Musta-valkoista

Nyt kun olen huijannut teitä muilla teksteillä, saanhan taas jatkaa paatostani liinoista, saanhan? Olen vain miettinyt ja miettinyt onko mus...

Nyt kun olen huijannut teitä muilla teksteillä, saanhan taas jatkaa paatostani liinoista, saanhan?

Olen vain miettinyt ja miettinyt onko mussa vikaa, vai miksi koen suurimman osan kudotuista kantoliinoista lähes vastenmielisiksi. Tuntuu, että liinoissa on sama ongelma mikä kierrätysdesignissa oli vielä 10 vuotta sitten: ne alleviivaavat itseään liikaa. Kierrätysdesign oli pitkään 70-verhoista tehtyjä kasseja ja mekkoja, onneksi ne ajat ovat muuttuneet vuosien saatossa. Mutta miksi oi miksi kantoliinat julistavat maaemomaisuuttaan aivan liikaa?  Aivan kuin kaikki lastaan kantavat äidt olisivat jokin muinaismuistomerkki ammosista alkuajoistamme Afrikassa!

Suurin osa (kudotuista) liinoista on joko
a) sateenkaariraidallisia
b) intiahkohenkisiä
c) molempia yhtä aikaa kuorrutettuna ties millä kalan päillä

En tiedä olenko ainoa liinailija näillä main, joka ei haluaisi muuttaa tyyliään luomuprinsessaksi, vaan pitää kiinni jo saavutetusta eduista: luvasta pukeutua synkkään mustaan aina ja ikuisesti. Lempiliinani olisi joko 7 sentin raidoilla varustettu musta-valkoinen yksilö, musta, musta-harmaa tai jos ihan villiksi heittäydytään, kirkkaan punainen tai keltainen. Ei 10 eri väriä, ei pieniä raitoja eikä ainakaan herrajumala kaloja, valaita tai kukkia! Selkeää ja simppeliä.


Siksi nauroinkin katketakseni kun YSV-foorumilla ihmiset kauhistelivat Didymoksen kukonaskelliinaa oksennushymiöitä käyttäen ja kauhistellen mitä seuraavaksi - voi kamalaa, ehkäpä Burberrykuosia! Siis kukonaskelkuviokin on liikaa nähtävästi aika monille. Musta toi yläkuvassa näkyvä liina on aika magee, varsinkin kun sen yhdistäisi mustaan vaatetukseen ja öh, oikeaan lapseen.  Ainakaan se ei huuda mitään muinaiskulttuuria vaan on itsetietoisen naisen valinta. Liina kuitenkin on vaate siinä missä paitakin ja jos ei ole eläissään mitään hippitanttuja käyttänyt, miksi haluaisi käyttää niitä nytkään? Voisiko liinailun suosio jopa nousta jos noista liinoista saisi muodin mukaisia?

Äkkiseltään suht. hyvännäköisiä liinoja kyllä on:

Ellevill Zara Black


Ellevill Zara Original


Didymos harmaat aallot


Didymos Houndstooth anthracite


Natibaby NepalNoi olisi kivoja, mutta VIELÄ kivempia olisi tällaiset:

perus mustavalkoraita

  
Tunnetilan Ninan Marimekko villahousujen kuosi


Olen miettinyt, että tuleeko tuo liinojen tylsyys jotenkin niiden historiasta, ettei me länsimaiset voida muuttaa mitän muualta tuotua, mutta eihän se niinkän ole. Tuttavani on ollut Afrikassa kätilönä ja sanoi, ettei siellä edes tunneta sanaa "ergonomia" vaan lapsi heitetään suoraa synnytyslaitokselta selkään ja johonkin kangaspalaan. Ei ne liinat sielläkään mitään kalakuosisia ole, tosin ei niitä kyllä sidotakaan kuuleman mukaan yhtä tukevasti kuin täällä on tapana. Beibin niska vaan keikkumaan ja menoksi on heidän tapa toimia kuulemani mukaan.

15 kommenttia

 1. tää ottas sellasen kirkkovene/ripsipiirakkakuvioisen!

  VastaaPoista
 2. Se kyllä sopis sulle niinku nenä päähän. Sipsuttelisit sitte töihinki siihen kääriytyneenä, luulisin!

  VastaaPoista
 3. Perhonen korvanlehdellä3. lokakuuta 2011 klo 23.08

  Tää oli hauskaa luettavaa. Nyt kun olet vaahdonnut näistä liinoista niin kovasti, niin alkaa mustakin tuntua, että tämä on tärkeä asia ;) Omani oli aikanaan tunkkaisen vaalea khaki väriltään ja vieläkin katon kuvista, että pitikin valikoiman suppeuden ajamana moiseen tyytyminen.

  VastaaPoista
 4. Tumman ruskea ja kurapaskan ruskea majoittaa meillä. Parempi sekin kuin sateenkaarioksennus. Mut käytettynä kun ostaa ni ei oo paljoo varaa valita.Mulle sais tuoda laaaaaajan värivalikoiman yksvärisiä. Tykkään pitää kuviot hameenhelmassa..

