Hippi kasvattaa yrttinsä muovissa

Yrttihulluus on nyt siis virallisesti vallannut pesänrakennusviettisen ja ikkunalaudalla kasvaa basilikaa niin punaisena kuin vihreänä, nii...


Yrttihulluus on nyt siis virallisesti vallannut pesänrakennusviettisen ja ikkunalaudalla kasvaa basilikaa niin punaisena kuin vihreänä, niin siemenestä kuin suoraa taimestakin. Lisäksi löytyy minttua, persiljaa, oreganoa, pellavaa, salaattia, tomaattia ja chiliä. Multaa möyhii/möyhi myös 5 matoa, jotta lopputulos olisi vallan mahtava.

Ranskalaisten Bacsac-geotekstiiliruukkujen lanseerauksessa sekosimme hieman kun tuotteen kerrottiin olevan 100% kierrätettävää materiaalia, joka ylläpitää tarvittavan tasapainon ilman, mullan ja veden välillä parantaen istutusten kasvamista. Ihanan hippistä! Tätä riemua riitti eiliseen kunnes törmäsin H&M Homen lähes identtiseen "geotekstiiliruukkuun" mikä oli kylläkin tarkoitettu kylppärin tavaramerta kaitsemaan ja oli pakko vähän googlailla mitä tämä geotekstiili oikeastaan on ja mistä se tehdään. Sain selville, että geotekstiilin idea on sama kuin Bacsacienkin eli pitää yllä "luonnon tasapainoa" esimerkiksi juuri puutarhuroinnissa. Yleisimmät geotekstiilimateriaalit wikipedian mukaan olivat 100% luomubambuhamppuhippiekon sijaan polypropeiini ja polyesteri. Ja H&M:n säkkihän on polypropeiinia! Ja niin on muuten paljon ekojeesusleimaisempi Bacsacikin kun ottaa ne hippilasit silmiltä ja tuijottaa faktaa. Välillä se Salmen Virpi vaan osuu asian ytimeen vaikka ei haluaisi myöntää.

Bacsacien Suomen hintoja en netistä löytänyt enkä viitsinyt Nudgeenkaan soittaa (No hei, huomasin että myytte samaa kamaa kuin H&M mutta 5kertaisella hinnalla ja ekoisemmalla arvomaailmalla...) ja tarkistaa meiltäkin löytyvän 10 litran geotekstiiliruukun hintaa. Ranskassa sitä kuitenkin myydään 24 eurolla, joten eiköhän se aika lähelle mene. Lahjahevosen suuhun ei ole katsominen, mutta ihan testimielessä eilen lähti tilaukseen H&M:n versio ruukusta. Palataan asiaan sitten kun kasvatusalustojen tehoja voidaan verrata.



6 kommenttia

  1. Kiva idea nuo tekstiiliruukut!

    VastaaPoista
  2. Että mä oon yllättyny! Millä tavalla se polypropeiini muuten sataprosenttisesti kierrätetään? Mietin vaan...Mä oon kasvattanu yrttejä saviruukuissa. Niihin verrattuna noissa Bacsaceissa on tietty se hyvä puoli, että ne menevät pieneen kasaan, kun niitä ei tarvita. Aion silti edelleen turvautua taloudestani jo entuudesta löytyviin ruukkuihin.

    VastaaPoista
  3. Niin ja siis mistä lähtien muovista on tullut tekstiiliä? Tai no, olihan teryleenikin kangasta, eiku muovia, eiku...

    VastaaPoista
  4. Sara: kyllä kyllä!Vimps: Kyllä kierrätys onnistuu, nykyään vaan mitä tahansa voidaan kierrättää ja markkinoida 100% kierrätyksellisyydellä. Musta noi on käteviä kun se tosiaan päästää ilman ja veden kiertämään, mutta ruukut on kauniimpia. Toisaalta urbaaniin kaupunkiympäristöön pihalle ihan hauskan näköisiäkin.Ja tekstiilihän tarkoittaa jostakin kuidusta (luonnon tai teko) valmistettua materiaalia, mikäon esim kudottu tai virkattu, eli kyllä muovista tehtykin lasketaan tekstiiliksi. Mietin vain tässä olisiko esimerkiksi voitu käyttää luonnonkuitua valmistukseen muovin sijaan, luonnonkuidut vain pitäisi käsitellä jotenkin ettei maatuminen alkaisi tapahtua heti ja silloin se olisi pinnotettua luonnonkuitua eli joku muoviin verrattava juttu siihen tekstiiliin joka tapauksessa on pistettävä että se ruukku kestäisi. Olipa pitkä lause.

    VastaaPoista
  5. Ikea mainostaa myös tuolloisia polypropeenisäkkejä, vielä edullisemmin kuin H&M, vain euro/pötske...

    VastaaPoista
  6. joo, hoksasin saman. niissä oli se raitakuosi.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta päällä.

Flickr Images