Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Jo pienenä minua mietitytti, että kun on isäinpäivä ja on äitienpäivä, missä on lastenpäivä. Onhan teillä syntymäpäivä, todettiin usein, mut...Jo pienenä minua mietitytti, että kun on isäinpäivä ja on äitienpäivä, missä on lastenpäivä. Onhan teillä syntymäpäivä, todettiin usein, mutta niinhän meillä kaikilla on.

Syksyn aikana kuitenkin muistin, että lapsillahan on oma juhlapäivänsä, Lapsen oikeuksien päivä. Sitä juhlitaan 20. marraskuuta tänäkin vuonna. Tuo päivämäärä on tärkeä siksi, että 20.11.1959 hyväksyttiin Lasten oikeuksien julistus ja 1989 Lapsen oikeuksien sopimus. Sopimuksen on allekirjoittanut 193 maata, vain Yhdysvallat (!!) ja Somalia eivät ole tätä tehneet. 90-luvulla tämä päivä oli Suomessa jopa hetken lastenpäivä-niminen, vaikka mitään suurta äitien-tai isienpäivään verrattavaa juhlaa siitä ei ole vielä tullut.

Ehkä nyt olisi aika?

Lasten oikeuksien päivään tuskin tarvitaan suurta markkinahulabaloota, vaan juhlia voi ihan omalla tavallaan, vaikkapa aloittamalla aamun vauvahieronnalla tai ilahduttaa isompaa lasta itsetehdyllä kortilla. Kerrankos näinkin päin.

Luettuani Unisefin sivuilta Lasten oikeuksien sopimuksen, suosittelen sen lukemista kaikille vanhemmille. Blogia pitävänä vanhempana erityisesti 16 artikla puhuttelee, sopimuksen lyhennetyssä versiossa se kuuluu näin:  Lapsella on oikeus yksityisyyteen, kotirauhaan ja kirjesalaisuuteen. Hänen kunniaansa tai mainettaan ei saa halventaa. Vaikka en missään tapauksessa tuomitse enemmän arkipäiväänsä esitteleviä vanhempia, yritän itse olla kertomatta "koko totuutta" kuvineen, ettei lapselleni tulevaisuudessa arkaluontoinen materiaali, vaikkapa kylvetyskuvat tai muu hänelle arka asia jäisi ikuisiksi ajoiksi internettiin ja vaikkapa ihastuksien tutkittavaksi. Minä kun en vielä tiedä mikä on hänestä asia, mistä muiden ei tarvitsisi tietää.

Meillä Lapsen oikeuksien päivänä on luvassa ainakin värikylpyä isolle vauvaporukalle ja sitä varten on hankittu ihan oikea värikylvettäjä, jotta me vanhemmat saamme keskittyä lapsen riemuihin täysillä. Tällaista luksusta on mukava odottaa jo viikkoja etukäteen. 


Unisef on julkaissut tänä syksynä myös Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirjan, mitä voi ostaa suurimmista kirjakaupoista sekä suoraa kustantajalta. Itse en ole kirjaan tutustunut, mutta yritän löytää sen käsiini jossain vaiheessa arvostelua varten. Tai mitä tässä nyt on edes arvosteltavaa, mutta lukukokemuksesta voisin kirjoittaa tulevaisuudessa jos kirjan käsiini saan.

Koska blogiani lukee satoja ihmisiä, haastan teidät mukaan Lapsen oikeuksien päivän viettoon, jokaisen omimmalla tavallaan. Olisi mukavaa, jos blogia kirjoittavat lukijat muistaisivat Lapsen oikeuksien päivän tässä kuussa jollakin tavalla, oli se sitten oikeuksien lyhennetyn version julkaisu, alla oleva video tai vaikkapa pieni kuvakollaasi mitä teitte Lapsen oikeuksien päivänä.

Kiitos
0 kommenttia

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images