  VastaaPoista
 5. Yhtään en nyt sitten puolustele villin kirjavia liinoja, mutta täytyy myöntää, että raidoissa on myös puolensa. Kun opettelee sitomaan liinaa, voi erivärisistä reunoista tarkistaa, että kiristää oikeasta reunasta tai että liina ei ole puneillaan kun oikean värinen raita on oikeassa paikassa. Eriväriset puolet (oikea/nurja) taas ovat hyvät silloin kun liinaa levitetään, silloin näkee miten monella mutkalla kangasta onkaan. Raidoista myös näkee hyvin, että onko liinaa tasaisesti lapsen ympäri, eli että meneekö raidat suoraan vai vinossa. Edelleenkään en kyllä ymmärrä kaloja tai oksentavia lohikäärmeitä (kyllä vain!), mutta jostainhan niiden liinasuunnittelijoiden täytyy etsiä inspiraatiota. Onkohan kaikki muut kuviot jo tehty? Täten siis totean, että alkukantaisille maaemoraidoille on myös ihan järkisyyt. Itse en pukeudu raitaan vaan ainoa kudottu liinani on yksivärinen villin sähkön violetti!!! Löytyy mun värikartasta :)

  VastaaPoista
 6. Perhonen korvanlehdellä: Mutta tämähän ON tärkeää :DSpatz: Mä ostan kanssa käytettynä, tai OSTAISIN, jos löytys joku ihmismäinen ja läheltä, et sais kunnon tsekata. Sit laittasin värioksennuksen pois.Anni: Se on totta, raidoilla on puolensa. Mutta esim toi mun liinan raidotus on vähän yliampuvaa :D

  VastaaPoista
 7. luovuin nyt vihdoin kokomustasta lainatrikooliinasta. huutiksesta ostamani viininpunaisen kääntöpuolella (tai "oikealla" puolella) on ällöhempeää kukkakuviota, mutta onneksi sitä voi käyttää nurin. kääntöpuolet on mei tai -liinoissa pelastus. niissä mun lemppariällötykset on liekki- ja pääkallokuviot sekä maastokuvio joista "isätkin tykkäävät". ei tämän isä. mei tait menee vatmaan myös usein vähän epähipimmälle käyttäjäkunnalle, niille joiden mielestä pääkallokuosi on erittäinkin cool.

  VastaaPoista
 8. Jos oot ompeluihmisiä, voisin lähettää Viken kautta kaavan mei taihin. Se on todella simppeli tehdä itse, viitseliäisyydellä saa vaikka miten hienoa jälkeä.

  VastaaPoista
 9. minua harmittaa kun bongasin kirppikseltä melko simppelin sini-mustan kudotun liinan ja jätin sinne! Ei ollut edes kallis. Käytössä on tällä hetkellä vain trikoinen liina ja pelkään koska tuo köriläs on siihen liian painava. Nykyään kun taas viihtyy liinassa... taisi olla joku kriisi tuossa hetki sitten, että huuto tuli kun yritti liinaan sitoa. Kantoliina on pelastus äipälle, joka omistaa vauvan lisäksi myös koiran =)

  VastaaPoista
 10. ihailin kyllä sun itsetehtyä mei tai -liinaa, mutta en varmaan itse jaksa alkaa nyt ompelupuuhiin. käytän tuota huutisliinaa nurinpäin toistaiseksi.

  VastaaPoista
 11. tuo didyn hammasliina on aika ihana. se voisikin olla tosi kiva vuoden päästä syksyllä kun kakkosta voi paremmin ruveta kantamaan selässä.

  VastaaPoista
 12. Antrasiitti hamppuindio vois olla sun juttu!

  VastaaPoista
 13. Antrasiitti hamppuindio on kyllä väreiltään kohdillaan, mutta mikä tuossa didymoksen kukonaskeleessa on, kun niin tahtoisin pitää siitä, mutta en vain pysty. Ovatko menneet pilaamaan hyvän idean?

  VastaaPoista
 14. mä tilasin kukonaskeleen <3 <3

  VastaaPoista
 15. Haahhahaha, vähän mä ihmettelin miten mun blogini liittyy vauvoihin kun huomasin linkkauksen tänne, mutta nehän olikin mun villahousuni!! :D :D Kuosi on ihana myös villapöksyissä. :)Hei muuten, en yhtään tiedä millaisesta kankaasta nuo kantoliinat tehdään, mutta mulla sattuu olemaan kohtuu tukevaa Marimekon musta-valkoraidallista (3cm raita) trikookangasta noin kolmen metrin pala ihan avaamattomassa paketissa. Päällä lukee vielä hinta, 20€, joka siis ihan super edullinen normihintoihin verrattuna. Kiinnostaisiko ostaa pois ja askarrella kantoliinoja? Tulisi super tyylikkäitä!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images