikuinen, joka tähän sarjaan tykästyi alkukiemuroiden jälkeen. Kottarainen on rasvaillut uutta tatuointiaan samoilla tuotteilla ja Bubbles&Creamsia ja muita lasten luonnonkosmetiikkatuotteita myyvän Ombrellinon Paola kertoi myös koko perheensä käyttävän samoja puteleita. Oikeastaan, kun mullakaan ei ole suurempaa vanhenemisongelmaa (kiitos akne 1995-2002 ja a-vitamiinijohdannaiset), käytän mielelläni samoja aineita lapseni kanssa. Se on sekä käytännöllistä että jotenkin tunteisiini vetoavaa. Lisään vain pienen lisän: Lidlin 2.5 euron kasvipohjaista silmänympärysvoidetta ei voita mikään.

Ja ihan mielenkiinnosta kysyn käyttääkö joku muukin lastensarjoja omalla ihollaan? Suosituksia otetaan vastaan!

6 kommenttia

 1. mulla on käytössä weledan vauvasarjan kasvovoide ja on kyllä oikein toimiva, jos tykkää paksusta kasvovoiteesta niinkuin minä. ainoastaan tuon haju (kehäkukka?) on mielestäni aika kaamea. kesällä en käytä kasvoille mitään kosmetiikkaa ja talvellakin yleensä vain tuota saunan jälkeen, joten kamalan hyvin en mitään tuotteita tunne. huulirasvana on käytössä imetyksen alkuajoilta yli jäänyt tuubi lanoliinivoidetta, joka on tarkoitukseen ihan loistavaa.

  VastaaPoista
 2. Mä oon joskus aikoinani käyttänyt jotain Natusanin juttuja . Weledankin ja se toimi paremmin kun Natusan. Vauvoille ja nykyään itsellenikin käytän Ceridal öljyä. Sitä me käytetään sairaalassa joka paikkaan ja sen nimeen me vannotaan ainakin täällä Vaasassa ;) Terkkuja sinne <3

  VastaaPoista
 3. Meillä on muutamia luomutuotteita, jotka haisee ihan joltain turkkilaiselta mummolta :D Ja noista öljyistä tuli mieleen, että rsfu:n hierontaöljyt on aika hyviä kans, siis vauvallekki.

  VastaaPoista
 4. Mä tykkään kanssa Bubbles & Creamsista. Samoin Weleda babyn sarjaa käytetään paljon. Esikoisen ollessa kuukauden ikäinen aloitettiin tekemään säännöllisesti vauvahierontaa. Sekoittelin itse öljyt oman maun mukaan. Eipä tarvinnut miettiä mitä öljy siältää ja sai juuri sellaisia tuoksuja, ominaisuuksia ja voimakkuuksia kuin itse halusi. Nyt en ole vuoteen käyttänyt lapseen mitään öljyä, mutta juurikin sokoksella mietin voisiko lapselle/vauvalle käyttää niitä rfsun hierontaöljyjä. Jätin kuitenkin ostamatta.

  VastaaPoista
 5. mä oon lätrännyt naamaani Nnan mainitsemaa weledan kehäkukkaista vauvan naamarasvaa sen jälkeen, kun luin kaikki mitä rakastin -blogista sen auttaneen ko. Eevan ja muidenkin naamavaivoihin. nyt kun mun naamanpesuaine on loppu enkä oo muistanut/jaksanut ostaa uutta, niin sekoitan vauvaoljystä (puristetaanko se vauvoista, kuten oliiviöljy yms?) ja natusanin vauvanpesuaineesta naamaputsarin :D

  VastaaPoista
 6. Mä en käytä lapseni tuotteita (..vielä..), mutta koska käytän itse vain luonnontuotteita ja niissäkin sitä peruskauraa, niin tuleva mini-me voi ihan hyvin käydä äidin kemikaaliolaukulla :)T: Prinsessa Paskavarvas ja toimimaton blogger..

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images